Savez računovođa i revizora Srbije

• Začetnik teme Začetnik teme bobos
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
možda sada mogu da ti odgovorim:

ako u zadatku imaš da obveznik pdv zaključuje ugovor o sponzorstvu sa sportskim klubom, obveznikom pdv, tako da sport.klub ima neku obavezu (npr. da istakne naziv sponzora) tada postoji obaveza obračunavanje pdv-a. kada se obračunava pdv ne obračunava se porez na poklon
a ako sport.klub nema nikakvih obaveza, tada nema ni obavezu da obračuna pdv, ali se obračunava porez na poklon

Draga koleginice puno ti hvala na ovim informacijama, puno si meni pomogla, a mislim i drugima. Pozdrav.:klap:

a kako da izracunam odstupanja u kolicini supstituta kada uopste ne pise koliko je supstituta utroseno?

pa jedino ako pretpostavimo da je stvarno u pitanju štamparska greška i da umesto 4,2 eur treba da piše 4,2 kg, onda je to stvarni utrošak supstituta...
ovako sam ja uradila:

Budzetirana kotribucija: 250e-100e-50e= 100e/kom
Ukupan budzetiran kontribucioni rezultat: 10.000kom * 100e/kom= 1.000.000 e

Stvarna kontribucija: 250e-92,4e-59,4e= 98,2e/kom

Stvarni troškovi dir.mat= 4,2kg*22eur/kg= 92,4e
Stvarni troškovi dir. rada= (68.400h * 11e)/12.000 kom= 59,4e/kom

Stvarni kontribucioni rezultat: 12.000 kom* 98,2 e/kom= 1.178.400 e

Ukupno odstupanje: 1.178.400- 1.000.000= 178.400 Pozitivno

Odstupanja:

1. U obimu prodaje: (stvarni obim- budž.obim)* budž.kontribucija

(12.000-10.000)*100= 200.000 P

2. U direktnom materijalu: 91.200 P i to:
Cenovno= (stvarna količina*budž.cena)- (stvarna količina* stvarana cena)
= (4,2*12.000*25)- (4,2*12.000*22)= 151.200 P
Količinski= (stvarna količina* budž.cena)- (budž.količina* buž.cena)
= (4,2*12.000*25)-(4*12.000*25)= 60.000 N

3. U tr. direktnog rada: 112.800 N i to:
Cenovno= (stvarni sati* budž.cena)-(stvarni sati* stvarna cena)
= (64.800*10)-(64.800*11)= 64.800 N
U efikasnosti= (budžetirani sati* budž.cena)-(stvarni sati*budž.cena)
=(5h*12.000*10)-(64.800*10)= 48.000 N

Provera: ukupna odstupanja= u obimu prodaje+u dir.materijalu+dir.rad=
200.000P+91.200P-112.800N=178.400P

Koliko znam u zadatku daju i neoporezive iznose i koeficijente. Sto se tice pdv nadoknade od 01.10. je 8% i ja cu je racunati tako, ne vidim razlog da bude drugacije. Razocarali su me totalno u pogledu literature. Za 2.6 nisam nabavio knjigu jer je nema u prodaji idem bez knjige na iskustvo:D, a knjiga za 2.4 se pre moze nazvati istorijom informacionih sistema. :(

iskustvo ti je najdragocenija literatura :) na konsultacijama je rekla da su počeli da pripremaju udžbenik, ali da nisu uspeli da ga završe za ovaj rok zbog velikog broja izmena u zakonima. trebalo bi da bude spreman za idući rok, ali se najiskrenije nadam da nam neće trebati :)
znači, iskustvo, zakoni i primeri od ranije

a za neoporezive iznose je spomenula da bi trebalo znati neoporezivi iznos zarade 7.822,00 rsd. drugo nije spominjala...

