Savez računovođa i revizora Srbije

• Začetnik teme Začetnik teme bobos
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Danas sam polagala Reviziju 2.9 i evo sta je bilo (koliko sam uspela da zapamtim):

Sa ispita decembar 2009 koje je zes postavio bilo je sledece:

pitanja na zaokruzivanje (nose po 2 poena): 1, 2, 5, 6, 9, 11, 12, 13, 14, 15 to je ukupno deset i pet novih (kako se odredjuje znacajnost tako nesto, korisnici finansijskih izvestaja ponudjeno je bilo eksterni, interni i jos dva, sta se revizijom pored finansijskih izvestaja jos moze tako nesto, i jos dva pitanja kojih stvarno ne mogu da se setim valjda ce neko drugi)

pitanja koja se pisu (nose po 3 poena): 16, 18, 19, 20, 21, 23, 24 sto je ukupno sedam i tri nova (misljenje bez rezerve, zasto se planira revizija i nesto za internu kontrolu)

zadatak isti samo je bilo cetiri umesto pet napomena (ukupno nosi 30 poena) i dodali su jos jedan zadatak da se napise forma pozitivne konfirmacije (10 poena).

Eto toliko od mene, nadam se da ce nekom pomoci!

sto se tice ispita 2.3 upravljanje kadrovima, bila su sledeca pitanja:
-razlike izmedju supervizora i menadzera
-nabrojati odgovornosti supervizora
-prednosti i nedostaci internog regrutovanja kadrova
-izvori autoriteta
-efikasnost i efektivnost
-opasnosti na radu u kancelariji (racunovodstvu)
-bocna komunikacija
-disciplinske mere menadzmenta
-rizici prilikom odabira kadrova (tako nekako glasi pitanje)

mislim da je to to.

REVIZIJA 2.9

Drustvo, ja sam sebi napravila skriptu na osnovu knjige "Principi Revizije". I ta skripta mi je bila dovoljna da uradim sve na ispitu. Inace ispit je bio gotovo identican onom decembarskom koji je ZES postavio.

Ostaje mi jos 2.7 i 2.8 za decembar

Kiss svima i drzimo se na ovom forumu

SVAKA CAST KAYKA007 NA TVOM NESEBICNOM POSTUPKU. Ako sam polozila 1.7. a mislim da jesam sigurno, zasluzna si samo ti :worth::super: puno ti hvala i velikkkiiiii poljubac za tebe:hvala:
Svima koji treba da polazu ovaj ispit, dovoljno im je da potraze na internetu odgovore na pitanja koje je ova nesebicna curica postavil na forumu... :klap: bravo draga

nema na cemu :) uvek, ako sam u mogucnosti :)

Pozdrav kolegenice i kolege.
Ovo su zadaci koji su bili na ispitu Finansijsko Izvestavanje :

13.Izvrsiti analizu I saciniti finansijski izvestaj za preduzece “Dunav”, na osnovu sledecih pokazatelja:
A)Profitabilnost prihoda I rentabilnost angazovanog kapitala
1.god 2.god. 3.god. 4.god
a)1Profitabilnost redovnih (poslovnih)prihoda u % 6,5 7,2 8,0 9,0
a)2Ekonomicnost u %(rashoda prema prihodima) 93,5 92,8 92,0 91,0
a)3Paritet nabavnih I prodajnih cena 1:1,02 1:1,05 1:1,07 1,1,09
a)4Prinos na angazovani capital u % 16,5 16,0 14,1 14,5

Napomena: u tekucoj godini je potencijal deo nove fiksne imovine (opreme).
Vrednost u poenima:
a)1 = 4.poena; a)2 = 3.poena; a)3 = 3.poena; a)4 = 3.poena

B) Likvidnost i obrt obrtnih sredstava
1.god 2.god. 3.god. 4.god
b)1 Ubrzana likvidnost 0,70:1 0,60:1 0,80:1 0,98:1
b)2 Tekuca likvidnost 1,30:1 1,60:1 1,95:1 2,05:1
b)3 Koefi.obrta obtnih sredstava 3,0 4,0 4,8 3,2
b)1 = 4.poena; b)2 = 4.poena; b)3 = 3.poena
forma i zakljucci ……….. izvestaja dodatno donose 4.poena

14.Akcijski capital preduzeca “Sava” cini 2.000 obicnih akcija, cija je nabana vrednost 1.500.dinara po akciji. Posle emisije (koja je vrsena 1.februara tekuce godine), akcije su prodate uz premiju od 10%, odnosno po ceni od 1.650 dinara. Trzisna cena akcija na 31.decembar tekuce godine je 1.800 dinara po akciji. Na bazi datih podataka , odgovotiti na pitanja:

a)Koju vrednost ce imati akcijski capital u bilansu stanja sastavljenom na dan 31.12. tekuce godine?
(5.poena)
bDa li I na koji nacin promena cena akcija preduzeca “Sava” utice na njegove sopstvene finansijske izvestaje?
(5.poena)

