SAVETI O BEBAMA

• Začetnik teme Začetnik teme mamaa
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Da humana je adaptirano mleko za bebe. Da, i ja mom sinu dajem kasice i sokice izmedju obroka , al posto nas uskoro ocekuje i duzi put razmisljala sam iz prakticnih razloga kako da isplaniram njegove obroke .. Znaci imace oko 8 meseci...vazno mi je da je znaci humana i u tom periodu glavna klopa. Inace na humani 2 pise 5,6 meseci...da li postoji jos neka vrsta humanae npr. 3

I jos me nesto interesuje u vezi kasica. Da li vi pravite il kupujete gotove? Nama je pedijatar ne bas direktno rekla da su bolje kupovne nego domace al kao Vi ne mozete da znate sta je prskano od voca i povrca , sve je puno pesticida...Tako da ja samo skuvam sargarepicu , krompir, karfiol...a sve druge tj. vocne kupujemo...Kako vi?

Vocne kupujem, osim banane, to mu dajem ovako da gricka. A i primetila sam da vise voli kupovne od pravljenih, lepse su mu. Moj sin sada ima 14 meseci i ja imam drugi problem. Jos uvek mu blendujem sve zivo slano sto treba da jede, cim oseti parce necega pljuje, nekad cak i bezi nece ni da proba. Ostalo hoce da gricka, bananu, cokoladu, smoki.. ali slanu hranu ne. I volela bih da bi hteo da jede i przeno jaje recimo, virslicu, da proba punjenu papriku, ono sto mi jedemo. Nece ni da primirise, odmah pljuje i buni se. Cim vidi da nesto nije uobicajene boje i kasasto, odbacuje. Sta da radim?

Svi kazu da mora roditelj da bude mnogo uporan kad je u pitanju uvodjenje cvrste hrane. Mislim da ti jedino preostaje da se naoruzas strpljenjem i da mu nudis samo "krupnije" zalogaje pa ce kroz nekoliko dana poceti da klopa , ja mislim da bi uveliko trebao tako da klopa sa 14 meseci...Moj ima 6 meseci i govore mi
da mu ne spremem sve toliko sitno al meni frka da se ne zagrcne

baki i moj ima 6 (i po) meseci. nije problem tosto moze da se zagrcne koliko to sto njegov stmak tek sad uci da vari neku drugu hranu osim mleka. po prvi put luci nove enzime za svaku vrstu hrane i za njihove kombinacije! sto je hrana finije izmiksana to se lakse vari. za prvo vreme je bolje tako. meni je ped. rekla da pocnem sa kasicom od povrca + meso u prahu prvih mesec dana pa tek onda u kremi kupovno a na kraju npr. od 7.-8. meseca da ga kuvam i blendiram sama

Ja hranu nisam nikad blendirala, mozda ima neke logike u varenju sto kaze Hipotenuza, ali meni nikad nije bilo prirodno! Ja sam sargarepu, krompir... pasirala viljuskom sto nije tako savrseno kao blender, a meso sam seckala u pocetku naravno sto sitnije a kasnije sve krupnije, i nikad nisam imala problem da prihvati komadice hrane, cak je veoma rano, mislim negde oko 9-10meseci poceo sam da jede. Moja dreugarica je imala taj problem isto oko 13-14meseci jer je njena cerkica iskljucivo jela kupovne kasice, ali joj je par dana nudila samo hranu u komadicima i na kraju je prihvatila.
Inace hvala svima sto ste me iskulirali u vezi problema sa odvikavanjem od dojenja, sama sam ga resila,ali necu biti osvetoljubiva, kada dodjete u tu fazu slobodno pitajte!

ej enna nisam mogla da te posavetujem jer jos uvek nemam iskustva po tom pitanju :oops: medjutim od kad sam procitala tvoju poruku pocela sam da razmisljam intenzivno o tome kada je pravi ili zgodan momenat da se prestane sa sisanjem :-o ?! nemam ni najblazu ideju kad da to pokusam!!! za sad jos treba da ga naucim da jede nesto drugo osim mleka a onda...?

kako ti je uspelo tako brzo?!

