SAVETI O BEBAMA

• Začetnik teme Začetnik teme mamaa
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
srecna nova godina svima!!!! :D

pitanje:
danas sam mu dala prvu kashicu. momak ima 4 meseca i 20es dana. :D
izabrala sam da to bude milupina kashica od pirincha koju sam napravila sa svojim mlekom - mama obecava da ce biti dobra kuvarica...
recite mi, el ima negde na forumu, il` prema nekom vashem iskustvu, shta ide sledece i koliko dana shta treba da mu dajem...
kad bi to moglo u nekoj tabelarnoj formi, to bi bilo super.
i mrzim shto nigde niko ne speficira u kom dobu shta sme - shta znachi npr od petog do shestog meseca - el to od punog petog, od pochetka petog, go punog shestog il` do kraja shestog i to...

eto.
zdravo bebironi i zzene! :D

Nemoj da se ljutis, ali s obzirom da samo sisa, mislim da si malo poranila sa klopom, al to je samo moje misljenje. Treba svakako da izbegavas gluten, i da mu dajes istu hranu bar po 3 dana, za svaki slucaj, zbog alergija. Imas unicefovu tabelu uvodjenja hrane, potrazi ovde link, pa skini:
http://www.forummojabeba.com/viewthread.php?tid=1497
Ono sto sam ja davala u pocetku je sargarepa, jabuka, pa mesano, pa krompir, pa mesano sa sargarepom, pa onda neka kombinacija sa pirincem, sad imas i bundevu, ona je hranljiva, a deca je uglavnom lepo prihvataju. Nemoj da ga zbunjujes sa previse ukusa, neka se polako upoznaje sa njima:)
Pet meseci obicno znaci punih pet.
I, da, svima od srca srecna Nova godina, i da bude jos puno beba u njoj!

Nemoj da se ljutis, ali s obzirom da samo sisa, mislim da si malo poranila sa klopom, al to je samo moje misljenje. Treba svakako da izbegavas gluten, i da mu dajes istu hranu bar po 3 dana, za svaki slucaj, zbog alergija. Imas unicefovu tabelu uvodjenja hrane, potrazi ovde link, pa skini:
http://www.forummojabeba.com/viewthread.php?tid=1497
Ono sto sam ja davala u pocetku je sargarepa, jabuka, pa mesano, pa krompir, pa mesano sa sargarepom, pa onda neka kombinacija sa pirincem, sad imas i bundevu, ona je hranljiva, a deca je uglavnom lepo prihvataju. Nemoj da ga zbunjujes sa previse ukusa, neka se polako upoznaje sa njima:)
Pet meseci obicno znaci punih pet.
I, da, svima od srca srecna Nova godina, i da bude jos puno beba u njoj!

pa pomislila sam i ja da je prerano, medjutim...
nama je doktorka rekla sa punih pet, tako da nisam mnogo uranila, nekih 9-10 dana...
ono shto je preteglo je chinjenica da se mnogo chesce budi nocu, trazzi da sisa.
moj utisak je da je gladan, s obzirom da je stvarno velika beba za svoj uzrast (ima oko 8 kg i dugachak je oko 72cm), pa sam zato onda krenula. al` necu zzuriti. idemo sad polako sa, kako ti kazzesh, ukusima. samo ne znam shta je sledece? :D

srecna nova godina svima!!!! :D

pitanje:
danas sam mu dala prvu kashicu. momak ima 4 meseca i 20es dana. :D
izabrala sam da to bude milupina kashica od pirincha koju sam napravila sa svojim mlekom - mama obecava da ce biti dobra kuvarica...
recite mi, el ima negde na forumu, il` prema nekom vashem iskustvu, shta ide sledece i koliko dana shta treba da mu dajem...
kad bi to moglo u nekoj tabelarnoj formi, to bi bilo super.
i mrzim shto nigde niko ne speficira u kom dobu shta sme - shta znachi npr od petog do shestog meseca - el to od punog petog, od pochetka petog, go punog shestog il` do kraja shestog i to...

