SAVETI O BEBAMA

• Začetnik teme Začetnik teme mamaa
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Moj andjelak se rodila sa 4,5kg i izasla iz bolnice sa 4,2kg... grcice je dobila vec sa 7 dana i bas znaju da je muce... uvela sam Espumisan kapi, probala i vodu sa kimom, ali vodu prezire... ko da joj govanca dajem da oprostite, a isto tako reaguje i na caj :hahaha: elem kapi sam pocela da joj dajem pre 2 dana, ali ne vidim (makar ne jos) neku veliku razliku :think: bas je tesko kad tako neutesno place pa da vas pitam dal imate jos neki predlog kako smanjiti grcice?! :sad2:

Druga stvar: dal je moguce da se mleko prvo proredi, znaci da mu kvalitet opadne, pa onda i da samo od sebe nestane?! :think: to se kod mene desava sad... ne pomaze ni caj za dojilje, ispumpavam se redovno, pokusam, ali na prazno radi pumpa... mozda 2 puta dnevno uspem nesto malo da izvucem... :besna: tako da smo presli na adaptirano mleko... koje je najbolje adaptirano mleko?! :think:

Hvala unapred! :zag:

Kod mene je bila ista situacija sa mlijekom,tako da sam brzo presla na Milumil(Milupa) jer su ga toplo preporucili u bolnici.Dobar je i Aptamil,e sad, za adaptirana mlijeka sto se prodaju u Srbiji ne znam...:)

Moj andjelak se rodila sa 4,5kg i izasla iz bolnice sa 4,2kg... grcice je dobila vec sa 7 dana i bas znaju da je muce... uvela sam Espumisan kapi, probala i vodu sa kimom, ali vodu prezire... ko da joj govanca dajem da oprostite, a isto tako reaguje i na caj :hahaha: elem kapi sam pocela da joj dajem pre 2 dana, ali ne vidim (makar ne jos) neku veliku razliku :think: bas je tesko kad tako neutesno place pa da vas pitam dal imate jos neki predlog kako smanjiti grcice?! :sad2:

Druga stvar: dal je moguce da se mleko prvo proredi, znaci da mu kvalitet opadne, pa onda i da samo od sebe nestane?! :think: to se kod mene desava sad... ne pomaze ni caj za dojilje, ispumpavam se redovno, pokusam, ali na prazno radi pumpa... mozda 2 puta dnevno uspem nesto malo da izvucem... :besna: tako da smo presli na adaptirano mleko... koje je najbolje adaptirano mleko?! :think:

Hvala unapred! :zag:

Za grcice...probaj da je nosis u "letackoj" pozi,stavi je na stomak na tvoju ruku tako da joj glava bude na tvom dlanu...Vasku je to dosta pomagalo...masaza u smjeru kazaljke na satu...kirschkernkissen,zagrij u mikrovalnoj da bude toplo,ne vruce i stavi joj na stomacic...fencheltee za bebe od jedne nedjelje pa na dalje... to sam ja sve radila i pomoglo je dosta...

A zasto neces da ga vakcinises?
Tvoja odluka, al ajd kazi ako znas, kakvom ishranom do dobre krvne slike?
vakcine... pa zato sto malo moze da dobije (mozda), a mnogo moze da izgubi (mozda)

ishrana... pa isto kao kod odraslog coveka, ono sto je zdravo za coveka uopste
bitno je da dete ima svasta u ishrani, ponudis mu sve, pa ono odabira sta mu prija... tako ja radim

on najbolje zna sta mu treba (kada je hrana u pitanju i jos neke druge stvari)

Jel te nesto nateralo da odustanes od vakcina ili si to sama onako resila???:think:
nije me nista nateralo, mislim da je tako najbolje... i osecam da sam u pravu

i moj sin od kada je prestao da se vakcinise nije bio kod lekara sve dok nije krenuo u zabaviste... tj. do pre dve nedelje mu nista u zivotu nije falilo... onda je krenula saga o zabavistu i vise nista nije isto
prekidamo zabaviste, to je prevelik stres za moje malo srce.... ko zna kako to utice na njegov imutet, svo to plakanje u zabavistu i nova sredina

