Savez računovođa i revizora Srbije

• Začetnik teme Začetnik teme bobos
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Sadržaj predavanja iz 2.9. Revizija:
-osnovni cilj revizije
-definicija revizije
-pojedinačni ciljevi revizije
-nezavisnost revizije
-materijalnost (značajnost)
-proces revizije
-naknadni događaji
-elementi izveštavanja
-mišljenje

Struktura ispita:
I pitanja na zaokruživanje 15 pitanja x 2 boda = 30 boda
II pitanja na koji treba dati kratak odgovor 10 pitanja x 3 boda = 30 boda
III napomene za koje treba dati mišljenje (pozitivno ili mišljenje sa rezervom) 40 boda

Pozdrav.

i meni je 2.7 jako težak... a u knjizi previše grešaka... jedino da se nadamo da neće biti zadaci iz prošlog roka :)
i kad sam već tu da vas pitam... kod zadatka izveštaj o odstupanju sa kontribucijom kod odstupanja u poslovanju u ovom primeru nemamo cenovno ostupanje u radu... a kad bi se pojavilo kako bi to izgledalo?
da li mi dobijamo potpuno istu formu zadatka samo sa drugačijim brojevima ili sve izmenjaju?

Poslednja izmena:
Ljudi, ja nesto ucim ovaj 2.7 ali mrljavo to ide....
Knjiga je tragicno prevedena.........

na proslom roku je bilo budzetiranje nultog nivoa i izvestaji o odstupanju sa kontribucijom......
izracunavanje svih onih parametara zadovoljstva generalnog menadzmenta i sadasnja vrednost neto tokova....

E a ja mislila da samo meni nesto fali...i da samo ja imam problem sa 2.7...
ili da ne ucim dovoljno...
i meni nesto mrljavo ide ucenje za 2.7...
a tek knjiga...to je posebna prica...lakse bi mi bilo da nije prevedena...
:dash::besna::udriglavu::azdaja::poludeo::metla:

E a ja mislila da samo meni nesto fali...i da samo ja imam problem sa 2.7...
ili da ne ucim dovoljno...
i meni nesto mrljavo ide ucenje za 2.7...
a tek knjiga...to je posebna prica...lakse bi mi bilo da nije prevedena...
:dash::besna::udriglavu::azdaja::poludeo::metla:

Kolegenice i ja vas razumem u potpunosti, zato sam ja odustala od 2.7. za decembarski ispitni rok, mislila sam da mogu istovremeno i 2.7. i 2.8. i malo dete, ali sam to samo mislila, kad sam pocela da ucim 2.7. i kad sam videla materiju, bilo mi je jasno da cu to osaviti za poslednji ispit za jun. Da li ste vi polozile 2.8. i kakva su vasa iskustva?

Drage kolege molim za pomoc u vezi ispita 1.8 sastavljanje finansijskih izvestaja.

Zadatak 15 - jun 2008
Preduzece je po zavrsnom racunu za 2007. godinu ostvarilo neto gubitak u iznosu od 160.000 dinara. U maju 2008. godine preduzece je uspelo da naplati u potpunosti otpisano potrazivanje od kupca u iznosu od 360.000 dinara. Proknjizi.

Da li je stav za knjizenje ovakav?

241- 360.000 / 202- 360.000
209- 360.000 / 685- 360.000

Hvala unapred

Kolege jos jednom vas molim za pomoc. Da li je stav za knjizenje ovakav? :worth:

i meni je 2.7 jako težak... a u knjizi previše grešaka... jedino da se nadamo da neće biti zadaci iz prošlog roka :)
i kad sam već tu da vas pitam... kod zadatka izveštaj o odstupanju sa kontribucijom kod odstupanja u poslovanju u ovom primeru nemamo cenovno ostupanje u radu... a kad bi se pojavilo kako bi to izgledalo?
da li mi dobijamo potpuno istu formu zadatka samo sa drugačijim brojevima ili sve izmenjaju?

Nemas odstupanja u poslovanju jer ti je odstupanje vezano za planiranje. Nisi planirala da nece biti bonusa i nisi planirala da nece biti otezanog poslovanja sa novim materijalom, oba odstupanja si obradila kroz odstupanje u planiranju tako da se kod poslovanja javlja samo odstupanje u casovima rada.

@BiljanaR
Hvala. Kad je revizija u pitanju, onda tu nema puno mogućnosti drugačije formulisati pitanja. Koliko vidim, osnovne definicije i elementi su bitni. Kad su u pitanju napomene za koje treba dati mišljenje, onda osim ako je revizija ograničena, u svakom slučaju treba dati mišljenje ako ne pozitivno, ono bar sa skretanjem pažnje ili sa rezervom ( ukoliko je greška materijalno značajna).
Jeste li prelazili neke konkretne napomene ??????

Evo malog podsećanja kako je izgledao ispit iz 2.6.
Dobro se informišite kada je u pitanju prodaja osnovnog sredstva nabaljvenog pre 01.01.2005. godine i nakon ovog datuma, jer ćete imati zadatak sa prodajom osnovnog sredstva koje je nabavljeno u dve različite opcije, pre i posle ovog datuma.
Takodje, usluge pružene nakon vremenskih nepogoda i mogućnost oslobadjanja od pdv-a. U kojim slučajevima se može izvršiti fakturisanje usluga bez obračuna pdv, a u kojim slučajevima nemate mogućnost fakturisanja usluge bez pdv-a.
Dobro provežbajte poreski priznate rashode i uskladjivanje prihoda, kako biste mogli utvrditi oporezivu dobit ( ili gubitak). Biće vam ponudjeni iznosi u ukupnom iznosu, a vi morate znati do kog iznosa će oni biti priznati u poreskom bilansu, a koji iznos će biti poreski nepriznat što će direktno uticati na korekciju iskazanog dobitka iz BU.

Poslednja izmena:
Znaci, ako polozim 2.7 u ovom roku ima da castim sve ljude oko sebe, a sebe najvise!!!!! Mozda mi ne prilici, ali opasno cu da se napijem !!!!!!! Za spremanje ovog ispita su potrebni nadljudski napori, ipak je trebalo da uzmem neplaceno odsutstvo sa posla jedno mesec dana..............:dash:

Sta da radis sa mesec dana neplacenog...nemoj da si skromna...za ovaj ispit treba dobra tri meseca ako ne i vise...
Ja predlazem da pravimo zurku, svi koji poloze, ionako je prolaznost niska...nece nas biti mnogo..
:besna:
samo mi se cini da cemo za zurku malo sacekati...

kolege, molim vas za pomoc za 2.1. ja sam to poceo da spremam pre neki dan i ne izgleda mi toliko strasno osim sto imam nedoumice oko zadataka datih na MF pa ukoliko neko ima resenja bio bih mnogo, mnogo zahvalan kada bi mi ih prosledio. naime, ne znam u kojoj formi treba da radimo, npr. proknjiziti navedene promene tako sto sacinjavamo nalog za knjizenje- kako treba da izgleda taj nalog, ili BU i BS- da li treba da budu sacinjeni kao u knjizi ili da koristimo i klase konta. i ima neki zadataka- pripremiti BS u skladu sa smernicama MRS1- gde je to u knjizi?
hvala unapred!

Back