SAVETI O BEBAMA

• Začetnik teme Začetnik teme mamaa
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
pa nemaš draga moja još previše mogućnosti u tom uzrastu...ja sam pored onog što si već nabrojala mom davala neki od voća koji sam već uvela sa keksom,ili Milupine,Humanine;Hipp obroke,one u kutijama,pa sam varirala,imala otvoreno 2-3 vrste,pa jedan dan jedan,pa drugi...tada sam mu već davala naveliko da glođe koru hleba,pa na to namazala malo pavlake,ili slaninicu strugala pa to na koricu hleba,znači to je otp.sve,budi strpljiva,njima to i nije dosadno koliko nama...

:zgrudvanje:Mi doruckujemo svako jutro drugu vockicu (bananu,krusku,jabuku,sljuvu,visnju...)sa palentom ili pirincanim pahuljicama,a sada razmisljam da uvedem i keksolino,na kutiji pise od 6 meseci,a nasa ima 7 meseci i par dana,pa valjda moze psenicne pahuljice u tom uzrastu.

ovako, ja se ozbiljno brinem, majke mi....
http://blog.b92.net/text/10672/Šta nije u redu sa mojim detetom? (Rani znaci autizma)/

kao shto reko`... ozbiljno se brinem...
moje dete od ovih simptoma ima dosta, a ima i najvazzniji... ne odaziva se na svoje ima a ima 17 meseci... ma koliko vikala, ma koliko ga dozivala, on se ne odaziva...
Ne može se dozvati (mi smo mislili da možda ima problema sa sluhom jer se nije odazivao na ime, ali smo onda shvatili da se na čokolada ili reklame koje voli, odmah trza)

· Nema očni kontakt (ne gleda vas u oči kad mu se obraćate ili to radi veoma kratko)... on me gleda, ali prilicno kratko....

· Zamišljenost nije preterano zamisljen, ne mogu da kazem

· Dekoncentriranost niti je dekocentrisan, chak ima ogroman stupanj koncentracije

· Problemi sa spavanjem - česta buđenja po noći ne budi se nocu

· Dobra beba - tj. pasivna beba bio je dobra beba, ali ne i pasovna beba

· Ne imitira, ne pokazuje prstom kad nesto želi.Često uzima ruku odrasle osobe i njom pokazuje na predmet umesto svojim rukom. ne pokazuje prstom nishta, sem dugmica u liftu ili prekidacha za svetlo u hodnicima. kada hoce vode uzme me za ruku i vodi do sudopere, kada hoce tv donese mi daljinski, kada hoce sok, donese mi flasicu i to je to.

· Ne promatra što se dešava u okolini svako deshavanje u okolini ga interesuje 30es sekundi

· Stereotipna (repetitivna) ponašanja - vrti se u krug, hoda amo tamo, besciljno se ljulja, ovoga, HVALA BOGU, nema

· Fasciniranost nekim detaljima - voda, baloni, mehurići sapunice fasciniran je vodom, stvarima koje se okrecu, tochkicima i svim vrstama dugmica - telefonski gici, gde god vidish zgodno dugme, a ti ga pritisni....

· Hod na prstima ne

· Vrtnja predmeta uvek

· Hiperaktivnost mislim da je normalno aktivan, kad se umori, on sedne

· Slaba ili nikakva socijalizacija s drugim osobama onako, decu zaobilazi, odraslim prilazi samo kad mu neshto treba

· Ne govori ako se u govor podrazumeva, tatatata, gu gi, kaka gaga gigujaga.... itd, a mama se kazze samo u skandiranju - ma-ma-ma (i pri tom pljeska rukama), onda govori, ponavljam ima 17 meseci

· Blage motoričke smetnje ne, hvala bogu. hvata i najsitnije mrvice, trchi i skache normalno, popenje se na neshto dok si rekao keks

· Ponavljanje reči (eholalija) umesto normalne verbalne komunikacije ja bih volela kad bi on ponovio neku rech.

· Dodirivanje rukom i vođenje umjesto verbalnog zahtjeva jedini nachin komunikacije

· Distanciranost desava se, posebno kad gleda tv. iako mu maksimalno ukidam, bio je mnogo bolestan u poslednje vreme, i dosta vezan za kucu, i chovek nema nekog izbora. kao shto rekoh, ne odaziva se na ime. uopshte.

