SAVETI O BEBAMA

• Začetnik teme Začetnik teme mamaa
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
novembar a gde zivis ti kad u porodilistu dele dzakove za spavanje ?ja sam samo dobila carapice neke i jednu socijalnu portiklu i to je sve..cak nisam dobila ni neke knjizice koje su mi svi rekli da se deli po porodilistima,a porodila sam se u D.Misovica...

..mila moja, ovo je bilo josh '96. u Frontu, to je verovatno bila neka pomoc iz dijaspore ili crvenog krsta
za nas pod embargom.. :neutral: ..ili su se dovijale babice poshto nije bilo dovoljno pokrivacha.. :(
..osim toga nisam dobila nishta osim jednog johnsonovog kataloga koji sam mogla samo
da gledam poshto u prodavnicama nije bilo tih proizvoda.. :roll:

ja sam u betaniji dobila jednu pampers pelenu,dva avent jastucica za grudi,uzoran johnson kupke,i pavlogal ulje za bebe i jos gomilu nekih cestitki i brosura medju kojima je i azbuka dojenja,johnson plavi neseser,rosa vodu,i kravica cokoladno mleko...eto

a pa ti si super proslaaaaaaaa znaci super...sad mi pade nesto na pamet ...pa laki je sad pravi beogradjanin :)posto kazu tek 3 generacija su pravi beogradjani a posto je moj otac ovde rodjen ja i sad on dakle dete je beogradjanin hehhhehe:)

ja sam probala sa dzakom..nema spavanja uopste:besna:..i ja sam u kuci pa mi je frka da se ne prehladi
Ja sam prošle godine rasekla džak po dnu da mogu nogice da mu budu slobodne i tako ga je prihvatio bez problema.Tražio mi je 'onaj veliki prsluk za spavanje'.Obujem mu čarape i ne razmišljam uopšte jer znam da ne može da se otkrije.
Nadam se da će i ove zime hteti.Pozdav :bye:

Nocni podoj...hm...ne bih rekla da je mazenje u pitanju....
Filip jednom siki, ali kad se probudi i prebacim ga kod nas da siki, nestrpljivo trazi da sisa, kao iz gladi utekao...I to obavezno iz obe, a onda zaspi....Posle jedne nikad ne zaspi...Onda u krevetac...
Znam da neki rodtelji uspavljuju bebe i danju u njihovom krevetu, kao legnu pored njih i tako.. Njemu to nista ne znaci i samo plaze kad ga tako stavimo..
Uspavljivanje je moguce jedino nekad kad siki ili da ga nosis i ljuljuskas.

Identicno se i moj sin ponasao zbog toga sam najvise i oklevala sa izbacivanjem nocnog podoja. Na kraju ispostavilo da mu taj obrok uopste nije potreban, zato i smatram da su ti nocni obroci za bebe od 5-6 i vise meseci cisto mazenje. Ja stvarno nemam obicaj da uporedjujem moje dete sa vrsnjacima ali mi je zasmetalo to sto kad pitam sve moje "koleginice" iz porodilista da li im deca spavaju nocu one odgovaraju potvrdno, onda sam se zamislila zasto moje ne tj zasto se budi??

Iako nemam obicaj da savetujem i pravim se mnogo pametna-pedijatar nisam, prosledila bih ti jedan savet koji je meni dala p. sestra cije misljenje bas, bas cenim. Dakle nakon nemlecnog obroka savetovala me je da nikako ne dajem bebi da sisa jer mora da skonta da je kasica ceo obrok, nema sike ;)
kaze da bebe koje sisaju nakon obroka tesko prihvataju nov rezim i zbrzaju obrok ne bi li dosle do momenta kad se sisa :cool:
mudrice male :heart:

Mamice, moram nesto da vas pitam...nije ova tema al vidim da pricate o spavanju...e pa Sergej(ima 5.5meseci) spava preko dana boze sacuvaj...jedno 3-4puta po 30-45minuta...to je uzas, niti znam kada ce zaspati, a uzasno kratko spava, pa me zanima, kada se deca prebacu na 2 spavanja, ono jedno prepodne jedno popodne...

