Savez računovođa i revizora Srbije

• Začetnik teme Začetnik teme bobos
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Pozdrav ljudi!

Imam nekoliko pitanja;)

Zavrsena ekonomija u NS smer fin i racunovodstvo, a pri kraju i posdiplomske, master studije, smer racunovodstvo i revizija.

Ono sto me interesuje da li posle master studija za ovlascenog racunovodju mogu da polazem odma ili moram prvo polagati za racunovodju ( bez smejanja, stvarno ne znam, a ovo mi deluje kao ok mesto gde bih mogao pitati:rumenko: )

A drugo pitanje je da li se neki ispiti sa osnovnih i master studija priznaju prilikom polaganja za racunovodju/ovlascenog racunovodju?

Pozdrav ljudi!

Imam nekoliko pitanja;)

Zavrsena ekonomija u NS smer fin i racunovodstvo, a pri kraju i posdiplomske, master studije, smer racunovodstvo i revizija.

Ono sto me interesuje da li posle master studija za ovlascenog racunovodju mogu da polazem odma ili moram prvo polagati za racunovodju ( bez smejanja, stvarno ne znam, a ovo mi deluje kao ok mesto gde bih mogao pitati:rumenko: )

A drugo pitanje je da li se neki ispiti sa osnovnih i master studija priznaju prilikom polaganja za racunovodju/ovlascenog racunovodju?

Pozovi Savez i pitaj ih. Oni ce ti dati najprecizniji odgovor. Ili pogledaj na njihovom sajtu.
Ja mislim da i posle osnovnih i posle master studija mozes odmah polagati za ovlašćenog, ali moraš imati odredjeno radno iskustvo u struci.
Što se tiče priznavanja ispita, znam da sa vise skole (VI stepen) nisu priznavali ispite. Priznavali su sa fakulteta (četvorogodišnje studije). Potrebno je da uzmeš potvrdu sa fakulteta o položenim ispitima (i to naravno dobro platiš) i onda uz molbu predaš Savezu, a njihova komisija odluči šta će ti priznati. Priznate ispite plaćaš Savezu isto kao da si polagao.

Toliko od mene:bye:

BB hvala na odgovoru. Posto sam ih zvao danas, ajde da malo updejtujem informacije:hahaha:

Ne moram polagati za racunovodju nego mogu za ovlascenog racunovodju, sto se tice priznavanja ispita, priznaju od 2.1 do 2.5 sa liste. Ispite mogu polagati i pre trogodisnjeg radnog iskustva, ali potvrdu o zvanju mogu dobiti tek kad budem imao 3 god iskustva. A sto se tice para i placanje, to je naravno kako si ti rekla, al dobro, sve ima svoju cenu:hahaha:

Probacu pa cemo videti koliko cu i sta cu uraditi.... sada sam prijavila 3 i dala sva 3 (mada, to su bili 2.3, 2.4 i 2.5)... Zao mi je da prijavim npr.2 jer sledeci rok je tek za pola godine :( ... Onda cu odmah da krenem sa strebanjem, kad vidim da ljudi pored male dece i 2 posla uce, ne smem nista da kazem, vec samo da uzmem knjigu i da nalegnem..

Odakle si spremala 2.3 i 2.4? Ja bih isto prijavila 3 ili 4 za decembar a plasim se da mi je to mnogo. U opciji su mi 2.1, 2.2, 2.3 i 2.4 mada mi je koeginica sa foruma predlozila i reviziju pa sad ni sama ne znam:dontunderstand:, mozda su mi ipak 3 dosta, pocinjem da radim a imam i bebu, trebace mi mnogo strpljenja i srece

Pozdrav ljudi!

Imam nekoliko pitanja;)

Kolega, ako ti ista znaci pre no sto zvrcnes savez, meni su sa istog smera na subotickom ekonomskom priznali prvih pet ispita mada su nekim kolegama sa istog smera i faxa priznavali i manje. Prilikom apliciranja podnosis potvrdu o polozenim ispitima sa nastavnim planom i programom. Pretpostavljam da broj priznatih zavisi i od sadrzine nastavnog programa,
Odmah mozes polagati za ovlascenog racunovodju pod uslovom da imas zavrsen fakultet i najmanje 3 godine radnog iskustva.

