Savez računovođa i revizora Srbije

• Začetnik teme Začetnik teme bobos
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
pridružujem se vecalj: hvala ti puno! :klap:

a ako može još jedna pomoć: šta je fora kod komisionara, šta je tu poreska osnovica? (komitent dao robu u komisionu prodaju u vrednosti od 70.800 (60.000+10.800). komisionar prodaje po ceni 85.000 bez pvd. Poreska osnovica za komisionara?)

Onovica je prodajna cena, tj. uvek ona cena po kojoj komisionar prodaje pa se na to dodaje PDV. Vrednost po kojoj je komitent dao robu u komisionu prodaju sluzi samo ako treba da se racuna i neka vrsta poreza na dohodak za komitenta, kao fizicko lice, posto u nekim zadacima i to traze.

još nešto sa konsultacija 2.6: u teoretskom delu (primera ispitnih zadataka) je spomenula indeksaciju dinarski iznosa akcize. to je član 17, nikakva komplikacija: da se usklađuje godišnjim indeksom potrošačkih cena... Skrećem vam pažnju, jer bih ja to sigurno zaobišla :)

Da li je to samo teorija, ili ce biti neki zadatak u vezi sa tim indeksima? Da li je moguce da u zadacima za izracunavanje akcize ne daju iznos, nego moramo mi da znamo u zavisnosti od vrste akciznih proizvoda?

Da li je to samo teorija, ili ce biti neki zadatak u vezi sa tim indeksima? Da li je moguce da u zadacima za izracunavanje akcize ne daju iznos, nego moramo mi da znamo u zavisnosti od vrste akciznih proizvoda?

samo teorija! i to ne da se znaju cifre, nego da se zna da se 'dinarski iznosi akciza uskladjuju godisnjim indeksom potrosackih cena u kalendarskoj godini koja prethodi godini u kojoj se uskladjivanje vrsi, prema podacima republickog organa nadleznog za poslove statistike' (clan 17, akciza)

a u zadacima daju iznose... tako je bar bilo na konsultacijama...

samo teorija! i to ne da se znaju cifre, nego da se zna da se 'dinarski iznosi akciza uskladjuju godisnjim indeksom potrosackih cena u kalendarskoj godini koja prethodi godini u kojoj se uskladjivanje vrsi, prema podacima republickog organa nadleznog za poslove statistike' (clan 17, akciza)

a u zadacima daju iznose... tako je bar bilo na konsultacijama...

Hvala puno.:) Mislim da sam vec pitala, da li su pominjali nesto o porezu na imovinu? Da li su pominjali nesto o poreskim olaksicama kod poreza na dobit?

pridružujem se vecalj: hvala ti puno! :klap:

a ako može još jedna pomoć: šta je fora kod komisionara, šta je tu poreska osnovica? (komitent dao robu u komisionu prodaju u vrednosti od 70.800 (60.000+10.800). komisionar prodaje po ceni 85.000 bez pvd. Poreska osnovica za komisionara?)

Kod komisiona mogu da se jave 4 slučaja u zavisnosti od toga ko je u sistemu pdv-a ( i komitent i komisionar su u sistemu, komitent nije komisionar jeste, komitent jeste komisionar nije i poslednji slučaj ni jedan nije u sistemu pdv-a). Ovaj gore zadatak podrazumeva da su obojica u sistemu pdv-a. Promet i za komitenta i za komisionara nastaje kada komisionar proda robu trećem licu. Tada komisionar pravi obračun koji ima sve elemente kao faktura. Prikazuje osnovicu i pdv po kojoj je prodao robu, zatim oduzima proviziju od osnovice i iskazuje pdv na osnovicu bez provizije. Razlika izmedju pdv-a iskazanog u prodajnoj vrednosti robe komisionara i pdv-a iskazanog u vrednosti robe komitenta predstavlja obavezu pdv-a za komisionara. Što bi značilo da je osnovica za pdv u suštini provizija komisionara. Jedan primerak tog obračuna predaje komitentu koji vrši knjiženja u svojim poslovnim knjigama na osnovu njega.
Ajde da rešimo primer:

1. Osnovica : 85.000
2. Pdv 20 % 17.000
3. Prodajna vrednost sa pdv-om 102.000
4. Vrednost robe komitenta bez pdv-a 60.000
5. Provizija komisionara (1-4) 25.000
6. Obračunati pdv na robu za komitenta 4+20% 12.000
7.Za plaćanje prema komitent 72.000

