SAVETI O BEBAMA

• Začetnik teme Začetnik teme mamaa
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
..i moja cerka isto, samo sa 10 meseci.. :)
..ja bih promenila pedijatra..ili barem potrazila josh jedno mishljenje..

Ma nije bitno,znam da necu forsirati dete dok samo ne bude pokazalo interesovanje za odredjenu stvar!!!! Nece se ona ni secati nas,a sledeca kontrola nam je tek u junu,sto kazu boze zdravlaj i to je to!!!! Mada sam razmisljala i da promenim lekara!!!!

Na koji nacin se meri temperatura kod bebe od 3,5 meseci jel moze termometar ispod pazuha(trenutno je 36,7) i koja je vrednost normalna jel kao i kod odraslih 37,da li treba bebu obavezno odnet lekaru ako ima prehladu curenje iz nosica i kasalj ili cekati da prodje,beba se hrani iskljucivo majcinim mlekom?

Najpouzdanije merenje temperature je rektalno...nabavi digitalni toplomer,bice ti lakse, umoci ga malo u kremu, polozi dete potrbuske preko svojih kolena i rasiri malo guzu (ne brini ne boli ih)...a kad se izmeri rektalno, oduzima se nesto malo (cini mi se 0,8), ali tu nisam sigurna...

za curenje nosa i kasalj, ukapavaj nekoliko puta dnevno caj od belog sljeza...a sto se tice odlaska kod doktora...pa to moras prema svom istinktu...ako osecas da treba, ili ako ces biti mirnija, odvedi...moze poslusati pluca (obavezno, ako kasalj duze traje) da iskljuci upalu...posto mi imamo odlicnu dr obavezno vodimo dete, jer nam da hrpu korisnih saveta, pa sam mirnija...

Što se tiče merenja temperature kod bebe, za mog Luku je jedino vredeo toplomer koji se stavlja u uho i za sekund-dva izmeri temperaturu. Maloj nemirnoj bebi je nemoguće drugačije izmeriti temperaturu.
Eto čisto da znate da i to postoji, ako ne budete mogli drugačije (kao mi).
Taj toplomer ima u svakoj apoteci i malo je skuplji (mislim oko 1000 dinara), ali zlata vredi.

phenomenon mislim da si htela reći da je normalno do 38,5 stepeni...pošto bebe treba da se izbore sa temperaturom,odnosno organizam se tako jača,i sve ispod 38,5 se ne smatra za temperaturu kod beba..kod rektalnog merenja se oduzima o,5 stepeni....znači ako je temperatura ispod 38,5 ne moraš odmah da trčiš kod lekara(ne daj Bože da sakupi u čekaonici neki od virusa)...ali ako taj kašalj već traje neko vreme i ne smiruje se,e to je onda mali alarm da se ode kod lekara,čisto da posluša pluća...nadam se da sam malo pomogla i želim brzo ozdravljenje bebici...

pogrešno sam te razumela onda...sorry...u suštini temperatura kod beba se obara kada je više od 38,5,i samo se tada savetuje da se daje Paracetamol...sve ispod toga se ne smatra kao temperatura,samo blago povišenje,sa kojim se organizam treba sam izboriti da bi ojačao,i da se organizam ne navikava na neka sredstva...

Negde sam citala da je najmerodavnije meriti pod pazuhom....mi jeste da nismo do 9-og meseca merili tem i sa obzirom da je veci nije se bunio malo mozda ali to ne traje dugo pa se zaboravi....

Sto se tice ovog ukapavanja u nos caja od belog sleza koliko kapi u jednu koliko u drugu nosnicu i koliko cesto u toku dana,samo mi nije jasno da li to moze dospjeti u pluca bebe kad beba uvuce na nosic a kad se ukapava verovatno beba treba da lezi pa samim tim jos lakse ce da dospije tamo gde mozda i ne treba,ili sam ja slabo informisana o svemu tome pa mi ne zamjerite na ovakvim pitanjima

ne brini zbog toga,taj beli slez nikako ne može da mu šteti,a ni u pluća ne može ući,jedino kroz jednjak u stomak,ali to opet ni opasno nije...ne brini,samo ti ukapaj nekoliko kapi,možeš svaki put kad primetiš da mu se zapuši nosić...ne može da šteti...

