SAVETI O BEBAMA

• Začetnik teme Začetnik teme mamaa
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Zanima me kada ste pocele da dajete kravlje mleko bebanama? Moja je ima 7 meseci. Hranila je do sad Novalacom, sad samo tri ili dva puta dnevno i normalno jede se ihaha hranica...na nista nije bila alergicna (hvala bogu). Pa da cujem vasa misljenja...i dragocena iskustva.

I ja sam se interesovala kada početi sa kravljim mlekom i mislila da je ono bolje ali onda sam saznala da kravlje mleko ne sadrži sve vitamine koji su potrbni bebi u ishrani i da je adaptirano ipak prilagođeno bebama pa ga treba koristiti sigurno prvih godinu dana.

Drage mame imamo problem pa vas molimo za savet...
napunili smo 6 mes i slatke kasice jedemo samo tako,a slane ni da pomirisemo,gadimo se,hocemo da povratimo i sl.Isto je i sa kupovnim i sa domacim kasicama jos ako osetimo pilece meso nastaje haos....Recite nam kako da zavolimo slane kasice....
Unapred hvala...

Probaj da joj staviš pavlaku u kašicu. Moja Valentina, kad god joj se ne sviđa nešto što joj spremim, neće to da pojede ukoliko joj ne stavim pavlaku. Pavlaka je spas.

sve je pochelo u subotu...ae, nek` bude 10.01.
subota - 38.5C, doktor kazze, nije nishta, sve je chisto, opustite se ,zubi nichu.
nedelja - dete i dalje ima temperaturu, pomalo pochinje da kashlje... i kashlje... i kashlje....
ponedeljak - opet kod doktora, dete BASH kashlje i ima temp. doktor kazze, nije nishta, zubi, idite kuci...
utorak - zovem privatno doktorku, daje mu terapiju, spustilo se na pluca...
sreda - meni ne deluje da se ishta popravlja, zovem ponovo doktorku, ona kazze, dodjite sutra...
chetvrtak - op! bolnica, op! injekcije op! inhalacija op!

do danas.
a da nisam radila sve pravovremeno, pa `ajde.
i u periodu u bolnici... niknu nam dva zuba donja.
nashi prvi zubi.
ebem ti iskustva.

Probaj da joj staviš pavlaku u kašicu. Moja Valentina, kad god joj se ne sviđa nešto što joj spremim, neće to da pojede ukoliko joj ne stavim pavlaku. Pavlaka je spas.

a sa koliko smem da krenem da stavljam pavlaku u kashice?
moj sin je iskljuchivo dojena beba.
prema savetu odavde sa foruma, krenula sam sa slanim kashicama, koje je super prihvatio, pa sam posle ubacila jabuku i sutra cu breskvu da bih mogla da mu dam malo soka u razblazzenoj formi...
interesuje me koliko ukusa smem da ubacim za mesec dana i kad mogu da krenem da stavljam pavlaku?

Joj Maslachak izem ti tog doktora, jel mu on slusao uopste pluca kad je tvrdio da su zubi???
Pa cekaj skoro ste imali bronhitis zar ne?
Novu namirnicu dajes 3-5 dana pa onda sledecu da bi se eventualno uocilo ako postoji alergija na nesto.

Maslachak izgleda da je ipak sve krenulo zbog zubića...eto Gabrielu trenutno niču 3 odjednom...celu noć je imao temperaturu 39,2...i naravno neizostavan proliv,guza ko od orangutana puna sluzi,sline...i kašljuca...to je sve normalno kod nicanja zubića...isto tako ebem ti iskustvo,ali recimo sa ostalih 5 zubića nikakve nuspojave nismo imali,mada su i tada izlazili po 2,a sad eto...
a pavlaku nemoj pre napunjenih 8 meseci,pre toga stavljaj puter u kašicu,trebalo bi lepo da prihvati..