Komisionarev ulazni (prethodni) pdv je 12.000, a dugovani pdv je 17.000 razlika za uplatu pdv-a je 5.000 što predstavlja pdv na proviziju od 25.000 x 20%=5.000 što bi značilo da je poreska osnovica 25.000. E sad šta su mislili pod a) Utvrdi poresku osnovicu za komisionara možda na ovih 25.000.
b) iznos pdv-a po opštoj stopi da li su mislili na fakturu ili na ovih 5.000 ne znam (uglavnom komisionar ako je samo ovo imao u poreskom periodu državi duguje 5.000 pdv-a) :-)
v) prodajnu cenu po kojoj komisionar prodaje robu to je definitivno 102.000
Hajde da čujemo i druga tumačenja??? Može komitent da bude i fizičko lice, ali mora da ima fakturu koja dokazuje da je kupio robu koliko znam po poslednjim izmenama!

Poslednja izmena:
Kod komisiona mogu da se jave 4 slučaja u zavisnosti od toga ko je u sistemu pdv-a ( i komitent i komisionar su u sistemu, komitent nije komisionar jeste, komitent jeste komisionar nije i poslednji slučaj ni jedan nije u sistemu pdv-a). Ovaj gore zadatak podrazumeva da su obojica u sistemu pdv-a. Promet i za komitenta i za komisionara nastaje kada komisionar proda robu trećem licu. Tada komisionar pravi obračun koji ima sve elemente kao faktura. Prikazuje osnovicu i pdv po kojoj je prodao robu, zatim oduzima proviziju od osnovice i iskazuje pdv na osnovicu bez provizije. Razlika izmedju pdv-a iskazanog u prodajnoj vrednosti robe komisionara i pdv-a iskazanog u vrednosti robe komitenta predstavlja obavezu pdv-a za komisionara. Što bi značilo da je osnovica za pdv u suštini provizija komisionara. Jedan primerak tog obračuna predaje komitentu koji vrši knjiženja u svojim poslovnim knjigama na osnovu njega.
Ajde da rešimo primer:

2. Pdv 20 % 17.000

Komisionarev ulazni (prethodni) pdv je 12.000, a dugovani pdv je 17.000 razlika za uplatu pdv-a je 5.000 što predstavlja pdv na proviziju od 25.000 x 20%=5.000 što bi značilo da je poreska osnovica 25.000. E sad šta su mislili pod a) Utvrdi poresku osnovicu za komisionara možda na ovih 25.000.
b) iznos pdv-a po opštoj stopi da li su mislili na fakturu ili na ovih 5.000 ne znam (uglavnom komisionar ako je samo ovo imao u poreskom periodu državi duguje 5.000 pdv-a) :-)
Hajde da čujemo i druga tumačenja??? Može komitent da bude i fizičko lice, ali mora da ima fakturu koja dokazuje da je kupio robu koliko znam po poslednjim izmenama!

Zar nije, jednostavno, njegova poreska osnovica cena na koju je on obracunao pdv, u ovom slucaju 85.000 (60.000+pdv+razlika u ceni). Nasla sam nesto slicno u jednom zadatku pa mislim da samo to traze:confused:

Zar nije, jednostavno, njegova poreska osnovica cena na koju je on obracunao pdv, u ovom slucaju 85.000 (60.000+pdv+razlika u ceni). Nasla sam nesto slicno u jednom zadatku pa mislim da samo to traze:confused:
Ne znam kako se to tumači nisu baš precizirali da li treba da se utvrdi osnovica po prodajnoj fakturi ili osnovica na koju će komisionar platiti pdv, a to je njegova provizija??? Zar nije previše debilno da ti da osnovicu i pita te kolika je osnovica? Ništa mi ovde nije jasno, jel ovo radjeno na pripremnoj nastavi?

Ne znam kako se to tumači nisu baš precizirali da li treba da se utvrdi osnovica po prodajnoj fakturi ili osnovica na koju će komisionar platiti pdv, a to je njegova provizija??? Zar nije previše debilno da ti da osnovicu i pita te kolika je osnovica? Ništa mi ovde nije jasno, jel ovo radjeno na pripremnoj nastavi?