· Nedostatak zanimanja za ostalu djecu i ono što ostala djeca rade vrlo retko ga zainteresuje shta druga deca rade

· Izostanak odgovora na verbalne zahtjeve jedini zahtev koji zna je "daj ruku" i "idemo" - da ruku i krene ka vratima za napolje.

· Izbjegavanje fizičkog kontakta nisam primetila, ali sam primetila da ima izrazito visok prag bola

· Zabavljanje sa samim sobom, okretanje, prevrtanje, pljeskanje dlanovima itd. ovo mislim da rade sva deca u nekoj kolichini, stvarno nije neki pokazatelj

· Neprimereno smejanje ili ispadi bez vidljivog razloga ne

· Neprimjerena povezanost za stvari ne

· Opsesivno-kompulzivno ponašanje, npr. poredavanje stvari slazze i do 8 kocki jednu na drugu, pa srushi i nastavi dalje... vrati se kockama, ali ne radi to bash recimo pola sata....

· Ponavljane čudne igre koje traju dug period vremena, npr. slaganje kocaka jedne na drugu vidi gore

· Insistiranje na rutini i ne-menjanju ničega u okolini ne

i da li ja imam razloga za brigu?
vishe osnovnih uslova ispunjava - ne odaziva se, ne govori, ne pokazuje prstom shta zeli i ne gleda te - deluje potpuno nezainteresovan... da, imam razloga za brigu.
prichacu sa muzzem.

Ako ti maslachak imas razloga za brigu onda ja ga imam tri puta vise....pogotovo za ovo starije koje je skoro sve ovo gore radilo i evo ga danas vrlo uspesan prvacic i zajebant.....nemoj da brines meni sve ovo sto si ti opisala deluje tako normalno!

:zgrudvanje:Mi doruckujemo svako jutro drugu vockicu (bananu,krusku,jabuku,sljuvu,visnju...)sa palentom ili pirincanim pahuljicama,a sada razmisljam da uvedem i keksolino,na kutiji pise od 6 meseci,a nasa ima 7 meseci i par dana,pa valjda moze psenicne pahuljice u tom uzrastu.
Nikola doruckuje oko devet palentu,kacamak i sl.,a oko podne uvek jede neku vocnu kasicu,kao uzinu...A sto se tice tih kasica u kutijama,ja sam njemu juce dala prvi put kasicu sa keksom,humaninu...Slobodno daj sve te kasice,ja od cetvrtog meseca Nikoli dajem pirincano kukuruzni griz,isto humanin.

ovako, ja se ozbiljno brinem, majke mi....
http://blog.b92.net/text/10672/Šta nije u redu sa mojim detetom? (Rani znaci autizma)/
i da li ja imam razloga za brigu?
vishe osnovnih uslova ispunjava - ne odaziva se, ne govori, ne pokazuje prstom shta zeli i ne gleda te - deluje potpuno nezainteresovan... da, imam razloga za brigu.
prichacu sa muzzem.

Ja imam blaži oblik Aspergerovog sindroma (tj. najblaži mogući) i mislim da taj dečak uopšte ne odgovara simptomima autizma. Mislim da ima nekih problema sa sluhom (tako da ne zna da svi ostali stalno pričaju jedni sa drugima) i da će mu trebati logopedska pomoć. Treba mu u svakom slučaju neprekidno postavljati pitanja ali na pravilan način, tako da vežba komuniciranje. (A možda misli da možeš da mu čitaš misli i zato ne govori). Koliko vidim on sasvim normalno reaguje na svoju životnu sredinu (predmete i pojave u okolini) za svoj uzrast, tako da mu je inteligencija sasvim kako treba, a nema ni add ni adhd. Čini mi se da živi u svetu belog šuma; moguće je da mu npr. stalno tiho zuji u ušima (ali koliko vidim to ga ne ometa da normalno razmišlja). Da li mu čitaš slikovnice i pokazuješ prstom dok sedi u krilu?

.Proletos je bas super ruckio spanac,i posle toga nije hteo da ga okusi
To može da bude i do spanaća; ja neke vrste povrća jedem samo u određenoj kratkoj sezoni (kad su sasvim, sasvim mlade) jer im se ukus vrlo brzo drastično promeni na gore, tj. gorčije (boranija, tikvice). Mama se i dan-danas ljuti kako dva puta napravi isto jelo i jednom sve pojedem i pobrišem šerpu a drugi put uzmem jednu kašiku i mrštim se.

