Savez računovođa i revizora Srbije

• Začetnik teme Začetnik teme bobos
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Nije PP OPJ-6 nego PP OPJ-7

da, sada sam pogledala baš obrasce... bila sam našla jedan pregled (na sajtu cekos) sa skracenim opisima i time sam se vodila (pošto, kao što smo zaključili do sad, ovim se nikada nisma bavila :)). a tu stoji PP OPJ6 Poreska prijava o obračunatom i plaćenom porezu na druge prihode (ugovor o delu, privremeni i povremeni poslovi, volonterski rad, itd...). Da mi nisi skrenuo pažnju, ne bih čitala šta piše na samim obrascima...
hvala ti još jednom, stvarno si mi (nam) puno pomogao!

1. Pitanje
Test decembar 2011.
23. pitanje
Obveznik pdv-a koji obavlja ugostiteljsku delatnost, izvrsio je nabavku sledecih dobara:
1. Putnicki automobil, 2. Frizider,3. Sporet, 4. Telefon, 5. Tv prijemnik, 7. Stampac, 8. Troskovi ugostiteljskih usluga, 9. Sredstva za odrzavanje higijene, 10. Zavese, 11. Fiskalna kasa, 12.Gorivo za putnicki automobil, 13. Stolice, 14. Stolovi.
Nije naglaseno sta je opremio ovim dobrima da li administrativne prostorije ili recimo restoran.

Za putnicki automobil i gorivo znam sigurno da nema pravo odbitka prethodnog pdv-a. Tv prijemnik takodje ako je opremio administrativne prostorije, ali ako je opremio restoran da bi gosti gledali tv? Frizider i sporet takodje nema pravo ako bi opremio administrativne prostorije? Sta su podrazumevali pod troskovima ugostiteljskih usluga?
2. Pitanje
Kada obveznik pdv-a kupuje markice ili mesecne pretplatne karte za nadoknadu troskova dolaska ili odlaska sa rada ima pravo na odbitak prethodnog pdv-a, sta je onda osnovica za obracun poreza na zarade (ako prelazi neoporezivi iznos) sa pdv-om ili bez pdv-a.

1. Pitanje
Test decembar 2011.
23. pitanje
Obveznik pdv-a koji obavlja ugostiteljsku delatnost, izvrsio je nabavku sledecih dobara:
1. Putnicki automobil, 2. Frizider,3. Sporet, 4. Telefon, 5. Tv prijemnik, 7. Stampac, 8. Troskovi ugostiteljskih usluga, 9. Sredstva za odrzavanje higijene, 10. Zavese, 11. Fiskalna kasa, 12.Gorivo za putnicki automobil, 13. Stolice, 14. Stolovi.
Nije naglaseno sta je opremio ovim dobrima da li administrativne prostorije ili recimo restoran.

Za putnicki automobil i gorivo znam sigurno da nema pravo odbitka prethodnog pdv-a. Tv prijemnik takodje ako je opremio administrativne prostorije, ali ako je opremio restoran da bi gosti gledali tv? Frizider i sporet takodje nema pravo ako bi opremio administrativne prostorije? Sta su podrazumevali pod troskovima ugostiteljskih usluga?
2. Pitanje
Kada obveznik pdv-a kupuje markice ili mesecne pretplatne karte za nadoknadu troskova dolaska ili odlaska sa rada ima pravo na odbitak prethodnog pdv-a, sta je onda osnovica za obracun poreza na zarade (ako prelazi neoporezivi iznos) sa pdv-om ili bez pdv-a.

1. pitanje: pošto nije naglašeno, meni je logično da pretpostavimo da je opremio restoran, odnosno kuhinju. u krajnjem, kontam da u zadatku možeš i da napišeš pretpostavku i da uradiš u skladu sa tim. tako bih ja uradila. tačnije: u prethodni pdv koji može da koristi ne bih uzela automobil, gorivo za automobil i trošak reprezentacije (što kontam da su troškovi ugostiteljskih usluga).

2. pitanje: mislim da je osnovica sa pdv-om. kao kod zakupnina, kada u prihode ulazi i investicija- racuna se iznos sa pdv-om.

očekujem i druga mišljenja :)

1. Pitanje
Test decembar 2011.
23. pitanje

Nema pravo odbitka za Tv u svakom slucaju, kao i za zavese . Frizider i sporet je logicno da je nabavio za restoran (naglaseno je da obavlja ugostteljsku delatnost) . Ugostiteljske usluge nemaju pravo odbitka PDV-a . Kako su im debilne postavke zadataka, ja ne verujem .

1. Pitanje
Test decembar 2011.
23. pitanje

Nema pravo odbitka za Tv u svakom slucaju, kao i za zavese . Frizider i sporet je logicno da je nabavio za restoran (naglaseno je da obavlja ugostteljsku delatnost) . Ugostiteljske usluge nemaju pravo odbitka PDV-a . Kako su im debilne postavke zadataka, ja ne verujem .

u članu 29, 3) piše: ... koji se koriste za opremanje administrativnih prostorija. restoran nije admin. prostorija, zašto onda ne bi imao pravo na prethodni pdv za sve ono što se nalazi u restoranu?!

u članu 29, 3) piše: ... koji se koriste za opremanje administrativnih prostorija. restoran nije admin. prostorija, zašto onda ne bi imao pravo na prethodni pdv za sve ono što se nalazi u restoranu?!