Ne znam da li je radjeno, ja sam ovaj primer nasla u zadacima na mediafire, mada sam uglavnom nalazila situacije kada je komitent fizicko lice, ili traze da se samo utvrdi prodajna cena za komisionara, tj.cena po kojoj prodaje robu.

muci me nesto ovaj ispit 1.8, poslednji zadatak , a deo koji kaze saciniti bilanse.... Jel u radnoj svesci daju obrazac bilansa , ili ga crtamo... U stvari vec mislim da cu morati da ga crtam i besnim zbog toga unapred i pomisao da negde u kuci iskopavam lenjir.... al kao nadam se da mozda nisam u pravu ....

Radim 2.9, pa vidim da se u poslednjem pitanju (zadatku) javlja sledeće: a) Napišite tekst prvog pasusa revizorskog izveštaja (koji nosi 10 poena)
Da li neko zna šta se podrazumeva pod pojmom: prvi pasus revizorskog izveštaja?
Da li je to Uvod + Odgovornost menadžementa + Odgovornost revizora? Ili samo Uvod?

Hvala puno.:) Mislim da sam vec pitala, da li su pominjali nesto o porezu na imovinu? Da li su pominjali nesto o poreskim olaksicama kod poreza na dobit?

porezi na imovinu mogu da se nadju u teoretskom delu (šta se oporezuje, obveznik, stope), ali nema ih u zadacima, jer se plaćaju po rešenju.
a iz poreza na dobit smo uradili primer: utvrditi oporezivu dobit- zadatak za rečunovodje; utvrditi poreski gubitak- za ovalšćenog računovodju. a u teoriji se ponavlja šta se priznaje kao rashod u PB, i koliko se može prenositi neiskorišćeni deo poreskog kredita po osnovu investicija... nije posebno pominjala olakšice...

znači, bitno je znati šta se ne priznaje kao rashod u PB, odnosno koliko se priznaje. npr. treba znati da se priznaje trošak rep. do 0,5%, reklama 5% od ukupnog prihoda. to bude i u teoriji, a bitno je i za zadatak

Poslednja izmena:
Ajde da rešimo primer:

2. Pdv 20 % 17.000

ovo zvuči logičnije :) al' sam još više zbunjena :)
nismo radili primer na konsultacijama, ali jeste spomenula, onako usput. ja u beleškama imam 'u letu' zapisano: komisija-razlika. pa kontam da je to ovo što si nam objasnio :) hvala ti puno!!!

Radim 2.9, pa vidim da se u poslednjem pitanju (zadatku) javlja sledeće: a) Napišite tekst prvog pasusa revizorskog izveštaja (koji nosi 10 poena)
Da li neko zna šta se podrazumeva pod pojmom: prvi pasus revizorskog izveštaja?
Da li je to Uvod + Odgovornost menadžementa + Odgovornost revizora? Ili samo Uvod?

Hej prelistaj neku stranu pre ove, koleginica je resila ceo zadatak iz juna 2012, pa tacno pise kako izgleda uvod..

Jel moze neko da mi pomogne vezano za utvrdjivanje gubitka
gubitak 1450000
ispravka 113000
izdaci za reklamu (3010000) 262000
izdaci za reprezentaciju 136000
amortiz.u finansijskim izvest. 290000
poreska amortizacija 220000

da li se racuna procenat i kod reprezentacije ili samo kod reklame i da li se od gubitka oduzimaju svi rashodi a dodaje samo poreska amortizacija.

Jel moze neko da mi pomogne vezano za utvrdjivanje gubitka
gubitak 1450000
ispravka 113000
izdaci za reklamu (3010000) 262000
izdaci za reprezentaciju 136000
amortiz.u finansijskim izvest. 290000
poreska amortizacija 220000

da li se racuna procenat i kod reprezentacije ili samo kod reklame i da li se od gubitka oduzimaju svi rashodi a dodaje samo poreska amortizacija.

Procenat za reprezentaciju je 0.5%,ako traze u zadatku trebalo bi da ze racuna.
Gubitak- oduzimaju se troskovi koji se ne mogu priznati i racun.amort. a dodaje se poreska amortizacija
Dobitak - dodaju se troskovi koji se ne mogu priznati i racun.amortiz. a oduzima se poreska amortizacija

Privremeni i povremeni poslovi, penzioner, data bruto naknada od 78.000, pa kaže ovom licu se, pored ugovorene naknade, isplaćuje i naknada troškova prevoza za dolazak i povratak sa posla u visini neoporezivog iznosa od 2.236,00.
Da li se ovih 2.236,00 dinara dodaje na 78.000 da bi dobili osnovicu za obračun doprinosa?

Back