SAVETI O BEBAMA

• Začetnik teme Začetnik teme mamaa
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Moguce je da si nesto jela pa je zbog toga mleko poprimilo ukus te hrane i zato odbija da siki.Izbegavaj jake zacine - biber,luk,boraniju,grasak,pasulj.Ako pusis mleko moze da ti bude ljuto - ili ako pasivno udises dim. Od cokolade ce verovatno da dobije zatvor,a kafa i caj razdrazuju bebu. Pokusaj da malo trljas bradavice da nabubre jer mozda ne moze lepo da ih dohvati.Meni je jedna bila malo uvucena pa sam imala problema sa malim oko toga.Nije mogao lepo da siki.Posle je odbijao tu siku i da ti ne pricam.
Sto se tice onog caja za nadolazak mleka stvar je individualna. Meni je dete dosta bljuckalo i kadkad povracalo od njega. Pozalile su mi se jos neke mame koje su ga pile. Probaj da pijes Bozu,ona je mnogo bolja od tog caja i za tebe i za dete.
Da,umalo da zaboravim.Operi dojku svaki put pred podoj i nemoj da je mazes nisakakvim kremicama jer ga mozda to iritira (sapun,pomada) i pokusaj da ne stavljas dezodorans, vec se brisi vlaznim maramicama blagog mirisa - ako se znojis.Sve to isto moze da iziritira bebu jer ima jako osetljivo culo mirisa.
Ajd srecno sa podojem;)

Nemam pojma koji si ti caj pila... moj je bio neki jako fin caj sa proverenim sastojcima i mojoj bebi je JAAAKO prijao.Sto se tice hrane... ja sam jela SVE. Cokoladu sam svaki dan jela, isto kao sto sam i pila kafu... ali sam gledala da ne pijem vise od 2-3 soljice kafe, kao sto sam i kroz citavu trudnocu radila. Jela sam grasak, pasulj... wow, sto sam jela pasulj... pa bas mi je tada jako prijao, jela sam ga vise nego inace. To sta bebi prija, a sta ne je JAKO INDIVIDUALNO. Mom sinu je smetalo kada sam jela jaja (kada je bio mali), posle se navikao... ili kada sam jela nesto slano. Jos uvek imam bolne uspomene na neku slanu pizza-u sa incunima i kaparima. Odrao se od plakanja tog dana. Za takve prilike treba imati smrznutu zalihu mleka.

sad smo u novoj fazi.Sad hoce ona sama da jede kasicicom :) (ima 10 meseci) i to je urnebes
juce i danas nije htela da mi da da je ja hranim nego kao proba sama ,pa joj sve ispadne a ona odusevljeno to pokupi drugom rukicom i krene da gnjeci pa tako da trpa u usta pa malo to stigne i do kosice i na pod i po mami i tati.....:) ma fenomenalna je , i tek kad je posle jedno 15 minuta shvatila da se tako bas i nece najesti onda mi je dozvolila da je hranim[/QUOTE]

I moja beba ima 10 meseci i kao da je hteo da jede sam ali se nisam usudila da mu dam jer jede sve kasasto jer nema zubice i ne znam na sta bi to licilo?!

Eh cico,ja taman htedoh da te pitam gde si uzela kremu,kad videh gde zivis:lol:
Kazi mi molim te, kako se tacno zove ta krema i ko je proizvodjac? Jesi li je kupila u prodavnici ili apoteci? Stvarno nema sta nisam probala,a crvenilo je jos uvek tu.Nije osip,nego bas crvenilo:-( Bila sam kod doktorke i ona kaze da nije nista strasno:shock: ma kako nije kad ne prolazi nedeljama,i boli ga kad se iskaki:cry::cry::cry:

Ja sad nisam sigurna da li pricamo o istom, moj Andrija ima osip po licu, rukicama i ledjima (ekcem) i za to sam pocela da mu koristim kremu od nocurka...kupila sam je u apoteci i zove se LINODERM...a za proizvodjaca cu morati da proverim, kad dodjem kuci sa posla.
:D