Ni moja decurlija nisu nikada radili krvnu sliku....i kada ovde citam kako rade nalaze i za obicnu temp ja se uplasim. U smislu zabrinem se da li je ok sto u Italiji uopste nisu u praksi svi ti nalazi.
Ali ja moje vakcinisem,jeste da je hemija ali ipak ima i neke zastite!
da... i ovde isto tako, rade se analize samo ako je dete jako bolesno, pa je u bolnici
ili pretpostavljam da ih rade i ako nesto drugo nije u redu sa detetom

Drage moje evo mi se vratismo od naseg milog :mrgreen: nam pedijatra!!!!! PREKORENI SMO!!!!! Zasto ne ucimo nase dete da puzi,posto je bila sokirana saznanjem da Petar sa 9 meseci jos uvek ne puzi!!!! Da ucimo dete da puzi i ukoliko se nista ne desi da mi ipak dodjemo kod nje da nam da uput za fizijatra i da malo radi vezbice!!!! I tako.... Molim vas sta mislite o tome???

Kekili, moj Luka nikada nije puzio! Prohodao je sa 11 meseci, a za ruku sa 9...
Mama mi kaže da ni ja nikada nisam puzala, a moj brat jeste. Nije ni mene ni njega ništa forsirala. Svako dete je posebno i sve je normalno.
Već sam rekla, svaki doktor vodi svoju politiku i samo zbunjuju mlade mame...
:zag:

Drage moje evo mi se vratismo od naseg milog :mrgreen: nam pedijatra!!!!! PREKORENI SMO!!!!! Zasto ne ucimo nase dete da puzi,posto je bila sokirana saznanjem da Petar sa 9 meseci jos uvek ne puzi!!!! Da ucimo dete da puzi i ukoliko se nista ne desi da mi ipak dodjemo kod nje da nam da uput za fizijatra i da malo radi vezbice!!!! I tako.... Molim vas sta mislite o tome???
brzina sa kojom dete prohodava i pocinje da puzi nema nikakve veze sa njegovim sposobnostima

ali kada krene da hoda i puzi, nacin i spretnost sa kojom to obavlja itekako imaju veze

dete mozes da zeznes na milion nacina, a najsigurnije je da njemu prepustis stvar sa puzanjem i hodanjem

ja mog sina nikad nigde nisam zatvarala, on se igrao na podu, nije bio nikad u nekom zatvorenom prostoru, bilo da je to krevetac ( posto spava sa nama u krevetu), niti su to bile one ogradice... puzao je dosta rano, a ono unakrsno puzanje je poceo sa 10 meseci i bio je mnogo sladak!

a najbolje je bilo kada se mali puz penje na stepenice... kakva brzina!

Moje zapazanje je da je moj sin mnogo spretniji i sigurniji na nogama nego neki vrsnjaci koji su bili vodani za ruke... ja mog sina nikad nisam! on je sam sve uradio
a prohodao je sa 14 meseci
sada se penje na sve! mnogo je smesan... kakve sve akrobacije izvodi, ja to ne umem ni da opisem

i sta ti to znaci u zivotu sto ces reci da ti je dete prohodalo sa 10 meseci? jel to znaci da ce on biti uspesniji u necemu u zivotu? jel to znaci da si ti uspesna majka?

Kekili, moj Luka nikada nije puzio! Prohodao je sa 11 meseci, a za ruku sa 9...
Mama mi kaže da ni ja nikada nisam puzala, a moj brat jeste. Nije ni mene ni njega ništa forsirala. Svako dete je posebno i sve je normalno.
Već sam rekla, svaki doktor vodi svoju politiku i samo zbunjuju mlade mame...
:zag:
moja sestra je prohodala sa 10 meseci, a ja sa 12 meseci posto su ocigledno sa mnom imali manje vremena da me forsiraju ... na srecu!

moja sestra je uvek bila sklona padanju, pa ko zna koliko puta godisnje ona ima uvezane clanke sa onim ... sto ne znam kako se kaze na srpskom! uzas!
ali ona cuda kada imas sprained ancle... officially, ja vise ne umem d apricam srpski

Mame, kakvu krvnu sliku vam imaju deca?
Mi smo vadili krv na kontroli sa 9 meseci i hemoglobin i crvena krvna zrnca su super.Jedino su nam ispraznjene ``zalihe gvozdja`` pa treba da pijemo sirup sa gvozdjem a i da probamo da ishranom to korigujemo. Sta ste vi deci davale da jedu za bolju krvnu sliku?

