SAVETI O BEBAMA

• Začetnik teme Začetnik teme mamaa
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Aleksa je negde oko 7og progovorio tata, potom baba i deda, na kraju mama. Potrajalo je to jedno mesec i po i onda je prestao, sad ima 14 meseci brblja po ceo dan ali samo njemu znanim jezikom, kad nesto hoce vice da, da, kad nece, ne, ne ali zato sve zna da ti objasni pantomimom :) presladak je! I sve razume, kad mu nesto trazis ode, nadje i donese, kad ga pitam jel mu se spava uvece, odmah vuce duksic i pantalone i mrmlja nesto, znaci da treba da ga svucem, nasloni glavu na jastuk, i cim ga svucem sam ide prema kupatilu da pere guzu. Meni je sve to mnogo smesno, pojela bih ga.

Aleksa je negde oko 7og progovorio tata, potom baba i deda, na kraju mama. Potrajalo je to jedno mesec i po i onda je prestao, sad ima 14 meseci brblja po ceo dan ali samo njemu znanim jezikom, kad nesto hoce vice da, da, kad nece, ne, ne ali zato sve zna da ti objasni pantomimom :) presladak je! I sve razume, kad mu nesto trazis ode, nadje i donese, kad ga pitam jel mu se spava uvece, odmah vuce duksic i pantalone i mrmlja nesto, znaci da treba da ga svucem, nasloni glavu na jastuk, i cim ga svucem sam ide prema kupatilu da pere guzu. Meni je sve to mnogo smesno, pojela bih ga.

Veoma slicno, sve razume, cak i kad razgovaramo o necemu on to nadje i donese vda pokaze da je razumeo, pantomimom sve objasnjava, ljuti se dok ne pogodim sta je hteo da kaze, al da govori-nema sanse!;)

:lol::lol::lol::lol::lol:

Pre jedno mesec dana Aca je dobio temperaturu kao tvoja bebica i to je trajalo tri dana,a kada se temperatura povukla,pojavila se ospa,sitne crvene tackice,i tada smo ga ponovo odveli doktorici koja nam je rekla da je to ospa virusnog tipa,i da se javlja u ovo vreme.Nije nam prepisala lekove,jer je lecenje simptomatsko.Ospa je prosla za par dana.
pa da prolazi samo bez lekova. danas skoro da je osip vec nestao. samo ga ima jos malo po telu. i kenjkavost se povukla!:D urlao je prethodnih veceri kao kad bi napustili u centru za vakcinaciju gladnu bebu sa grcevima kojoj rastu zubi dok joj se spava. tako samo malo jace!!:shock:
a danas se ponovo vratio moj sin!:cool:

hvala svima na savetima o klopi , mada toliko razlicitih misljenja i iskustava da cu poludeti:)
mislim da jr ipak najbolje da majka radi po svom instiktu
mi juce snimili kukove i dr rekao da skinemo siroki povvoj...znaci sa 6 meseci i da beba moze da sedi
moja koleginica vodila bebu od 2 meseca na snimanje kukova i u Domu z joj rekli da joj skine siroki povoj, samo nocu da joj ostavi. Zasto se toliko razlikuju misljenja lekara ipak je to nesto sto ili treba ili ne treba?U nasem DZ kad sam zakazi vala UZ za kukove sa 3 meseca pitali su me kad tacno beba puni 3 meseca a kamoli snimanje sa 2 meseca...

što se širokog povoja tiče stvarno su jako različita mišljenja lekara...i ja sam od toga poludela...na UZ doktor rekao da ne treba više da ga nosi, odneli smo rezultat kod pedijatra, ona rekla da ga još nosi..sad će napuniti 4 meseca...a on već želi da sedi, stalno se napreže da ustane, i mrzi široki povoj...ne znam šta da radim...

a sad pitanje...na guzi mu se pojavio osip ko od koprive...pedijatar rekla to je od gljivica...odneli kaku u laboratoriju, nalaz je super, sve je negativno..u međuvremenu prestali smo da korisitmo Pampers i isključivo koristim tetra pelene, a pedijatar prepisala i Nystatin mast...nekoliko dana sam mazala i osip je nestao...opet sam počela koristiti Pampers ali i dalje mazala Nystatinom još nekoliko dana...sve je bilo super...a sada posle 2 nedelje osip se vratio...u savetovalištu pokazala pedijatru...ona rekla opet da počnemo mazati Nystatinom i opet tetra pelene...mada to tako radim, osip sad ne nestaje...guza je sva crvena, a čak i oko genitalija je malo crveno...više ne verujem pedijatru da je to običan osip, ali ne znam šta da radim...već razmišljam da odem kod drugog pedijatra i da čujem i drugo mišljenje...

