SAVETI O BEBAMA

• Začetnik teme Začetnik teme mamaa
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Kupila sam i ja te cetkice u DM, ali on to hoce da uzme u ruku i da grize ko glodalicu... ne uspevam da mu operem zube... mozda sto mu rastu ti gornji pa ga jos bole desni, ne znam, ali ne dozvoljava da diram, a meni je bzvz da ga silim i maltretiram, imam utisak da tek onda ne bi bilo shanse (na koga li je tako tvrdoglav :think: ja uopste nisam takva :manikir:)

Kupila sam i ja te cetkice u DM, ali on to hoce da uzme u ruku i da grize ko glodalicu... ne uspevam da mu operem zube... mozda sto mu rastu ti gornji pa ga jos bole desni, ne znam, ali ne dozvoljava da diram, a meni je bzvz da ga silim i maltretiram, imam utisak da tek onda ne bi bilo shanse (na koga li je tako tvrdoglav :think: ja uopste nisam takva :manikir:)

samo ga pusti da akcijasi sa tim valjkom...kad jos malo porastu zubici, predji na onu drugu. mislim da ni jedna pasta ne moze da se aplicira pre pune godine, pa mu masiraj desni bar mokrom cetkicom. samo polako, postace mu zabavno vremenom, pogotovo ako gleda tebe dok peres zube

samo ga pusti da akcijasi sa tim valjkom...kad jos malo porastu zubici, predji na onu drugu. mislim da ni jedna pasta ne moze da se aplicira pre pune godine, pa mu masiraj desni bar mokrom cetkicom. samo polako, postace mu zabavno vremenom, pogotovo ako gleda tebe dok peres zube

Slozicu se sa mirabel :D
Ova cetkica je Milici verovatno peta po redu.U pocetku je i ona samo grizla ali tako je i cesala desni.A sad da je vidis kako trlja...jeste da ne zna jos da pljune ali doci ce i to na red.Te pastice koje su za njih pravljene nisu tako strasne da bi im bas nesto posebno naskodile.
Tako su prale i Mira i Marija i stekle naviku :D

Slozicu se sa mirabel :D
Ova cetkica je Milici verovatno peta po redu.U pocetku je i ona samo grizla ali tako je i cesala desni.A sad da je vidis kako trlja...jeste da ne zna jos da pljune ali doci ce i to na red.Te pastice koje su za njih pravljene nisu tako strasne da bi im bas nesto posebno naskodile.
Tako su prale i Mira i Marija i stekle naviku :D

Isti slucaj kod moje Lore...

Dobro jutro svima vidim da je jucerasnja tema al nikad nije kasno mi smo prvi zubic dobili sa 7 meseci pedijatar je savetovao da odma po izbijanju pocnemo sa pranjem cetkicom i pastom, tako smo i uradili ima cetkica za bebe ne samo u dm-u nego i po marketima i apotekama .Nasa prva pasta je bila mentol neki nemacki proizvodjac u uputstvu je stojalo da moze od 3 meseca.Ja sam naravno prvih dva -tri meseca prala i nije se puno bunio verovatno mu je prijala ta pastica sto hladi i masaza upaljenih desni.Sa nekih 10 mes. poceo je da se otima za cetkicu i sam da pere , mislim to je i takvo pranje al mi dopusti da pripomognem.Sto se tice gutanja na pastama pise da su bezbedne jer se od beba ni ne ocekuje da ispljunu ja mu samo dam vodice da ispere usta on to proguta al nema veze.

i ja moram da se nadovežem još jednom na ovu temu...kod nas u ambulanti posle savetovališta odmah možeš da odeš i kod dečjeg zubara da pregleda zubiće,naravno kada već dete ima neke...i mi tako otišli još kad je Gabriel imao 6 meseci,i ono što je zubarka rekla jeste da nikako ne treba pastom prati detetu zube pre godinu dana...te DM-ove četkice je i ona preporučila ali samo namočiti i tako blago trljati,pasta još nema veliku funkciju pri pranju,dovoljna je čista voda i četkica,i više puta na dan to tako ponavljati...posle godinu dana kada su već deca dovoljno strpljiva da se zubići normalno operu onda je najvažnije pred spavanje lepo oprati zubiće,ali posle onda ne sme više da se daje mleko,čaj,samo voda...to je ona rekla...
a moje iskustvo je sledeće...moj je i inače jako nestrpljiv dečko,tako je i sa pranjem zubića,nema on vremena toliko da stoji na jednom mestu i čeka...i tako dok se on kupa ja sam mu davala četkicu neka se sprijatelje,pa gledao mene kako perem zuba,i pokušao da imitira,izdržao nekoliko sekundi da mu pomognem...sa godinu dana prešli na pastu sa ukusom žvakaće gume,Vademecumova dečija,nije mu se uopšte dopala,i često ga je boleo stomak noću...posle dužeg vremena sam shvatila da je to od paste koju je progutao...mnogo sam eksperimentisala dok smo probalo Kalladontovu pastu sa ukusom jagoda...jedino sa njim dopušta da mu operem zubiće...naravno i ovo proguta,i posle popije malo vode...