Vidi, i nama je krvna slika do godinu dana bila malo slabija, ali nismo pili gvozdje. Imaj malo strpljenja, pa ako se ne sredi do godinu dana ponovo razmotri sirupe sa gvozdjem. Mi smo se trudili sa junetinom, cveklom, svezim vocem, i sad je konacno sve u redu. Trudi se takodje da obroke koncipiras tako da namirnica koja ima gvozdje ne bude blokirana namirnicom koja ima kalcijum, nego npr. meso, jaja, dzigericu nemoj davati sa mlekom, sirom, jogurtom...

Ponavljam se, ali daj njegovom organizmu vremena da se uravnotezi bez dodataka u vidu sirupa. Jos je on mali, a dodaci sa gvozdjem na kraju krajeva mogu biti stetni.

Gluposti. Moja cerka je prvo hodala, pa tek onda puzila jer je tako bila brza. Puzanje je trajalo nekih 3 nedelje i cim je postala stabilna na nogama da moze da trci ljubi je majka, prestala je da puzi. Ja nikada nisam puzala, a nije ni moj brat.

Samo pusti dete da se razvija njegovim tempom, nemoj ga ni sputavati niti forsirati, samo ce odluciti kada ce i kako poceti da se krece. :D

Vidi, i nama je krvna slika do godinu dana bila malo slabija, ali nismo pili gvozdje. Imaj malo strpljenja, pa ako se ne sredi do godinu dana ponovo razmotri sirupe sa gvozdjem. Mi smo se trudili sa junetinom, cveklom, svezim vocem, i sad je konacno sve u redu. Trudi se takodje da obroke koncipiras tako da namirnica koja ima gvozdje ne bude blokirana namirnicom koja ima kalcijum, nego npr. meso, jaja, dzigericu nemoj davati sa mlekom, sirom, jogurtom...

Ponavljam se, ali daj njegovom organizmu vremena da se uravnotezi bez dodataka u vidu sirupa. Jos je on mali, a dodaci sa gvozdjem na kraju krajeva mogu biti stetni.

Kako dodaci sa gvozdjem mogu biti stetni, za to nisam imala pojma?
Kako si davala cveklu? Ja sam pokusala da izrendam da pusti sok, ali se nije desilo nista :rumenko:.

Pokusavam da nadjem taj tekst vezano sa stetnost suplemenata...i nema sanse. Kao i da sad objasnim kako se i gde talozi i zasto je to lose.

Cveklu sa rendala na sitno, sa jabukom, sargarepom i posula po tome kasicicu secera (sad se stidim), zatvorila posudu i ostavila preko noci a onda ujutru to sve procedila - nije bila neka kolicina, ali za njih sasvim dovoljno. Meni to uzasno smrdi, ali je ona pila, sve je pucalo.

pozdrav svima,
imam pitanjce jos jedno, moja bebica stara dve nedelje nece da podriguje, drzim je na ramenima i setam po sobi i nema sanse. da li vi imate tih problema. a jos treba da izmednju dve sike da podrigne i na kraju podoja.tek to nema sanse, imate li neki savet. plasim se nocu da ga ostavljam da spava ako ne podrigne.

pozdrav svima,
imam pitanjce jos jedno, moja bebica stara dve nedelje nece da podriguje, drzim je na ramenima i setam po sobi i nema sanse. da li vi imate tih problema. a jos treba da izmednju dve sike da podrigne i na kraju podoja.tek to nema sanse, imate li neki savet. plasim se nocu da ga ostavljam da spava ako ne podrigne.

