Savez računovođa i revizora Srbije

• Začetnik teme Začetnik teme bobos
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Za one koji polazu 2.8 i koji su pogledali nova ispitna pitanja koja je Zes danas postavio:

- u okviru ispita decembar 2009. na kraju je dat konsolidovani bilans stanja zadatka 15. od juna 2008. Ono sto mene buni gde je tu goodwill? Moze li neko to da mi objasni? :think:
Kao i zadatak 16. pod c) zar nije odgovor:
D: 340 - 1.150.000
D: 350 - 350.000
P: 450 - 1.500.000
jer smo pod a) umanjili dobit za 85.000 a potom je pod b) povecali za 35.000 tako da nam je na tom racunu preostalo 1.150.000 za pod c) :rtfm:

- u okviru ispita jun 2009. kako biste vi odgovorili na pitanja 4., 5. i 6. i zar odgovor za 6. nije MRS 14? ! :dontunderstand:

Poslednja izmena:
kako to sad 5 pitanja za 1.7. ima li neko bar ideju kako ce to da izgleda?:rtfm:

sada se koristi nova knjiga. u njoj pise da ce biti 5 pitanja, koja nose po 20 poena. potrudicu se da prekucam ta pitanja danas, pa ih saljem da bi ljudi imali predstavu kakva pitanja ce otprilike biti. ako uspem i odgovore....saljem.

ne znam kakva je prethodna knjiga bila, ali po pitanjima koja sam videla da su bila u prethdnim rokovima, shvatam da je ova sada sasvim drugacija.

drage kolege, za one koji nisu nabavili knjigu iz kadrova, prekucala sam iz knjige pitanja ispitnog tipa po poglavljima. znam da je frka sa vremenom, pa pre nego sto kolega Zes okaci na mediafire, ja cu ovde ubaciti ta pitanja (obrisacu ih kasnije da ne zatrpavam stranicu na forumu). nadam se da ce nekome biti od pomoci. u knjizi su i odgovori, ali posto mi za njih treba vise vremena, njih cu malo kasnije zavrsiti.

Poglavlje 1

okruzenje
-zbog cega organizacije analiziraju okruzenje?
-jedna klasifikacija identifikuje uticaje okruzenja kao ekonomske, tehnicke, drustvene i politicke. Objasnite na koji nacin ovi faktori uticu na izradu posdlevne strategije velike kompanije koja se bavi prodajom tepiha i ima razvijenu maloprodajnu mrezu.

Poglavlje 2

organizaciona struktura
– objasniti sta prikazuje organizaciona sema
– skicirati jednostavnu funkcionalnu organizacionu strukturu i navedite bar jedan odgovarajuci uslov za izabranu struktruru

Poglavlje 3

Kadrovsko planiranje
-objasnite proces planiranja ljudskih resursa
-identifikujte oblasti koje mogu biti osnova za planiranje

Poglavlje 4

Stratesko planiranje
- objasnite proces strateskog planiranja
- kakav znacaj ima sistem racunovodsvenih informacija u tom procesu

poglavlje 5

integrisani softver

nedavno ste se zaposlili u maloj proizvodnoj kompaniji koja koristi stari kompjuterizovani racunovodstveni sistem koji se sastoji od vise zasebnih knjiga, u kompaniji razmatraju mogucnost kupovine novog integrisanog racunovodstvenog paketa renomiranog softverskog dobavljacam, ali ne shvataju sta taj sistem podrazumeva i razloge zbog kojih bi trebalo razmotriti tu investiciju.
Od vas se zahteva da:
-objassnite sta podrazumeva integrisani racunovodstveni paket.
-objasnite prednosti kupovine takvog paketa i zamene postojeceg racunovodstvenog paketa kompanije

Poglavlje 6

Sistemi interne kontrole

Jedan od osnopvnih zadataka interne kontrole je provera operativnih „sistema“ u organizaciji radi utvrdjivanja da li je uspostavljeni sistem interne kontrole efikasan i valjan. Ukoliko se pokaze da nije, zadatak revizora je da predlozi unapredjenje tog procesa.
Od vas se zahteva da :
- objasnite odredjene karakteristike sistema interne kontrole na koje ce se revizor koji vrsi ispitivanje najverovatnije oslanjati u radu
- navedite kako se te karakteristijke moigu primeniti prilikom ispitivnja postupka prijema ceka od kupca, njihovog evidentiranja i naknadnog unovcavanja u banci?