mene ovih dana nije bilo jer smo prosli kroz prvu bebecu grlobolju. Temperatura se penjala tokom 4 dana na 39,5° :-o !!! Sad je vise nema medjutim bebac je i dalje placljiv i umoran. pije amoxicilin.
jedna stvar me jako brine: sav se osuo sitnim crvenkastim tackicama, ne kao herpes ili varicela ali je sav prekriven:confused:. pocelo je pre neki dan sa par tackica. pedijatra je rekla da je osip od znoja medjutim sad je vec postao ceo ko Zeka Peka! popodne cu je zvati. ali koliko je bistra ne znam hoce li mi biti od pomoci. nadam se da nije nista ozbiljno :-(

kupili smo box! jos ga nismo probali zbog bolesti ali za koji dan hocemo. drzite nam palceve!:cool:

mene ovih dana nije bilo jer smo prosli kroz prvu bebecu grlobolju. Temperatura se penjala tokom 4 dana na 39,5° :-o !!! Sad je vise nema medjutim bebac je i dalje placljiv i umoran. pije amoxicilin.
jedna stvar me jako brine: sav se osuo sitnim crvenkastim tackicama, ne kao herpes ili varicela ali je sav prekriven:confused:. pocelo je pre neki dan sa par tackica. pedijatra je rekla da je osip od znoja medjutim sad je vec postao ceo ko Zeka Peka! popodne cu je zvati. ali koliko je bistra ne znam hoce li mi biti od pomoci. nadam se da nije nista ozbiljno :-(

kupili smo box! jos ga nismo probali zbog bolesti ali za koji dan hocemo. drzite nam palceve!:cool:

Moj sin se tako osipo od znoja.Strasno,A ja sam ga ko manijak vodila svaki put kod drugog lekara i svi bi mi isto govorili - da ga cesce kupam i puderisem.Ne brini izgleda strasno ali nije.KOd mog sina je trejelo do 4 godine teko a sada evo i najmladja cerkica se povremeno ospe.Koristi neke blaze oplemenjivace i kvalitetniji prasak-jer i to oceda bude jedan od razloga zasto se osipaju(ja sam jednom ostavila najstariju kcerkicu kod svekrve i ona se skroz osula bas zbog toga i dan danas ako joj donji ves operem kod nekog drugog ili koristim jevtiniju kozmetiku ona se sva ospe i pecka je na pregibima)Srecno i da brzo ozdravite.

ej enna nisam mogla da te posavetujem jer jos uvek nemam iskustva po tom pitanju :oops: medjutim od kad sam procitala tvoju poruku pocela sam da razmisljam intenzivno o tome kada je pravi ili zgodan momenat da se prestane sa sisanjem :-o ?! nemam ni najblazu ideju kad da to pokusam!!! za sad jos treba da ga naucim da jede nesto drugo osim mleka a onda...?

kako ti je uspelo tako brzo?!

Eh, ovako je to bilo!:lol:
Posto zivimo sami, mm je preuzeo uspavljivanje(moj sin je vec veeeliki, ima 1,5god, pa se dojenje svelo samo na vecernje i nocno po nekad). Plakao bi i zvao me ali sam istrajala da se ne odazivam i zaspao bi. Tako je bilo dve noci. Trcu noc mm zaspi pre malog i on lepo ustane i dodje u dnevnu sobu gde sam ja bila!:roll: Nije bilo svrhe da ga vracam kod tate pa sam legla sa njim. U pocetku je malo trazio i plakao, medjutim kada sam mu rekla da nema i da cu opet otici ako nije dobar prestao je i zaspao. :lol: Od tada je u principu ok, a mislila sam da ce ici mnogo teze, pu pu da ne ureknem:heart:

ko od vas koristi, ili je koristio box ili vrtic (kako li se to vec zove kod nas, onaj mali prostor opasan mrezom u koji se beba stavi da se igra i da ne pobegne ;-) )? Jesu li rado provodili vreme u tom cudu? koliko je bio veliki? ne znam da li da ga kupim ili ne...dete mi je stalno po rukama ili pored mene na dvosedu. moram da ga navedem (i da ga naucim) da se sam igra.

Ja sam koristila ogradicu (100cmx100cm) od kad je Vasiije poceo sigurno sam da sjedi,ali on nije bas bio odusevljen. Zaigra se nekih 10 min. a onda pocne da se buni i pokusava da otvori vrata od ogradice. Sada u ogradici drzimo Vaskove igracke,mada prije neki dan sam ga nasla da se igra u ogradici! Stalno me iznenadjuje necim ovim!:D

Moja beba ulazi u 6. mesec za neki dan. Dajem mu kasice od voca i povrca al dokle treba da mu dajem humanu jer ipak mu je humana jos uvek glavna klopa...