Maslachak, po mojoj proceni nemash ni jedan razlog za brigu. Mozzda eventualno mozzesh da ga zovesh imenom da bi mu dala chokoladu, mozzda si ga nekoliko puta zvala imenom kad si ljuta ili ga grdish, pa dete izbegava grdnju... mozzesh ga voditi i kod psihologa i logopeda da vidish shto ne pricha, ali mislim da je to korisno chisto da se ti smirish, a ne da je njemu potrebno. Mene cela tvoja pricha podseca na studente medicine - oni tako prebole sve bolesti o kojima uche... Shta god krenesh da chitash naci cesh neki simptom koji ukazuje da mozzda tu bolest imash.

Koristimo bas Humaninu kukuruzno pirincanu kasu,ali sad sam prvi put uvela i psenicne pahuljice,zove se Keksolino,mada vidim u sadrzaju da ima i "med",pa me to malo brine,ali vidim beca fino rucka,nema danas nikakve reakcije,ustvari i ne znam kakve reakcije bi mogle da budu,ako joj to ne bi prijalo,osip?
Razmisljam jos malo da na meni stavim i griz i sl.
Kod nas je jelovnik otprilike sledeci:
siki dan i noc,nema pravila
dorucak cim se probudi tipa voce + palenta ili neke pahuljice
oko podne rucak meso(junetina,piletina ili curetina)+povrce
vecera palenta ili pahuljice + pavlaka ili jogurt,ili barena riza izmiksana sa nekom vockicom
u medjuvremenu sokic od voca i caj(uglavnom kamilica,jer ne znam koje cajeve beba jos sme)
Sad sam kupila vocne jogurte,pa nameravam da isprobam kako ce to da prihvati.

hvala vam puno na recima utehe... mislim da cu sacekati josh malo.
kada sam iznela svoje misljenje ukucanima i majci mojoj, ne mogu reci da se nisu zapitali.

utvrdila sam jos davno da nije gluv, zato sto kad cuje zvuke svog omiljenog crtaca, skoro pa utisanog u jednoj sobi, on cim cuje trci iz druge. ne odaziva se na cokoladu, ne znam otkud vam to, al volela bih da je tako. ne odaziva se ni na jednu rec, a posebno ne na svoje ime.
ne gleda u tebe iako si ispred njega. retko. zaobilazi te pogledom sa svih strana.
nema mama, nema tata, o ostalom ni da ne m\pomishljam.
i voda me svuda za ruku.
Na stranu sto je vrlo raspolozeno dete, koje trckara, nervira se kad nesto ne moze da uradi, smeje se, mazi se kad oce i ujeda kad mu nesto treba. :D

hvala vam jos jednom.
kao sto reko`, sacekacu jos malo.
posle leta, kad ne budemo toliko usmereni na kucu, vec na spoljni svet. da vidim kako ce tad biti.

moje dete od ovih simptoma ima dosta, a ima i najvazzniji... ne odaziva se na svoje ima a ima 17 meseci... ma koliko vikala, ma koliko ga dozivala, on se ne odaziva...
Ne može se dozvati (mi smo mislili da možda ima problema sa sluhom jer se nije odazivao na ime, ali smo onda shvatili da se na čokolada ili reklame koje voli, odmah trza)

hvala vam puno na recima utehe... mislim da cu sacekati josh malo.
kada sam iznela svoje misljenje ukucanima i majci mojoj, ne mogu reci da se nisu zapitali.

utvrdila sam jos davno da nije gluv, zato sto kad cuje zvuke svog omiljenog crtaca, skoro pa utisanog u jednoj sobi, on cim cuje trci iz druge. ne odaziva se na cokoladu, ne znam otkud vam to, al volela bih da je tako. ne odaziva se ni na jednu rec, a posebno ne na svoje ime.
ne gleda u tebe iako si ispred njega. retko. zaobilazi te pogledom sa svih strana.
nema mama, nema tata, o ostalom ni da ne m\pomishljam.
i voda me svuda za ruku.
Na stranu sto je vrlo raspolozeno dete, koje trckara, nervira se kad nesto ne moze da uradi, smeje se, mazi se kad oce i ujeda kad mu nesto treba. :D

hvala vam jos jednom.
kao sto reko`, sacekacu jos malo.
posle leta, kad ne budemo toliko usmereni na kucu, vec na spoljni svet. da vidim kako ce tad biti.

