SAVETI O BEBAMA

• Začetnik teme Začetnik teme mamaa
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
*** danas i mi idemo na tu revakcinu. I rece mi doktorka da se spremim na reakciju a ja se mislim zeno sta lupas nikad nije imao reakciju na Pentaxim! Izgleda da i ovi nasi insistiraju na toj zivoj...:sad2:

sad meni uopste nije jasno zasto daju zivu deci koja su uzimala pentaxim?
aj ovaj moj je od pocetka na zivoj pa onda razumem zasto je revakcina bila isto takva....
ja sam htela posle prve doze da menjam,ali mi nisu dali kazu kad jednom krenes sa zivom moras uvek....

Moja devojčica ima tri meseca...već drugi put mi doktor skreće pažnju da joj fontanela brzo zarasta,pa me zanima da li je neko imao iskustvo sa tim..Vrlo je živahna i zdrava beba,nevidim što bi to bio problem :?

problem moze da bude kod mozga jer ako brzo zaraste fontanela mozak nema prostora gde da se siri trazi uput za insitut ako si iz beograda tirsova imaju super neonatologa nek pogleda dete znam slucaj da su morali da rade operaciju i dete kasnije bilo normalno zdravo i pravo! samo na vreme treba reagovati!!!

sad meni uopste nije jasno zasto daju zivu deci koja su uzimala pentaxim?
aj ovaj moj je od pocetka na zivoj pa onda razumem zasto je revakcina bila isto takva....
ja sam htela posle prve doze da menjam,ali mi nisu dali kazu kad jednom krenes sa zivom moras uvek....

Mi smo se vratili. Ipak je moglo da se bira hocu li zivu ili Pentaxim pa sam se ja naravno odlucila za ovo drugo.
Inace poskupeli su na 3400, a prosli put kad smo uzimali je bila oko 2 i nesto...

Poslednja izmena:
Imam pitanje u vezi prestanka dojenja...
Moje detence vec neko vreme sisa ujutro, uvece pije Humanu, a nocu ako se probudi sisa. Proslu noc mu prvi put dala Humanu kad se probudio (popio svih 150ml, nisam htela vise da mu dam, ionako ne treba uopste nocu da pije mleko), malo ga ljuljuskala i zaspao.
Tako sam planirala da ga testiram prvo nocu koliko ce da popije, pa da mu posle par dana dam caj, ne bi li ukinuli to mleko, a onda i ovaj jutarnji podoj da zamenim Humanom.
Ali mene noje dete preduhitrilo izgleda. Elem, decko danas nije hteo da sisa uopste.
Juce je napunio 11 meseci:heart: i gleda me u fazonu "Kevo, necu valjda da sisam, ja sam veliki sada:D" Znaci, dete koje obozava da sisa....
E, sad ne nadjem u problemu sa viskom mleka i to samo u desnoj dojci. Ceo dan cedim po malo, bas kad previse nabrekne, ali ne znam kako tako mnogo nadolazi kad on ne sisa. pitam se da li pravilno radim. Jel' ono bese treba po malo cediti, a ne mnogo da ne bi vise nadolazilo?:think: Kao kamen je tvrda i puna mleka i sve mi nesto vruce...Samo da mastitis ne dobijem:sad2: Imate li neki savet?

Inace, sutra imam komisiju za produzenje nege deteta pa mi drzite fige:aha:

@Angi

prvo, srecno sutra, obavezno javi kako si proshla!!!

sto se tice dojki, istu situaciju sam imala - beba 11 meseci, s tom razlikom sto sam ja vec bila prestala da ga dojim iz leve sise i dojila sam samo iz desne.
kada sam prestala da ga dojim, bilo je to na prechac. u roku od jednog dana sam odluchila. do podne, sisa mi je bila kao omanja lubenica, predveche sam dobila temperaturu i imala sam je ceeeluuuu noc.
tod dana kad sam prestala da ga dojim, izmuzla sam se jednom skroz i onda sam se izmazavala po principu... 150 ml.... pa sledeci put 125 ml... pa sledeci put 100 ml i sve tako... dok posle 3 dana nisam morala da se izmazam uopshte. sisa mi je bila velika, ali nisam morala. izdrzzala i pregurala. izdrzzacesh i preguracesh i ti.

Ja nemam pumpicu, ja to u pelenu po malo, nemam pojam koliko. Pumpicu sa koristila na pocetku dojenja i nije mi prijalo za bradavice, mada je lakse, prsti me bole ovako:roll:
I moj bebac u poslednje vreme preferira desnu, mada je sisao i iz leve, ali desna se bas dosta puni mlekom. Znaci, nema mi druge, nego cediti, pa ce valjda samo stati uskoro:think:

Javljam se sutra posle komisije. Valjda ce mi dati nesto, on jos ne ustaje sam, valjda ce to biti dovoljno:cool:

Mi smo prvo probali filet oslica i svidja mu se, a posle je probao par puta sardinu za doruchak, ali nije odushevljen, Inache nisam nikad pravila kashicu od ribe pa da mesham s nechim - jede je onako kao finger food, zajedno sa nama, pa chapka - zalogaj ribe, zalogaj krompira, ili shta god imamo za ruchak...
Narandzu smo probali ove zime - sa 10-11 meseci, da je sezona puna voca mozzda bi duzze chekali, ali poshto je zima, a jabuke mu bile dosadile....