Odakle si spremala 2.3 i 2.4? Ja bih isto prijavila 3 ili 4 za decembar a plasim se da mi je to mnogo. U opciji su mi 2.1, 2.2, 2.3 i 2.4 mada mi je koeginica sa foruma predlozila i reviziju pa sad ni sama ne znam:dontunderstand:, mozda su mi ipak 3 dosta, pocinjem da radim a imam i bebu, trebace mi mnogo strpljenja i srece

ucila sam iz preporucene literature. sto se kadrova tice, prodali su mi knjigu za 1.7, a ne za 2.3 (posle su mi u njihovoj knjizari rekli da kolega nije znao da postoje 2 knjige) - shvatila sam dan pred ispit, imala sam srece, jer sam studirala menadzment, te su mi dosla pitanja koja sam znala i da nisam uopste ucila iz njihove knjige. a za 2.4 sam naravno, kao orijentir koristila pitanja koja je kolega Zes postavio i bosanske testove koji su mi dosta pomogli..

Cao svima,

znam da je glupo i da svaki treci clan pita isto, ali ja bih detaljnije pitao sledece:

Zavrsio sam Ekonomski fakultet u Nisu, smer finansijski menadzment, od predmeta relevantnih za SRRS smo imali Finansijsko racunovodstvo, Upravljacko racunovodstvo, Teorija i analiza bilansa, Revizija, Poslovne finansije, Informatika, Privredno pravo...

Zvao sam SRRS i pitao koje ispite mi priznaju, rekli mi da ne znaju dok ne predam komisiji zahtev.

Ja pitao da li se priznaje neki ispit sa MASTER studija- racunovodstvo i revizija, oni opet ne znaju.
Zanima me da li ima onih sa mastera kojima su nesto priznali, da bih znao koji smer na masteru da upisem. I sta su vama od ovih ispita priznali.

Hvala unapred.

Nije da imam nesto pametno da ti odgovorim nego vise onako generalno. Kad zoves tamo u SRRS uvek pitaj sa kim pricas i sta taj tamo radi! Mene je tako neki lik vrteo nedelju dana dok na kraju nisam provalio da je neki magacioner ili sta vec!
Vidim da se i koleginica zali da su joj prodali pogresnu knjigu pa moze da bude ista caka...

Sto se tice priznavanja mene su isto uputili na komisiju kao konacni faktor a takodje su me uputili da procitam ROS 31, deo V gde ima sve objasnjeno oko priznavanja http://www.srrs.rs/savez/ros31.pdf

pa nadam se da je malo pomoglo

Cao svima,

znam da je glupo i da svaki treci clan pita isto, ali ja bih detaljnije pitao sledece:

Zavrsio sam Ekonomski fakultet u Nisu, smer finansijski menadzment, od predmeta relevantnih za SRRS smo imali Finansijsko racunovodstvo, Upravljacko racunovodstvo, Teorija i analiza bilansa, Revizija, Poslovne finansije, Informatika, Privredno pravo...

Zvao sam SRRS i pitao koje ispite mi priznaju, rekli mi da ne znaju dok ne predam komisiji zahtev.

Ja pitao da li se priznaje neki ispit sa MASTER studija- racunovodstvo i revizija, oni opet ne znaju.
Zanima me da li ima onih sa mastera kojima su nesto priznali, da bih znao koji smer na masteru da upisem. I sta su vama od ovih ispita priznali.

Hvala unapred.

Ja mislim da svima sa Ekonomskog fakulteta u Nišu (bez obzira na smer) priznaju 2.1;2.2;2.3 i 2.5. Dakle, priznaju 4 ispita ( koje naravno, moraš da platiš) a polažeš ostalih 5 ( 2.4;2.6;2.7;2.8 i 2.9).:bye:

Ja sam cuo da se sa zavrshenim Ekonomskim u Nishu ( chetvorogodishnje studije ) i zavrshenim Master smerom Rachunovodstvo i revizija priznaju 5 ispita. Ali nishta provereno samo sam chuo.

A sad da pitam neshto ... Da li se sa licencom ovlashceni rachunovodja moze baviti poslovima revizije ? Ili je za to potrebna iskljuchivo licenca Komore Revizora Srbije za ovlascenog revizora??

Malo mi nije jasna uloga komore revizora kad je savez rachunovodja zapravo savez rachunovodja i revizora srbije zar ne?

Unapred hvala.

Danas sam bio u SRRS da se raspitam oko nacina i uslova polaganja ispita za ovlascenog racunovodju. Rekli su mi da oni imaju samo konsultacije za ispite, a da ne organizuju nikakvu nastavu. Napominjem da nemam veliko predznanje iz oblasti racunovodstva. Rekli su mi da pogledam knjige u njihovoj knjizari kojih ima bas puno, stvarno ne znam ni za koje ispite da se opredelim za pocetak.

