Savez računovođa i revizora Srbije

• Začetnik teme Začetnik teme bobos
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Samo za sve vredne ljude koji su ostavili silne pare u SRRS, izgubili vremena vise nego sto ga imaju, i ostali bez dragocenih zivaca spremajuci ove ispite.... Puno srece u predstojecem nam roku, a kada osetite da ste dosli do tacke pucanja sa zivcima samo poslusajte ovu pesmu:
:D

hahhaah svaka cast :D A prvo sam pomislila da si nam spremio "saopstenje za javnost"-licence koje izdaje srrs nista ne znace-dzabe ste se mucili!!! Isprepadala sam se!! :D

2.7 da li ce na ispitu biti zadaci u formi kao u skriptama, tj ista struktura zadatka a promenjene cifre ili ko zna sta? Na primer kod zadatka gde se analiziraju performanse moze postojati mali milion situacija, pa me plasi da li cu znati i procitati zadatak :hahaha:

zadaci su slicni kao u skriptama.iz juna se secam da su za zadatak kod odstupanja dali druge brojeve(zad.9) i malko drugaciju postavku, mada me je jedna koleginica sa foruma ispravila-ona kaze da nisu.koliko se ja secam , zadatak mala kompanija kojom upravlja vlasnik...je vise bio postavljen na nacin koji imas na mf u testu za dec 2008, nego na nacin kao u skriptama.trazili su se racii.za ostala dva zadatka ne znam, jer ih tada nisam ni ucila, da bih znala da uporedim.

Poslednja izmena:
zadaci su slicni kao u skriptama.iz juna se secam da su za zadatak kod odstupanja dali druge brojeve(zad.9) i malko drugaciju postavku, mada me je jedna koleginica sa foruma ispravila-ona kaze da nisu.koliko se ja secam , zadatak mala kompanija kojom upravlja vlasnik...je vise bio postavljen na nacin koji imas na mf u testu za dec 2008, nego na nacin kao u skriptama.trazili su se racii.za ostala dva zadatka ne znam, jer ih tada nisam ni ucula, da bih znala da uporedim.

Da li na ispitu daju formule i one silne koeficijente?

hahahaha pravimo žurku i imamo imamo hit koji ćemo da pevamo... :zcepanje: koga onda briga za 2.7 i 2.8 koji me još čeka !

koliko sam ja čula za 2.7 daju samo izračunate diskontne faktore, one iz tabele...

a u 2.6 daju sve neoporezive iznose, mislim da i koeficijente, ali se stope moraju znati... ima u zadacima na mf, bar u onom što sam ja kucala tačno šta daju

imamo još 5 dana... ;)

2.6 Poreski sistem

sto se tice poreskih stopa:
- porez na prihod od samostalne delatnosti 10%
- od autorskih prava 20%
- od kapitala 10 %
- od nepokretnosti 20 %
- na kapitalne dobitke 10%
- kod ostalih prihoda, na sve je 20 % osim na prihode od osiguranja lica tu je 10 %
- na prihod od poljoprivrede i sumarstva 10 %

Jesu sve nabrojane aktuelne ili ima nekih novina sto sam propustila?

2.6 Poreski sistem

sto se tice poreskih stopa:
- porez na prihod od samostalne delatnosti 10%
- od autorskih prava 20%
- od kapitala 10 %
- od nepokretnosti 20 %
- na kapitalne dobitke 10%
- kod ostalih prihoda, na sve je 20 % osim na prihode od osiguranja lica tu je 10 %
- na prihod od poljoprivrede i sumarstva 10 %

Jesu sve nabrojane aktuelne ili ima nekih novina sto sam propustila?

pa ja mislim da je kod autorskih prava drugacije , nije uvek 20 % ili sam ja to pomesala :think:

nista ne znam a ispit je za 5 dana :rida:

2.7. u jednom zadatku me zbunjuje sledece:
7.rad sa supstitutom je bio otezan,pa je menadzment predlozio da se radnicima stvarno isplati samo za ovaj kvartal 11 din/h,umesto 10 din/h.Stvarno je isplaceno 90.000 casova

da li ce ova cena od 11 din biti odstupanje u planiranju ili poslovanju. Zbunjuje me ovo sto pise da se stvarno isplati? u postavci takvog zadatka u knjizi i skriptatama nije tako navedeno

lillian ovo si ti meni juče rekla za to isto pitanje :
Nemas odstupanja u poslovanju jer ti je odstupanje vezano za planiranje. Nisi planirala da nece biti bonusa i nisi planirala da nece biti otezanog poslovanja sa novim materijalom, oba odstupanja si obradila kroz odstupanje u planiranju tako da se kod poslovanja javlja samo odstupanje u casovima rada.
imene je isto to zbunjivalo... nadam se da ćemo čuti još nečije mišljenje o ovom?!
a pokrivenost dividendi ja radim (neto dobitak posle oporezivanja - dividende na prioritetne akcije)/ dividende na obične akcije

lillian ovo si ti meni juče rekla za to isto pitanje :
Nemas odstupanja u poslovanju jer ti je odstupanje vezano za planiranje. Nisi planirala da nece biti bonusa i nisi planirala da nece biti otezanog poslovanja sa novim materijalom, oba odstupanja si obradila kroz odstupanje u planiranju tako da se kod poslovanja javlja samo odstupanje u casovima rada.
imene je isto to zbunjivalo... nadam se da ćemo čuti još nečije mišljenje o ovom?!

ali nije ista postavka zadatka, u tom primeru je jasno ali u ovom primeru me zbunjuje sto pise stvarno isplatiti... ja cu ga uraditi kao odsupanje u planiranju tj sledicu primer iz skripti pa sta bude :whistling:

a sad sam tek pogledala taj test, u zadatku u knjizi postoje i prioritetne akcije pa se njihova dividenda treba oduzeti da bi se videlo koliko ostaje za običnu dividendu... bar sam ja tako shvatila, a u ovom zadatku iz juna 2008. nema prioritetnih nego može da se uzme neraspoređeni dobitak. Ja ću da zanemarim ovaj nd iz prethodne godine.:whistling:
a kod onog zadatka sa promenom zarade mislim da to "stvarno" ne menja smisao, iako i mene jako brine da li ću prepoznati u zadatku ako nešto bitno izmene..
idem sad da se borim sa faktoringom i oportunitetnim troškovima :think:

2.6 Poreski sistem
minimalna zarada 12.663,73, najniza mesecna osnovica za doprinose 12851,00, obracunska minimalna zarada 12.702,70
na koji iznos se racuna porez?
Nasla sam da se doprinosi obracunavaju na veci iznos od najnize mesecne osnovice za doprinose i obracunske minimalne zarade, a sta je sa porezima zna li neko?

Back