Poglavlje 7

Kriminalne radnje

- koji su preduslovi za kriminalnu radnju?
- Objasnite zasto neki rukovodioci ignorisu kriminalne radnje

Poglavlje 8

Kontrolne procedure

- objasnite potrebu za „kontorlnim procedurama“ u organizaciji
- identifikujte tri kontrolne procedure u racunovodstvenom sistemu

poglavlje 9

informacije za menadzment

prvi racunarski sistemi su bili osmisljeni da zamene rutinski rad ljudi u kancelarijama i tako ustede novac. Nejnovija dostignuca nas polju pave se pitanjem obezbedjivanjem kvalitetnijih informacija za menadzment.

- navedite 4 administrativne korporativne funkcije koje bi se mogle kompjuterizovati
- prokomentarisite znacaj “menadzment informacionih sistema” i „sistema za podrsku i odlucivanje u poboljsanju efikasnosdti menadzment procesa“

poglavlje 10

menadzerska mreza Blake-a i Mouton-a
(data je mreza sa rezultatima i potrebno je objasniti ih, dati predloge za poboljsanje menadzerskog stila…)

Poglavlje 11

Grupe

- kakve grupe postoje u preduzecima? Kakvu ulogu imaju “norme” i “ kohezivnost”?
- navedite prednosti i nedostatke kohezivnih radnih grupa?

Poglavlje 12

Nenad i Olivera

Nenad je zaduzen za grupu od 12 ljudi koji su ukljuceni u obavljanje slozenog zadatka. Grupa je odredjeno vreme zajednicki rad obavljala prijateljski i uspesno. Njeni clanovi vrednuju liderstvo Nenada, a podrsku mu je pruzila Olivera. Ona je cesto izvrsavala Nenadove instrukcije i zastupala ga kada su postojale nedoumice kod clanova tima, narocito u periodu njegovog odsustva.
Za veci deo uspeha grupe zasluzan je Petar, koji je veoma kreativan u resavanju problema, kao i Dusica koja poseduje izuzetno znanje o dobavljacima. Kosta je strucnjak za evidencije i pripremu izvestaja i grafika, a Sandra je od neprocenjive vrednosti kada je u pitanju izgladjivanje nesporazuma i odrzavanje vesele atmosfere. Ostali clanovi grupe takodje imaj svoje uloge koje su prihvatljive i za njih i za druge.
Nedavno je Olivera dala otkaz iz porodicnih razloga. S obzirom da se obim posla povecao, Nenada je regrutovao 4 nova clana grupe. Nenad sada otkriva da mu se razliciti clanovi grupe zale na to sta se od njih ocekuje da urade, kao i na neuspesnost ostalih ljudi u grupi. Petar i Dusica su od velike pomoci Nenadu, ali su imali nekoliko ozbiljnih rasprava izmedju sebe i sa ostalima.
Od vas se zahteva da povezete svoj odgovor sa teorijom Belbin-a i Tuckman-a:
- napravite analizu situacije pre i posle promena
- sta bi po vasem misljenju Nenada trebao da uradi da bi provratio predjasnju kohezivnost grupe.

Poglavlje 13

Uticaji na motivaciju

U sektoru racunovodstva je primetnocesto osustvovanje sa posla i slabo interesovanje za posao. Vas nadredjeni zna da imate znanja iz oblasti upravljanja kadrovima i da ste upoznti sa Maslow-ljevom teorijom hijerarhijom potreba. Ipak, vas nadredjeni je isto tako svestan da, uprkos tome sto je ta teorija donekle povezna sa motivacionim tehnikama, ona ima sustinska ogranicenja.
Od vas se zahteva da:
- objasnite Maslow-ljevu teoriju hijerarhije potreba
- navedete nedostatke ove teorije

poglavlje 14

vestine planiranja

novim menadzerima cesto nedostaju tehinike planiranja
-razmotrite moguce razloge ovog nedostatka
-sta podrazumeva planiranje rada?