Uvedi 3 obroka, dorucak, rucak i veceru... vec je vreme uveliko, mi smo poceli sa hranom od 4 meseca, u sestom je vec jela ko zmaj... Pola sata posle svakog obroka na pocetku mu daj humanu, dok se ne navikne na cvrstu hranu.

Ujutru prvo mleko, pa vockica / popodne mleko pa krompiric, sargarepa... predvece mleko pa zitarice, pa kupanje pa mleko... tako ide u tom periodu valjda :)

Mozes da mu dajes i keksic, plazmicu, i koru hleba i sl. ne opterecuj se s glutenom od 6 meseca je ok.
I meso / obavezno!
Prvo skuvas povrce i meso pa mu das tako, masnije povrce - pa onda dodajes po malo mesa u obroke.
U sedmom pocinjes s jogurtom, pa pavlaka, pa mladi sir... sve ubacujes u to povrce, pojacavas ga postepeno, u 8. vec moze da jede sve sto ti padne na pamet osim jagoda, ribe, belanca i kupusa.
Od 10 piju mleko dva puta dnevno pa mozes da mu das kravlje vec tad.

Ja nisam znala da li se kravica prokuvava ili ne pa sam kupila normalno ,,kuvajuce" mleko 2,8 i nisam ga mesala sa vodom. Lepo je to prihvatila i falim te boze ostade adaptirano iza nas.

Krvna slika joj je ok, debela nije, ima 8 zubica i 4 u usponu :)
Dobila sam odlicne recepte za ishranu beba, pa ih prenosim dalje cim pre

Eh, Trcu noc mm zaspi pre malog i on lepo ustane i dodje u dnevnu sobu gde sam ja bila!:roll:

:D:D:D
odlican je metod!

majcheki tooo, daj nam recepte!!!

a sto se tice naseg osipa u pitanju je tzv. 6. bolest ili Roseola Infantum. Prestajemo sa antibioticima. Temperatura se nece vise vratiti a opsip bi trebao da nestane za 3 dana. do tada ne bih trebalo da izlazimo (ubih se od dosade!!! :shock:) ni da ga kupam. samo smem da mu perem guzu. jadnicak. sav je kenjkav ali to je jedan od simptoma. vazno je da smo otkrili sta je i da ce uskoro proci samo od sebe ! :) ziveli!

Svi kazu da mora roditelj da bude mnogo uporan kad je u pitanju uvodjenje cvrste hrane. Mislim da ti jedino preostaje da se naoruzas strpljenjem i da mu nudis samo "krupnije" zalogaje pa ce kroz nekoliko dana poceti da klopa , ja mislim da bi uveliko trebao tako da klopa sa 14 meseci...Moj ima 6 meseci i govore mi
da mu ne spremem sve toliko sitno al meni frka da se ne zagrcne

Što se tiče sitnjenja hrane, treba pratiti stanje zubića; nije isto kod deteta koje dobije prvi zubić od 4 meseca i kod onog koje zubiće dobije sa punih 8. Verovatno sa vremenom porasta prvih zuba ide i razvoj varenja, individualno. Preano prihranjivanje (pre 4-5 mes.) ima za rezultat manju otponost kad odrastu, a i skloniji su gojenju. Možete ih slobodno i samo dojiti do 6 meseci, ali onda već mora početi i druga hrana.Sa blenderom je brže za mamu, i lakše za želudac u toku prvog meseca prihranjivanja, ali to nije tako bitno,postojale su zdrave bebe i pre otkrića blendera (nije bilo baš tako davno, pitajte mamu). Srećno, i ne brinite, bebe su jako prilagodljive, samo im je ljubav neophodna,a sve ostalo je individualno.

majcheki, nisam samo sigurna za jogurt, sir, kravlje mleko tako rano? Mene bi isprasila pedijatar sto sam mom sinu dala jogurt sa 10-11meseci, kaze moze da izazove alergiju koja nije vidljiva(nesto kao mikrokrvarenje creva) a dete je stalno nervozno i kenjkavo. Ne javlja se cesto al mene je bas naplasila+sto je tad dobio deciji ekcem! To za mleko i mlecne proizvode do prve godine bas ne bi primenjivala!
Inace i mi smo poceli sa cvrsto hranom od 4meseca, naravno ne tri obroka, vec onako jednom na dan sargarepica ili kuvana jabuka i tako to. Znam slucajeve, mada nije obavezno, da deca koja ne probaju cvrstu hranu do 6meseci posle je teze prihvataju.

