SAVETI O BEBAMA

• Začetnik teme Začetnik teme mamaa
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Mame kada ste pocele da dajete pecurke bebama??? I u kom obliku? tj. kako ste ih spremale?? Mi smo skoro punih devet,negde procitah da vec mogu da ih jedu,da su strasno zdrave,pa rako da se prvo sa vama posavetujem!!

Dakle, Espumisan kapi, topli oblozi, blago masiranje stomacica, caj od komoraca, bapski lek - kimova vodica (u 2dl vode prokuvas dva-tri zrna kima), pa sa mesec dana i kasnije vec imas Nurse Harveys i jos neka sredstva. Nisam ti bas pomogla, mi smo se mucili 3 meseca i onda je proslo.

@gash
mom klincu su pomogle espumisan kapi, donekle, ali su mu najvishe pomagale tople pelene.
al` kod svakog je individualno i krajnjoj liniji mozzesh sve shto ti je mirabel napisala i da probash pa da vidish shta najvishe radi. ima sluchajeva, kad nishta ne pomazze, onda nosash, cutish i chekash da prodje. tad bebu nosish okrenutu na stomak. (e bash sam te uteshila. :D)

@kockica
moj sin je dojena beba. iskljuchivo je sisao do petog meseca i stalno je imao zelenkastu stolicu. ja sam se non stop tripovala da nije gladan a dobijao je po kilo i vishe mesechno. `ocu reci - samo zelena ili zelenkasta stolica nije dokaz gladi. svashta neshto moze biti uzrok tome, pa chak i da se beba prejela, da je mama jela dzigericu ili neshto zeleno i sl.
penushava zelena stolica, bez sadrzzaja, vec onako u obliku fleke na peleni je dokaz da je beba gladna. ako beba ne kuka, zadovoljna je i lepo spava, nije gladna.

i mozzda najvazzniji savet koji imam ja za sve novopechene mame je:
ne dozvolite da vam pune glavu kojekakvim glupostima.

(mislim, i ja sam josh uvek novopechena mama, al` sam u medjuvremenu nauchila sama i uz mame ovde sa foruma svashta)

ja sam zbog toga vishe puta bila em u nedoumicama, em u nekim brigama. ako mislish da imash dovoljno mleka, onda ga i imash. znala bi da nemash. to shto ti dete plache, ne znachi uvek da je gladno, mozze biti koliko josh stvari, od grcheva do puke dosade. :D takodje, ako osecash da detetu neshto nije u redu, znaj da mu stvarno neshto fali, ma koliko da ti ljudi govorili - ma nije mu nishta.

Poslednja izmena:
Hvala zenska... :D
I dalje pokusavamo da se uskladimo a ona i dalje spava ko top preko dana a i preko noci... :aha: trudimo se... :cao:

jaoj kockice blago tebi kad ti beba tolko spava
doduše moj Joca davno bio beba, sad iam 5 ipo god, al ništa nije spavao , naročito preko dana, tako da ja kad bih imala treću beba ne bih imala srca da je budim, čekala bih da se probudi sama:heart::heart:
čini mi se:think:

их, спавање... ми заборавили како то изгледа... Мислим, ноћу спава супер (од поноћи па до негде 5-6, јутрос до пола 7), али зато дању - луда кућа:) прича као луда, смеје се... и ако састави 3 сата спавања у току дана, ми смо пресрећни!

Veliki pozdrav za sve! Ja sam, evo, dupla mama (rodila sam jos jednog sina), i mogu vam reci da nije lako, neke stvari se mnogo brzo zaborave... Dakle, imam i pitanja i nedoumice. Izvinjavam se ako ste o tome vec govorile, tesko je pronaci konkretne odgovore.
Kazite mi, devojke, koliko dugo vam je trajalo krvarenje posle porodjaja? Kod mene to vec prelazi u dosadu, a bebu vodim na kontrolu za nedelju dana, ne znam da li smem da cekam sa svojom kontrolom jos toliko (porodila sam se pre 13 dana)
Druga stvar: grcevi. Kad bese pocinju? Moje prvo dete ih je imalo sa otprilike 25 do punih mesec dana i malo vise, a ovaj malac se, cini mi se, vec grci, Ima li neka mama neki recept za prevenciju grceva, mozda? Cula sam za bebe koje su taj deo preskocile, a sad se vise ne secam od koga... Hvala unapred i poljubac za sve mame i beke!