E, imam jedno pitanje za iskusne mame, koje vec odavno daju deci kasice...naime, po savetu nase pedijatrice, pocela sam detetu (cetiri i po meseca) polako da uvodim kasice i to prvo jabuku..dr je rekla kada pocne da jede 150 ml kasice, da ce mu tada zameniti jedan obrok...interesuje me kada ste postigle tu kolicinu, jer moj sin pojede dve kasicice i pocne da histerise jer je gladan i hoce da mu dam mleko??? da li da mu dajem kasice pre ili posle mleka? ili izmedju? malo sam tu zbunjena????da li jednom dnevno ili da pokusavam vise puta, dok se ne navikne???
uh...sad videh da je ovo vise od jednog pitanja...:)

E, imam jedno pitanje za iskusne mame, koje vec odavno daju deci kasice...naime, po savetu nase pedijatrice, pocela sam detetu (cetiri i po meseca) polako da uvodim kasice i to prvo jabuku..dr je rekla kada pocne da jede 150 ml kasice, da ce mu tada zameniti jedan obrok...interesuje me kada ste postigle tu kolicinu, jer moj sin pojede dve kasicice i pocne da histerise jer je gladan i hoce da mu dam mleko??? da li da mu dajem kasice pre ili posle mleka? ili izmedju? malo sam tu zbunjena????da li jednom dnevno ili da pokusavam vise puta, dok se ne navikne???
uh...sad videh da je ovo vise od jednog pitanja...:)

Koju si kasicu kupila? Kreni sa 1 ili 2 supene kasike u mleku popodne oko 15h/16h u zavisnosti kad ti rucka. Daj mu tako nekoliko dana,pa postepeno povecavaj kolicinu. Mozes slobodno da kupis Milupinu riza/jabuka/sargarepa ili samo riza i da mu dajes da pije na cuclu jer samo ona nije gusta i moze lepo da se siki.Ostale moras na kasicicu i to je robija. Moj Nikola za 5 min popije tu kasicu,a ove na kasicicu jede po 40ml i smori se. Kad pocne da jede vise - posle nedelju dana davanja po nekoliko kasicica u mleko mozes da mu uvedes i ujutro oko 9h/10h (u zavisnosti kad ti rucka) po 2 pola doze da bi se naucio da u to vreme jede malo jacu hranu. A naravno zadrzi i onu popodne Sa 5 meseci mu uvedi dorucak umesto te kasice koju si davala: pirinac, krompir,sargarepu,tikvicu,blitvu,grasak,bundevu.... Nedelju dana pre 6 meseca uvedi mu meso:curetinu,jagnjetinu,teletinu i pire od voca. To je meni poreporucila spec.pedijatrije i ishrane prim.dr. Jasminka Konenovic. Na tebi je da odlucis sta ces i kako ces davati detetu hranu. Najvaznije ti je da se naoruzas strpljenjem jer nasi andjelcici tek uce da ruckaju i zeke do besvesti.:lol:;)

Ja sad nisam sigurna da li pricamo o istom, moj Andrija ima osip po licu, rukicama i ledjima (ekcem) i za to sam pocela da mu koristim kremu od nocurka...kupila sam je u apoteci i zove se LINODERM...a za proizvodjaca cu morati da proverim, kad dodjem kuci sa posla.
:D
Nema ekcem nego iritaciju mesca oko cmara od vlaznih maramica.Sad ga redovno perem sapunom i vodom - posle svakog pipi,kaka i mnogo mu je bole,a koristimo i Pantenol,to mozes slobodno da mazes bebi i niveinu sa Zn.
Hvala sto si mi napisala naziv.Pokusacu da je nadjem za svaki slucaj;)