Dođoh opet da se pohvalim :lol: Mojoj bubici je izašla jedna donja dvojka, tako da ukupno imamo
sedam zubića i osam meseci :lol:
Povratio se i apetit, nešto je mrljavila ali danas je baš fino doručkovala što inače nije bio slučaj :lol:

Što se tiče nosića, mi smo mesecima od kako se rodila imali problema sa tim... Ništa osim fiziološkog rastvora i ponekada
Efedrin kapi 0.25% ako je baš kritično, po preporuci pedijatra i ušnog lekara....

Podigni bebi uzglavlje, stavi knjigu ispod dušeka u krevecu i sigurno će bolje spavati.

Sto se tice ovog ukapavanja u nos caja od belog sleza koliko kapi u jednu koliko u drugu nosnicu i koliko cesto u toku dana,samo mi nije jasno da li to moze dospjeti u pluca bebe kad beba uvuce na nosic a kad se ukapava verovatno beba treba da lezi pa samim tim jos lakse ce da dospije tamo gde mozda i ne treba,ili sam ja slabo informisana o svemu tome pa mi ne zamjerite na ovakvim pitanjima

Ja imam od bebisola,tj. fizjoloskog rastvora onu malu plasticnu da kazem flasicu pa sa tim malo spricnem u svaku nozdrvu i sve bude ok...

Dođoh opet da se pohvalim :lol: Mojoj bubici je izašla jedna donja dvojka, tako da ukupno imamo
Povratio se i apetit, nešto je mrljavila ali danas je baš fino doručkovala što inače nije bio slučaj :lol:

Što se tiče nosića, mi smo mesecima od kako se rodila imali problema sa tim... Ništa osim fiziološkog rastvora i ponekada
Efedrin kapi 0.25% ako je baš kritično, po preporuci pedijatra i ušnog lekara....

Podigni bebi uzglavlje, stavi knjigu ispod dušeka u krevecu i sigurno će bolje spavati.

:klap::klap::klap:

Ja imam od bebisola,tj. fizjoloskog rastvora onu malu plasticnu da kazem flasicu pa sa tim malo spricnem u svaku nozdrvu i sve bude ok...
ja sam para i para dala na bebi sol.
onda sam kupila flashu fizioloshkog rastvora (od chini mi se pola litre) za 75 dindzi i dva shprica i to mi koristi ihihi. plus shto imam dovoljno da g ponekad umijem rastvorom, ili da mu isperem pishu i tako.

Jaooo :super: mi imamo petnaest meseci i samo pet zubica...:roll: :D

ja sam para i para dala na bebi sol.
onda sam kupila flashu fizioloshkog rastvora (od chini mi se pola litre) za 75 dindzi i dva shprica i to mi koristi ihihi. plus shto imam dovoljno da g ponekad umijem rastvorom, ili da mu isperem pishu i tako.

Znam draga i mi smo bacali pare na bebisol i lepo kupismo bocu i superiska....sto kazes sto godina traje...

Jupi za zubice!!!
Mi sada brojimo 5 kom a 9 meseci :).
Nego citam nesto, kao dajte deci da uzimaju sama hranu prstima, i to voce i povrce iseckano na komadice. I kako ja da iseckam barenu jabuku ili krusku na komadice?!
U stvari, kad pocnu da jedu presno voce?

Pa sa 9 meseci se to vise svodilo na njeno muljanje rukama po cinijici, jabuka, kruska, banana su bile izgnjecene viljuskom pa sam joj ih davala svojom rukom jer nije htela kasicicu ocima da vidi, tad sam joj vec dala breskvu presnu (bila je sezona), malo paradajza (domaceg), i tako..e da, i kruske, zrele, mekane.

Back