SAVETI O BEBAMA

• Začetnik teme Začetnik teme mamaa
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Nisam pocela da joj dajem,a danas sam bila u savetovalistu za bebe pa su mi rekli da sada i to mogu da joj uvedem!Nisam iskreno receno ni videla da to postoji,zato pitam!Sta je to ustvari,obican pirinac ili....?
Pozz:bye::bye::bye::bye::bye:

Imas ga u Lilyju, DMu, SuperVeru, apotekama...da je praktican, jeste, recimo da je pirinac u prahu sa mlekom, dodas samo vodu i gotovo! Samo pazi da li bebi prija - ume jako da stvrdne stolicu. Gledaj na kutijama - pise koja se moze davati od kog meseca.

Mi smo jos uvek na plazmici i mleku!A trenutno najvise volimo kasiu od banane:P!
Da li je neko koristio milipin pirinac i kako je bebe prihvatila?
:bye::bye::bye::bye::bye::bye::bye:

pazi da ne ucocis mnogo tu tvoju bebicu sa Plazmom,pa da posle patite od viska kilograma:roll:
mozes da joj dajes i kuvani pirinac,ako nadjes integralni jos bolje:ok:
ali vodi racuna da joj tada dajes i neku vockicu pre podne da nebi stegla stolicu od pirinca (isto vazi i za kuvani krompir i sargarepu):bye:

I ja ne znam sta da radim...vodila sam Ogija kod pedijatra proslog petka(pre nedelju dana), poceo je ponovo da kaslje i da mu curi nosic...rekla je da nije za antibiotike, i nije nema temp. al mene brine jer i dalje kaslje(dr. kaze da moze da kaslje i 4nedelje, to je ok) i curi mu nos, znaci nema sanse da prestane sa kasljom dok mu se ne iscisti nos, a on nikako da stane...ne ide u obdaniste vec 10dana, trebalo bi od ponedeljka ponovo da krene a ne znam da li da ga vodim sa ti kasljom, a ako ga odvedem kod pedijatra on ce reci da je zdrav...ako ga ovedem u kolektim reskiram da se stvarno razboli...sta da radim, sta da radim?

Enna, isti problem. Stefan kaslje vec vise od 3 nedelje. Doduse, hvala Bogu, izgleda da mu je malo bolje... Inhaliramo se i pijemo panklav + nistatin. Jutros se 1. put porobudio a da nije kasljao kao magarence... Nadam se da ce mu biti bolje. Inace, sve vreme je isao u vrtic. Uglavnom je kasljao kada se probudi, jel tako i Ogi? Inace pili smo i aloprol, pa sinacilin, pa su nam davali i neke kapi, neodistacin,i na kraju inhalacija... A jel' dr slusala Ogija, jel' mu krci na plucima. Nas je slusala pa jedno 4 puta i tek 4. put je cula da ima malo slajma i sa leve strane, jer ga je poslusala cim smo dosli iz vrtica, dakle, nesto malo posle spavanja...
Probaj da ga dreniras sto vise...
Inace da te pitam posto mi na trudnicama niko nije odgovorio. Jel' moze meni da nasteti ako udahnem tu paru kada se Stefan inhalira. ( U pitanju je berodual+fizioloski)? Kako si ti?

Ogi je samo pio Panklav, pre tri nedelje, nedelju dana i bilo mu je mnogo bolje, prestao je da kaslje i da mu curi nosic...onda je isao u vrtic 5dana(pon.-petka) i vec oko srede je poceo da kaslje i u petak sam ga vodila kod dr(sto sam vec pisala), slusala mu je pluca svaki put i kaze da su cista, ja sam se plasila da se nije vratio predhodni kasalj na sta je ona rekla da je ovo potpuno nov virus...i da nije za antib...vise ga nisam vodila jer nije imao temp., na svoju ruku sam ga ostavila kod kuce nadajuci se da ce taj kasalj prestati(koristili smo beli slesz, a sada sam mu skuvala neki sirup protiv kaslja-narodni lek-voda+secer+zalfija+lovorov list, daje se 2-3puta na dan, racunam ne moze da skodi)...i kasalj i nosic polako prestaju, al bas polako, tako da mi deluje da i sledece nedelje ne bi trebalo u vrtic i mozda bi mu sve prestalo...al tolika pauza, i ova od 10dana je mnogo, moracemo sve ispocetka, pola sata, pa sat...ne znam kako je tvoj Stefan isao pod terapijom u vtic, kod nas su striktno naglasili da dete po terapijom nije za kolektiv i da on ne smeju da im daju ni jedan lek, cak ni za snizavanje temp....sto se tice tvog pitanja, stvarno ne znam odgovor, al po zdravom razumu ne bi trbalo da smeta, to su jako male kolicine al pitaj nekog dr, ili pedijatra kad budete isli na kontrolu...ja sam u principu ok, prestaju mucnine polako, nije da mogu sve da jedem, jos uvek mi se neke stvari gade, al mi makar nije muka po ceo dan(sto mi je bio veliki problem, mucnina+Ogi)...puno pozz...i kako si ti, koja bese nedelja, ja sam u 13-toj...