ma to je super, jer Sergej spava od 10-10.30, pa 13-13.30, pa 16-16.30 i moza jos jednom 18.30-19...ubi me to njegovo spavanje a pre spavanja je kenkav jedno sat vremena, trazi samo da ga nosam...u kobinaciji sa Ogijem crkoh...a Gabrijel ne spava preko dana? malo je rano za to...znam decu koja su prestala da spavaju preko dana sa otprilike 3god al sve je to individualno...i Ogi je imao jedan period kada sam ga jedva uspavljivala preko dana, mislila sam da ce prestati da spava...al evo jos uvek spava preko dana i bas se zakuca ne mogu da ga probudim...mozda je u pitanju jutarnje budjenje...ako ustane oko 8h nema sanse da ne spava, a opet ako spava do 9-10h, mozda zato ne moze popodne

Kad ste već kod spavanja i mi imamo problem sa dnevnim uspavljivanjem koliko god da je umorna i da joj se spava. Tina još uvek spava dva puta dnevno zato što ustaje rano oko 6, pa spava oko 10 nekih sat i po, pa popodne ponovo ali se ne zna tačna satnica i uveče ide na spavanje oko pola 10-10. Ponekad spava samo jednom dnevno. Vikendom kada je sa nama ne mogu da je uspavam, po 2 sata pokušavamo.

A i sa klopom imamo problem, poslednjih dana ništa ne jede. Juče je popila mleko, pojela za doručak dva komadića hleba, kasnije kuvani kukuruz, popodne 5-6 kašika supe i jednu palačinku i to je sve što je jela za ceo dan (a da i parče jabuke). Ja ne znam šta sa njom da radim kad ništa neće da jede? Mici, Gabrijel je Tininog uzrasta pa me zanima koliko mleka popije ujutru i uveče? Tina oko 120ml ujutru, jel to malo?

joooooooooooooj,ne znam da li ću ti pomoći,on uopšte nije po jusu...izgleda ni tvoja Tina,ali ja se više ne nerviram i tačka...uveče popije oko 250ml mleka,a ujutro skoro više ni ne pije,ja ponudim ali on neće...a danju isto kao tvoja Tina,meni se čini da je to samo par zalogaja,i nudim ga,ali neće,a dete dobro izgleda,krvna slika super...i ja rešila da se više ne nerviram ako on lepo napreduje,neka jede koliko hoće iako se meni čini da je to malo...dugo sam upoređivala sa njegovim vršnjacima,i mislim da sam grešila u tome,pošto su toliko različiti...od kada to ne radim i ja sam smirenija...

Da se pridruzim kukanju i meni se cini da moje dete u poslednje vreme ne jede nista :).
Odnosno sigurna sam da jede lepo samo kada ga neko drugi hrani a kada je samnom, sto je i najcesce samo bi da sisa. I ja se vise ne uzbudjujem, cedim mu sok koji nece da pije, nudim i kupovne sokice koje neka dhoce, nekad nece jer nikad i nije bio zaljubljenik u sokove. Ono sto mi je drago je da voli voce a meso i dalje redovno pljuje pa cesce spremam jaja.
Inace u poslednje vreme se i malo ugojio tako da se ne brinempreterano, samo mi je da mu povecam hemoglobin.

..devojke, niko nije ostao gladan pored punog stola.. :)
..i nama matorima naidje period kad nam se nishta ne jede danima..
..ili nam se jede samo jedna jedina stvar, opet danima.. :roll:

..evo jedna ohrabrujuca pricha:
..radili shvedjani istrazivanje o dechijoj ishrani u vrticu za decu od dve godine..
..imali dve grupe: prvoj je nutricionista, kao i uvek, odredjivao sadrzaj obroka,
a drugoj je omoguceno da jedu sve moguce vrste hrane za decu tog uzrasta,
ukljuchujuci i slatkishe, po principu shvedskog stola (koincidencija :mrgreen: )
..prvih par dana je vecina klinaca iz druge grupe zivela na vocu, sokovima i kolachima,
pa im je vremenom dosadilo i pocheli su da sharaju po ponudjenoj hrani..
..posle mesec dana, kad su podvukli crtu i srachunali shta je ko pojeo,
razlika je bila tako mala da je potpuno zanemarljiva.. :)