a da, i to sam primetila da kad je ovako vetrovito i haldnjikavo vreme, kad se sprema kiša on je jaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaako kenjkav, i mrzovoljan, boli ga stomak, i samo bi da se mazi ceo dan...bljucka napolje mleko i plačljiv je...da li je moguće da tako malo dete bude meteoropata???????....ja jesam, i kad dolazi hladan front imam užasne glavobolje...jel moguće da je to nasledno???????

Mi bebi skinuli sirok povoj sa manje od 2 meseca, naravno, po preporuci ortopeda. Kazu da je pampers sasvim dovoljan, bitno je da nozice gore ne budu skupljene. Ona sada ima 4 meseca i svojski se trudi da dodje u sedeci polozaj. Idemo na kontrolu za 15-tak dana, pa cemo videti sta ce nam reci.
Sin je nosio sirok povoj do 6. meseca, a znam da se po inostranstvu cude sirokom povoju. Uz kukica treba da se radi jos u porodilistu gde se vidi ko je za sirok povoj a ko nije.

zia to za osip stvarno ne znam sta bi moglo da bude. kao i mnogi drugi lekovi nystatin mast ne bi trebalo koristiti previse dugo. probaj kod nekog drugog pedijatra.
a za siroki povoj nemam pojma sta je to. ako sam ukapirala stavljate dodatnu pamucnu pelenu preko pampersa da bebama rasirite nozice? pisem vam iz italije i ovde se to ne koristi. radi se obavezno UZ sa 3 meseca.mi smo to prosli. sve je ok!
kad smo kod pelena, meni sve pustaju pi-pi. i pampers (zelene i ljubicaste) i huggies i moltex. prva 3-4 meseca su mi lepo drzale one pampers zute Sensitive i onda je pocela drama.svake noci moram da presvlacim sina i menjam mu posteljinu. a ponekad, ne retko, i popodne kad spava.

a recite mikako je kod vas sa spavanjem nocu? kad vam bebe idu na spavanje?
koliko se cesto bude?
sisaju li nocu?
kad su pocele da spavaju po celu noc?!
moj zaspi oko 8.30-9.00 u mom narucju (znam da je to velika greska!) ali se budi u 2.00 i u 4.00 da sisa pa onda oko 7-8.00 se probudi definitivno i ustajemo. ukoliko popusti pelena oko 5-6 moram da intervenisem :-( zato mu je cesto promenim u gluvo doba posle sisanja u 4 sto mi zombiranoj uopste nije lako!! (dok je dojenje jednostavno. oboje smo u polu snu a traje 5 minuta!)

postoji neki metod tzv. Estevil po nekom pedijatru kojim se deca "nauce" da spavajuod uvece do ujutru. poznajete li ga?

a recite mikako je kod vas sa spavanjem nocu? kad vam bebe idu na spavanje?
koliko se cesto bude?
sisaju li nocu?
kad su pocele da spavaju po celu noc?!
moj zaspi oko 8.30-9.00 u mom narucju (znam da je to velika greska!) ali se budi u 2.00 i u 4.00 da sisa pa onda oko 7-8.00 se probudi definitivno i ustajemo. ukoliko popusti pelena oko 5-6 moram da intervenisem :-( zato mu je cesto promenim u gluvo doba posle sisanja u 4 sto mi zombiranoj uopste nije lako!! (dok je dojenje jednostavno. oboje smo u polu snu a traje 5 minuta!)

postoji neki metod tzv. Estevil po nekom pedijatru kojim se deca "nauce" da spavajuod uvece do ujutru. poznajete li ga?[/QUOTE

