SAVETI O BEBAMA

• Začetnik teme Začetnik teme mamaa
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
A kad pocinjete malcima da perete zube pastom? Ja mom cistim gazom umocenom u sodu bikarbonu, a dam mu cetkicu da se igra kad ja perem zube (naravno, hoce sve sto i mi), ali bez icega... On ima 8 zubica...

Ja sam mojima pocela posle godine da koristim pastu,sasvim malo...do tada cetkica i voda...sin mi vec gubi mlecne zube i niti jednog karijesa nema...cak ima i viska zubi:eek::)
za zdrave zube izbegavamo slatkise, sokove i slatke napitke iz flasice...po noci kada su zedni iskljucivo voda...

sta ste se toliko uspanicilie oko tog fluora? I sami naucnici se ne slazu u misljenjima, jedni kazu da treba jedni da ne treba, jedni da skodi drugi da ne skodi...uostalom kao i za sve stvari oko dece:confused:

ovde je praksa da se daje fluor u kapima mamama u trudnoci pa po rodjenju i deci...odmah....

i ja sam danas trazila o+ pastu za zube u bgd i nemaaaaaaaaaaaa mirabel pa gde ti zivis kad toga kod tebe ima???

o breeeeeeeeee...idem sutra da trazim pa cu da vam javim
poslednji put sam je kupila u apoteci na bezanijskoj kosi
a pre toga u Lilyju
ima i onaj vademecum 0-3 ili do 6, pise da se deci ispod tri godine stavlja samo kap
a ima i becutan
a ima i aquafresh i plidenta i jos nesto svasta al to ne znam za koji je uzrast

o breeeeeeeeee...idem sutra da trazim pa cu da vam javim
poslednji put sam je kupila u apoteci na bezanijskoj kosi
a pre toga u Lilyju
ima i onaj vademecum 0-3 ili do 6, pise da se deci ispod tri godine stavlja samo kap
a ima i becutan
a ima i aquafresh i plidenta i jos nesto svasta al to ne znam za koji je uzrast

i colgate 0-6, ali ima 500ppm fluora...

lazy, oces da ti posaljem 0+? ali ni ona nije bez fluora

Hvala puno na ponudi. Pokushacu prvo da izmaltretiram sestru ili strinu da mi u Zagrebu nadju tu bez fluora. (A bash sam mislila da je ta 0+ skroz bez fluora, tako mi zuba rekla - zamisli koje bi razocharenje dozzivela da sam obishla bash ceo grad i konachno je nashla).

Inache, nemojte se nervirati vi chija deca jedu pastu sa fluorom - generacije i generacije dece su jele, i u nekim zemljama josh uvek jedu, i pastu i tabletice fluora... ko shto reche elleonora, i lekari te svoje teorije stalno menjaju, mozzda vec sledece godine kazzu "ej, ipak je trebalo da dajemo deci fluor" :dash:

Jupiiiii. Hvala ti Eli, nisam se pilecih grudi uopshte setila, a i ja ih obozzavam :) Slaninu je inache voleo i makljao samo tako, i to onu belu, domacu sapunjaru, ali u poslednje vreme hoce samo jogurt, kiselo mleko, mamino mleko, ponekad malo supice i parizeeeeeer :( Sve kad ga vidi u frizzideru poskochi od srece, a ja sam vec toliko smorena od dojenja da mu dam i parizer ako treba, samo da me ne napada 20 puta dnevno da siki.

Lazy, evo ja sam isto loša mama pa reko' da priteknem u pomoć. Najbolje da kupiš pileće grudi npr. Ali što kaže Mici, kupi malo slanine, videćeš kako deca vole, a ona je super.
Moj klinja obožava viršle, pa mu isto kupujem pileće. To je kao sigurnije, tj. nadam se da stvarno stavljaju pileće meso, a ne otpad.
A od kobaja, obožava domaću salamu od Zlatiborca. To maklja neviđeno. Voli i stišnjenu šunku i pravu šunku...
Jel sam ti pomogla? :D
P.S. Ti Mici nemoj ovo da čitaš! :cool:

pa sa stišnjenom i pravom domaćom šunkom nemam ni ja problema,čak ni sa onom domaćom salamom Zlatiborcem,a i pileće grudi absolutno prolaze...viršla,pileća ne pileća svejedno,ima unutra sve i svašta,a i dobijaće u vrtiću,tako da mu i ja dajem povremeno,ali nije prvenstvena klopa...a kobaja,slaninica,sir,pečenica,šunka,uh to sve obožava...

ja dajem lazaru fluor ali ono sta znam bas zato ne bih davala pastu sa fluoromjer bi to bilo previse pa sam se na kraju resila samo soda bikarbona i cetkica...sunoc smo prali zubice i bio je odusevljen..smejao se ko blesav znaci bas mu se dopalo pa je onda on uzeo cetkicu i grickao :)

Imam pitanje oko supa iz kesice. Na trenutak sam ugledao neku reklamu na TV o tome kako neke određene supe (supice? sa medama i tigrovima?) nemaju pojačivače ukusa i slične dodatke (te da su zato dobre za decu). Da li neko zna koje su to tačno supe?

