SAVETI O BEBAMA

• Začetnik teme Začetnik teme mamaa
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Znam da ovo nije pitanje za ovaj forum ali ne znam gde da ga postavim, pa ako neko zna da mi odgovori bila bih zahvalna.
Za nekoliko dana mi ističe porodiljsko bolovanje a pokušala bih da ga produžim koliko mogu. Savetovali su me da prvo tražim od ginekologa bolovanje (mesec dana), pa iz npr. Tiršove (oni mogu da mi daju do 3 meseca ali treba mi veza, jel tako?). Šta ste vi radile, kako ste produžavale bolovanje i koliko?

Znam, ali kažu da kada boginje dobiju odrasli, da ih mnogo teže podnesu. A naročito važi za muškarce i zauške - čula sam da može da dovede do steriliteta. To sam čula od više ljudi. Pa bih više volela da sada sve preležimo i da ne razmišljamo...

To sam i ja čula, i za boginje i za zauške, ali mi je nekako suludo da ga namerno tome izlažem. Nije da ti zameram nego ja nekako mislim možda neće nikad dobiti...na boginje mislim prvenstveno. Možda sam ja blesava ali...

Znam da ovo nije pitanje za ovaj forum ali ne znam gde da ga postavim, pa ako neko zna da mi odgovori bila bih zahvalna.
Za nekoliko dana mi ističe porodiljsko bolovanje a pokušala bih da ga produžim koliko mogu. Savetovali su me da prvo tražim od ginekologa bolovanje (mesec dana), pa iz npr. Tiršove (oni mogu da mi daju do 3 meseca ali treba mi veza, jel tako?). Šta ste vi radile, kako ste produžavale bolovanje i koliko?

Moja sestra je posle ginekologa prešla na pedijatra. Mislim da ne mora biti iz Tiršove, već pedijatar iz doma zdravlja. Ako nemaš vidljiv razlog (dete ti zdravo ko dren) zakukaj kako nema ko da ti čuva dete pa ako ikako može da ti pomogne da dobješ malo na vremenu. Ova varijanta ti već zavisi od Dr, dal hoće ili neće da ti učini. Moja sestra ide kod neke antipatikus Dr ali joj je to učinila bez pogovora. Čisto probaj i tu varijantu.

To sam i ja čula, i za boginje i za zauške, ali mi je nekako suludo da ga namerno tome izlažem. Nije da ti zameram nego ja nekako mislim možda neće nikad dobiti...na boginje mislim prvenstveno. Možda sam ja blesava ali...

Ma naravno da ne, samo slušaš neku svoju logiku.
Meni moja logika govori da nije pametno da rizikujem sa boginjama, možda će ih dobiti, a možda i neće. Sigurnije mi je da ih preleži. Ne volim da rizikujem kada mi je dete u pitanju.

Nama mamama samo i preostaje da slušamo same sebe. Od milion predloga i preporuka, na kraju odlučuje samo sopstveni razum. Samo nek su nam deca zdrava i srećna!

eh da, ali smo mi mame na pocetku strasno zbunjene i nesigurne, bojimo se, prodje neko vreme pa se saberemo i pocnemo da razmisljamo svojom glavom i da biramo ono sto mislimo da je najbolje.

a na zalost, dobice nasa deca i boginjice, i zauske, i razne druge bolesti

Danas sam bila kod ginekologa i rekla mi je da ne može da mi nadoveže na porodiljsko bolovanje još jedno ginekološko već mora da prođe najmanje mesec dana od završetka porodiljskog. Na kraju sam dobila samo 15 dana od pedijatra pa to mi je dok ne smislim dalje šta ću.

