SAVETI O BEBAMA

• Začetnik teme Začetnik teme mamaa
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
pa svinjetinu sa skoro godinu dana,ali slaninu sam davala ovako struganu već sa 9 meseci,i to po preporuci pedijatra,znaš koje,i kaže naročito u zimsko doba to je jedno od najboljih prirodnih odbrambenih sastojaka protiv gripe,i da malo belog luka takođe ukrijumčariš u povrćke...

Nama dr rekla da uvedemo slaninicu,razne musake,gibanicu,razne pite..?! A imamo tacno 6meseci. Ja stvarno ne znam kako beba da jede gibanicu i pite za veceru?! I ko je tu lud?!

Ja baš ne bih uvodio gibanicu jer ona nije toliko safe food; kada sam ležao u bolnici zbog trovanja hranom dvojica su došla jer su jeli gibanicu. Tu su i jaja, i neki čudni sir*, i kajmak; velika verovatnoća neke kontaminacije.

*ja više uopšte ne jedem sireve nego umesto njih pijem jogurt, jer se sa većinom sireva ne slažem - ili su mi bljutavi (one najzdravije varijante), ili preterano goje (krem sirevi imaju više masnoće nego kisela pavlaka, čak mislim 1.5 put više), ili su čudne konzistencije (kao stiropor), ili su grozno kiselog ukusa pa mi se povraća (jednom zamalo da se ispovraćam na Kalenić pijaci kada sam prošao pored tezge sa sirom), a od plemenitih plesni mi je naravno izašla alergija po koži u vidu predivnih crvenih pečata.

E sad, musaku su nama dali da jedemo za večeru u toj istoj bolnici kada smo prešli na čvrstu hranu, ali to nije bila ona masna musaka kakvu moja mama voli da pravi (holesterolska bomba) nego uglavnom krompir i nešto mlevenog mesa. Vrlo ukusno i ne bude ti muka posle. Drugi put su nam dali musaku od patlidžana, ista stvar; omekšalo povrće i malo mesa, nema one crvene masne vodice da pliva odozgo. Tako da postoje musake i musake.

Jukie ovde se priča o bebama šta oni i kako treba da jedu,a to je mnogo različitije od naših obroka odraslih...
nidzolina mislim da je gibanica i musaka sa 6 meseci užas,kako može pedijatar tako nešto da savetuje...a malo strugane slaninice neće škoditi,to se njima otopi u ustima i za njihov organizam naročito u ovo zimsko doba je jako zdrav i hranljiv...

da ne bude zabune dijetetska ishrana i hrana za bebe nisu isto...bebama trebaju kalorije,a kod dijete smanjenje kalorija,tu je najveća razlika...znači bebe treba da se hrane kalorično ali zdravo u tome je suština,a da ima za njih baš superiška recepata potpuno si u pravu,pa ni oni ne vole bljutavu hranu...

Ja stvarno ne znam sta joj bi da preporuci gibanicu?! Cime da je jede? A tek mesec dana uvodimo hranu. A mislim da forneti imaju neku hemiju. Kad prodjem iza kioska gde se peku,strasno smrdi,na neko sirce i jos gore.

hehe
ija sam se isto pitala sa gibanicu
a onda shvatila da moje dete sa 7 meseci bez ijednog zuba savrseno smulja onu sredinu
mozda je za gibu rano ako jos ne ume da se izbori sa zalogajcicima
te stoga...polako samo, brzo ce i giba doci na red

Nesto mi je rano,a mozda ja i gresim. Rekla nam i da mu damo plazmu i koricu hleba da zvace,ja,jos veca luda,mu dala pa mi se zadavio. A inace mu nikad ne blendiram do kraja,vec ostavim grudvice.
Nama je isto jedna dr. rekla da damo Nikolici i keks i cak da stavljamo u kasice dekstrinizirano brasno i to vec sa pet meseci.Ja se toga nisam pridrzavala,on ima osam meseci i tek pre neki dan sam mu stavila malo mlevene plazme u vocnu kasicu.On nema jos ni jedan zub,pa mu jos nisam dala ni koricu hleba ni gibanicu,samo mu vise ne blendiram svu hranu,nego gnjecim da bude malo grublje teksture da pomalo zvace,a ne samo da guta!

Kad su vase bebe krenule da se mrdaju uz muziku, da pevuse i da igraju?! :think: moja smizla ce sad za 23 dana godinu dana i mnogooo voli muziku!!! :aha: bilo koji predmet koji pravi muziku, u bilo sta da udara ritam, pa kao nesto pevusi i tako to... inace u porodici imamo nekoliko generacija dosta muzikalnih clanova porodice pa me zanima dal se taj dar da rano primetiti?! :think: hvala na savetima i odgovorima :D

bravo za Marticu...davno sam pisala kada sam sa Gabrielovih 10 meseci primetila da njegove omiljene dečje pesmice sa apsolutno čistim zvukom pevuši,naravno bez teksta,znači samo melodiju,i to perfektno...baš sam se iznenadila,i dan danas obožava muziku,i ima svoje omiljene pesmice koje pevuši,i ja sam uverena da ima apsolutni sluh kao ja.. a inače ima set bubnjeva,kastanjete,zvečke,xilofon,i obožava sve,znači da proizvodi zvukove i na instrumentu...

:zpozdrav:Nidzo,za pocetak promeni pedijatra.
Mi uskoro punimo osam meseci i tek sada planiram da uvedem plazmu i uopste psenicu u ishranu,a neko je pitao kako da se jede gibanica,pa kad dodje vreme za nju a nemaju se jos zubici,moze sve lepo da se stavi u secka i isitni,ne da se izmiksa,vec onaj secko za sitnjenje.Koricu hleba smo i mi pokusali,ali sreca pa ne ostavljam dete samo sa hranom,mala je muljala i muljala,a na kraju sve ugurala u usta.z:cry:

Jooj Maslačak, evo sad sam pročitala šta si pisala, pa samo da se nadovežem - dete ti je savršeno normalno. Ima godinu ipo dana i sve što radi je primereno njegovom uzrastu.
A to što te najviše brine - što se ne odaziva - to je tek normalno i samo je faza koja kod neke dece traje kraće, kod neke duže...

Back