SAVETI O BEBAMA

• Začetnik teme Začetnik teme mamaa
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Ćao društvo, evo i mi da se upišemo:

Luka se rodio sa 2930gr i 49cm i sisao je do 6 meseci, s tim što sam oko 4 meseca morala početi da ga dohranjujem, jer mi je polako ponestajalo mleko.
Pošto sam ga dohranjivala veštačkim mlekom, počela sam da mu uvodim čvrstu hranu koju je prihvatio sa oduševljenjem i makljao je sve živo. Ja sam njemu kuvala hranu, a kupovne kašice je jeo samo u šetnji i to voćne varijante. Gledala sam da bar jednom dnevno obavezno jede kuvano povrće i meso.
Napredovao je super i imao je 8kg i 70cm sa 7 meseci što je super s obzirom da je bio sitan kada se rodio. Sa godinu dana je imao 10.5kg i 77cm.
A sa 2 godine ima 12.5-13kg, kako kada, jako mu varira kilaža jer čim se razboli, slabije jede.
Hoću da kažem, da je opšte poznato da deca najviše napreduju u prvoj godini, a kasnije se to drastično usporava. Luka je u prvoj godini dobio 7.5kg, a u drugoj samo 2kg.
On je prosečne kilaže i visine, ali ima i vršnjaka od 16kg.
Sve je to individualno i ne treba se uopšte brinuti. Neka deca brže napreduju pre, neka kasnije. Uostalom i mi smo svi različitih konstitucija i građe.

Važno je da su nam deca vesela i srećna! Ljubimo vas sve puno! :heart:

eto vidiš Gabriel se rodio skoro isto kao Luka sa 2910gr i 48cm,a sada sa napunjenih godinu dana ima 8400gr i 77cm,što znači da nije utrostručio kilažu pri rođenju,ali zbog bolesti,jer je smršao 1,5kg za mesec dana...

eto vidiš Gabriel se rodio skoro isto kao Luka sa 2910gr i 48cm,a sada sa napunjenih godinu dana ima 8400gr i 77cm,što znači da nije utrostručio kilažu pri rođenju,ali zbog bolesti,jer je smršao 1,5kg za mesec dana...

Ali da nije bilo bolesti, utrostručio bi je.
A i to je sve relativno.
Moja drugarica ima klinca 3 nedelje starijeg od Luke. On se rodio sa 3,8kg i 54cm, a sa godinu dana je imao 9.2kg i 80cm. I stalno je lakši i višlji od Luke, a ni jedan nije debeo.
Jednostavno moj Luka ima teške kosti na mm i to je sve.
Ljudi kad ga vide kažu da je sitniji za svoj uzrast, a teži je od vršnjaka koji su višlji od njega.

Meni je najsmesnije sto Ogi vecinu stvari koje je nosio u ovo vreme prosle godine i dalje moze da nosi, samo sto su pantalone i treneke sada tricetvrt...sav se pretvorio u ruke i noge, guze nigde...da smo nekim cudom skinuli pelene, mislim da pantalone ne bi imale na cemu da se drze...

evo ja sam izmerila malog dasu, nije bio sklon saradnji te su mi podaci otprilike, ima 92cm (ili malo vise) i 14-15kg, a ima 21 mesec
tezak je, jedva ga drzim! a sav je u misicima, skroz je razvijen i pokretan, spretan ... skoro svaki dan ga vodim na igraliste, tamo se penje, trci i igra... da ga vidite samo kako se trudi iz petnih zila nesto da uradi... a juri na igralistu dok moze da stoji na nogama... onda ga na frku odvedem jer nece covek da ode... ne moze da stoji na nogama ali nece da prestane da se igra

Videla sam dosta dece da im se krive noge, da se tesko krecu i padaju jer imaju losu obucu, jako pazite da svojoj deci kupite adekvatne cipelice...

takodje sam primetila da moj sin koji je kasnije i sam prohodao (bez mojih upliva i vodanja za ruke ili nesto vec) mnogo sigurnije hoda nego neka deca koju su vodali za ruke, koristili setalice da prohodaju pre drugih.... vrlo retko moj sin uspe da se saplete...n pr. ako upadne jednom nozicom u rupu, ima tih rupa nekad posto je onaj beton na igralistima mekan, pa dodje neka mama sa stikletinama, probusi rupu u tom mekanom betonu i tako to onda krene da se rasipa i siri rupa... onda se deca saplicu

a stvarno mi nije jasno sta rade sa tim stikletinama na igralistu!

btw, da se pohvalim samo da mi je sin danas rekao da idem da sednem na klupu da on moze sam da se popne i spusta niz tobogan :D srce moje malo :)

do sada sam uvek bila u blizini da uletim ako krene da pada, ali sada je toliko siguran i velik decko da mi je rekao da sedim i gledam :) obozavam ga!