Mi za par dana punimo 7 meseci. Zanima me kad ste poceli sa kravljim mlekom, jer ja moju malu hranim sa adaptiranim i normalno kasice. I mozda da mi kazete gde naci ljudi bre TELETINU pravu u Bg-u? Pogotovo npr.Cukarica opstina tipa Cerak, Vidikovac, B.Brdo. Ja joj dajem povrce ono tikva, tikvice,krompir,prokelj,karfiol,sargarepa, onda milupine kasice sve za 6 meseci...voce jabuka,banana,kruska...cajevi,voda i ponekad sok ali dosta razvodnjen...ajde savet sta bi mogla jos? Hvala.

Odličnu teletinu možeš da nađeš kod Matijevića na vidikovačkoj pijaci...

Što se hrane tiče, pored onog što si napisala, spremam i karfiol, grašak, kukuruz šećerac, pirinač pa blendam sa nekim povrćem, jede piletinu i teletinu, dajem mladi sir, jogurt, peršun (koren), paškanat, celer... U principu da bude raznovrsnije.. i onda kombinuješ... Naravno, već uzima žumance, kada meso nije u kombinaciji...

Zaboravih skoro, moje dete obožava pečene jabuke i kruške.. Oljuštiš, očistiš i uviješ u foliju i tako ispečeš.. kad izvadiš možeš dobro viljuškom da izgnječiš
i bude fenomenalna kašica .. bolja je od kuvane...

Pa tako ću i da uradim. Posle pedijatra, ako nešto ne sredim u Tiršovoj, uzeću odmor pa onda opet kod ginekologa. Kada si na bolovanju koje ti je dao lekar opšte prakse koliko se prima 65% ili 100% plate?

Zanima me kada ste pocele da dajete kravlje mleko bebanama? Moja je ima 7 meseci. Hranila je do sad Novalacom, sad samo tri ili dva puta dnevno i normalno jede se ihaha hranica...na nista nije bila alergicna (hvala bogu). Pa da cujem vasa misljenja...i dragocena iskustva.

Ja imam bebu od 8 meseci, a sa 5 sam je stavljala u hodaljku, sa 4 davala supice, mesa, smoki, banane ustvari sve sto sam ja jela jeo je i on.
Ja sam sa sela, pa je kod nas drugaciji ishran bebe.
Sve sto ranije pocnes davati hranu detetu volece je, a ako mu kasnijes dajes mozda je nece prihvatiti.
Ja imam doktoricu u Novom Sadu i ona je se slagala samnom u vezi ishrane.
Tako da je ovo moje iskustvo i za sada je dobro.
Pozdrav svim mamama.

Zanima me kada ste pocele da dajete kravlje mleko bebanama? Moja je ima 7 meseci. Hranila je do sad Novalacom, sad samo tri ili dva puta dnevno i normalno jede se ihaha hranica...na nista nije bila alergicna (hvala bogu). Pa da cujem vasa misljenja...i dragocena iskustva.

Ja sam počela sa godinu dana. A imam drugaricu koja je obema svojim bebama davala sa 3 meseca. Tada je oba puta ostala bez mleka i njena logika je bila da je bolje da im daje pravo mleko nego hemiju. Ali doktori ovo izričito brane. Pa ti vidi šta ćeš da uradiš. Nije lako biti majka....
Samo da napomenem, deca od te moje drugarice su zdrava, prava, lepo su napredovale obe devojčice i nikad im ništa nije falilo. Jedna ima 4 godine, druga skoro 2.

Drage mame imamo problem pa vas molimo za savet...
napunili smo 6 mes i slatke kasice jedemo samo tako,a slane ni da pomirisemo,gadimo se,hocemo da povratimo i sl.Isto je i sa kupovnim i sa domacim kasicama jos ako osetimo pilece meso nastaje haos....Recite nam kako da zavolimo slane kasice....
Unapred hvala...

