Savez računovođa i revizora Srbije

• Začetnik teme Začetnik teme bobos
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Kolege, da li moze neko da mi pomogne kako izgleda ispit 2.9?

Ja sam sad polagala 2.9 pa Vam mogu reći kako je izgledao ispit.
Bilo je 10 pitanja na koja se odgovara pismeno, po koja rečenica. Šta čini fin. izveštaje? Pozicije bilansa uspeha, bilansa stanja, faze revizije, napisati mišljenje s rezervom i skretanjem pažnje, vrste dokaza i pouzdanost dokaza.
Onda su išli odgovori na zaokruživanje, nešto je bilo lako, a nešto onako da sve liči pa ne znaš šta bi zaokružio.
Onda je bio zadatak koji nosi 30 bodova (od 100 mogućih). Date su dve napomene (za osnovna sredstva i potraživanja) pa šta bi mi kao revizori uradili, koje postupke i procedure i šta im je cilj.
To je ukratko ispit 2.9 iz decembra 2013.

Kolege, da li moze neko da mi pomogne kako izgleda ispit 2.7? Jel ima teorijskih pitanja na dopunjavanje i dopisivanje ili samo zadaci? Jel tezak, koliko treba otprilike vremenski za spremanje?
Ja sa polagala 2.7 u decembru i polozila sam. Nije bilo teorijskih pitanja, samo zadaci. Kada pocinjes deluje bas tesko, meni je u pocetku islo bas sporo, nikako da ukapiram one zadatke. Kada malo udjes u stos i nije tako strasno. Jeste obimno i ima dosta toga da se radi. Moras dobro da uvezbas zadatke zato sto na ispitu nemas vremena za razmisljanje ili vracanje na isti zadatak vise puta. E sada, koliko vremena treba zavisi od toga koliko svakog dana mozes da izdvojis za ucenje. Ja sam kuci sa malom bebom pa sam ucila svakog dana dok je neko cuvao, to je obicno bilo od 3-5 sati, od ponedeljka do petka (bez vikenda).Moje ucenje je trajalo vise od mesec dana, mozda cak i dva. Mislim da je mesec dana dovoljno ali da radis svakog dana oko 5-6 sati(ali efikasno). Na kraju sam to bas dobro uvezbala. A kako sada ne radim imam ideju da bi mogla da drzim neke casove za spremanje ovog ispita uz neku malu nadoknadu, pa ako nekome treba pomoc neka se javi ;)

Ja sam sad polagala 2.9 pa Vam mogu reći kako je izgledao ispit.
Bilo je 10 pitanja na koja se odgovara pismeno, po koja rečenica. Šta čini fin. izveštaje? Pozicije bilansa uspeha, bilansa stanja, faze revizije, napisati mišljenje s rezervom i skretanjem pažnje, vrste dokaza i pouzdanost dokaza.
Onda su išli odgovori na zaokruživanje, nešto je bilo lako, a nešto onako da sve liči pa ne znaš šta bi zaokružio.
Onda je bio zadatak koji nosi 30 bodova (od 100 mogućih). Date su dve napomene (za osnovna sredstva i potraživanja) pa šta bi mi kao revizori uradili, koje postupke i procedure i šta im je cilj.
To je ukratko ispit 2.9 iz decembra 2013.
HVALA PUNP NA POMOCI!!!!!!!!!

Poštovane kolege, može li mala pomoć, pošto sam zainteresovan da počnem sa polaganjem ispita za Ovlešćenog računovodju.

Prvo, pošto vidim da dosta kolega ima skripte i ostalu literaturu za ispite, ako bi mogli da mi pošaljete na mail lukic.vladan0812@gmail.com sve što imate (bar za ove ispite od 2.5 do 2.9). Bio bih vam jako zahvalan..:)

Drugo, interesuju me iskustva za priznavanje ispita, završio sam Računovodstvo i reviziju na BK, jako dobar prosjek i imam 2 godine iskustva na poslovima računovodstva, pa me zanima da li ima neko iskustva za priznavanje ispita sa privatnih fakulteta.

Treće, slobodno neka mi se jave na gore navedeni mail svi koji su zainteresovani da me malo upute u polaganje ispita, literaturu, neke časove za zadatke, naravno da bih platio sve što treba.

Zamolio bih puno sve kolege koji imaju literaturu, primjere testova i ostalo za ispite 2.1 do 2.9 za ovlašćenog računovođu, da mi pošalju na mail lukic.vladan0812@gmail.com; Stvarno bih vam bio mnogo zahvalan, jer planiram da počnem sa polaganjem sad u junu. Nek' mi je Bog u pomoći..:)
I ako ima neko iz iskustva da mi odgovori vezano za priznavanje ispita, tj. da me uputi šta se priznaje. Da napomenem da sam završio Računovodstvo i reviziju na BK, i master Finansijski menadžment na FON-u, jako dobar prosek na oba, i imam 2 godine iskustva na poslovima računovodstva u jakoj kompaniji. Pa ako ima neko slična iskustva da ih podeli sa mnom...:)

Pitanje za one koji su spremali 2.9...
Dobila sam od koleginice koja je daaaavno polagala literaturu za 2.9:
- Prinicipi revizije, Rick Hayes, Arnold Schilder, Roger Dassen, Philip Wallage, Banja Luka 2002. g.
- Međunarodni standardi i saopštenja revizije, uveravanja i etike, IFAC, 2004.g.

Mogu li se osloniti na ovu literaturu za pripremanje ispita?

Pitanje za one koji su spremali 2.9...
Dobila sam od koleginice koja je daaaavno polagala literaturu za 2.9:
- Prinicipi revizije, Rick Hayes, Arnold Schilder, Roger Dassen, Philip Wallage, Banja Luka 2002. g.
- Međunarodni standardi i saopštenja revizije, uveravanja i etike, IFAC, 2004.g.

Mogu li se osloniti na ovu literaturu za pripremanje ispita?

Ja sam učila iz skripte, Andrićeve knjige (za pojašnjenja) i vežbala stare testove.
Nisam imala previše bodova, ali dovoljno je da prođeš. Ovo tvoje sigurno nije višak.
Pozdrav

Cao ljudi, nov sam na forumu i potrebne su mi informacije odakle da ucim 2.4 za ovlascenog racunovodju.Da li knjiga ili skripta? Spremao bih i 2.6 pa me zanimaju iskustva iz decembarskog roka. KOLEGE pomoc pomoc pomoc :) :zcepanje:
Ja sam 2.4 pocela da ucim iz knjige. Onda sam nasla primere testova (mediafire) i ucila sam samo ta pitanja i uspela da polozim. To je bilo u junu 2013.

Back