što se tiče koeficijenata za preračun, može da pomogne sledeće: ako daju 0,88 znači da treba obračunati porez 12%; ako je koef. 1,190476- tu su normirani troškovi 20% i porez 20%; a ako je koeficijent 1,106195- imamo norm.tr. 20%, porez 20% i umanjenje poreza 40%

pa jedino ako pretpostavimo da je stvarno u pitanju štamparska greška i da umesto 4,2 eur treba da piše 4,2 kg, onda je to stvarni utrošak supstituta...
ovako sam ja uradila:

Budzetirana kotribucija: 250e-100e-50e= 100e/kom
Ukupan budzetiran kontribucioni rezultat: 10.000kom * 100e/kom= 1.000.000 e

Stvarna kontribucija: 250e-92,4e-59,4e= 98,2e/kom

Stvarni troškovi dir.mat= 4,2kg*22eur/kg= 92,4e
Stvarni troškovi dir. rada= (68.400h * 11e)/12.000 kom= 59,4e/kom

Stvarni kontribucioni rezultat: 12.000 kom* 98,2 e/kom= 1.178.400 e

Ukupno odstupanje: 1.178.400- 1.000.000= 178.400 Pozitivno

Odstupanja:

1. U obimu prodaje: (stvarni obim- budž.obim)* budž.kontribucija

(12.000-10.000)*100= 200.000 P

2. U direktnom materijalu: 91.200 P i to:
Cenovno= (stvarna količina*budž.cena)- (stvarna količina* stvarana cena)
= (4,2*12.000*25)- (4,2*12.000*22)= 151.200 P
Količinski= (stvarna količina* budž.cena)- (budž.količina* buž.cena)
= (4,2*12.000*25)-(4*12.000*25)= 60.000 N

3. U tr. direktnog rada: 112.800 N i to:
Cenovno= (stvarni sati* budž.cena)-(stvarni sati* stvarna cena)
= (64.800*10)-(64.800*11)= 64.800 N
U efikasnosti= (budžetirani sati* budž.cena)-(stvarni sati*budž.cena)
=(5h*12.000*10)-(64.800*10)= 48.000 N

Provera: ukupna odstupanja= u obimu prodaje+u dir.materijalu+dir.rad=
200.000P+91.200P-112.800N=178.400P
hvala! resih ga i ja danas :)

Zadatak kod uzimanja u zakup putnickog automobila,pominje se remont koji bi trebalo da uradi zakupodavac i uradjeno je farbanje. Koji troskovi ulaze u osnovucu kod obracuna zakupa?
Jos jedan zadatak koji glasi: Gradjevinskopreduzece obavilo je usluge posle zemljotresa. Cena kostanja 100.000, trzisna vrednost usluge 250.000. Da li treba obracunati PDV?

ja upravo htedoh kolegama koji su bili na predavanjima da postavim isto pitanje. ja sam bila na pripremnoj nastavi i stvarno nemam predstavu kakav ce to zadatak da bude. ja tako nesto nigde nisam pronasla. rekao je cini mi se da ce dati jednu bilansnu poziciju kao napomenu. a sta mu znaci ono - da odredimo kako ce to sve uticati na misljenje? jel to znaci da mi misljenje treba da pisemo?

Kolege ja bas nisam najbolje razumela prof Andrica sta ce biti u zadatku 2.9..
Da li ce dati bilans stanja ili samo napomene kao u predhodnim rokovima .
Zamolila bih koleginice (posto su samo koleginice i bile :) koje su prisustvovale da mi odgovore
makica_82@yahoo.com
pozz

Zadatak kod uzimanja u zakup putnickog automobila,pominje se remont koji bi trebalo da uradi zakupodavac i uradjeno je farbanje. Koji troskovi ulaze u osnovucu kod obracuna zakupa?
Jos jedan zadatak koji glasi: Gradjevinskopreduzece obavilo je usluge posle zemljotresa. Cena kostanja 100.000, trzisna vrednost usluge 250.000. Da li treba obracunati PDV?

I meni to nije jasno da li neko moze da nam pojasni. Pozdrav :rumenko:

kod zakupa (i pokretne i nepokretne imovine) od fizičkog lica (a od strane pravnog, kako nam već idu zadaci), pored ugovorene zakpnine, u prihod fizičkog lica ulazi i svako investiciono održavanje (što bi bio remont motora), dok troškovi tekućeg održavanja nisu prihod fizičkog lica (što bi bilo farbanje).
e sad, kod nepokretnosti je bila rekla da ako pravno lice fizičkom licu, zakupodavcu, isplati keš za plaćanje računa struja, kom, tel, onda i to ulazi u prihode, tj u obračun za poreze... za ovo nisam baš sigurna da sam dobro razumela pa ako je neko još bio na kons. ili ima komentar, bili bi zahvalni :)

a za 'zemljotres' se obračunava pdv jer je u pitanju promet usluga bez naknade koji se izjednačava sa prometom usluga uz naknadu, a osnovica je cena koštanja, (član 18)

ja sam uradila takav zadatak iz junskog roka. mislim da ce vrlo verovatno faktoring biti i u ovom roku. sve je sablonski,samo cifre drugacije..