Imajuci u vidu gore izneto, najljubaznije Vas molim da mi odgovorite na par pitanja i date par saveta:
Koji je po Vasem misljenju najbolji raspored za polaganje ispita (i koliko je ispita realno prijaviti za jedan rok)?
Koji je najbolji nacin nabavljanja knjiga? Da li je dovoljno korisiti knjige ili je bolje koristiti skripte?
Na koji nacin se skidaju dokumenta sa site-a www.medifair.com/srrs? Usao sam na site, ali mi traze da se prijavim i izaberem nacin placanja (da unesem podatke sa kreditne kartice). Da li je to jedini nacin ili postoji neki drugi?
Da li preporucujete neka predavanja, kurseve i sl.?
Najlubaznije Vas molim da mi izadjete u susret (iako Vam je verovatno vise muka od odgovaranja) i pomognete oko gore postavljenjih pitanja. Pomoc bi mi bas dobro dosla, posto sam zaposlen i radim do 19 svaki dan, a imam i decu, tako da ne bih bas ceo dan za ucenje.

Unapred Vam se zahvaljujem!

Danas sam bio u SRRS da se raspitam oko nacina i uslova polaganja ispita za ovlascenog racunovodju. Rekli su mi da oni imaju samo konsultacije za ispite, a da ne organizuju nikakvu nastavu. Napominjem da nemam veliko predznanje iz oblasti racunovodstva. Rekli su mi da pogledam knjige u njihovoj knjizari kojih ima bas puno, stvarno ne znam ni za koje ispite da se opredelim za pocetak.

Imajuci u vidu gore izneto, najljubaznije Vas molim da mi odgovorite na par pitanja i date par saveta:
Koji je po Vasem misljenju najbolji raspored za polaganje ispita (i koliko je ispita realno prijaviti za jedan rok)?
Koji je najbolji nacin nabavljanja knjiga? Da li je dovoljno korisiti knjige ili je bolje koristiti skripte?
Na koji nacin se skidaju dokumenta sa site-a www.medifair.com/srrs? Usao sam na site, ali mi traze da se prijavim i izaberem nacin placanja (da unesem podatke sa kreditne kartice). Da li je to jedini nacin ili postoji neki drugi?
Da li preporucujete neka predavanja, kurseve i sl.?
Najlubaznije Vas molim da mi izadjete u susret (iako Vam je verovatno vise muka od odgovaranja) i pomognete oko gore postavljenjih pitanja. Pomoc bi mi bas dobro dosla, posto sam zaposlen i radim do 19 svaki dan, a imam i decu, tako da ne bih bas ceo dan za ucenje.

Unapred Vam se zahvaljujem!

Kao prvo, moras se odluciti koje ces ispite da spremas. Ako nemas neko veliko iskustvo sto se tice racunovodstva pokusaj neke lakse, npr. pravo, inf.sisteme, kadrove...
Sto se tice broja ispita, zavisi od vremena koje mozes da izdvojis za ucenje...ja recimo nisam prijavljivala vise od dva a znam ljude koji su polagali i cetiri u jednom roku.
Kao drugo, konsultativna nastava (tacno je da to nisu klasicna predavanja) je za pojedine ispite bacanje para.
Kao trece, knjige su jako skupe pa uglavnom kopiramo medjusobno. Kada odlucis koje ces ispite da spremas, javi se na bozicab@sezampro.rs da vidim sta imam od knjiga trenutno kod sebe. Kopiranje je jeftinije...
Sto se tice skidanja sa sajta, ne treba nista da placas, ali ako ti je problem kazi za koji ispit pa cu ti proslediti posto uglavnom imam sve od toga.

Pozzz:bye:

danas, 27.07.2010., sam DOBILA REZULTATE!
položila sam sve na šta sam izašla i to ZAHVALJUJUĆI OVOM FORUMU!
svaka vam čast!posebno ZES-u!puno pozdrava i sreće sa rezultatima!

Cestitke kolegama na polozenim ispitima i ja sam polozila dva (1.4 i 1.5), a pala sam 1.3.
Ako neko ima knjige 1.6 i 1.7 za kopiranje neka se javi na pkorolija@yahoo.com. Takodje imam knjige za 1.1, 1.2, 1.3, 1.4, 1.5, pa... ako nekome treba da kopira, tu sam!

imas li rokove neke iz 1.1,1.3 u decembarskom roku prvi put izlazim a nemam predstavu kako izgledaju pitanja :dash::dash::dash:

Back