Poglavlje 15

Proces komunikacije

Komunikacija je vazna u svim organizacijama i kmunikacioni proces se moze odbijati u vise oblika. Vazno je da menadzeri i supervizori prepoznaju prirodu informacionih tokova i da upotrebe odgovarajuce oblike komunikacije
Od vas se zahteva da:
- objasnite znacaj jasne komunikacije
- tri osnovna pravca u kojima se krecu informacije su: prema nanize, navise i bocno. Opisite i razmotrite svrhu svakog ova tri informacijska toka koja se mogu pronaci u ogranizacijama.

Poglavlje 16

Plan za obuku i razvoj

Menadzer vas je zamolio da mu dostavite plan za obuku i razvoj u vasem sektoru.
- kako cete identifikovati potrebe za obukom i razvojem?
- Koje metode planirate da upotrebite kako bi izvrsili procenu efektivnosti obuke?

Poglavlje 17

Procenjivanje performansi

- zasto je vazno da procenjivanje performansi bude deo menadzerskog posla?
- Navedite razloge zbog kojih menadzment cesto zeli da izbegne procenjivanje performansi?

Poglavlje 18

U preduzecu i u racunovodstvenom okruzenju koje se stalno menja, veoma je vazno usvojiti odredjeni stil kako bi se obezbedio licni uspeh i uspeh organizacije. Postoje razliciti stilovi i pristupi ucenju koji odgovaraju razlicitim pojedincima.
Od vas se zahteva da :
- identifikujete i opiste Honey-a i Mamford-a o stilovima ucenja
- opisete iskustveni ciklus ucenja

poglavlje 19

zastita na radu

od vas se zahteva da opisete 6 rizika koji se mogu dogoditi u sektoru racunovodstva.

Poglavlje 20

Bezbednost podataka
-organizacija moze da cuva osetljive podatke na racunaru. Logicki pristup sistemu je neophodan da bi se takvi podaci zastitili. Sta je logicki pristup sistemu i kako on funkcionise?

-objasnite znacenje sledecih pojmova u smislu bezbednosti podataka:
-sifrovanje
-hakerisanje
-racunarski virusi

sada se koristi nova knjiga. u njoj pise da ce biti 5 pitanja, koja nose po 20 poena. potrudicu se da prekucam ta pitanja danas, pa ih saljem da bi ljudi imali predstavu kakva pitanja ce otprilike biti. ako uspem i odgovore....saljem.

ne znam kakva je prethodna knjiga bila, ali po pitanjima koja sam videla da su bila u prethdnim rokovima, shvatam da je ova sada sasvim drugacija.

Koleginice hvala na informacijama,čekamo .....nadam se nastavak.
Pozzzz:bye:

e pa bas sjajno:dontunderstand::besna:

20.06.10.
2.1 JE MOGAO DA SE SPREMI POMOCU UPUTSTVA SA MEDIAFIRE.ZADATAK JE MALO IZMENJEN, A DRUGI NIJE BIO-ONAJ GDE JE SAMO BS(OMEGA).ZADATAK SA AMORTIZACIJOM ISTI ,SA DRUGIM BROJEVIMA.ZA TEORIJU JE BILO DOVOLJNO ZNATI ODGOVORE SA MEDIAFIRE.PORED OVIH PITANJA POJAVILO SE I NEKOLIKO DRUGIH.MALO VECE PITANJE OD 4+4+4 POENA JE O KORISNICIMA FI I PRINCIPIMA, NACELIMA ILI ELEMENTIMA FI-POGLAVLJE 14(NE MOGU TACNO PRENETI PITANJE KAD NE ZNAM ODGOVOR).

Back