Savez računovođa i revizora Srbije

• Začetnik teme Začetnik teme bobos
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Imam pitanje iz 2.7- zadatak obračun troškova po aktivnostima... Kako se računaju opšti troškovi na tradicionalan način? i u čemu je razlika u pitanju pod f) izračunati opšte troškove po jedinici proizvoda i g)izračunati opšte troškove po jedinici proizvoda na bazi obračuna po aktivnostima?
i da li je ovo ikad bilo na ispitu? hvala!

Pitanje iz 2,7, zadatak XX, prinos na investicije, kako dobija amortizaciju od 20.000 rsd za tacku 2 - prodaja osnovnih sredstava od 200.000? :think:[/QUOTE

Pogledaj taj zadatak u knjizi, str.151... ima podatak da je prodata za 20.000. verovatno greška u prekucavanju zadatka. Slična greška je i primeru X piše da je naplata u drugom mesecu 10% a rešenje je urađeno sa 9% kao u knjizi.

pa jeste prodato za 20.000. Ali je nabavna vrednost 200.000 a vek trajanja 4 godine? prodaju knjizimo na sledeci nacin:
duguje potrazuje
kupci 20.000
N.V. osnovnih sredstava 200.000
I.V. osnovnih sredstava 150.000
gubitak od prodaje 30.000

sta ne razumem u ovom zadatku

Cini li se nekom od vas, da je u 2.7, primer iz poglavlja 3 na stranicama 50-53, pa iz toga dat zadatak (aktivnost 2 na str.53 - odgovor je na strani 55) - sam odgovor na tu aktivnost 2 nelogican?
Nije to jedini zadatak, gde se kod postavke zadatka trazi jedno (parametri za izracunavanja), a kod odgovora je resenje radjeno prema sasvim drugim parametrima.
A i sama knjiga je lose prevedena (kao da je prevodjena na google-prevodilac, ali bez kontrole logike prevoda, a citavi pasusi su bez gramatike).
Cini li se to samo meni, ili i vama?

Postovane kolege i koleginice, ako vam trebaju pitanja i odgovori za ispit 2.4-Informacioni sistemi javite se, odnosno ostavite e-mail na koji da vam prosledim . U tim puskicama imaju pitanja od 1 poena, od 3 poena i par onih pitanja koje nose po 20 poena, a bila su u zadnjim rokovima.

bo.sekulic@gmail.com bila bih ti veoma zahvalna ako bi mi posalo!! POZZZZ :)

Imam pitanje iz 2.7- zadatak obračun troškova po aktivnostima... Kako se računaju opšti troškovi na tradicionalan način? i u čemu je razlika u pitanju pod f) izračunati opšte troškove po jedinici proizvoda i g)izračunati opšte troškove po jedinici proizvoda na bazi obračuna po aktivnostima?
i da li je ovo ikad bilo na ispitu? hvala!

obracun troskova na tradicionalni nacin znaci da se troskovi dodeljuju direktno proizvodima na osnovu br. masinsih casova, utrosenih jedinica materijala, casova rada i td, zavisi koji se parametar uzima za alokaciju. u ovom primeru su to masinski casovi. Dakle, prvo izracunas ukupan broj masinskih casova koji je utrosen za proizvodnju svih proizvoda, pa izracunas ukupne troskove i nadjes trosak po jedinici. pa onda taj podatak mnozis sa casovima rada potrosenim za svaki proizvod posebno. upravo je to najveci nedostatak ovog obracuna jer ova alokacija nije realna, ne mora da znaci da ako je za neki proizvod utroseno vise casova da je za njega potrebno vezati vise troskova.
obracun po aktivnostima, znaci da se troskovi svake aktivnosti prvo raspodeljuju na pokretace aktivnosti pa na proizvode. na primer za A proizvod materijal se porucuje 1 godisnje a za B proizvod porucuje se 4 puta godisnje. znaci da imas 5 pokretaca troskova, pa ukupan trosak delis sa 5 da bi dobila trosak po pokretacu, pa onda dodeljujes proizvodima.

Back