Pa da, o tome se radi sto nisu precizirali da li su sporet i frizider kao njihovo osnovno sredstvo, u tom slucaju bi imali pravo na povracaj pdv-a. Isto vazi i za TV i on moze, u ovom slucaju da se posmatra na taj nacian .:confused:

ma sve ti daju, osim normalnih zadataka :))) , daju ti svesku , olovku i pitanja. Jedino treba da poneses digitron.
A za ovo gore, za tv sam sigurna da nema pravo odbitka jer ne sluzi za obavljanje delatnosti. Mrzi me da trazim sada gde je to pisalo, ali mogu u svoju platu da se kladim da nema pravo.

Slazem se sa tobom i po meni ima pravo na sve,ako je opremio restoran sem putnickog automobila, goriva i troskova ugostiteljskih usluga, ako se mislilo na reprezenataciju, a sigurno da jeste, ali mi je potpuno debilno da nisu naglasili za sta koriste predmetna dobra. Vidim da su u nekom testu iz 2011. naglasili za sta se koriste dobra, valjda su ukapirali da zadatak ako se ovako postavi nema nikakvog smisla. Lepo je naglaseno u clanu 29 "administrativnih prostorija". Postoje i misljenja ministarstva fin.(znam da nisu obavezujuca i da inspektori ne moraju da postupaju po njima) po tom pitanju. Neko je postavio pitanje da li ima pravo na odbitak pdv za tepih koji je nabavio za opremanje salona automobila i oni su mu odgovorili da ima posto to nije administrativna prostorija. Sto bi znacilo da ako je nabavio zavese i tv za restoran isto tako ima pravo na odbitak pdv-a.
Ili recimo ima u jednom zadatku nabavio je tv i kamere za video nadzor prodajnog objekta po meni ima pravo odbitka i na tv i na kamere. Ali ako bi nabavio tv da bi direktor u svojoj kancelariji ubijao dosadu onda nema pravo na odbitak pdv-a. :D
Pozdrav,

ma sve ti daju, osim normalnih zadataka :))) , daju ti svesku , olovku i pitanja. Jedino treba da poneses digitron.
A za ovo gore, za tv sam sigurna da nema pravo odbitka jer ne sluzi za obavljanje delatnosti. Mrzi me da trazim sada gde je to pisalo, ali mogu u svoju platu da se kladim da nema pravo.

Ja bih da se kladimo.:D Hoces da kazes da hoteli nemaju pravo na odbitak pdv-a na one silne televizore po sobama, ja sam cvrsto ubedjen da imaju. Ubedi me da se nece koristiti za promet koji nije oporeziv pdv-om tj. u svrhu obavljanja delatnosti, ja bih ladno sa tim inspektorom isao na sud koji bi mi to osporio.:rtfm: :D
Pozdrav,

1. Pitanje
Test decembar 2011.
23. pitanje

2. Pitanje

Sada za svaku stavku navode za sta se koristi, i obavezno napisu cime se taj obveznik PDV bavi.
Sto se tice markice tu smo na konsultacijama vezbali ako prelazi neoorezivi iznos da se od osnovice oduzima neoporezivi deo.

na pr:
Kupljeno je 25 markicaa po ceni od 3.780 pdv iznosi 280, neoporezivi iznoss je 2.895
oporezivo= 3780-280 = 3.500 -2.895 = 605
605*25 =15.125
preracun = 15.125 : 0.8888 = 17.188
porez = 17.188 * 12% = 2.063
PP OPJ-1 i specifikacija

Sada za svaku stavku navode za sta se koristi, i obavezno napisu cime se taj obveznik PDV bavi.
Sto se tice markice tu smo na konsultacijama vezbali ako prelazi neoorezivi iznos da se od osnovice oduzima neoporezivi deo.

na pr:
Kupljeno je 25 markicaa po ceni od 3.780 pdv iznosi 280, neoporezivi iznoss je 2.895
oporezivo= 3780-280 = 3.500 -2.895 = 605
605*25 =15.125
preracun = 15.125 : 0.8888 = 17.188
porez = 17.188 * 12% = 2.063
PP OPJ-1 i specifikacija
Hvala puno!
Kolege srecno sutra! :ok:
Pozdrav

Ja bih da se kladimo.:D Hoces da kazes da hoteli nemaju pravo na odbitak pdv-a na one silne televizore po sobama, ja sam cvrsto ubedjen da imaju. Ubedi me da se nece koristiti za promet koji nije oporeziv pdv-om tj. u svrhu obavljanja delatnosti, ja bih ladno sa tim inspektorom isao na sud koji bi mi to osporio.:rtfm: :D
Pozdrav,

i bi hotel! :D

pozdrav svima, nadam se da ste zadovoljni danasnjim danom :)

Kolege, kako ste uradili 2.7.?
Na koje nivoe ste rasporedili budžet u prvom zadatku?
Ja nisam očekivala 1. i 3. zadatak, pre sam mislila da će biti faktoring na domaćem i ino tržištu i troškovi po aktivnostima.
Trebalo bi je još pola sata da stignem sve da uradim.
Ovo mi bio prvi ispit, rekoše rezultati tek za 45 dana, jel se uvek tako dugo čekaju rezultati?

Back