SAVETI O BEBAMA

• Začetnik teme Začetnik teme mamaa
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Meni treba neka ideja shta da dam Niku da jede (9,5 meseci). Pochelo je da ga smara hranjenje kashikicom i vishe voli hranu koju sam mozze da uzme u ruku i jede, ali mi je izbor hrane mali - keksom necu da ga tovarim poshto je sladak (sheceren), kuvano voce i povrce mu je dziguljigavo u ruci, to samo zgnjechi i baci, svezzu jabuku neoguljenu voli, ali ne mozze bash da se najede... vishe je samo izbushka zubicima i pojede par mishijih zalogajchica... A ne mogu da ga hranim samo hlebom i kiflom i perecom... :aha: Probala sam da napravim neshto kao pashteta pa da mazzem na hleb - i to zgnjechi i razmazze.

Lazy, veliki je on, slobodno mu daj nesto cvrsto da gricka,...skuhaj mu cijelu mrkvu,...pa i pire ili nesto slicno kada spremis, daj mu u tanjiric ispred njega, neka rucki rukicama,...ja sam Nini rano pocela davati svasta da jede,...imam slikice kada je bila u tom uzrastu, drzi batak u ruci i glodjez:lol:, naravno da ga nije jela ali joj se jako svidjala da upija ukus...Nisam od neke pomoci, zar ne :D

Lazy, veliki je on, slobodno mu daj nesto cvrsto da gricka,...skuhaj mu cijelu mrkvu,...pa i pire ili nesto slicno kada spremis, daj mu u tanjiric ispred njega, neka rucki rukicama,...ja sam Nini rano pocela davati svasta da jede,...imam slikice kada je bila u tom uzrastu, drzi batak u ruci i glodjez:lol:, naravno da ga nije jela ali joj se jako svidjala da upija ukus...Nisam od neke pomoci, zar ne :D

Jesi od pomoci, bash sam se pitala jel smem da mu dam meso koje nije blendano.

A jel ima neko neki recepAt sa mlevenim mesom, a da nije pljeska - tj da nije przzeno? Jel mogu da kuvaju neke kao knedlice, pa da to mozze i desnima da savlada?

ја сам ани правила хоме маде пљескавицу, мало пропржим на маслацу, па додам воде и то се продинста... ручкала је само тако :)

e chisto da vam se pozzalim...
i tako mi, otkako smo krenuli u vrtic nizzemo raznorazne prehlade i opstrukcije.
utom i primetimo da mi detetu raste desno jaje, ali uopste ne znamo od chega, na poslednjem sistematskom je bilo sve u redu.
kad zatim, uspemo da zaradimo preventivnu terapiju za opstrukcije.
posalju nas po hitnom slucaju i kod dechijeg hirurga, zakazu operaciju za februar. eto.

i muka mi je vishe.
i ebite me ako rodim drugo.

ljubim vas i sve najbolje u novoj godini! izgnjavite vase malce, pa se hvatamo!!!! :D

@lazy,
evo jedan receptic

Knedlice od mlevenog mesa
Sameljite kuvano pileće ili ćureće meso. Dodajte mu žumance i kašiku-dve pšeničnog brašna, pa od ove smese napravite knedlice. Ispecite ih na ulju.
Stavite u šerpicu kašiku ulja i kašičicu brašna. Kada požuti, dodajte sok od paradajza i malo vode. Kada provri, dodajte knedlice od mesa. Kuvajte još desetak minuta. Uz tako pripremljene knedlice, detetu možete ponuditi i kačamak od kukuruznog griza ili pire od krompira, pomešan sa kuvanom šargarepom.

Samo da se nadovezem na temu o gvozdju. Nama je dr rekla da je bebcima najnize gvozdje u 3, 6 i mislim 18mesecu. I nije nam vadila u 3,da ne panicimo,nego u 4mesecu. I kaze da ce u 7. Nisam znala da to ima veze,ali eto,ima.

....drage mlade mame....
....evo usudiću se da vam dam jedan savet, koji vi naravno ne morate da
usvojite...ali nije ni šteta da znate..i da se oslobodite straha.....
.....svako dete već od 3 meseca, može da jede bistru pileću supicu sa malo
izgnječene šargarešice....krompira, već sledećeg meseca može to isto sa
dodatkom malo sitno seckanog mesa kuvanog u toj supici....
....izbegavajte bledere...deca imaju prirodan instinkt da žvaću vrlo mala, i
nemojte im taj instinkt uništiti, jer ćete posle morati da ih "učite" da žvaću....
....velika je greška, deci davati blendiranu hranu iz još jednog razloga, a to
je što ono tako ne može dugo da razaznaje ukuse...i izgled onoga što jede...
...čim malo počne da saznaje...a i dalje jede blenirano...buni se i neće,
to drugo nepoznato...zato je mnogo korisnije za dete, da u tanjiriću vidi
i šargarepicu, i zelen, i meso...da zna šta je kajganica....
..pravite im domaće paštetice od svega i svačega, to slobodno mažite na
male komadiće kifle ili hleba pa stavite na tanjirić..neka samo jede....
...ne plašite se...ni jedna od vas neće dati detetu preveliki komad, savladaće
to oni verujte....
...borba za život je čudo...a i vama će biti lakše...brže ćete se rešiti flašica
i svega vezano za njih....

...sretno...i nadam se da mi nećete uzeti za zlo..što sam se usudila da vas
malo "opustim", kad je ishrana dece u pitanju.....z:)

....zavisi koliko je bebica sada "stara"....ako je do sada jela samo blendirano
i isključivo na flašicu...naravno da će se buniti, ima tu još jedna stvar, bebe
naviknu da piju....i bude im teško da žvaću, neke i zaborave ono što su znale
rođenjem.....samo budi strpljivaz:)

Meni treba neka ideja shta da dam Niku da jede (9,5 meseci). Pochelo je da ga smara hranjenje kashikicom i vishe voli hranu koju sam mozze da uzme u ruku i jede, ali mi je izbor hrane mali - keksom necu da ga tovarim poshto je sladak (sheceren), kuvano voce i povrce mu je dziguljigavo u ruci, to samo zgnjechi i baci, svezzu jabuku neoguljenu voli, ali ne mozze bash da se najede... vishe je samo izbushka zubicima i pojede par mishijih zalogajchica... A ne mogu da ga hranim samo hlebom i kiflom i perecom... :aha: Probala sam da napravim neshto kao pashteta pa da mazzem na hleb - i to zgnjechi i razmazze.

ја сам ани у том узрасту давала питицу и пројицу у рукицу па је сама држала и жваћкала... јесте пола завршавало около, али је ручкала... можеш да пробаш (уместо целих јаја, стави само жуманца ;) )... и дај му слободно шаргарепицу, нека је само глоцка... или парчиће јабуке...

Back