Nemam pojma koji si ti caj pila... moj je bio neki jako fin caj sa proverenim sastojcima i mojoj bebi je JAAAKO prijao.Sto se tice hrane... ja sam jela SVE. Cokoladu sam svaki dan jela, isto kao sto sam i pila kafu... ali sam gledala da ne pijem vise od 2-3 soljice kafe, kao sto sam i kroz citavu trudnocu radila. Jela sam grasak, pasulj... wow, sto sam jela pasulj... pa bas mi je tada jako prijao, jela sam ga vise nego inace. To sta bebi prija, a sta ne je JAKO INDIVIDUALNO. Mom sinu je smetalo kada sam jela jaja (kada je bio mali), posle se navikao... ili kada sam jela nesto slano. Jos uvek imam bolne uspomene na neku slanu pizza-u sa incunima i kaparima. Odrao se od plakanja tog dana. Za takve prilike treba imati smrznutu zalihu mleka.

Kao sto ti rece,sve je individualno. Ja nisam htela pasulj i grsak ni da pomirisem,pa mi dete nije imalo nikakvih problema.Zenica koja se samnom porodila je jela isto kao i ti i dete joj je vristalo i plakalo kao kisa a ona se toboz cudila zasto ima grceve i zasto toliko jeca i zvala me za savet sva u cudu:confused:.Pripalo mi je muka od nje.Pa pojela sam samo jedan tanjir pasulja.Gospode Boze:roll:
Inace caj koji sam pila je Hipp Natal čaj za dojilje i mom Nikoli nije prijao, sto ne znaci da drugoj deci nece. U pravu si za mleko.Mada zene daju i adaptirano kad tako nesto pojedu ili su bolesne.

Esperanca, imas stolice sa vise polozaja, kao sto kaze srecna mama, i oz njih ti nece kliziti jer su mnogo uze i krace od kolica. Ja sam mog sina hranila(otprilike do 7meseci) u nosiljci, onoj anatomskoj koja ustvari sluzi za kola u kojoj je u nekom polusedecem polozaju, pa tek kada ju je skroz prerastao kupili smo stolicu(tu negde oko 7meseci). Inace ta nosiljka je fenomenalno prakticna stvar, u kuci je od 1-2meseci "sedeo" u njoj, ima anatomski oblik a beba je blago podignuta tako da sve vidi

Gledala sam te malo bolje stolice i sve su uzasno skupe.Kostaju po 10 000. Sacekacemo mi malo pa cemo kupiti neka salidna ali ne tako skupa jer nam trebaju parice i za ogradicu i za lenja kolica......

Ne kupujem mu kasice, vec ih ja pravim...a volela bih da mu ipak dajem na kasicicu odmah, jes da je muka, ali, nekako tako mi prirodno....:)
Jel u tom slucaju ostaje isto sa obrocima? Samo da mu dajem posle mleka (da napravim manje mleka nego sto jede inace)???

Nema ekcem nego iritaciju mesca oko cmara od vlaznih maramica.Sad ga redovno perem sapunom i vodom - posle svakog pipi,kaka i mnogo mu je bole,a koristimo i Pantenol,to mozes slobodno da mazes bebi i niveinu sa Zn.
Hvala sto si mi napisala naziv.Pokusacu da je nadjem za svaki slucaj;)

draga moja...sad sam proverila...proizvodjac je iz bih, a ta linija proizvoda se zove LIFELINE i bitno je da Srbija uvozi njihove proizvode...;)

Ne kupujem mu kasice, vec ih ja pravim...a volela bih da mu ipak dajem na kasicicu odmah, jes da je muka, ali, nekako tako mi prirodno....:)
Jel u tom slucaju ostaje isto sa obrocima? Samo da mu dajem posle mleka (da napravim manje mleka nego sto jede inace)???