Drage moje (da ne kažem slatke moje) :lol: ima tačno da poludim, ajde recite da li sam ja već luda ili nešto meni nije jasno... Već duže vreme moje dete ima sekreciju iiz nosa, mi to čistimo, vadimo i slično, phenomenon je opisala,isti nas problem muči...
Ponekad ima temperaturicu 37.8 i to je maksimalno...

Odvedem je na kontrolu posle upale uha, ono je u redu ali nosić i dalje pun... Pedijatar kaže da je zdrava, mi dođemo kući a meni deluje mlitavo i bolesno i taj nosić me izluđuje...
Ponovo je odvedem, ona me napiči, kaže da joj ne dovodim zdravo dete i da ne paničim nego da se opustim...

Mislim, ajde mi recite, koliko ste vi opuštene? Nisam neki paničar ali mi deluje da nije baš sve sto posto savršeno.. Nina nije plakala ni kad je imala problem sa uhom, maltene sam intuitivno shvatila da joj nije dobro i odvela je doktoru..
Šta sada? Da čekam da se ona razboli baš, baš , da menjam pedijatra, da mislim da je stvarno skroz zdrava a vidim da joj nešto fali? Tačno da poludi čovek...

ma super ti je pedijatar - terajgaupizdulepu... i nađi drugog.
Meni takav pristup smeta - čak i ako detetu stvarno nije ništa, niko nema pravo da se tako ponaša i da te napiči... Svi smo mi u panici kad je dete u pitanju, pa šta treba da nas linčuju zbog toga? Ili menjaju? Svašta... ja sam zadovoljna ovim leninim (5 sam promenila dok nisam naišla na pristup koji mi odgovara i pogled kome verujem) a nisam paničarka - ni najmanje... Samo moram da verujem nekome kada je dete u pitnju, možda su ostala 4 pedijatra bila mnogo bolja od ove krajnje al mi se pristup nije dopao... Ja nisam kobila pa da me gleda neka doktorka s visina i omalovažava i ponižava, ja sam majka svom detetu, tu sam jer imam problem, možda baš ja a ne dete, ali se i tako na dete odražava i potrebna mi je pomoć i minimum poštovanja.

Dr. Olga Miladinovć DZ Vračar.
Normalno je ali nije zgodno kad detetu curi nosić jer može da se ,,spusti" na uši i na pluća vrlo brzo. To uopšte nije mali problem, pogotovo ako je sekret gust.
Beba ne može da sisa kad joj je zapušen nos, beba se budi, ne spava kako teba, umorna je da bi jela kasnije........ ti si nervozna, nosić jeste problem veliki.

Pored toga što smo joj čistili nosić - ubedila me je da kupim inhalator sa maskom za bebe i da je 3 puta dnevno po 3 minuta inhaliram infuzijom i vodom (tad joj se spustilo iz nosa i počela je da kašlje) Nije preporučljivo voditi dete u DZ na inhalacije jer dolaze mališani sa šarlahom i kojekakvim pizdarijama a opet, treba pomoći bebi da to izbaci iz sebe na sve moguće načine.

Baš je bila zaribala - s inhalacijama je za 5 dana bila apsolutno zdrava bez vlažnog nosića i bez kašljanja, apetit se povratio i takoooooooooooooo : )) ponovo je usledio period spavanja :)

Pa, onda ga ostavi jos sledecu nedelju... Ja zbog posla ne mogu bas non stop da uzimam bolovanje, jer radim sama, pa je onda opsta frka kad neko treba da me menja, tako da mi je bolje da ne odsustvujem da ne bih pravila haos... A Stefan je isao pod terapijom, tako sto sam mu ja te sirupe davala kod kuce. Pre vrtica, posle vrtica i uvece...Ne znam, ali ni dr. mi nije ista rekla da ne bi trebao da ide u vrtic, a zna da ide... A ni vaspitacice nistaposebno nisu naglasila, cak mi nisu skrenule paznju na taj kasalj..Ni on nije imao temperaturu, samo taj kasalj i curenje nosica.
I ja se nadam da ce mi prestati mucnine uskoro. Eto, danas mi nije toliko muka. Inace, mi je muka po ceo dan i kao sto ti kazes + Stefan mnogo je tesko. Verujem da je tebi jos teze jer si kuci sa njim, a znam kakvi su kad se ne iskacu u vrticu...Ja sam 11 nedelja. Jesi li uradila ekspertni UZ, ja idem sledece nedelje...