Ja sam izgleda nesto pogresno razumela....da se odaziva na cokoladu,....

i dalje mislim da je sve normalno.....moja devojcica ima 20 meseci i tek zadnjih 2-3 meseca je pocela da sastavlja po neku rec, kada joj kazem "ne" nema sanse da me poslusa, vodi me za ruku kada nesto hoce, igra se sa kockicama, obozava vodu i penu(a koje dete ne?).....ne znam sta podrazumevas sa odazivanjem, moja se okrene ali ako je za nesto zainteresovana nema sanse sve dok joj ne pridjem....ako smo vani pa ju zovem da se recimo vrati nema sanse itd... gleda me samo kada u ruci drzi otvorenu kesicu brasna koju se lagano priprema prosuti....

i ja mom kad kazem "ne" nema sanse da me poslusa..skoro sve sto je elleonora napisala vazi i u mom slucaju..moj klinac ima 19,5 meseci ali kod nas je slucaj taj sto on bas puno prica,veze recenice tipa "neznam di je opta"(neznam gde je lopta).."amo kufinju"(ajmo u kuhinju"...itd...peva pesmice tipa ringe raja i tasi tasi...ali ja mislim da je to sve do deteta..klinac od mog brata ima 3 god a jos ne veze recenice,sve razume,zna sta mu se prica,ali nece da prica,i od kume mali je kasno poceo sa pricom..ne mislim da je to nesto strasno...dete proprica kad samo pozeli

Maslachak i ja da se nadovežem,moj napunio 2 godine,i još uvek ne govori,odaziva se on na komande ali ima selektivan sluh,čuje ono što želi ili ono što se njemu sviđa,kada nešto ne želi da čuje zapuši uši,ako želi nešto pre će da mi pokaže ili donese nego da progovori šta hoće a stariji je od tvog...budi bez brige...srediće se sve to,ja mislim da je tvoje dete jednostavno takvo,malo više zatvoreno u sebe,ali ne mislim da ima ijedan problem kako si sve napisala....strpi se još malo,i iznenadićeš se za par meseci koje će promene biti..

Ja sam izgleda nesto pogresno razumela....da se odaziva na cokoladu,....

i dalje mislim da je sve normalno.....moja devojcica ima 20 meseci i tek zadnjih 2-3 meseca je pocela da sastavlja po neku rec, kada joj kazem "ne" nema sanse da me poslusa, vodi me za ruku kada nesto hoce, igra se sa kockicama, obozava vodu i penu(a koje dete ne?).....ne znam sta podrazumevas sa odazivanjem, moja se okrene ali ako je za nesto zainteresovana nema sanse sve dok joj ne pridjem....ako smo vani pa ju zovem da se recimo vrati nema sanse itd... gleda me samo kada u ruci drzi otvorenu kesicu brasna koju se lagano priprema prosuti....

izvini eleonora, moj komentar se pomeshao sa tekstom koji sam citirala, a koji je pominjao chokoladu.
znachi, sve shto si rekla ja mogu da potpishem, od kockica pa nadalje, samo shto moj sin razume "ne" i odmah krene da se buni. :D

pa nemaš draga moja još previše mogućnosti u tom uzrastu...ja sam pored onog što si već nabrojala mom davala neki od voća koji sam već uvela sa keksom,ili Milupine,Humanine;Hipp obroke,one u kutijama,pa sam varirala,imala otvoreno 2-3 vrste,pa jedan dan jedan,pa drugi...tada sam mu već davala naveliko da glođe koru hleba,pa na to namazala malo pavlake,ili slaninicu strugala pa to na koricu hleba,znači to je otp.sve,budi strpljiva,njima to i nije dosadno koliko nama...

Kako se struzze slaninica? :dontunderstand: :rumenka:

Kako se struzze slaninica? :dontunderstand: :rumenka:

stružeš kao šargarepu recimo sa nožem koje ima one recke,i naravno samo beli deo kao što je mmicica pisala...neko vreme sam tako strugala i stavljala na hleb,perece,kiflu,šta već,a posle kada je navikao na ukus već sam mu sekla na sitne,ali još važnije tanke komadiće i to se lepo otopi u ustima i ako nema recimo zubiće a ako ima dovoljno zubića onda već i taj mesnati deo može da mu se iseče na tanko i neka mulja,žvaće...kod Gabriela slaninica je i dan danas zakon,koje salame i sve ostalo,daj mi bLe slaninu da jedem mama....

Back