eto.
zdravo bebironi i zzene! :D

pozdrav i tebi :)
evo i ja da kazem... moj sin je sa ravno 4 meseca imao nesto vise od 8kg i 70cm
i samo je sisao... obicno kada deca tako dobro napreduju ne misli se da im nije dovoljno,nego bas obratno
ali ti naravno znas svoje dete najbolje, tako da... super
samo budi pazljiva... na znake da mu hrana ne prija, ma kako cudni bili moras da budes sprremna

moj sin je sa punih 6 meseci povracao i dobio proliv od mog pokusaja da ga nahranim

a isto nam doktor rekao da mozemo vec sa 4 meseca da pocnemo sa jelom
moj sin je poceo da jede cvrstu hranu tek sa 11 meseci do tada je bio iskljucivo na sisi, a onda kada je poceo, jeo je sve

pa pomislila sam i ja da je prerano, medjutim...
nama je doktorka rekla sa punih pet, tako da nisam mnogo uranila, nekih 9-10 dana...
ono shto je preteglo je chinjenica da se mnogo chesce budi nocu, trazzi da sisa.
moj utisak je da je gladan, s obzirom da je stvarno velika beba za svoj uzrast (ima oko 8 kg i dugachak je oko 72cm), pa sam zato onda krenula. al` necu zzuriti. idemo sad polako sa, kako ti kazzesh, ukusima. samo ne znam shta je sledece? :D

To sto on cesce trazi da sisa, ne mora da znaci da je stvarno gladan, nego da mu treba tvoja blizina i toplina. Lenka je sa 10 meseci vise trazila da sisa nocu nego sa 6. Tad su joj izrasla 3 zubica, pa se onda vratila na jedno sisanje. Rekla bih da opet imamo zubic u najavi.
A za hranu, rekoh ti, sargarepa, krompir, jabuka, tikva... Neces da pogresis sa bilo cime od toga. Imas i ok sunvalove bio kasice, mada sam ja pristalica homemade hrane za bebe.

Meni se cini da je za nocno budjenje pravilo- da nema pravila.
Rekli su mi kad uvedem za veceru nesto konkretno da ce ga duze drzati pa ce i manje da se budi. Nije se desilo. Ima noci kad bas lepo vecera a budi se na svaka dva sata. A i obrnuto, kad slabo vecera a probudi se do jutra samo jednom?! I ja vecinu takvih momenata povezujem sa zubima. Inace mi smo dobili i prvu jedinicu gore, znaci zubi- komada 3! A kada ce prestati da se budi nocu, nemam pojma ali zarko prizeljkujem :).

Mi smo pre neki dan probali dzem na hleb i mogu vam reci da je lepo ruckao.Kupila sam neki kiselkasti od kajsije. Plasila sam se da nece ni da ga lizne,ali ga je ipak lepo poruckao. Cak je hteo da ga jede i bez leba.HAhahhaha.
Sa mesom kuburimo, jer ga mrzi da zvace (hleb tamani,- znaci da zna da zvace). Moja mama kaze da je on strasno gladan :( kad ga pokupe iz obdanista,a to je pola sata do sat posle rucka.Strasno. Pojede dve zdelice supe.A kazu:Jeo je Nikola bas lepoz:((. Zato je i mukica omalokrvio.Moracu da mu opet pasiram meso sa pavlakom i pravim pastetu.Drugacije nece ni da lizne.

Ja sam i ovde u Bg upoznala roditelje koji nece i ne vakcinisu svoju decu, i to mi je van svake pameti, a i USA ima tih nenormalnih kol'ko volis.

Ja licno svoje dete vakcinisem,a te nenormalne kako ih ti nazivas bas i ne bih nazvala tako posle one silne obolele i nepokretne dece u Bosni koja su vakcinisana upravo vakcinama iz USA.... Sve u svemu ne zna se ko je normalan a ko nije...
Lep pozdrav

Poslednja izmena:
Ja licno svoje dete vakcinisem,a te nenormalne kako ih ti nazivas bas i ne bih nazvala tako posle one silne obolele i nepokretne dece u Bosni koja su vakcinisana upravo vakcinama iz USA.... Sve u svemu ne zna se ko je normalan a ko nije...
Lep pozdrav

Odavno sam negde procitala za pokret Green our vaccines, i nimalo mi nije neverovatno da se i u vakcine svasta dodaje. Npr, euvax je povezan sa autizmom. Samo da dodam da vakcinisem svoju decu.

Odavno sam negde procitala za pokret Green our vaccines, i nimalo mi nije neverovatno da se i u vakcine svasta dodaje. Npr, euvax je povezan sa autizmom. Samo da dodam da vakcinisem svoju decu.

da, u pravu si, ali bar ako je za utehu, uvek se mogu naci brojevi kriticnih serija vakcina. NAs doktor uvek u nalaz upisuje broj serije iz koje je vakcina, i svaki put kad je vodim na vakcine, setim se one majke koja je ovde pokrenula temu koja je negde potonula, sa oba deteta koja su obolela cini mi se od DTP vakcine u USA.

da, u pravu si, ali bar ako je za utehu, uvek se mogu naci brojevi kriticnih serija vakcina. NAs doktor uvek u nalaz upisuje broj serije iz koje je vakcina, i svaki put kad je vodim na vakcine, setim se one majke koja je ovde pokrenula temu koja je negde potonula, sa oba deteta koja su obolela cini mi se od DTP vakcine u USA.
:)
ja se pravim blesava!
svoje dete sam u prvoj godini redovno vakcinisala, pa cak i one opcione vakcine, npr. prevenar i rotarix (samo jednom), a onda kada je doslo vreme za vakcinacije u drugoj godini ... napravila sam se blesava, a to i dalje radim!

