Savez računovođa i revizora Srbije

• Začetnik teme Začetnik teme bobos
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Hvala puno. I ja sam tako mislila za solidarnu pomoc. Pokusacu da nadjem tu racunovodstvenu praksu, nadam se da nema mnogo promena. Da li znas u cemu je caka oko donorstva i sponzorstva, koliko sam uspela da shvatam citajuci materijal sa medifire, tu se nesto drugacije obracunava.Da li si mozda isla na pripremnu nastavu?

ne znam, nisam dotle stigla :)
a konsultacije su sutra i ićiću. ako se ne vidimo, podneću izveštaj :)

Draga koleginice prvo hvala vam puno na iscrpnom mi[ljenju i obja[njenju koje ste ovde izneli, jer u mnogom olaksava ucenje. Ja ucim iz knjige i na fakultetu senisam sretala sa ovim predmetom pa me zanima da li postoji neka skrcena verzija Reviyije, jerpored dvoje dece i posla ne stizem bas sve da prelazim detaljno, pa me interesuje da li postoji nesto na sta treba da obratim paznju.
Unapred Vam puno hvala!!!

Kolekinice da li si mozda bila na konsultacijama juce iz 2.6, ja nisam mogla, a takodje izlazim na ovaj ispit, pa bih ti bila zahvalna ako nesto znas. :bye:

Ako je neko isao na konsultacije iz 2.6 juce, dobro bi nam dosle informacije kako je bilo. Svima pozdrav.

Da li neko sprema 2.6 za ovaj rok. Javi te se da razmenimo misljenja.Mene interesuje koja je poreska prijava predvidjena za solidarnu pomoc. Da li bi trebalo da PDV nadoknadu racunamo na 8% posto je ta izmena pocela da vazi?

Zdravo svima. Zanima me da li neko ima skripte za 1.5? Ne znam da li cu stici da ga spremim ako budem ucila iz knjige koju sam kupila. Prijavila sam ovaj ispit za decembar. Imam primer testa iz juna pa ako nekome treba neka se javi. Hvala!

Molim te, ako mozes da mi posaljes primer tog testa na mail nackof@yahoo.com Ja isto ucim iz knjige, nikakve skripte nisam uspela da nabavim. Unapred hvala.

Ja nisam isla na konsultacije, stvarno bi nam dobro doslo da cujemo od nekog sta su predavali i na sta treba da obratimo paznju. Ja se nadam da neoporezive iznose daju u zadatku:confused:

Koliko znam u zadatku daju i neoporezive iznose i koeficijente. Sto se tice pdv nadoknade od 01.10. je 8% i ja cu je racunati tako, ne vidim razlog da bude drugacije. Razocarali su me totalno u pogledu literature. Za 2.6 nisam nabavio knjigu jer je nema u prodaji idem bez knjige na iskustvo:D, a knjiga za 2.4 se pre moze nazvati istorijom informacionih sistema. :(

Ja nisam isla na konsultacije, stvarno bi nam dobro doslo da cujemo od nekog sta su predavali i na sta treba da obratimo paznju. Ja se nadam da neoporezive iznose daju u zadatku:confused:

bila sam ja i bilo je intenzivno :)
prva dva sata je pričala o porezima na dohodak (kako se za koji prihod računaju porezi i doprinosi, koje poreske prijave se podnose i sl.), zatim dva sata o pdv-u, a poslednja dva sata smporadili zadatke, tj. primere ispitnih pitanja.
ispit je 30% teorija (par na zaokruživanje (rekla je da može biti ponuđeno i više tačnih odgovora), a par da se objasni), 70% zadaci.

radili smo:
zarada- sa najvišom osnovicom za obračun doprinosa i naknada troškova z adolazak na posao; otpremnina- penzija (za računovodje) i otpremnina- tehnološki višak (za ovlašćenog rač); autorski honorar (dato koliko je normirani trošak); ugovor o delu; zakup nepokretnosti (sa investicionim održavanjem)- za ovl.rač., zakup pokretnih stvari (za rač); otkup sekundarnih sirovina, otkup šumskih plodova (kod sek sir. se obračunava samo porez (i umanjuje za 40%), a kod sakupljanja šumskih plodava se obračunava i porez i doprinosi (pio 22% i zdr 12,3%); korišćenje sopstvenog automobila na službenom putu; jubilarna nagrada (samo porez)
PDV: isporuka dobara, odobren popust; promet dobara bez naknade; promet usluga bez naknade; prethodni porez (na šta se može koristit, a na šta ne); pdv nadoknada poljoprivredniku; sponzorstvo (sportskom klubu, obvezniku pdv, koji ima obavezu isticanja reklame).
Akciza: obračunati akcizu, osnovica za pdv, pdv
Porez na dobit: utvrditi oporezivu dobit (za računovodje), poreski gubitak (za ovlašć.rač.)