Super je ta prica sa svedskim stolom, i ja cam je cula i tesim se njom, samo je nezgodno sto ja ne mogu da spremim 20 jela svaki dan da bi mu ponudila da bira, a kad se izbor suzi na dva - tri jela onda mozda lakse moze da se pogresi... ili je totalno promasivanje na temu sta detetu ponuditi samo moja specijalnost - ja se danima polomih: kuvam, pechem seckam, blendam, muckam... a on samo pogleda i okrene ledja - fuj, necu... i kad sam vec skoro skroz odustala i htela da ga vratim na iskljucivo dojenje, nesto se setim da jabuku bas nikad nije odbio - izblendam jabuku - dete jede i smeshi se. Bas ga briga za raznovrsnost - evo vec dva dana jede jabuku (a pre toga je vec toliko cesto jeo da sam pametna ja zakljucila da mora da mu je dosadila pa je par dana nisam ni nudila).I sad se ja se pitam se pitam, pitam: Dokle ja sad da mu spremam samo jabuku??? Ili da uvek spremim nesto + jabuku, pa kad odbije to nesto ja izvadim jabuku ko dzokera? Ili da mu na kvarno pomesam jabuku sa jos necim i nadam se da ce hteti? Ili da cekam da pocne da odbija jabuku pa onda da mu ponudim nesto drugo? I jel samo ja od svih majki na svetu imam ovoliko glupih pitanja???? :dash:

..moj sin bi u to vreme pojeo i blato iz dvorishta sa kiselim mlekom..
..a njegove "drugarice" bliznakinje, starije od njega nedelju dana,
jele su SVAKI obrok sa bananom..chak i meso+povrce+banana.. :)
..probaj da dodajesh poneshto sa jabukom..prvo 5:1 u kashichicama, pa smanjuj..

Identicno se i moj sin ponasao zbog toga sam najvise i oklevala sa izbacivanjem nocnog podoja. Na kraju ispostavilo da mu taj obrok uopste nije potreban, zato i smatram da su ti nocni obroci za bebe od 5-6 i vise meseci cisto mazenje. Ja stvarno nemam obicaj da uporedjujem moje dete sa vrsnjacima ali mi je zasmetalo to sto kad pitam sve moje "koleginice" iz porodilista da li im deca spavaju nocu one odgovaraju potvrdno, onda sam se zamislila zasto moje ne tj zasto se budi??

Iako nemam obicaj da savetujem i pravim se mnogo pametna-pedijatar nisam, prosledila bih ti jedan savet koji je meni dala p. sestra cije misljenje bas, bas cenim. Dakle nakon nemlecnog obroka savetovala me je da nikako ne dajem bebi da sisa jer mora da skonta da je kasica ceo obrok, nema sike ;)
kaze da bebe koje sisaju nakon obroka tesko prihvataju nov rezim i zbrzaju obrok ne bi li dosle do momenta kad se sisa :cool:
mudrice male :heart:

Slazem se...Mi tek uvodimo klopu, jos do mesa nismo stigli. Kad jede pirincanu kasicu, ne dajem mu da sisa, ali posle povrca dajem, jer je to jedno do dva povrca smiksana, malo mu je to za sad. Kad to bude bogatiji obrok ukidam sisanje.
A za ukidanje nocnog podoja jos nemam herca. Ne mogu ni danju da fa pustim da place,a ne da nocu budi komsiluk. Tu bas treba imati zivaca...
Inace, ja kad kaze koliko mi dete nocu sava, da se jednom budi da jede, svi kao blago tebi i onda horor price o budjenju njihovih beba...A ovde mi se cini da vecina beba spava celu noc:lol:

E,da...Nekad kad se probudi drugi put uspevam fenom da ga uspavam. (nocas u 5.30h cujem ga i fen ukljucim i zaspi ponovo). Jutros smo ga u 9h uzeli iz kreveca:)

Poslednja izmena:

Back