caos!evo i ja da se ubacim:lol:...meni je krvarenje trajalo tacno 42 dana.a sto se tice grceva mom sinu su poceli 14. dan,i meni je najvise pomogla bela buka po preporuci pedijatra

i da.....evo i ja da se pridruzim mamama cije bebe ne spavaju.moj ima 9 meseci i od samog pocetka je prespavao ukupno 4 noci:sad2:,sad preko dana spava ukupno oko 2,5 sata,ali noc nikako da prespava:dash:,izbacio je nocni obrok ali se stalno budi,pojma nemam zasto

Hvala svima na odgovorima. Krvarenje me bas zabrinulo, narocito zato sto je praceno tupim bolom, jedno tri puta jacim od menstrualnog. Dr. mi je rekao da drugorotke duze imaju bolove posle porodjaja od prvorotki, pa sam se tesila time, ali mi sad nije jasno zasto su mi posle prvog porodjaja zaustavljali krvarenje antibioticima(injekcijama) posle 15 dana?!?
Bebac je ok, izgleda da mu nije bio dan, danas ni traga od "grceva". No, sad znamo sta nam je ciniti ako se, ne daj boze, pojave. I dalje se pitam: jel' moguce izbeci ih nekako?

Veliki pozdrav za sve! Ja sam, evo, dupla mama (rodila sam jos jednog sina), i mogu vam reci da nije lako, neke stvari se mnogo brzo zaborave... Dakle, imam i pitanja i nedoumice. Izvinjavam se ako ste o tome vec govorile, tesko je pronaci konkretne odgovore.
Kazite mi, devojke, koliko dugo vam je trajalo krvarenje posle porodjaja? Kod mene to vec prelazi u dosadu, a bebu vodim na kontrolu za nedelju dana, ne znam da li smem da cekam sa svojom kontrolom jos toliko (porodila sam se pre 13 dana)
Druga stvar: grcevi. Kad bese pocinju? Moje prvo dete ih je imalo sa otprilike 25 do punih mesec dana i malo vise, a ovaj malac se, cini mi se, vec grci, Ima li neka mama neki recept za prevenciju grceva, mozda? Cula sam za bebe koje su taj deo preskocile, a sad se vise ne secam od koga... Hvala unapred i poljubac za sve mame i beke!

Ja sam bas dugo krvarila, nekih 6.5, 7 nedelja, cak su mislili da mi je ostao komadic posteljice zbog tako dugog krvarenja, radili nek UZ sa vodom :confused:, medjutim sve OK. Nije to bilo obilno krvarenje, poslednje 2 nedelje je bilo viseu tragovima, al nikako da stane. Ovde u Holandiji prva kontrola za porodilju ( zakazu je pri izlasku iz bolnice ) je posle tacno 5 nedelja od porodjaja.
Za grceve, meni su rekli da pocnu kada prestane mekonijum da kaki, i tako je i bilo, sa nekih nedelju-10ak dana. I mi smo se bas namucili sa grcevima, nista nije pomagalo.

I meni je krvarenje dugo trajalo- 6 nedelja pa se jos u dva navrata sa kratkom pauzom i posle toga nastavljalo.
Ne verujem da grceve mozes da izbegnes, prosto mozes da se trudis da ih svojoj bebi olaksas i cekas da prodje. Nama su poceli oko 10-tog dana i trajali do 4, meseca.

Kako ste izbacili nocni obrok?
Jel on sisa ili je pio mleko iz flasice nocu?

pio je mleko iz flasice.moje.posto se ja cedim od samog pocetka stalno je pio iz flasice,a onda je oko osmog meseca poceo da pije oko 50-60ml nocu kad se probudi,a budio se uvek oko 2-3,i onda sam mu jednu noc dala vodu umesto mleka,povukao dva-tri puta i nastavio da spava i tako jedno 3 noci i posle sam i to prestala pa kad se probudi samo mu vratim varalicu i on zaspi