15. Ppreduzece “Alfa” A.D. je na pocetku poslovne godineimalo u opticaju 4.000 akcija. Prvog juna radi dokapitalizacije je izvrsena emisija I prodaja 1.100 akcija. Prvog novembra je zbog pada cena akcija izvrsen otkup 500 akcija, a prvog decembra je izvrsena prodaja 400 otkupljenih akcija.
Ostvareni dobitak koji pripada akcionarima maticnog entiteta preduzeca “Alfa”iznosi 70.500.000. dinara
Na bazi datih podataka izracunati:
a)Ponderisani prosecni broj akcija u opticaju
(6.poena)
b)Zaradu po akciji
(6.poena)
16. Kapital preduzeca “A” predstavlja akcije u vlasnistvu preduzeca “B”(70% kapitala preduzeca “A” je predstavljaju akcije u vlasnistvu preduzeca “B”), zatim akcije u vlasnistvu preduzeca “C” (23% kapitala preduzeca “A”), I akcije u vlasnistvu preduzeca “D”(7% kapitala preduzeca “A”).Akcije u vlasnistvu preduzece “B” ima ucesce u kapitalu preduzeca “E” (54% preduzeca “B”).
Preduzece “C” I preduzece “D” su izvrsili zajednicko ulaganje u preduzece “F” koje se bavi eksploatacijom uglja ,pri cemu je _____ zakljucenenim ugovorom svako od ova dva preduzeca izvrsilo po 50% ulaganja u preduzece “F”. Ugovorom su takodje, definisana dalja ulaganja _______________ koje ce ostvariti novoosnovano preduzece “F”

U vezi sa navedenim podacima odgovoriti na sledeca pitanja:
a)Sta preduzece “B” predstavlja za preduzece “A” I koji MRS se koristi prilikom evidencije ucesca preduzeca “B” u preduzece “A”
b)Sta preduzece “A” predstavlja za preduzece “C” I koji MRS se koristi prilikom evidencije ucesca preduzeca “C” u preduzece”A”
c)Kakav karakter ima ulaganje preduzeca “D” u preduzece “A” I primenom kog MRS se vrsi evidencija ucesca preduzeca “D” u preduzece “A”
d)Sta predstavlja preduzece “B” za preduzece “D” I koji MRS se koristi prilikom evidencije ucesca preduzeca “B” u preduzece “D”
e)Kakav karakter imaju ulaganja koja su izvrsila preduzeca “C” I preduzecec” D” I u skladu sa kojim standardom se vrsi regulisanje ovih ulaganja?
f)Da li neko /neka od navedenih preduzeca ima obavezu da sastavi konsolidovane finansijske izvestaje ako ima navedite koja preduzeca su obuhvacena konsolidovanjem.
(18.poena)

:sad2:

Kolege koja je literatura dovoljna za ispite 2.7 i 2.8?

Ja sam 2.7 polozila u decembru kada su bila po dva zadatka iz finansijske kontrole (primer I i IV koje je vec Zes postavio) i dva pitanja iz finansijskog menadžmenta koji počinje od primera X , a to su bili primer (XV i XVII kao neka vrsta teorijskog pitanja).
Veruj mi da su mi ovi primeri bili sasvim dovoljni za ispit :manikir:

2.8 sam sad polagala u junu i spremala sam se na osnovu svega onoga sto su ljudi slali Zesu. Pažljivo sam preslušala predavanje koje je objavljeno i to označavala u knjizi i samo to i učila. Pošto sam zadovoljna kako sam uradila nadam se da ću i to položiti. :bye:

Ja sam 2.7 polozila u decembru kada su bila po dva zadatka iz finansijske kontrole (primer I i IV koje je vec Zes postavio) i dva pitanja iz finansijskog menadžmenta koji počinje od primera X , a to su bili primer (XV i XVII kao neka vrsta teorijskog pitanja).
Veruj mi da su mi ovi primeri bili sasvim dovoljni za ispit :manikir:

2.8 sam sad polagala u junu i spremala sam se na osnovu svega onoga sto su ljudi slali Zesu. Pažljivo sam preslušala predavanje koje je objavljeno i to označavala u knjizi i samo to i učila. Pošto sam zadovoljna kako sam uradila nadam se da ću i to položiti. :bye:

Ja planiram 2.7 i 2.8 za decembar pa me interesuje konkretno za 2.8 da li je dovoljno preslusati fajlove sa predavanja koja je ZES postavio ili je potrebno jos nesto dodatno uciti iz knjige obzirom da teorija nosi 30 poena i da li predavanja prate knjigu koju Savez preporucuje (ACCA)?
Ne znam kako da pocnem sa ucenjem...???:dash:

Hvala

Back