Ja koliko se secam,ni Petar nije podrignuo svaki put...ne znam kako jede neke bebe jedu mnogo halapljivo pa time uhvate vise vazduha pa mozda vise i podriguju,mi nismo bili nesto posebno alavi pa tako da se i nama desavalo da preskocimo podrig ili se to desi kasnije ili dok spava!!! Bitno je da bebac nije na ledjima i nemoras mnogo da brines oko spavanja a i ti si tu pa obilazi cesce kad spava!!!!

Ni mi bas nismo uvek podrigivali. Nama je jos patronazna sestra rekla da je drzimo po 10 minuta da podrigne i veci nam je problem bio pun stomak vazduha i grcici koji su se usled toga pojacavali, pa sam je ja drzala i mnogo duze.

pozdrav svima,

E i mi imamo isti problem! :aha: ali sad sve cesce podriguje :klap: to se ustali vremenom ja mislim... ali ako se bojis (kao i ja) stavljaj uvek da spava sa strane, ja moju sam tek stavila da spava na ledjima kad podrigne... :cmok:

Ni mi bas nismo uvek podrigivali. Nama je jos patronazna sestra rekla da je drzimo po 10 minuta da podrigne i veci nam je problem bio pun stomak vazduha i grcici koji su se usled toga pojacavali, pa sam je ja drzala i mnogo duze.

Uh mi se trenutno borimo sa tim boljkama :besna: jutros mi je bas tvrdo kakila, cak je bilo malo i krvi u kaki i bas se isplakala jadnica, mora da je bolelo... posle je opet kakila ali redje, iako je kaka i dalje imala oblik, nije onako prolivkasta :eek: nas bas muce i dalje grcici i vazduh u tibi, sto je u stvari kad pogledas jedno te isto, ni Espumisan kapi ni cajici ne pomazu... ah sta je tu je, to je samo privremeno i proci ce... :cao:

Uh mi se trenutno borimo sa tim boljkama :besna: jutros mi je bas tvrdo kakila, cak je bilo malo i krvi u kaki i bas se isplakala jadnica, mora da je bolelo... posle je opet kakila ali redje, iako je kaka i dalje imala oblik, nije onako prolivkasta :eek: nas bas muce i dalje grcici i vazduh u tibi, sto je u stvari kad pogledas jedno te isto, ni Espumisan kapi ni cajici ne pomazu... ah sta je tu je, to je samo privremeno i proci ce... :cao:

Imas i onaj mali termofor za bebe oko 400,500 dinara kosta mi smo se i malo tim pomagali!!! Ili jednostavno topla pelenica,mada taj termofor olaksa malo to cesto grejanje pelenice...

Imas i onaj mali termofor za bebe oko 400,500 dinara kosta mi smo se i malo tim pomagali!!! Ili jednostavno topla pelenica,mada taj termofor olaksa malo to cesto grejanje pelenice...

Nama je pupa tek otpala pre 7 dana i jos uvek stavljamo gazicu sa jodom ujutru i uvece, tako da termofor ni nista toplo jos ne smemo da stavljamo, tako rece ped. sestra... :aha:

Pa jeste, draga, iz mog iskustva nista ne pomaze skroz, samo da cekas da prodje! Espumisan moze da olaksa, mada je kod nas sve bilo komplikovano .... A videces za mesec - dva - DRUGO DETE!!!! :heart:

Ma da, to i ja mislim... pregrmis kako znas i umes da slusas kako place, privijes bebce uz sebe da oseti blizinu, otkucaj srca da nema osecaj da je samo... samo treba biti istrajan i izdrzati pa za 2 meseca to sve prodje i milinaaaa... :heart:

:eek::eek::eek: Moj sin je poceo da puze tek kad je prohodao(13mj.) i nikad mi njegov pedijatar nije rekao da to nije u redu. Dijete ne treba forsirati ni zbog cega,niti mu braniti nesto sto ima veze sa razvojem. Nijedno dijete nije isto i svako ima svoje faze onda kad kada ono hoce a ne kad mi hocemo. Zato se nemoj nervirati jer se dosta pedijatara drzi nekog "sablona" kako bi se djeca trebala razvijati i kada. Pusti ti svog sina da se razvija kako on hoce i uzivaj u svemu jer vrijeme brzo prodje i za tren ce on vec krenuti u skolu....:cmok2:

Back