Ja sam izbudzila neki sistem koji mojoj cerki odgovara: navikavamo se na hranu tek, tako da ne mogu da insistiram da pojede bas sve odmah. Po savetu pedijatra, povecavam po malo kolicinu svaki dan, danas smo stigle do cele jabuke ljubi je majka. E sad, ona jede obicno na tri i po - cetiri sata, pa joj tutnem kasicu negde na dva sata posle poslednjeg mlecnog obroka, i ponudim joj standardnu kolicinu mleka jedno sat i po kasnije. Svako dete je drugacije, te stoga pokusaj da pronadjes sta kod tvog deteta radi. Kod mog na zalost radi samo ovako. Nadam se da cemo uskoro poceti da klopamo malo bolje, posto od kad sam pocela da joj dajem kasice, odbija mleko

Gledala sam te malo bolje stolice i sve su uzasno skupe.Kostaju po 10 000. Sacekacemo mi malo pa cemo kupiti neka salidna ali ne tako skupa jer nam trebaju parice i za ogradicu i za lenja kolica......

Posto vidim da si iz Bgd-a, najjeftinije stolice su u Aksi, samo sto nemaju uvek veliki izbor. Mi smo nasu kupili(mislim pravu hranilicu) za 7000 a bila je jedna od najskupljih. Moze svasta, da menja polozaj sedista, visinu i ima tockice, al sto se meni najvise dopalo ima duplu tablu, jednu cvstu koja se skida sa stolice al preko nje jednu kao plastcnu, laganu koja se lako skida i pere(ne moras celu tablu da skidas, posto je relativno teska vec samo taj gornji kao posluzavnik). Inace ima puno jeftinijih oko 3000,4000 koje su fiksne i nemaju tockice(tako je makar bilo prosle godine).

Znam da sam dosadna al st se tice letnjih kolica, ne znam na koja si mislila, al ona prava letnja, jako lagana i mala su jako neprakticna! Niti imaju ljutski natstresnicu, jako su plitka tako da dete cim nije vezano moze lako da ispadne i jako uska i niska. Mi smo jedna dobili, moj sin je imao vec oko 1god. i vec su mu bila mala a da ne pricam da sam se sva pogrbila vozeci ih. Postoje kao poluletnja, da ih tako nazovem koja izgledaju kao ona bebeca samo su nesto laksa. Meni je puno znacilo da imaju onaj obruc oko sedista i platno izmedju nogu da dete ne moze da se izmigolji i propadne ispod obruca. Takodje da je taj obruc sa ogradicom sastrane (samo sediste) dovoljno duboko da ne moze da se prevrne iz njih ako nije vezano. Nastresnica je takodje jako bitna, ne samo protiv kise vec cuva i od sunca i vetra. Eto to su moja iskustva

Ja sam isto bebi pocela u 4 i po meseca da dajem cvrstu hranu. Samo nama je prvi obrok bio Milupin Rice umesto mleka u 5 popodne, a nakon mesec dana sveza miksana jabuka za dorucak. Moj ti je savet da bebi dajes odmah na kasicicu nikako zitarice u flasicu, i to u vreme kada joj inace ide obrok, das joj na kasicicu da pojede koliko hoce, a onda ako mislis da joj treba jos hrane (tipa pojela je samo dve, tri kasicice) das joj mleka koliko jos hoce - obicno popiju manje- bebe znaju kad im je dosta. Znaci mleko nakon obroka kao dopuna, sve dok god joj ta jabuka kolicinski ne bude dovoljna za jedan obrok. Mislim da je vazno ocuvati im ritam obroka i kako se uvode nove grupe namirnica, tako postepeno ukidati mleko u tom obroku.

Nego mame da li vam bebe puze? Znam da to nije obavezna faza...ali ovde svi insistiraju na tome da je vrlo pozeljno za pravilan razvoj da dete puzi... Kako vam se bebe krecu kad hoce da dohvate nesto npr. igracku koja im je van domasaja. Ovo naravno vazi za bebe koje jos nisu prohodale. Moja beba ce uskoro devet meseci ali ne puzi, okrece se bez problema, podigne se iz lezeceg polozaja na sve cetiri, ali ubrzo ponovo padne na stomak. Kada su vase bebe naucile samostalno da se postavljaju u sedeci polozaj, jeste li vezbale nesto sa njima? Gde su vam se deca igrala, ogradica, krevetac, patos?