Samo da kazem da mi je dete zdravo i da od kada nije primao vakcine ne oboljeva ni od cega... ranije je imao osetljivo grlo, prosle zime je kasljao, dobio RSV , pa ja od njega.... da kucnem u drvo, ove zime je odlicnog zdravlja.... mislim da nedostatak teske hemije u njegovom sistemu (a koji potice iz vakcina) odlicno prija mom sinu... videcemo! Kada dodje vreme da se upisuje u skolu mozda ce morati da primi neke vakcine, ali tada ce vec biti veci. Posto u Kanadi, gde ce malisa krenuti u skolu, obavezno je da dete dobije vakcine pre polaska... a mozda cemo naci neku privatnu skolu koja je raspolozena za nevakcinisanu decu, nemam pojma, ostaje da vidimo.

eto ja sam nenormalna mama z:mrgreen:

Drage mame i drugarice i drugari, posle višednevnih muka sa nosićem, bolom i suzama, danas
ponosno objavljujemo pojavljivanje trećeg zubića odnosno prvog gornjeg :lol: :lol:

Kad samo pomislim koliko u stvari čovek ima zuba, dođe mi da plačem ali nema veze, bitno je da
je moj zeka sada pravi zeka :lol:

Drage mame i drugarice i drugari, posle višednevnih muka sa nosićem, bolom i suzama, danas
ponosno objavljujemo pojavljivanje trećeg zubića odnosno prvog gornjeg :lol: :lol:

Kad samo pomislim koliko u stvari čovek ima zuba, dođe mi da plačem ali nema veze, bitno je da
je moj zeka sada pravi zeka :lol:

Ne brini. Svaki novi zubic je prica za sebe i uopste ne mora da znaci da ce svaki sledeci praviti probleme. Nama je svaki do sad pravio drugacije zurke, ali moram priznati da smo neke od zubica docekali bez buke. Trenutno cekamo peti i sesti koji vec mesec dana samo sto nisu, eto sad necemo nista da jedemo, valjda joj hrana iritira osetljiva mesta....

ja se pravim blesava!
svoje dete sam u prvoj godini redovno vakcinisala, pa cak i one opcione vakcine, npr. prevenar i rotarix (samo jednom), a onda kada je doslo vreme za vakcinacije u drugoj godini ... napravila sam se blesava, a to i dalje radim!

Samo da kazem da mi je dete zdravo i da od kada nije primao vakcine ne oboljeva ni od cega... ranije je imao osetljivo grlo, prosle zime je kasljao, dobio RSV , pa ja od njega.... da kucnem u drvo, ove zime je odlicnog zdravlja.... mislim da nedostatak teske hemije u njegovom sistemu (a koji potice iz vakcina) odlicno prija mom sinu... videcemo! Kada dodje vreme da se upisuje u skolu mozda ce morati da primi neke vakcine, ali tada ce vec biti veci. Posto u Kanadi, gde ce malisa krenuti u skolu, obavezno je da dete dobije vakcine pre polaska... a mozda cemo naci neku privatnu skolu koja je raspolozena za nevakcinisanu decu, nemam pojma, ostaje da vidimo.

pa ne mislim da si nenormalna.

ja se ne usudjujem da preskacem vakcine i da se tu pravim mnogo pametna, uzdam se u doktora i njegovo znanje jer do sada ni jednom nije pogresio. a opet, znam da mogu biti opasne i jedino sto mi preostaje je da se nadam najboljem

ja se pravim blesava!