sve je pochelo u subotu...ae, nek` bude 10.01.
subota - 38.5C, doktor kazze, nije nishta, sve je chisto, opustite se ,zubi nichu.
nedelja - dete i dalje ima temperaturu, pomalo pochinje da kashlje... i kashlje... i kashlje....
ponedeljak - opet kod doktora, dete BASH kashlje i ima temp. doktor kazze, nije nishta, zubi, idite kuci...
utorak - zovem privatno doktorku, daje mu terapiju, spustilo se na pluca...
sreda - meni ne deluje da se ishta popravlja, zovem ponovo doktorku, ona kazze, dodjite sutra...
chetvrtak - op! bolnica, op! injekcije op! inhalacija op!

do danas.
a da nisam radila sve pravovremeno, pa `ajde.
i u periodu u bolnici... niknu nam dva zuba donja.
nashi prvi zubi.
ebem ti iskustva.

Ja sam se prebacila na privatnog doktora zbog istog iskustva.
Vratili smo se sa mora u septembru i sastavila su ga 2 virusa u isto vreme. Išli smo u dom zdravlja svaki drugi dan i naravno uvek kod drugog doktora jer se menjaju. Svaki mu je davao drugačiju terapiju, lupetali su sve i svašta, a njemu 2 nedelje nikako nije bilo bolje. Pošto je drugi virus bio stomačni, dete smršalo kilogram za 2 nedelje, tj. skoro 10% svoje težine! Ništa nije jeo, a non stop je povraćao. Temperatura malo popusti pa opet skoči, guši se u šlajmu, totalno izgubio energiju. Čak se i osuo od jednog leka, pa mu i pozlilo od njega. Stomak mu niko nije ni pipnuo, uopšte ga nisu pregledali, niti su tražili analizu stolice. Užas!
Popizdim i odvedem ga privatno. Kaže doktor - dete ima totalni pad imuniteta. Ne vredi lečiti šlajm i kašalj dok ne sredimo stomak. Lepo mu prepisao dijetu od 2 dana, ali mi je striktno rekao kad šta da pije i jede i kako da mu spremim.
Već sutradan mu prestao proliv, dete počelo da jede, a čim mu se stabilizovao stomak, ojačao je i počeo da se oporavlja kompletno.
Od onda, ni motikom me ne bi naterali u Dom zdravlja. Da ne pričam o čekanju satima sa bolesnim detetom u krcatoj ordinaciji. Em bolestan, em gladan, em nervozan. I onda ti kažu - vaša doktorica danas ne radi! Pa kad kreneš da im oči vadiš, onda se sete da su medicinski radnici, da su deca u pitanju i da će ipak "dobrovoljno" primiti dete!
Sve bih ih sa puškom vijala!

prema savetu odavde sa foruma, krenula sam sa slanim kashicama, koje je super prihvatio, pa sam posle ubacila jabuku i sutra cu breskvu da bih mogla da mu dam malo soka u razblazzenoj formi...
interesuje me koliko ukusa smem da ubacim za mesec dana i kad mogu da krenem da stavljam pavlaku?

Ne sećam se tačno ali mislim da sam počela da joj dajem pavlaku i jogurt možda još u 7 mesecu. Valentina voli i jedno i drugo. Inače ni sa čim nisam žurila prilikom uvođenja u ishranu.

Žene zašto ne kupite ogrlicu za bebe. Upravo nam raste i treći zubić i nikakvih problema nismo imali (da kucnem u drvo, neću da baksuziram). Ne mogu sa sigurnošću da tvrdim da je to zbog ogrlice i kako bi bilo da je nemamo ali verujem da je imala uticaja.

Kada je napunila 7 meseci počela sam da joj dajem jogurt i pavlaku, mogu reći da ih mnogo voli...