Upravo sam šiznula. U nedelju ceo dan pa sad ponovo Valentina je dobila histeričan napad plača. MIslim da je zato što se nije naspavala a kada sam pokušala da je uspavam onda neće da spava. Vi to ne možete da zamislite. Ona vrišti, zacenjuje se od plača i guši od suza, kašlje, sva je crvena. A ništa ne pomaže. Hoće da je uzmem, kad je uzmem hoće dole. Kad je spustim onda još više krene da plače, pa hoće tamo, hoće vamo, ne zna ni ona. Lutkice ne mogu da joj skrenu pažnju, pokušavala sam i sa crtanim i ništa. Posle nekih 45 min jedva sam uspela da je uspavam. Šta da radim? Da li je treba spustiti i ostaviti da plače pa valjda će jednom prestati ili je umirivati? Bojim se da ako je tako ostavim da joj se ne desi nešto loše ili da kasnije ima neke traume zbog toga. Ali ona me izludi. U takvim trenucima meni treba nešto za smirenje a ne njoj.Kako da izlečim te njene napade histerije?

Auh Tamara kako mi je to poznato! Nama pnekad pomogne setnja - ne mora nista dugo, samo da je hladan vazduh "resetuje". Ako je previse hladno ili nesto pada, malo je bolje obuci, pa pored prozora na 10 minuta.

usisivac,kako ga ukljucim on prestane da place i da se grci,to mu je pomagalo i da zaspi posto su njega uvece mucili grcevi,svako vece oko 21

Mi generalno nismo imali problema sa grcevima i bukom ali su zato kumovi 3 fena promenili za vreme trajanja grceva a i usisivac je radio,dok je komsisko dete bilo mirno samo uz buku motora njihovog auta...u cemu je caka ne znam ali da pomaze-POMAZE!!! Provereno.... pa probajte mada se klinci svi do jednog razlikuju...

Upravo sam šiznula. U nedelju ceo dan pa sad ponovo Valentina je dobila histeričan napad plača. MIslim da je zato što se nije naspavala a kada sam pokušala da je uspavam onda neće da spava. Vi to ne možete da zamislite. Ona vrišti, zacenjuje se od plača i guši od suza, kašlje, sva je crvena. A ništa ne pomaže. Hoće da je uzmem, kad je uzmem hoće dole. Kad je spustim onda još više krene da plače, pa hoće tamo, hoće vamo, ne zna ni ona. Lutkice ne mogu da joj skrenu pažnju, pokušavala sam i sa crtanim i ništa. Posle nekih 45 min jedva sam uspela da je uspavam. Šta da radim? Da li je treba spustiti i ostaviti da plače pa valjda će jednom prestati ili je umirivati? Bojim se da ako je tako ostavim da joj se ne desi nešto loše ili da kasnije ima neke traume zbog toga. Ali ona me izludi. U takvim trenucima meni treba nešto za smirenje a ne njoj.Kako da izlečim te njene napade histerije?

e moj Bane je isti bio.Ali isti. I to u periodu do 2 i po god. Sad ima 3 ipo i to ga proslo.
koliko Valentina ima godina?
ja sam Baneta ostavljala da place, tako u slucajevima kad nista nije pomagalo i sam bi prestajao da place...

moj maleni je imao par takvih "napada" besa i histerije u periodu kad su mu rasli zubi. umirivala sam ga klasicnom muzikom. dakle odvrnem betovena, mocarta ili vivaldija i plesem sa njim. uvek je palilo, zaspao bi posle par minuta.

Ponovo nam se desilo predveče. Jedva smo je okupali i obukli. Ako je samo pustim iz ruke odmah kreće ludilo. Počela sam da sumnjam da ipak ima neki razlog tog njenog plača, tj.već par dana joj je crvena guza i piškilica (kako je mi zovemo) i ima neki osip. Povremeno joj mažemo povidon jod (ponekad zna da plače i zbog toga jer je valjda peče) i stalno pavlovićevu. To crvenilo nikako da se povuče. Presvlačim je čim vidim da se ukakila. Stvarno ne znam da li je to razlog jer njene histerije kreću odjednom.
I kako da je izvedem napolje kad mi ona ne da ni da je obučem, sva se baca, vrišti. A i celu zgradu bih digla na noge.
Mama moje drugarice mi je pričala da joj je pedijatar savetovao da kad joj dete ima takve histerične napade da je baci pod hladan tuš. Meni je to nekako suviše grubo.

Back