Draga nenormalna mama, jel to odoste za Kanadu?

pozdrav i tebi :)
evo i ja da kazem... moj sin je sa ravno 4 meseca imao nesto vise od 8kg i 70cm
i samo je sisao... obicno kada deca tako dobro napreduju ne misli se da im nije dovoljno,nego bas obratno
ali ti naravno znas svoje dete najbolje, tako da... super
samo budi pazljiva... na znake da mu hrana ne prija, ma kako cudni bili moras da budes sprremna

moj sin je sa punih 6 meseci povracao i dobio proliv od mog pokusaja da ga nahranim

a isto nam doktor rekao da mozemo vec sa 4 meseca da pocnemo sa jelom
moj sin je poceo da jede cvrstu hranu tek sa 11 meseci do tada je bio iskljucivo na sisi, a onda kada je poceo, jeo je sve
A kakav je sada momak? Jel krupan, punacak, kako jede?
Moj sin isto za svoj uzrast ima gabarite olalaaaaaa, pa me zanima da li se stvarno to kad prohodaju, ili kad su stariji, sa kilazom menja ili ne?

pa ne mislim da si nenormalna.

ja se ne usudjujem da preskacem vakcine i da se tu pravim mnogo pametna, uzdam se u doktora i njegovo znanje jer do sada ni jednom nije pogresio. a opet, znam da mogu biti opasne i jedino sto mi preostaje je da se nadam najboljem
pa i ja sam tako bila... nesigurna, a onda sam ... ne znam.. stekla vise samopouzdanja kao majka

mislim... sta moze lose da mu se desi bez tih vakcina? moze da dobije rubelu? od toga umiru deca u Africi... ali ne i deca koja imaju normalnu brigu i mame koje ih paze i maze

A kakav je sada momak? Jel krupan, punacak, kako jede?
Moj sin isto za svoj uzrast ima gabarite olalaaaaaa, pa me zanima da li se stvarno to kad prohodaju, ili kad su stariji, sa kilazom menja ili ne?
nije punacak :)
onako, mrsaviji je od svojih vrsnjaka, jede onako... koliko mu treba, ja ne vodim racuna o tome, pazim samo da mu nudim sve vrste namirnica svakog dana, a on po sopstvenim potrebama nekada preskace grupe...npr. dosta cesto nece da jede meso, pa mu onda dajem grasak ili pasulj (to uvek hoce da jede), parmezan uvek hoce da jede i mleko pije... cak i ako nece nesto drugo od mlecnih proizvoda... voce jede, povrce isto.. ribu! ma sve mlati,... a tek sokove sto pije! wow!

Slatkise jede samo kada idemo u supermarket, onda mu kupim neki keksic ili feta late, ali drugim danima uglavnom ako je gladan i nemam sta da mu dam za jelo uvek imam ona snek pakovanja parmezana ili bananu ... jer kada nastupi glad pocinje panika i vikanje po kuci ko da.... sam mu ja mama :lol:

Ali ne treba da te brine sto je sada bucmast... oni to izgube, eto mislim da je poceo da mrsavi oko 10. meseca i onda je onako polako poceo da se "gubi"... znaci tu negde kada je poceo da puzi aktivno po kuci i da fizikalise naveliko. Proslog leta je bilo kada su mu se videla i rebra, bas je bio mrsav i guza mu pocela nestajati, ali se popravio nedavno... sada je onako solidan sa bebi guzom i bebi stomakom, rekla bih da je onako skroz taman kako treba! ali izgleda mrsaviji jer ima vrat tj. dugacak vrat (sto je prilicno cudno za tako malo dete) pa ne znam, ljudi misle da je mrsaviji nego sto kaze vaga, valjda je tezak covek :lol:
stvarno ne umem da opisem gradju svog sina, on je mali tj. "manji" :heart: kako on kaze

Poslednja izmena:
Evo kako smo mi napredovali od rodjenja do danas...
Ogi je sa 3meseca imao preko 7kg(rodjen je sa 3.450kg)...sa godinu dana 10.5kg i 74cm...do otprilike 18meseci sve je super jeo i sisao i dogurao do 13kg...e onda, kada je pocelo leto odjednom je prestao da jede, odnosno jeo je pomalo i uglavnom voce...tu je pao na 11.5-12kg...i onda se posle rodjendana razboleo(u septembru-krenuli su virusi) i pao na 10.5kg...naci sa 2godine je imao istu kilazu kao i sa jednom samo sto je bio 15cm visi...sada mu se vraca apetit, nekad dobro jede a nekad ne...ima oko 13kg i svi mi kazu da se ne sekiram jer su deca polazila u skolu sa 16kg...eto, takav je tempo bio kod nas

i da, z:bv:SRECAN BOZICz:bv:

e onda sam se ja malo smirila..i Gabriel je zbog bolesti strašno smršao,i sada sa napunjenih godinu dana ima 8400gr i 77cm,sa 9 meseci je imao 8690gr i 70cm,što znači da je smršao i porastao...trenutno mu sve spada od odeće,ali mu se polako vraća apetit,pa se nadam da će se malo ugojiti,jer je sada baš mršavko,a pored ovoga je izuzetno hiperaktivno dete,ne možeš da ga pohvataš,pa i to malo što pojede odmah i odradi...

Back