Mi smo na prvi pregled otisli po nicanju prvih negde oko 8 i cak i zubar je predlozio pranje cetkicom i pastom , tako da saveti su izgleda drugaciji od lekara do lekara.Sto se tice past tu prvu sam dobila od nekih rodjaka iz nemacke ovde nemogu da je nadjem pa sam i ja uzela tu sa ukusom zvakace i mogu ti reci da se mali gadio prvih par puta pa bi ja najradije neku mantol al nenadjem.

ma ja sam poređala sve dečije zubne paste koje se ovde kod nas mogu naći,i jedino ova Kalladontova sa ukusom jagode je prihvatio...sve ostale pljuje,i imam zalihe dečijih zubnih pasti,ne znam šta da radim sa njima...

jooooooooooooooooooooooj diiiiiiiiiiiiiiivan ti je sinčić...koliko on ima godinica?...evo sada sam našla Liobif,jeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee...bila u Janković,ali u nezgodno vreme,sve se prodalo i čekali novu turu...ali sada našla i odmah kupila 2 kutije,može da stoji u frižideru...

smanji mleko - nije mu potrebno toliko mleka u tom uzrastu
povecaj sveze voce i povrce ako zeli
postoje dodaci u vidu multivitamina i probioika za decu od godinu dana, pokusaj i a tim
i najvaznije - nemoj ga terati

Kad otkriješ, javi i meni :D
ako do tada ne uspem...

Eh, izgleda da nas sve isti problem muci.Svaka cast izuzetcima, a ja imam jednu drugaricu kojoj se sin nije budio da jede nocu od kad je dosla iz porodilista. Srecnica :D!

Moja beba ima sest meseci i budi se skoro na svaka 3 sata. Mislim da je to preterano i mislim da je samo navika u pitanju, jer ona toliko jede i pije, da je ne moguce da je gladna. Isto tako je uhvatila naviku da me zeza po cetiri sata kada je uspavljujem, jednostavno se bori da ne zaspi, pa sam okrenula drugi list i uspelo je posle 2 dana. E sad, sto se tice nocnih podoja, ili hranjenja, malo je zeznuto, jer taj plac tesko ko moze da izdrzi, jos ako zivite u zajednici, kao ja, jos teze, jer mi je glupo da probudim sve po kuci, ako joj ne dam da jede, a i muz radi, pa mi ga je zao. Ali evo, posto se selim za mesec dana, isplanirala sam taktiku i mislim da ce upaliti, samo moram da se naoruzam zivcima i strpljenjem. Jednostavno joj necu davati da jede, kad se probudi, precicu u drugu sobu sa njom, i na rukama je uspavljivati sve dok ne zaspi, a zaspace kat tad. Tako par dana, i mislim da se nece vise buditi. Tako je bilo i za uspavljivanje, nosala sam je, pevala, ljuljala, ma nece. Ostavila sam je jedno vece, plakala je sat vremena ulazila sam samo da joj dam cuclu na svakih 5-10 min,tesko je, i dusa me bolela, ali na kraju je zaspala. Sutradan je plakala samo 15 min, treci dan bez plakanja, samo je zaspala. Tako da, istina je to da su bebe robovi navika! Pozdrav za sve mame! :heart:

Marija ako pocnes da je nosis na rukama da bi je odvikla od mleka opet ces je nauciti na ruke...

Jede li bebica sta drugo osim mleka? Mozda joj vise nije dovoljno samo mleko...

Ja sam mojoj deci nocni obrok ukinula kada su imali oko 5-6 meseci,nisu ni jeli... malo samo povuku i u tome se razbude pa bi se igrali...tako da sam cim ih cujem da se meskolje u kreveticu pocela da im dajem malo cajica ili vodice posle toga dudu i nakon par dana nisu se vise budili u sred noci spremni za igru.

ja vec par noci spavam ok, srecna sam.
klinac je opet prosao kroz adaptaciju ove nedelj, u petak kad je posle 4 sata u obdanishtu moj muzz otishao da ga uzme, zatekao ga je kako sa tri dechaka sedi za onim malim stolom na stolichicama i lupaju rukama...
a od ponedeljka opet ne ide, u toku je proglasenje epidemije u va i ja ne zzelim da rizikujem.
shta sve nas nece snaci.... eh.

Molila boh sve mame koje su raspolozene ,da mi daju misljenje o ovoj izjavi preuzetoj sa jednog drugog foruma.Unapred se zahvaljujem.

wiseslavva wrote:

wiseslawa neprestano doji od avgusta 2003. kada je rodila najstariju ćerku. Kada joj se 2007 rodila mlađa sestra sisale su neko vreme zajedno, a onda se starija odjavila. Ali je ove godine došla najmlađa pa su sad dve mlađe na sisi. Iako srednja polako odustaje, doji svatki drugi, treći dan po malo.

I šta ćemo sad sa tim informacijama? U koju me kategoriju one svrstavaju? Jesam li ja bolja mama od ovih žena gore? Pobogu, naravno da nisam. Ja nisam imala ama beš ni jedan ozbiljniji problem sa dojenjem. Osim noćnog buđenja nisam se baš mnogo namučila. A posle nekog vremena sam došla u zen fazu da se ni ne budim noću. Dete se probudi, posisa, i još mi spusti bluzu posle toga :D

Samo još da napomenem, pošto ispadoh alien. Dojila sam u trudnoći, dojila sam i dojim dvoje dece istovremeno. I naravno da su to tokom trudnoće znali i moj ginekolog i dečiji pedijatar (dojenje u trudnoći se ne preporučuje ako postoji šansa od prevremenog porođaja).

Poslednja izmena:

Back