predpostavljam ako si davala Novalac da ti je beba bila količna kao manja,pošto se tada preporučuje ovo adaptirano mleko,pa ti ja ne preporučujem da počneš sa kravljim mlekom pre godinu dana,pošto se kolika može vratiti...ne da bih te plašila,ali sa sinom sam imala isti problem prvih meseci,bio je strašno količan,i tek sa skoro godina dana sam počela da mu dajem kravlje mleko,i to tako da još mesec dana jedan mlečni obrok uveče posle kupanja ostao je adaptirano mleko a ujutro kravlje,i tako mesec dana,pa sam posle totalno prešla na kravlje...i naravano kravlje mleko bilo koje,čak i trajno obavezno prokuvaj...srećno

Ja imam bebu od 8 meseci, a sa 5 sam je stavljala u hodaljku, sa 4 davala supice, mesa, smoki, banane ustvari sve sto sam ja jela jeo je i on.
Ja sam sa sela, pa je kod nas drugaciji ishran bebe.
Sve sto ranije pocnes davati hranu detetu volece je, a ako mu kasnijes dajes mozda je nece prihvatiti.
Ja imam doktoricu u Novom Sadu i ona je se slagala samnom u vezi ishrane.
Tako da je ovo moje iskustvo i za sada je dobro.
Pozdrav svim mamama.

hvala bogu što ti je dete čilo i zdravo,ali ja da sam bila ti,sigurno ne bih davala ovo kako si ti napisala u sa toliko meseci svom detetu...naravno svaka beba je priča za sebe,a i mi mame smo drugačije,ali draga moja Smoki sadrži kikiriki koji je jedan od najvećih alergena,i može da se desi da sad bebac nema alergijskih reakcija a recimo za 2 godine počinje da bude alergičan na sve i svašta zato što si poranila i to veoma sa čvrstom hranom....neću da te plašim nipošto,ti si majka znaš najbolje šta odgovara tvom detetu,ali ja lično mislim da si strašno poranila i sa hranom a i sa sedeljkom...dete do 6 meseci još nema toliko jake pršljenove da drži celu kičmu,iako sedi i dubku,sada je okej,ali kasnije može da ima problema sa kičmom...ne znam za tu doktoricu,ali verovatno zna pozadinu zašto daješ ovako hranu,pa je zbog toga odobrila,ali molim te ubuduće pazi na ove stvari...znam ja da je na selu sve drugačije,imam ja mnogo prijatelja koji žive na selu,ali i tamo se možeš adekvatno informisati da u okviru svojih mogućnosti daš maksimum da bude najbolje za tvoje bebe..želim vama dvoma puno sreće i zdravlja i da beban lepo napreduje i dalje...

Drage mame imamo problem pa vas molimo za savet...
napunili smo 6 mes i slatke kasice jedemo samo tako,a slane ni da pomirisemo,gadimo se,hocemo da povratimo i sl.Isto je i sa kupovnim i sa domacim kasicama jos ako osetimo pilece meso nastaje haos....Recite nam kako da zavolimo slane kasice....
Unapred hvala...

eeeeee slatka a kada sam ti ja napomenula da bi bilo bolje prvo da počneš sa slanim kašicama?!...sada budi jaaaaaaaaaaaaaaaako strpljiva,nudi i nudi i nudi,i doći će trenutak kada će Milici dosaditi tvoje nutkanje i počeće da jede i slanu hranu...trik koji možeš da uradiš jeste sledeći...u kupovnu kukuruznu kašicu(imaš Milupu,Hipp,Nestle) mešaj povrće..te kašice su malo slatke,ali ne preterano,pa u to umešaj,ublendaj povrće a kasnije možeš i sa mesom tako,i to nudi,verovatno će i to pljunuti,ali budi istrajna...a drugi trik,ide kašikica slatke kašice,pa kašikica slane,i tako naizmenično...ljubi Milicu..