Ja stavim sinka da spava u rasponu od 9 do 10 i po, zavisno od toga kad se navrse tri sata od prethodnog dojenja. Nismo ga ni u pocetku budili u toku noci da jede (sam bi se probudio), pa smo nastavili da ga ne budimo. Prvih 20 dana jeo je dva puta u toku noci, spavao je, inace, po cijeli dan, a sada bude budan po 4, 5 sati prije kupanja, tako da je, na moje zadovoljstvo, poceo da spava i po 5,6 sati u cugu, jednom cak i 7 :shock:. Npr., jede od 10 do 10 i 20, kenjka nekih pola sata, pa se vrtimo oko kreveca i ljuljamo ga dok ne zaspe, i onda se probudi u 3 ili 4, i onda opet ujutru oko 6 ili 7. Ja ga dojim lezeci, nekako nikako ne uspijevam da se namjestim da ga dojim sjedeci, a i kada ga dojim komirana nocu, sigurnije mi je lezeci, jer se bojim da bih se prevrnula preko njega.
Inace, nisam cula za taj metod, ali sam zato cula za neke srecne roditelje cije bebe u 3 i 4mjesecu pocinju da spavaju po 10 i cak 12 sati :D.

btw, Hipotenuza, ovo sto rece za Pampers je vrlo obeshrabrujuce :( Zar je moguce da su pelene za veci uzrast slabijeg kvaliteta? Ili se kolicina "izlucevina" tako puno poveca kod vecih beba?

Imam i ja nesto da pitam. Sta radite kada znate da vam beba nije gladna, nije ukakana, nema grceve, dovoljno ste vremena proveli sa njom, a ona place, pretpostavljamo za drustvom? Da li je odmah uzimate ili je pustate da place i da se sama umiri? Ako je pustate da place, koliko dugo? Meni ovaj ili onaj kaze, nemoj pustati bebu da place, dobice bruh, itd. dok nam je doktorica rekla da beba mora da place oko 2 sata dnevno radi pluca i da one bebe koje ne placu moraju bukvalno da se natjeraju da placu.

Mi idemo na spavanje oko pola deset, deset, zavisi od raspolozenja. :) Tada pijemo adaptirano, a budimo se oko pola pet, pet. Sikimo (jos ne odustajem), pa se budimo opet za dva sata, jer mu nije dovoljno, opet sikimo i spavamo sat vremena...e tad je definitivno kraj spavanju...inace dete nam je staro cetiri meseca.

A sto se plakanje tice...pa ako nesto radim pustim ga da otplace minut dve dok ne zavrsim, inace ga smirujem. Samo sto Andrija place samo kad mu nesto fali, pa ne bi bilo humano da ga ostavljam da se drelji. :) Ja licno nisam za varijantu da se dete uspavljuje plakanjem.

zia to za osip stvarno ne znam sta bi moglo da bude. kao i mnogi drugi lekovi nystatin mast ne bi trebalo koristiti previse dugo. probaj kod nekog drugog pedijatra.
a za siroki povoj nemam pojma sta je to. ako sam ukapirala stavljate dodatnu pamucnu pelenu preko pampersa da bebama rasirite nozice? pisem vam iz italije i ovde se to ne koristi. radi se obavezno UZ sa 3 meseca.mi smo to prosli. sve je ok!
kad smo kod pelena, meni sve pustaju pi-pi. i pampers (zelene i ljubicaste) i huggies i moltex. prva 3-4 meseca su mi lepo drzale one pampers zute Sensitive i onda je pocela drama.svake noci moram da presvlacim sina i menjam mu posteljinu. a ponekad, ne retko, i popodne kad spava.

Hipotenuzo znam da nijedan lek, mast bilo šta nije dobro previše koristiti, zato i jesam u dilemi zbog ovog osipa...mada je sad počelo da se povlači ali samo nakon konsultavanja sa drugim pedijatrom...ona je preporučila tetra pelene, i jednom da mažem Nystatinom, a sledeći put Pantenol mašću, i tako dok skroz ne prođe...kaže da je to zbog disbalansa stomačne flore...mislim uvek ista priča...ne znam više da li će on uopšte imati normalnu stomačnu floru...
a što se Pampersa tiče, a Huggies isto, trenutno koristimo trojku, i kod nas propušta pi-pi, naročito noću..onda je sve mokro...
a spavanje...mi se kupamo u 7,pa jede i onda zaspi negde do 8..spava od 1-3 ujutro, zavisi kakav je dan imao, onda jede, pa spava opet negde do 6...ali tada ustajemo, pa se igramo, pričamo...oko 8-8.3o opet zaspi na nekih sat vremena...popodne opet spava sat, dva...i tako u krug...