ma super ti je pedijatar - terajgaupizdulepu... i nađi drugog.
Meni takav pristup smeta - čak i ako detetu stvarno nije ništa, niko nema pravo da se tako ponaša i da te napiči... Svi smo mi u panici kad je dete u pitanju, pa šta treba da nas linčuju zbog toga? Ili menjaju? Svašta... ja sam zadovoljna ovim leninim (5 sam promenila dok nisam naišla na pristup koji mi odgovara i pogled kome verujem) a nisam paničarka - ni najmanje... Samo moram da verujem nekome kada je dete u pitnju, možda su ostala 4 pedijatra bila mnogo bolja od ove krajnje al mi se pristup nije dopao... Ja nisam kobila pa da me gleda neka doktorka s visina i omalovažava i ponižava, ja sam majka svom detetu, tu sam jer imam problem, možda baš ja a ne dete, ali se i tako na dete odražava i potrebna mi je pomoć i minimum poštovanja.

Dr. Olga Miladinovć DZ Vračar.
Normalno je ali nije zgodno kad detetu curi nosić jer može da se ,,spusti" na uši i na pluća vrlo brzo. To uopšte nije mali problem, pogotovo ako je sekret gust.
Beba ne može da sisa kad joj je zapušen nos, beba se budi, ne spava kako teba, umorna je da bi jela kasnije........ ti si nervozna, nosić jeste problem veliki.

Pored toga što smo joj čistili nosić - ubedila me je da kupim inhalator sa maskom za bebe i da je 3 puta dnevno po 3 minuta inhaliram infuzijom i vodom (tad joj se spustilo iz nosa i počela je da kašlje) Nije preporučljivo voditi dete u DZ na inhalacije jer dolaze mališani sa šarlahom i kojekakvim pizdarijama a opet, treba pomoći bebi da to izbaci iz sebe na sve moguće načine.

Baš je bila zaribala - s inhalacijama je za 5 dana bila apsolutno zdrava bez vlažnog nosića i bez kašljanja, apetit se povratio i takoooooooooooooo : )) ponovo je usledio period spavanja :)
I mi se inhaliramo kod kuce... Tamo bar mogu da ga ubedjujem a kod dr bi prevristao. Ovako malo kroz igru, malo uz podvike i zavrsimo posao...

Evo i mene na ovoj temi, cisto da podelim misljenje sa vama- citajuci Jasminkinu knjigu videla sam da ona u periodu od 10-12 meseca preporucuje pasulj, da je veoma hranljiv i zdrav i ja juce dadoh mom sinu. Kuvala sam za nas, samo bezzaprske, i sa teletinom, bilo je i crnog luka, prazilika, sargarepe krompira, paprike i njemu se svidelo- normalno tu je i neizostavni jogurt uz to. Imao je urednu stolicu, lepo spavkao, tako da mu nista nije hvalilo. Jel dajete vi vasoj deci pasulj?

onog trenutka kad je ovom mom krenulo da krchi u nosu, a krchi mu od rodjenja, ja sam podigla dushek i spava malo pod nagibom. tako mu se iz nosa sliva u grlo, pa iskaki.

To smo i mi uradili. Ali ajde reci mi sta mu se to sliva? Od cega? Nemoguce da je non stop prehladjen od kako se rodio?! To je i mene bunilo, ne moze dete da stalno ima zapusen nos?!
Bilo kod orl i ocistili su mu nos. Uradili su lavazu, tj. isprali mu kanale fizioloskim rastvorom i bilo je nesto sekreta koji ocigledno ja nisam mogla pumpicama da izvucem, ostalo je ok. Videcemo kako cemo nocas :bye:.