E bas vam hvala na savetima...:)
Inace sad sam zvala kuci (na zalost morala sam poceti raditi kad je Andrija napunio cetiri meseca) i svekrva (ona ga cuva) mi rece da je danas pojeo pola od one kasice sto sam mu ujutro napravila (jabuka i banana)... i posle je popio 180 ml mleka...ljubi ga majka bice ko burence...:D...tako da mi se cini da napredujemo...

A sto se tice puzanja, mislim da nije nuzno da deca prvo puze, pa prohodaju...moja sestra je odmah prohodala, uopste nije puzala...tako da mislim da je to od deteta do deteta...kao ustalom i sve drugo...skoro sam procitala sledecu istinitu recenicu: bebe su predvidive u svojoj nepredvidivosti...:)

E bas vam hvala na savetima...:)
Inace sad sam zvala kuci (na zalost morala sam poceti raditi kad je Andrija napunio cetiri meseca) i svekrva (ona ga cuva) mi rece da je danas pojeo pola od one kasice sto sam mu ujutro napravila (jabuka i banana)... i posle je popio 180 ml mleka...ljubi ga majka bice ko burence...:D...tako da mi se cini da napredujemo...

Bravo! Ne smemo da zaboravimo da ih sad ucimo da jedu i da se navikavaju na ukuse. A sve ide polako: i voce i povrce i meso...I naravno, kasicicom. Ima onih preslatkih mekanih bebecih koje one vole da zvacu zajedno sa hranom.

Mi smo doktorirali na jabuci, sad cemo da uvedemo pola zrele banane. Sledece nedelje prelazimo na povrce (jedva cekam).

I: nasla sam kod moje mame knjigu "Porodicni lekar - Savetnik". E, tamo stoji da bebe koje su dobro/umereno uhranjene (da ne kazem buce) treba hraniti prvo vocem, pa povrcem, pa mesom, a da bebe koje sporije napreduju treba odmah poceti hraniti zitaricama. Tako da ako neki od vasih bebaca ne zeli zitarice, ne uzbudjujte se! Samo se setite da kod nas nije bilo takvih zitarica kad smo mi bile male.

cao svima
kao prvo pre par dana smo se vratili iz Kaira...bilo je super,Gabrielu je odgovarala ta klima,bio je jako dobar decko,i let je podneo veoma dobro, narocito nazad kada smo putovali nocu
e sad sto se cvrste hrane tice, danas smo bili u savetovalistu,skoro smo dostigli 7kg,68cm,i danas prvi put jeli Milupinu pirincanu kasu...ja sam mu dala na kasicicu,na cuclu sam probala, ali tako nije hteo...pojeo je 6 malih silikonskih kasicica, i onda jos 90ml mleka...za prvi pokusaj mislim da je sasvim u redu...u pocetku mu se dopao ukus,ali posle 6-e kasicice poceo je jezikom da gura napolje, tada sam mu dala mleko...pocecemo da zamenjujemo taj obrok u 5 popodne sa mleka na kasicu

cao svima
kao prvo pre par dana smo se vratili iz Kaira...bilo je super,Gabrielu je odgovarala ta klima,bio je jako dobar decko,i let je podneo veoma dobro, narocito nazad kada smo putovali nocu
e sad sto se cvrste hrane tice, danas smo bili u savetovalistu,skoro smo dostigli 7kg,68cm,i danas prvi put jeli Milupinu pirincanu kasu...ja sam mu dala na kasicicu,na cuclu sam probala, ali tako nije hteo...pojeo je 6 malih silikonskih kasicica, i onda jos 90ml mleka...za prvi pokusaj mislim da je sasvim u redu...u pocetku mu se dopao ukus,ali posle 6-e kasicice poceo je jezikom da gura napolje, tada sam mu dala mleko...pocecemo da zamenjujemo taj obrok u 5 popodne sa mleka na kasicu

uh, sest kasicica je super...:)
moj je prvi put pojeo dve-tri i poceo da dreci..mora da sam ga nervirala...;)
a prvo je jeo kasicu od jabuke...home made.:D

Back