a da, široki povoj...u zapadnim zemljama to uopšte nije uobičajeno, tamo je dovoljan Pampers...a kod nas se traži da na Pampers još staviš tetra pelenu pa onda to učvrstiš tkz. švedskom gaćom..i tako do 3-6 meseci, zavisi od pedijatra i ortopeda...mada nama je ortoped već nakon 1 meseca posle UZ rekao da više ne moramo da ga koristimo, pa ja i nisam više stavljala...posle 3 meseca UZ je isto bio ok, sad je rekao vidimo se kad prohoda...

a da, široki povoj...u zapadnim zemljama to uopšte nije uobičajeno, tamo je dovoljan Pampers...a kod nas se traži da na Pampers još staviš tetra pelenu pa onda to učvrstiš tkz. švedskom gaćom..i tako do 3-6 meseci, zavisi od pedijatra i ortopeda...mada nama je ortoped već nakon 1 meseca posle UZ rekao da više ne moramo da ga koristimo, pa ja i nisam više stavljala...posle 3 meseca UZ je isto bio ok, sad je rekao vidimo se kad prohoda...
Široki povoj je jako važan, samo neki pedijatri zaboravljaju na UZ i na individualne razlike u razvoju dece. A na zapadu (ne svugde, ali...) im po malo ide u račun da ti malko ugode, da čuješ ono što ti godi, a ako zatreba, doći ćeš ti zbog kukova ponovo, i ponovo ćeš platiti, samo malo više. Vidi se to i po bebinoj živahnosti i čvrstini, pa mame mogu i same da procene - neka deca sede sa 5-6 meseci a neka to mnogo kasnije. Ipak nije dobro odustati bez razgovora sa pedijatrom. I kakva je to priča o tetra peleni preko pampersa? čemu ona služi? To je ipak koješta, osim ako nije kod bebe do mesec dana ispod pampersa ( ali čemu onda pampers?).

Široki povoj je jako važan, samo neki pedijatri zaboravljaju na UZ i na individualne razlike u razvoju dece. A na zapadu (ne svugde, ali...) im po malo ide u račun da ti malko ugode, da čuješ ono što ti godi, a ako zatreba, doći ćeš ti zbog kukova ponovo, i ponovo ćeš platiti, samo malo više. Vidi se to i po bebinoj živahnosti i čvrstini, pa mame mogu i same da procene - neka deca sede sa 5-6 meseci a neka to mnogo kasnije. Ipak nije dobro odustati bez razgovora sa pedijatrom. I kakva je to priča o tetra peleni preko pampersa? čemu ona služi? To je ipak koješta, osim ako nije kod bebe do mesec dana ispod pampersa ( ali čemu onda pampers?).

Izvini taote,ali da li ti to hoces da kazes da pedijatri na zapadu ne rade svoj posao kako teba??? Da savjetuju da se ne stavlja siroki povoj iako vide na UZ da je potreban??? Ne zelim da te uvrijedim,ali mislim da govoris gluposti sto se zapada tice. Ja imam sina od 18 mjeseci,zivim na zapadui zadovoljna sam sa pedijatrima,ustvari sa cjelokupnim zdravstvom! I zasto da bebe maltretiramo sirokim povojem ako to zaista nije potrebno.

izvini taote, ali kako ti praviš široki povoj????????????????...široki povoj se upravo radi kako sam napisala, zato se i zove široki povoj jer stavljaš 2!!!!!!!!!!!!!!!!!! pelene...staviš Pampers i na to tetra pelenu pa švedske gaće, ili staviš tetra pelenu i još jednu pa na to švedske gaće...to se zove ŠIROKI POVOJ...ne znam na šta si ti mislila...ako ne veruješ, ajde malo proveri, pitaj pedijatra ili patronažnu..a za tvoju informaciju i u školici za trudnice široki povoj se tako uči...no, naravno možemo da imamo različita mišljenja, a možda i nisi znala kako to izgleda...nije mi bilo najjasnije iz tvoje poruke...
a što se zapada tiče, slažem se sa sunny77...ne može se reći za te lekare da namerno da bi se pacijent vratio i opet platio ne rade svoj posao..to su apsolutno gluposti..a za većinu naših lekara bogami može se reći da ne rade svoj posao kako treba...ipak smatram da se uvek treba konsultovati sa lekarom pre nego se odlučimo da isprobavamo neke stvari na svojim bebicama, deci uopšte...
eto moj bebac sad će imati 4 meseca, već uveliko želi da sedi, i ortoped je savetovao(da napomenem sad se vratio iz Švedske sa specijalizaciju isključivo za kukove beba) da ga 3-4 puta na dan pustim da sedi na 45 stepeni...stavim jastuke oko njega, igračke i nek vežba...naravno ne treba preterivati..a široki povoj smo skinuli posle prvog meseca...znači sve je to jako individualno..zavisi mnogo i od genetike, dali u porodici ima urođene abdukcije kukova i tome slično...