Unapred cestitam na srecnom dogadjaju. Samo polako i opusteno. Ne dozvoli da vas "trenira" andjelcic da skacete na svaki plac. Ne dozvolite nikako makoliko to tesko bilo da naviknete bebicu na ruke. Iz licnog ti iskustva kazem,na rukama je drzite samo koliko je okupate,nahranite,presvucete. Pustite babe,tetke,strine,ujne.pustite sve price koje vam budu pricali. Bitni ste vi i malisan. Lako je nositi bebu dok ima 5,6 meseci,ali ako se navikne na ruke,pa poraste i oteza,muz ode na posao,sta ces ti da radis? Vodu obavezno davaj prokuvanu sa kimom od prvog dana. Svi cajevi sto se reklamiraju su bezveze,veruj mi.Pokusajte i da je naviknete na lazu od prvog dana. Pupcic ce biti malo jezivo gledati,kupite BIVACIN prasak i posipajte ga.Posle nekih 5,6,7 dana plafon ce otasti i bice lakse. Nadam se da ces me poslusati bar malo,jer ovo ti pisem jedva jer moje dve klinceze (2 i 4 godine)smatraju da je bitnije da mi saopste sta da im kupim nego ista drugo. Pozz

Steffice, uradila sam expertski ultra zvuk prosle nedelje(u 12-toj nedelji), mada ne znam kad su ga tako nazvali, meni moj dr uradi kao normalni samo st izmeri sve zivo bebici...posle toga se odmah radi dabl test, istog dana ili sutra prekosutra eventualno...hvala bogu sve je ok, samo su mi se pojavili ti leukociti u mokraci, a radila sam urinokulturu i ona je sterilna pa ne znam ko je lud...sledece nedelje cu uraditi ponovo urin, cisto da potvrdim o cemu se radi...

Drage moje (da ne kažem slatke moje) :lol: ima tačno da poludim, ajde recite da li sam ja već luda ili nešto meni nije jasno... Već duže vreme moje dete ima sekreciju iiz nosa, mi to čistimo, vadimo i slično, phenomenon je opisala,isti nas problem muči...
Ponekad ima temperaturicu 37.8 i to je maksimalno...

Odvedem je na kontrolu posle upale uha, ono je u redu ali nosić i dalje pun... Pedijatar kaže da je zdrava, mi dođemo kući a meni deluje mlitavo i bolesno i taj nosić me izluđuje...
Ponovo je odvedem, ona me napiči, kaže da joj ne dovodim zdravo dete i da ne paničim nego da se opustim...

Mislim, ajde mi recite, koliko ste vi opuštene? Nisam neki paničar ali mi deluje da nije baš sve sto posto savršeno.. Nina nije plakala ni kad je imala problem sa uhom, maltene sam intuitivno shvatila da joj nije dobro i odvela je doktoru..
Šta sada? Da čekam da se ona razboli baš, baš , da menjam pedijatra, da mislim da je stvarno skroz zdrava a vidim da joj nešto fali? Tačno da poludi čovek...

Ajde i ja da se ubacim sa po kojom ''pametnom''. Izgubila sam iz vida koliko ti je dete, ali bez obzira na to i mi smo imali velikih problema sa nosićem. Trpela sam dobre i loše pedijatre, kad na koga naletim jer kad se dete razboli nisam mogla da biram. Onda sam posle dve godine insistirala da mi daju uput za ORL. Kod nas u gradu je jedan i za odrasle i za decu ali je čovek super. Potvrdio nam je ono u šta smo sumnjali, treći krajnik zbog koga je dolazilo i do upale ušiju. Vodi dete kod specijajiste za uho, grlo i nos ako i ne nađe rešenje barem si pokušala.
Mi smo bili puni pitanja, već smo se spremali da kupimo inhalator. Doktorov predlog je bio jednostavniji - ispišite dete iz vrtića. Objasnio nam je zašto tako misli konkretno vezano za naš slučaj. To nam je savetovao i kum koji je lekar kome bezrezervno verujemo, tako smo i uradili. Rezultat do treće godine išli smo kod lekara barem jednom u dva meseca, posle toga za dve godine otišli smo tri puta kod pedijatra i to je bilo bezazleno.

To smo i mi uradili. Ali ajde reci mi sta mu se to sliva? Od cega? Nemoguce da je non stop prehladjen od kako se rodio?! To je i mene bunilo, ne moze dete da stalno ima zapusen nos?!
Bilo kod orl i ocistili su mu nos. Uradili su lavazu, tj. isprali mu kanale fizioloskim rastvorom i bilo je nesto sekreta koji ocigledno ja nisam mogla pumpicama da izvucem, ostalo je ok. Videcemo kako cemo nocas :bye:.

e nemam pojma.
njemu to dodje, pa ode.
ja iskreno ne volim shto spava pod nagibom - veca je shansa da se sroza pod prekrivach, al` primetila sam da mu prija.
takodje, svako drugo veche ispiram bebi solo nos, a redovno mu chistim nosic shtapicima.

inache, trenutni trip mi je da sam trudna.
u ponedeljak cu uradti test...

i stvarno, ako sam uspela da zatrudnim za 20es dana ebanja... stvarno me treba uramiti. c.c.c.c....