Imam pitanje u vezi prestanka dojenja...
Moje detence vec neko vreme sisa ujutro, uvece pije Humanu, a nocu ako se probudi sisa. Proslu noc mu prvi put dala Humanu kad se probudio (popio svih 150ml, nisam htela vise da mu dam, ionako ne treba uopste nocu da pije mleko), malo ga ljuljuskala i zaspao.
Tako sam planirala da ga testiram prvo nocu koliko ce da popije, pa da mu posle par dana dam caj, ne bi li ukinuli to mleko, a onda i ovaj jutarnji podoj da zamenim Humanom.
Ali mene noje dete preduhitrilo izgleda. Elem, decko danas nije hteo da sisa uopste.
Juce je napunio 11 meseci:heart: i gleda me u fazonu "Kevo, necu valjda da sisam, ja sam veliki sada:D" Znaci, dete koje obozava da sisa....
E, sad ne nadjem u problemu sa viskom mleka i to samo u desnoj dojci. Ceo dan cedim po malo, bas kad previse nabrekne, ali ne znam kako tako mnogo nadolazi kad on ne sisa. pitam se da li pravilno radim. Jel' ono bese treba po malo cediti, a ne mnogo da ne bi vise nadolazilo?:think: Kao kamen je tvrda i puna mleka i sve mi nesto vruce...Samo da mastitis ne dobijem:sad2: Imate li neki savet?Inace, sutra imam komisiju za produzenje nege deteta pa mi drzite fige:aha:

Posto sam se ja izmuzavala sve vreme ( moja beba je htela da ruca samo na flasicu ) i kada mi je posle nekih 10 meseci vec bilo svega preko glave i odlucila da prestanem, a mleka bilo i dalje mnogo,ginekolog mi je savetovao sledece:
Isprazniti grudi jednom do kraja i ne dirati vise, stavljati hladne obloge ako je potrebno i sledecih par dana smanjiti unos tecnosti.
Meni je tako uspelo iz drugog puta, ali ja sam imala stvarno mnogo mleka jer nije bilo onog klasicnog prirodnog regulisanja ponude i traznje jer sam se iskljucivo izmuzavala celo vreme. Ali uspelo je bez posledica :lol:

Zdravo svim mamicama!!Verovatno ste mozda i pricale o ovoj temi ali...Imam bebu od 5 meseci i svi mi govore da bi trebao da prespava celu noc,jer ce sad da pocne da jede cvrscu hranu,i trebalo bi da se uobroci.Doduse,do pre 2 nedelje,budio mi se oko 6-pola 7,a sad se opet vratio na taj obrok u 3 i onda tako redom.ISta se tu desilo,stvarno ne znam.:think: Inace,pije aptamil i to na svaka 4 sata,a ne kao druge bebe koje jedu na 3 sata,i popije od 180-210 ml,sto ja licno smatram da bi ipak trebao vise da popije.Na 3 sata je jeo samo prvih mesec dana posle toga je poceo da mrljavi i da place jer nije gladan,tako da je tad jeo 60-90 ml,i odustala sam od toga jer mu definitivno odgovara na 4 sata.Da li je to tako ispravno? On je uglavnom dobra i vesela beba.I da se vratim na pricu sa pocetka i da vas pitam,kako ste vi resavale "problem" nocnog obroka ili jednostavno treba dete samo da ga izbaci.U mom slucaju ne pomaze ni voda ni caj ni cucla.Hvala vam unapred na savetima!

Zdravo svim mamicama!!Verovatno ste mozda i pricale o ovoj temi ali...Imam bebu od 5 meseci i svi mi govore da bi trebao da prespava celu noc,jer ce sad da pocne da jede cvrscu hranu,i trebalo bi da se uobroci.Doduse,do pre 2 nedelje,budio mi se oko 6-pola 7,a sad se opet vratio na taj obrok u 3 i onda tako redom.ISta se tu desilo,stvarno ne znam.:think: Inace,pije aptamil i to na svaka 4 sata,a ne kao druge bebe koje jedu na 3 sata,i popije od 180-210 ml,sto ja licno smatram da bi ipak trebao vise da popije.Na 3 sata je jeo samo prvih mesec dana posle toga je poceo da mrljavi i da place jer nije gladan,tako da je tad jeo 60-90 ml,i odustala sam od toga jer mu definitivno odgovara na 4 sata.Da li je to tako ispravno? On je uglavnom dobra i vesela beba.I da se vratim na pricu sa pocetka i da vas pitam,kako ste vi resavale "problem" nocnog obroka ili jednostavno treba dete samo da ga izbaci.U mom slucaju ne pomaze ni voda ni caj ni cucla.Hvala vam unapred na savetima!

Meni je pedijatar rekao da se bebama do 6 meseci daje da jede i nocu ukoliko zatraze, a posle se treba izbaciti taj obrok.
Ne znam da li sam najbolje razumela, ali ako on popije 180-210ml po obroku, to je sasvim dovoljno, cak i previse rekli bi neki doktori. Ali ako je on veseo i dobro napreduje, mislim da nema mesta nervozi.
I obroci na 4h su ok, tek kao sasvim mali jedu na 2,5-3h.
A kazu da u tom nekom periodu mogu da dozive skok u razvoju, pa da malo izmene dotadasnje navike.:)

Back