Kravlje mleko sam pocela da joj dajem sa 11 meseci ali u kasicama koje se prave sa mlekom, kao i jogurt, pavlaku, kiselo mleko, sir a adaptirano joj jos uvek dajem ujutru i uvece i davacu joj ga do 18 meseci. Iz jednog jedinog razloga - jer kravlje mleko nije dovoljno i zato su doktori jako protiv ukidanja adaptiranog pre godinu dana. Da se razumemo, meni je moja majka pocela davati kravlje sa 3 meseca i nikada mi nista nije falilo, ali ajde...tada adaptirano nije bilo tako dobro a kravlje nije bilo tako lose :)

Изгледа да нама мајкама не може све да буде потаман:)
Таман се средила столица и усталила сваки други дан, кад синоћ (мало мимо реда) потпуно ретка!!! Шта сад?
После тога је мучио стомачић, али се некако успавала...
Око пола 4 се пробудила и најела се (толико да сам морала да је вратим на сису, јер очигледно се није била довољно најела:) )
А онда јутрос опет хаос...
Прву сису је лепо вукла, али другу ни да лизне... Једва некако, након 15-20 минута убеђивања одлучи да и са те друге једе (и то тек кад је таја изашао из собе)
Сад глође прсте и кењка, али кад јој приђем она је лепо расположена, смеје се...
Шта да радим? (ух, овај посао много тежи него што сам мислила:) )

Kravlje mleko sam pocela da joj dajem sa 11 meseci ali u kasicama koje se prave sa mlekom
Na sta mislis kad kazes kasice koje se prave sa mlekom? Na ove gotove tipa Milupa koje u sebi sadrze mleko ili mlecnu surutku ili neke kasice koje sama smuckas pa dodas u njih i kravlje mleko? I ne kapiram zasto koristis mleko u kasicama, a da pije joj dajes samo formulu, ili u oba slucaja mislis na formulu?

Na sta mislis kad kazes kasice koje se prave sa mlekom? Na ove gotove tipa Milupa koje u sebi sadrze mleko ili mlecnu surutku ili neke kasice koje sama smuckas pa dodas u njih i kravlje mleko? I ne kapiram zasto koristis mleko u kasicama, a da pije joj dajes samo formulu, ili u oba slucaja mislis na formulu?

kasice s mlekom - lino kasice, griz, drge instant koje se prave s mlekom. dugo sam ih (osim griza) pravila sa adaptiranim mlekom, a onda sam pocela da joj dajem polako kravlje da se navikne. za adaptirano i dalje mislim da ga je vazno konzumirati zbog svih dodataka koji su njima neophodni, ali da ih i treba navikavati na pravu hranu. e to je sad neka kombinacija svega i svacega koju sam ja napravila. Inace se trudim da u ishrani tokom dana, izuzimajuci mlecni jutarnji i vecernji obrok bude svega i mnogo pazim sta joj sa cim dajem i da napravim dobru i zdravu kombinaciju. Kravlje mleko joj generalno u svemu tome dajem dva - tri puta nedeljno, vaznije mi je da pije jogurt, a onda opet ni sa mlekom ne treba preterivati (ni adaptiranim ni kravljim) i nemam pojma da li sam objasnila, nesto sam zarozana od neke uzasne prehlade

Poslednja izmena:
Изгледа да нама мајкама не може све да буде потаман:)
Таман се средила столица и усталила сваки други дан, кад синоћ (мало мимо реда) потпуно ретка!!! Шта сад?
После тога је мучио стомачић, али се некако успавала...
Око пола 4 се пробудила и најела се (толико да сам морала да је вратим на сису, јер очигледно се није била довољно најела:) )
А онда јутрос опет хаос...
Прву сису је лепо вукла, али другу ни да лизне... Једва некако, након 15-20 минута убеђивања одлучи да и са те друге једе (и то тек кад је таја изашао из собе)
Сад глође прсте и кењка, али кад јој приђем она је лепо расположена, смеје се...
Шта да радим? (ух, овај посао много тежи него што сам мислила:) )

Draga, ja sam malo pozaboravljala te stvari, ali cini mi se da tvoje dete muce zubici...

Back