samo da pohvatam šta su sve uštede i koji su sve troškovi :) uradila sam deo sa faktoringom i popustom, ali ne i poslednji deo sa reklamiranjem... mislim da sam već umorna :)

a i XXII mi nije baš nešto drag... :confused: ima li sličan u knjizi, da bar neki kontekst pohvatam... ovako ne razumem ni u čemu je poenta sa svim tim nivoima...

kod zakupa (i pokretne i nepokretne imovine) od fizičkog lica (a od strane pravnog, kako nam već idu zadaci), pored ugovorene zakpnine, u prihod fizičkog lica ulazi i svako investiciono održavanje (što bi bio remont motora), dok troškovi tekućeg održavanja nisu prihod fizičkog lica (što bi bilo farbanje).
e sad, kod nepokretnosti je bila rekla da ako pravno lice fizičkom licu, zakupodavcu, isplati keš za plaćanje računa struja, kom, tel, onda i to ulazi u prihode, tj u obračun za poreze... za ovo nisam baš sigurna da sam dobro razumela pa ako je neko još bio na kons. ili ima komentar, bili bi zahvalni :)

a za 'zemljotres' se obračunava pdv jer je u pitanju promet usluga bez naknade koji se izjednačava sa prometom usluga uz naknadu, a osnovica je cena koštanja, (član 18)

Hvala puno na informaciji,resila si nam nedoumicu :)

Kod zakupa nepokretnosti ako je zakupodavac fizičko lice mogu da se jave dva tipična slučaja plaćanja ostalih troškova struje, telefona, vode... gde računi glase na zakupodavca.
1. Zakupac može direktno da plati te troškove po fakturama koje glase na fizičko lice i tada nema pravo odbitka pdv-a, ali tada ovi troškovi ne podležu obavezi plaćanja poreza na dohodak gradjana. Ovo je moguće samo u slučaju da predmetni troškovi isključivo terete zakupca, tj. ukoliko bi recimo zakupodavac i stanovao u u objektu koji je iznajmljen i time zakupac plaćao i deo njegovih troškova onda mora da obračuna i porez na dohodak gradjana.
2. Ako sporedne troškove javnim preduzećima direktno plaća vlasnik objekta, a troškove mu refundira zakupac u ovom slučaju ukupan iznos sporednih troškova podleže plaćanju poreza na dohodak gradjana.

Kod zakupa nepokretnosti ako je zakupodavac fizičko lice mogu da se jave dva tipična slučaja plaćanja ostalih troškova struje, telefona, vode... gde računi glase na zakupodavca.
1. Zakupac može direktno da plati te troškove po fakturama koje glase na fizičko lice i tada nema pravo odbitka pdv-a, ali tada ovi troškovi ne podležu obavezi plaćanja poreza na dohodak gradjana. Ovo je moguće samo u slučaju da predmetni troškovi isključivo terete zakupca, tj. ukoliko bi recimo zakupodavac i stanovao u u objektu koji je iznajmljen i time zakupac plaćao i deo njegovih troškova onda mora da obračuna i porez na dohodak gradjana.
2. Ako sporedne troškove javnim preduzećima direktno plaća vlasnik objekta, a troškove mu refundira zakupac u ovom slučaju ukupan iznos sporednih troškova podleže plaćanju poreza na dohodak gradjana.

Hvala kolega na ovom objasnjenju, pomoglo mi je. Pozdrav:klap:

pridružujem se vecalj: hvala ti puno! :klap:

a ako može još jedna pomoć: šta je fora kod komisionara, šta je tu poreska osnovica? (komitent dao robu u komisionu prodaju u vrednosti od 70.800 (60.000+10.800). komisionar prodaje po ceni 85.000 bez pvd. Poreska osnovica za komisionara?)

Back