Maslachak, stvarno me nasmeja poslednjom recenicom...
Mi cemo danas kod dr, stvarno ne znam sta cu vise sa ovim kasljom i nosicem...budi se nocu i kaslje kao magarence...mislim da ni ove nedelje nema nista od vrtica...pozzz

Od kog meseca se dete moze stavljati u kengura i da li je to stetno po bebu?Da li ste vi stavljale?
Ja sam uzivala nosajuci moju bebanu u kenguru, i to smo cinile od druge nedelje njenog zivota. I to sto pricaju neki da je to los polozaj da ovo da ono je glupost! To je idealan polozaj za bebu sa rasirenim nogicama, prema tebi okrenuta. :heart::heart::heart: Ne zna se ko uziva vise :heart::heart::heart:
Kad je doslo vreme da moze i na kontra stranu da se okrene, da gleda napred, presli smo na kolica, jer mi je bilo potesko vec.
Pitala sam i pedijatra na jednoj od kontrola da li je u redu da i po 2 sata setam sa bebom u kenguru, rekla je da nema problema, da je to super stvar! Cak je bolje tako da bude nego ispruzenih nogu.;)

Valjda ce sve biti u redu. Isreno vec me plasi taj njegov kasalj... jer traje vec 4 nedelje. A to na plucima mu onako kad stavim ruku na njegove grudi ili ledje vibrira ispod. To mu se nekad cuje tako, a nekad ne.

Valjda ce sve biti u redu. Isreno vec me plasi taj njegov kasalj... jer traje vec 4 nedelje. A to na plucima mu onako kad stavim ruku na njegove grudi ili ledje vibrira ispod. To mu se nekad cuje tako, a nekad ne.

ceco nisi pomislila da promeniš pedijatra i zatražiš drugo mišljenje?...kako već danima pišeš da Stefan kašlje i da ni inhaliranje ne pomaže najbolje a doktor kaže da je sve okej...hm....možda drugo mišljenje da potražiš...pravi se glupa,kao vaš doktor je radio tad i tad,ali detetu je tada još bilo dobro,a sada mu krči na plućima i ti si se zabrinula...ne znam,ja ne bih više mogla da izdržim i da ne tražim drugog pedijatra...nadam se da će biti bolje..
ennna isto se nadam da će i Ogi više da završi sa tim kašljem i curećim nosićem,pa da ide u vrtić,a ti da odmaraš na početku trudnoće...

ceco nisi pomislila da promeniš pedijatra i zatražiš drugo mišljenje?...kako već danima pišeš da Stefan kašlje i da ni inhaliranje ne pomaže najbolje a doktor kaže da je sve okej...hm....možda drugo mišljenje da potražiš...pravi se glupa,kao vaš doktor je radio tad i tad,ali detetu je tada još bilo dobro,a sada mu krči na plućima i ti si se zabrinula...ne znam,ja ne bih više mogla da izdržim i da ne tražim drugog pedijatra...nadam se da će biti bolje..
ennna isto se nadam da će i Ogi više da završi sa tim kašljem i curećim nosićem,pa da ide u vrtić,a ti da odmaraš na početku trudnoće...
Isli smo kod 2 dr. I to ova nasa je o.k. ali na sve odmahuje rukom i samo daje cajeve, limun i sl. Zatim smo otisli kod druge, koja je stvarno detaljna, i ona nam je rekla da mu nista ne cuje. Promenila nam je terapiju par puta... Onda je rekla da dodjemo odmah posle vrtica, pa das ga poslusa, da cuje kako je posle spavanja. I bili smo, onda mu je cula da ima i na plucima. Sad opet idemo popodne, ali radi ona nasa dr... Pa cemo da vidimo... Vise stvarno ne znam...

Isli smo kod 2 dr. I to ova nasa je o.k. ali na sve odmahuje rukom i samo daje cajeve, limun i sl. Zatim smo otisli kod druge, koja je stvarno detaljna, i ona nam je rekla da mu nista ne cuje. Promenila nam je terapiju par puta... Onda je rekla da dodjemo odmah posle vrtica, pa das ga poslusa, da cuje kako je posle spavanja. I bili smo, onda mu je cula da ima i na plucima. Sad opet idemo popodne, ali radi ona nasa dr... Pa cemo da vidimo... Vise stvarno ne znam...

iskreno ja ponekad stvarno znam da poludim od tih lekara...smeta mi što ne daju dovojno jasno objašnjenje šta je sa detetom...verovatno misle ne moramo mi sve da znamo...a roditelj ko roditelj,zabrinut...ufffffffffff....iskreno se nadam da će biti okej....stvarno jako dugo vuče ovu prehladu...samo da ne ode na pluća....

Back