Hvala puno. I ja sam tako mislila za solidarnu pomoc. Pokusacu da nadjem tu racunovodstvenu praksu, nadam se da nema mnogo promena. Da li znas u cemu je caka oko donorstva i sponzorstva, koliko sam uspela da shvatam citajuci materijal sa medifire, tu se nesto drugacije obracunava.Da li si mozda isla na pripremnu nastavu?

možda sada mogu da ti odgovorim:

ako u zadatku imaš da obveznik pdv zaključuje ugovor o sponzorstvu sa sportskim klubom, obveznikom pdv, tako da sport.klub ima neku obavezu (npr. da istakne naziv sponzora) tada postoji obaveza obračunavanje pdv-a. kada se obračunava pdv ne obračunava se porez na poklon
a ako sport.klub nema nikakvih obaveza, tada nema ni obavezu da obračuna pdv, ali se obračunava porez na poklon

i još tri primera za pdv (zaboravih da ih spomenem):
srazmerni poreski odbitak;
mali obveznik ostvari promet od 4.050.000- koja su mu prava i obaveze; i
avans, a narednog meseca konačan račun (pdv u avansu, razlika za plaćanje bez pdv-a, iznos pdv-a za plaćanje, ukupno za plaćanje). ovde je rekla da neće dati zadatak sa avansom iz septembra 2012. a konačan račun oktobar 2012. pa da se računa i razlika 2% pdv-a

Koliko znam u zadatku daju i neoporezive iznose i koeficijente. Sto se tice pdv nadoknade od 01.10. je 8% i ja cu je racunati tako, ne vidim razlog da bude drugacije. Razocarali su me totalno u pogledu literature. Za 2.6 nisam nabavio knjigu jer je nema u prodaji idem bez knjige na iskustvo:D, a knjiga za 2.4 se pre moze nazvati istorijom informacionih sistema. :(

Slazem se u potpunosti, knjiga je iz 2005. godine, sa totalno zastarelim podacima.I ja spremam inf.sisteme, stvarno je suvoparno za ucenje,sve sama teorija,na kraju cu sve da ispisem svojim recima.Ne znam kakva je mogucnost prepisivanja na ispitima?:per:

Slazem se u potpunosti, knjiga je iz 2005. godine, sa totalno zastarelim podacima.I ja spremam inf.sisteme, stvarno je suvoparno za ucenje,sve sama teorija,na kraju cu sve da ispisem svojim recima.Ne znam kakva je mogucnost prepisivanja na ispitima?:per:
Ako si mislila na knjigu za informacione moja je iz 2000. znači ladno su mi uvalili ili mislis na poreski sistem? Informacioni su užas jedan, sve same silne podele, primeri na zastarelom softveru, kada sam pročitao pretraživanje interneta pao sam u nesvest od smeha, a tek izjava da se očekuje izbacivanje na tržište nove diskete od 500 mb, pa onda zop :dash: unazadili su mi znanje skroz, a to im valjda nije cilj. :D Čuo sam da su jako strogi što se tiče prepisivanja, a i ja se ne snalazim dobro sa tim.

ja mislim da je u pitanju greška u tekstu... jer potpuno je nebulozno da je budžetirana potrošnja od 4kg po jedinici proizvoda, a utrošeno manje od 200 gr po jedinici (4,2eur /22 eur/kg). a uostalom, ako olovčicom umesto eur napišeš kg, sve se lepo složi :)

ili nisam u pravu... ima li neko da je uradio drugačije?

a kako da izracunam odstupanja u kolicini supstituta kada uopste ne pise koliko je supstituta utroseno?

Back