domaće,kuvane od svežih šargarepica,peršuna,graška,krompira,boranije,kelerabe,karfiola itd..e te supice su za decu,ali nisu u kesici...malo se šalim,ali ja nikad nisam čula za takve supe u kesi koje su za decu,iskreno ne verujem da može bez ikakvih aditiva da se napravi,a i ne mislim da to treba davati deci...jedino kada su dobre supe iz kese jeste kada su bolesni,imaju temperaturu i za dehidraciju se daje supa iz kesice,bolje su nego Orosal i slični proizvodi protiv dehidracije,e onda su te supice odlične....

evo i nas posle stoooo godina...mi se uglavnom javimo kad imamo neku problematiku!!!! Naime mi imamo 21 mesec(vec) i od pre dva meseca necemo nista da jedemo samo neku NE ZDRAVU HRANU,i uglavnom nece ako mu se ne svidi na oko to sto mu nudim a ponekad i ono sto je jeo juce npr odbije!!!! i ne znam sta vise da radim!!!!!!!:besna: i probali i silom al nema sanse pola sata drzi zalogaj u ustima i place svo vreme dok mu ne dozvolim da izbaci!!!!!a znam da je gladan jer mu posle toga ponudim virslu i prihvati je!!!!A bukvalno je sve jeo....pozdrav svim mamama i drugarima od umorne mame i nevaljalog Pekija!!!!:bye:

evo i nas posle stoooo godina...mi se uglavnom javimo kad imamo neku problematiku!!!! Naime mi imamo 21 mesec(vec) i od pre dva meseca necemo nista da jedemo samo neku NE ZDRAVU HRANU,i uglavnom nece ako mu se ne svidi na oko to sto mu nudim a ponekad i ono sto je jeo juce npr odbije!!!! i ne znam sta vise da radim!!!!!!!:besna: i probali i silom al nema sanse pola sata drzi zalogaj u ustima i place svo vreme dok mu ne dozvolim da izbaci!!!!!a znam da je gladan jer mu posle toga ponudim virslu i prihvati je!!!!A bukvalno je sve jeo....pozdrav svim mamama i drugarima od umorne mame i nevaljalog Pekija!!!!:bye:

e pa nemoj da nudis virslu
ako nece da jede ono sto treba, nek bude gladan...
znam da je lako reci, veruj mi da bi ova moja samo sranjca jela kad bih je pustila...
i nemoj se sekirati, to je normalno

Pozdrav, :)
Evo da se i ja uključim u vaš razgovor o zatvranju velike fontanele. Jako je bitno da se na vreme otkrije to zatvaranje. Takvom detetu se smanjuje ili skroz ukidaju AD kapi i izbegava se iznošenje na sunce. Na ultrazvuk glavice će te poslati iz tog razloga jer se samo dok je ona još makar malo otvorena može videti mozak i da li postoje promene na njemu. Kada se fontanela zatvara ona vrši pritisak na mozak, tj. to se zapravo dešava obrnuto: mozak koji se mnogo brže razvija od kostiju glave vrši pritisak na njih. Kada se i ta rupica zatvori onda te šalju na CT a tada se psihički pripremi na veliku odluku: OPERACIJA DA ILI NE. :dash:
Sve ovo govorim iz ličnog iskustva. Mojoj bebi je primećeno zatvaranje fontanele sa 3m, sa 4 m su nas slali na UZ, sa 5m fontanela je bila skroz zatvorena pa smo išli na CT, sa 6m operacija.
Prerano zatvaranje može da se primeti prvo u promeni motorike deteta, a zatim i u njegovom pogrešnom telesnom držanju (npr. krivi glavu...). Zato, drage devojke, i vi same morate da opipavate fontanelu. Nemojte se oslanjati na pedijatre jer kada je kasno onda je šteta već učinjena... :rida:

pa sa stišnjenom i pravom domaćom šunkom nemam ni ja problema,čak ni sa onom domaćom salamom Zlatiborcem,a i pileće grudi absolutno prolaze...viršla,pileća ne pileća svejedno,ima unutra sve i svašta,a i dobijaće u vrtiću,tako da mu i ja dajem povremeno,ali nije prvenstvena klopa...a kobaja,slaninica,sir,pečenica,šunka,uh to sve obožava...

ovo sve i moj malac jede...i jos da dodam da jako voli zdenka sir(ili kako ga vec zovete)i onaj tost sir

jel moze neko da mi pomogne?!
do sada lazaru nisam mackala telo posle kupanja i upste al dolazi leto toplije vreme pa ce i koza biti dehidrirana pa bih mogla da pocnem lice naravno mackamo mustelom stelatopiom i dalje i super je a sad ne znam za telo sta preporucujete???

ja sam uglavnom niveu,stefan ima bas suvu kozu pa sam praktikovala to mackanje,ali ne svako vece...leti manje...
sad sam presla na chicco

e pa da vidis ja se mislim dal chicco posto koristimo njihovu kozmetiku za kupanje al kremu za lice mustelu pa se mislim dal bi trebala i mleko mustelino da uzmem ili neko chicco i koje?

a imam jos jedno pitanjce!!!

posto smo paradajz odavno probali sad pojma nemam kada moze da jede paradajz sa kozicom i semenkama?
i pasulj dal ste davali deci sa opnom ili bez???to pitam posto mi ruckamo kukuruz i grasak secerac sve sa opnom od prvog dana i nista ne smeta...:dontunderstand:

Back