Ja imam jedno (neozbiljno) pitanje :D

Moj sinčić stalno gleda u plafon, u ćoškove soba. Prosto mi je zanimljivo koliko dugo može da gleda u jedan isti ćošak (po pola sata) i sve maše rukicama i ispušta "aaaaaa" i "ooooooo". Ajde da nesto visi na zidu u blizini, ali ne visi, ili ajde da je zid okrecen u zive boje, ali nije ni to slučaj. Kada ga nosim iz sobe u sobu, on stalno izvija glavu put gore da mu koji ćošak ne promakne :-P
Jeste li vi to primjetile kod svojih beba?

Ja nisam znala da li se kravica prokuvava ili ne pa sam kupila normalno ,,kuvajuce" mleko 2,8 i nisam ga mesala sa vodom. Lepo je to prihvatila i falim te boze ostade adaptirano iza nas.
pa pise na njoj da je sterilizovana, sto bi je prokuvavala?
ako vec morate da dajete bebama KRAVLJE mleko, dajte ono sa najvecim procentom mlecne masti.
mi smo dugo, dugo pili adaptirano mleko (naravno, za odgovarajuci uzrast).
i da, svi smo odrasli na kravljem mleku, i nista nam ne fali, ali kad vec imamo izbor za nasu decu, adaptirano je bolje.

moj sin je sa svojih 6 zubica sa punih godinu dana zvakao sargarepicu (nekuvanu, samo ociscenu)
Blender je super ako hoces da u hranu ubacis nesto sto beba inace ne bi pojela. Ipak, blendirana hrana je tako velik nered (u mom slucaju) jer se razmazuje svuda... nalazila sam i u gacama nekad hranu...

rozarium, moj je buljio preko mog ramena u zidove (cak i u polu mraku!) a kako su puni slika bili smo ubedjeni da je opcinjen kvadratima. to im je valjda neka faza. ko zna sta sad on vidi i dokle mu vid dobacuje. tako je bilo mesec-dva. posle je poceo da prati pogledom nas i gleda predmete.

majcheki, nisam samo sigurna za jogurt, sir, kravlje mleko tako rano? Mene bi isprasila pedijatar sto sam mom sinu dala jogurt sa 10-11meseci, kaze moze da izazove alergiju koja nije vidljiva(nesto kao mikrokrvarenje creva) a dete je stalno nervozno i kenjkavo. Ne javlja se cesto al mene je bas naplasila+sto je tad dobio deciji ekcem! To za mleko i mlecne proizvode do prve godine bas ne bi primenjivala!
Inace i mi smo poceli sa cvrsto hranom od 4meseca, naravno ne tri obroka, vec onako jednom na dan sargarepica ili kuvana jabuka i tako to. Znam slucajeve, mada nije obavezno, da deca koja ne probaju cvrstu hranu do 6meseci posle je teze prihvataju.

Nemojte deci davati kravlje do godine jer je stvarno istina da moze doci do raznih komplikacija .Ja sam mojim blizancima pocela davati kravlje sa 8 meseci i nisam imala nikakvih problema .ali zatoo......kada mi je trece dete,kcerkica napunila 6 meseci polako sam i njoj pocela da uvodim kravlje i stvarno nismo imali nikakvih problema do 15 meseci.,tada pocinju nase nevolje,narednih godinu dana smo proveli po bolnicama sa najludjim dijagnozama a sve to kako su nakraju ustanovili zbog kravljeg mleka i ostecenja koje je ono napravilo,Vec 2 godine je na dieti

kod mene pedijatri uvode jogurt i nemasni i neslani sir (tipa sremski) u 7. mesecu otprilike. jogurt za uzinu a sir u corbici za veceru (dok za rucak ide meso). kravlje mleko posle 10-12 meseci (zavisno od toga da li u porodici ima alergija (na bilo sta, ne na mleko)), prvo razblazeno a onda normalno.

koju rec su prvo izgovorila vasa deca (vezano sa znacenjem)?
moj je jos mali ali vezba. blebece po ceo dan. najcesce ba-ba i puf. na pocetku je plakao lllaaaa a sad kuka ma-maaa (ne zove mene, naravno, vec tako...).

Pre jedno mesec dana Aca je dobio temperaturu kao tvoja bebica i to je trajalo tri dana,a kada se temperatura povukla,pojavila se ospa,sitne crvene tackice,i tada smo ga ponovo odveli doktorici koja nam je rekla da je to ospa virusnog tipa,i da se javlja u ovo vreme.Nije nam prepisala lekove,jer je lecenje simptomatsko.Ospa je prosla za par dana.

Back