Sada imamo četiri zubića, i jednu gornju dvojku, druga se pojavljuje... Sa donjim jedinicama smo se
napatili prilično, ovi ostali (da kucnem u drvo) prilično lagano niču, iznenadila sam se kada sam videla
dvojke, nije bilo nikakvih znakova da niču zubići :lol:

ciao drustvo!
ja sam nova na forumu :)
moja beba ima 10 meseci i par dana. rucka vec skoro sve i sisa usput :)
htela sam da vas pitam za savet sta da joj dajem za veceru.budi mi se nocu oko 3 pa mislim da je mozda gladna :(

eeeeee slatka a kada sam ti ja napomenula da bi bilo bolje prvo da počneš sa slanim kašicama?!...sada budi jaaaaaaaaaaaaaaaako strpljiva,nudi i nudi i nudi,i doći će trenutak kada će Milici dosaditi tvoje nutkanje i počeće da jede i slanu hranu...trik koji možeš da uradiš jeste sledeći...u kupovnu kukuruznu kašicu(imaš Milupu,Hipp,Nestle) mešaj povrće..te kašice su malo slatke,ali ne preterano,pa u to umešaj,ublendaj povrće a kasnije možeš i sa mesom tako,i to nudi,verovatno će i to pljunuti,ali budi istrajna...a drugi trik,ide kašikica slatke kašice,pa kašikica slane,i tako naizmenično...ljubi Milicu..
Hvala na savetu...Ce probamo drugaji...Danas sam joj dala bundevu i jede bolje nego bilo koju kasicu i za pohvalu jedemo kupovnu kasicu sa junetinom,piletina nam se i dalje nesvidja...Jubi nam Gabrijela....

Nema potrebe da razblazujes sokice....Slobodno ih daj tako kasaste....

meni je trenutno najveci problem shto ovo moje dete nece da jede domace spremljenu kashicu...
dok smo bili u bolnici, ja sam mu davala ove kupovne, i sad kad smo izashli, ja reko da mu dam jabuku, "domacu", kad ono pljuje i gadi se.... a ove fabrichke, hippove, tamani.

Ja mojoj bebi uvek kuvam jabuku, mada joj se vise svidja kombinacija kuvane jabuke i kruske i to izmiksano naravno.
Mi nismo imali nikakvih problema sto sam prvo krenula sa slatkim pa onda sa slanim kasicama, isto se u pocetku mrstila i na jedne i na druge neko vreme, a sad vise voli povrce od voca kako mi se cini.
Nego, jeste li davali bebama kuvani pirinac ?( predlozila mi drugarica da napravim ko sutlijas, kaze njen bebac je to obozavao kao mali ). Sad nesto razmisljam, ako ona vec odavno jede piricane pahuljice u mleku, da li se to racuna kao da smo uveli vec pirinac pa da ne moram polako da joj uvodim po male kolicine, ili moram ?!

Sve gotove kašice koje kod nas mogu da se kupe, sadrže so ili šećer. Zbog toga bi ih trebalo ređe upotrebljavati u bebinoj ishrani i spremati domaće bez dodataka.
Deca koja su na formuli pogotovo ne bi trebalo da unose dodatne količine soli kroz kašice.
Isto važi i za šećer u voćnim kašicama.

Ja da se nadovezem na temu oko gotovih kasica.
Mislim da je marka Sunvival ili tako nekako na cijim teglicama je naglaseno da su bez soli i secera.
A imam i Nestle vocnu kasicu na kojoj pise da je bez dodatog secera.
Ja nekako glasam za domace pravljene kad god je to moguce.

Nisam videla te kašice, moguće da ih ima na mestima gde uobičajeno kupujem ali nisam gledala,
uglavnom kupujem Hipp pa ne obraćam pažnju na druge.

Baš ću potražiti, ako nema soli - još bolje.. Mogu ponekada i da ne kuvam :)

Joj žene, kod mog Luke je totalno obrnuta situacija bila sa slanim kašicama!
Nikako nije hteo da ih jede, a kad sam ih probala, one totalno neslane, bezukusne.
Voleo je domaću hranu, ali sam mu obavezno stavljala ili puter ili pavlaku, mada je više voleo puter....

Back