taote slazem se sa ostalim mamama, i ja moram da ti kazem da pises kojesta! mi smo radili uz sa 3 meseca (besplatno!). Dete je pocelo da trazi da sedi sa 4, mi smo ga pustali po savetu pedijatra doduse bez preterivanja, te je postao je stabilan i samostalan sa 5 i po (evo ga sedi pored mene na dvosedu i gricka svoje kockice). svakog meseca pedijatar ga kompletno pregleda ukljucujuci i kukove - besplatno! pisem ti iz Italije.

sto se pelena tice, rosarium, ne znam sta je ali nije problem kvalitet. pampers su odlicne i kod vecih brojeva (od kad smo presli na br 4. meni su omiljene one ljubicaste jer su rastegljive!) cujem od mnogo mama da se zale da im pustaju pogotovo nocu a opet i mnogo drugih koje nemaju tih problema. da li je u pitanju kurvatura guze :-p kolicina mokrace (ko sisa nocu vise proizvodi) ili nesto trece nemam pojma. cinjenica je da pustaju samo kad spava! ponekad popodne i skoro svake noci :-(. pocelo je kao sto kaze zia75 kad smo stigli na trojku.

Izvini taote,ali da li ti to hoces da kazes da pedijatri na zapadu ne rade svoj posao kako teba??? Da savjetuju da se ne stavlja siroki povoj iako vide na UZ da je potreban??? Ne zelim da te uvrijedim,ali mislim da govoris gluposti sto se zapada tice. Ja imam sina od 18 mjeseci,zivim na zapadui zadovoljna sam sa pedijatrima,ustvari sa cjelokupnim zdravstvom! I zasto da bebe maltretiramo sirokim povojem ako to zaista nije potrebno.

Ne obracam se direktno Vama nego koristim Vas post da bih ilustrovala ono sto hocu da kazem :)

U zapadnim zemljama se radja procentualno zanemarljiv broj dece sa problemima zgloba kuka.U nasoj zemlji ovaj procenat je daleko od zanemarljivog,a zbog cega je to tako,jos niko nije uspeo da dokuci.Vode se polemike,rasprave,analize...ali zvanicnog stava jos uvek nema.
Smatram da je zdr.zastita na zapadu vrlo efikasna i dobra narocito pedijatrijska(naravno da postoje izuzeci)ali generalno gledano koncept joj je dobar,sto se za nasu ne bi moglo reci.
A,siroko povijanje...............nazalost ostavljeno je roditeljima da preseku,da li ce ili nece,pa kako ko odluci.
Nije lako ,a odgovornost velika.Dok se na nivou drzave ne usaglase metodologije(sto ce biti otprilike nikad)dobro razmislite i odmerite rizike,jer ipak je ovo jedna od najvaznijih odluka u odgajanju vaseg deteta. Pozzz :)

urođena abdukcija kukova je kada je na primer na desnoj nozi mišić nešto kraći,pa se ne rasteže proporcijalno sa drugom stranu,odnosno kada se nožice guraju u stranu taj mišić se ne rasteže u dovoljnoj meri...to se može korigovati određenim vežbicama, ali u ovakvoj situaciji treba obratiti više pažnje na kukove,i redovno raditi adekvatne vežbice...meni je to objasnila koleginica koja ima ćerkicu sa ovim problemom,i ovo što sam napisala je objašnjenje ortopeda, kojeg sam već pomenula, specijalizaciju završio baš za kukove beba u Švedskoj i radi u NS u Dečkoj Bolnici

Back