Savez računovođa i revizora Srbije

• Začetnik teme Začetnik teme bobos
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Pozdrav,kolege.... vidim da se vec uveliko prica o ispitnom roku u decembr,a ja jos ni prijavila nisam ispite... posao,kuca,dete...sou program.... :(
A ispiti cekaju li cekaju.

Ja sam polozila u junu 1.5. nije bilo tesko,samo ako se knjige procitaju,ne treba ucenje. :super:

Ima li neko literaturu za 1.4. i 1.7. da pozajmi na kopiranje,vraticu??? :roll:
Pozdrav :D

Kao sto sam vec pisala, sto na ovoj strani, sto na prethodnim stranama, poslala sam Zesu ispitna pitanja za 2.8 i 2.6 iz juna 2010. godine. Posto sam ih rukom pisala trenutno ih dobre duse prekucavaju da bi bili postavljeni na vec pominjani sajt. :super:
A za savet se vrati na prethodne strane. Ja sam ispit spremala na osnovu svega onoga sto sam skinula sa Zesovog sajta.
Pazljivo sam preslusala predavanje i belezila u knjizi ono sto je profesorka pominjala. To su u stvari osnovne stvari iz svakog standarda koje ona smatra bitnim.
Sa druge strane sam provezbala svaki tip zadatka koje su davali u prethodnim rokovima i to mi je bilo dovoljno da polozim ispit iz prvog pokusaja. :bye:

Javljam se dobrovoljno da prekucam tvoje zabeleške. Možeš da mi pošalješ na milann.djuric@gmail.com pa ću ih proslediti zesu.:p

Ljudi,ajd pomazite....Pitanje je verovatno iz racunovodstva..
Recite mi da li privatna firma koja sponzorishe sport,sportski klub ili neki sportski tim ima ikakve privilegije po pitanju placanja poreza,recimo da se umanjuje za sumu sa kojom su sponzorisali ili nesto slicno???

Najpre, treba razlikovati pojmove donacije i sponzorstva jer je i njihov poreski tretman drugačiji.
Sponzorstvo podrazumeva da onaj koga sponzorišete pruži vama protivuslugu, tj. reklamu.Takođe je potrebno sastaviti i ugovor u kojem se preciziraju svi uslovi ( obim i način sponzorisanja, obaveze ugovornih strana...).
Što se tiče poreskih olakšica : Troškovi sponzorstva se svrstavaju u troškove reklame i propagande i priznaju se kao rashod u poreskom bilansu do 5% ukupnog prihoda , tj. utiču na smanjenje oporezive dobiti.( ako je ukupan prihod 31.12 =2 000 000 din. troškovi sponzorstva se priznaju do 100 000 din.)To znači da utiču da smanjenje poreske osnovice .
Pošto se radi o troškovima reklame i propagande, postoji pravo na odbitak pdv-a ukoliko su obe strane u sistemu pdv-a.

Hvala,pokusacu da shvatim ovo sto ste napisali.Mene sve to interesuje zbog toga sto moram ovih dana juriti sponzora.Idem na neko takmicenje koje nemogu sam isfinansirati.Zato mi i treba nesto sa cim cu izaci pred vlasnika firme,tj. da mu objasnim da se njemu ustvari ne oporezuje ta suma kojom me sponzorishe.
Verovatno im je to dobra fora za pranje para,vidim ja da ima tu lufta.

Hvala,pokusacu da shvatim ovo sto ste napisali.Mene sve to interesuje zbog toga sto moram ovih dana juriti sponzora.Idem na neko takmicenje koje nemogu sam isfinansirati.Zato mi i treba nesto sa cim cu izaci pred vlasnika firme,tj. da mu objasnim da se njemu ustvari ne oporezuje ta suma kojom me sponzorishe.
Verovatno im je to dobra fora za pranje para,vidim ja da ima tu lufta.

Kad je u pitanju isplata fizičkom licu, tvoj sponzor će ipak platiti porez na sumu koju ti isplaćuje, ali ako ima dobru volju, postoje razni drugi načini da izvuče pare sa računa o čemu bi trebalo da pita svog knjigovođu.:eek::bye:

Pozdrav kolege,
Ako neko ima pitanja,skripte ili bilo šta vezano za predmete 2.1.,2.3. i 2.4. značilo bi mi MNOGO jer ne znam nikoga lično ko polaže a ovaj forum je spas!!! (mail: kolakt@gmail.com)
Položila sam pravo a pala iz Informacionih sistema u decembru 2009 - nedostajalo mi čitavih 5 bodova za prolaz (odgovore na neka pitanja sa ispita nisam uspela da pronađem u knjizi,strašno! a čula sam da se mnogi žale na knjigu iz Inf.sistema da je katastrofalno napisana em su je i godine pregazile)
Hvala :-)

Pozdrav kolege,
Ako neko ima pitanja,skripte ili bilo šta vezano za predmete 2.1.,2.3. i 2.4. značilo bi mi MNOGO jer ne znam nikoga lično ko polaže a ovaj forum je spas!!! (mail: kolakt@gmail.com)
Položila sam pravo a pala iz Informacionih sistema u decembru 2009 - nedostajalo mi čitavih 5 bodova za prolaz (odgovore na neka pitanja sa ispita nisam uspela da pronađem u knjizi,strašno! a čula sam da se mnogi žale na knjigu iz Inf.sistema da je katastrofalno napisana em su je i godine pregazile)
Hvala :-)

Koleginice sa www.*************/srrs mozes da skines nesto za 2.1 sto je skupljao kolega zes. I ja cu da ga spremam za decembar pa ako do neceg novog dodjem poslacu kolegi da postavi. Inace ove 2.3 i 2.4 su mi priznali pa za to bas nista nemam.

Back