Poslednja izmena:
Moja bubica se rodila sa 3900 i 54 cm. Iz bolnice je izašla sa 3680 a na poslednjem merenju sa 6 meseci je imala 7700.. kako kaže doktorka, za njen uzrast idealno.. sva je vižljasta samo ima buckaste obraze :lol:

Inače, juče nas je iznenadila i to poprilično... Već duže vreme samostalno se okreće sa leđa na stomačić, radi "sklekove", ume sama da sedne i prilično je čvrsta... međutim juče je ustala pridržavajući se za tatu ... Zapanjila sam se, stajala je tako desetak sekundi sva ushićena!
Nešto se brinem, malo mi je rano za to ima tek 6.5 meseci.. Ali nek je živa i zdrava :lol:

ne brini se zbog toga,pustite je da ona sama ustaje ako želi,ne forsirajte,ako ona sama ustane,onda ima i dovoljno jake mišiće za to,samo nemojte podsticati ustajanje,koliko ona izdrži i ako želi..cmokić za Ninu...

Hvala Zia, mi i onako ništa ne forsiramo, pustili smo da sama otkrije svoje mogućnosti :lol:
Slatko mi je sve to, i onaj njen pogled i osmejak kad otkrije nešto novo :lol:

:kiss: za Gabriela, videla sam poneku sličicu u tvom albumu i potpuni je šećerko.. veliki dasa :lol:

i mi smo tako radili sa njim,sve je išlo njegovim tempom,nismo ništa forsirali,mada je veoma rano i ustao,i prohodao,ali dete ima mišiće da mu svi zavide,ali sve je teklo kako je on tražio,i koliko je on tražio...jeste porastao,sad kad ovako uporedim slikice,wow,koja promena...videćeš i sama sa Ninom...ma verovatno već sada primećuješ razliku...

Ništa ne govori, kad se setim a i pogledam sličice prosto ne mogu da verujem da je to isto dete..
Kada je imala mislim tri meseca, nešto je mrmljala da je zvučalo kao mao,lao,tao :) zezali smo se
da nam je dete kinešče.. sad lepo i razgovetno kaže tata, eej, daj, de (valjda gde), baba ali joj je mama još uvek teško da izgovori, ranije je mogla da kaže slovo M :lol:
Ma zabava bez prestanka, samo što ću uskoro morati da kupim kosmodisk :lol: :lol:

eeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee,Gabriel ne priča,nema šanse,ma koliko provocirala a a a,ništa...pokazuje i mmmmmmmmmmmm,hmmm,ahmmmm,thmmmmmmmmmmm,ao,bao,rght,mrah,i tako...hehehe...ali dečaci su druga priča...govori on na svom jeziku ceo dan,ali ništa razumljivo,i peva i sve....ja još nisam videla da dete od godinu dana peva,i to čiste tonove pesmica...

Pusti ga, progovoriće on kada to njemu bude odgovaralo .. ne mogu da se setim jednog vica o crnogorskom bebcu ali otprilike je poenta , klinac nije pričao a kad je progovorio pitali ga što nije ranije nešto rekao, a mali odgovara "nijesam imao primjedbi" :lol:
Tako i tvoj mališa, super mu je i samo neka peva :lol:

E društvo, što je dobra ova tema, a ja je tek juče posetila.
Mislila sam da se ovde priča samo o malim bebama, pa rekoh šta ima ja tu da tražim kad mi se čini da sam zaboravila sve cake. A i kad vidim koliko ima strana, kontam, nema tu više šta novo da se kaže.
I onda vidim Ziu da se odomaćila, pa rekoh ajde da vidim šta ima zanimljivo. Kad ja ovde, a ono :):)
Mož' da pričaš o svom detetu do mile volje. Niko ti neće zameriti, čak će mame sa oduševljenjem da diskutuju. Razmena iskustava je jupiiiii!!!!

@enna - o tome sam pričala, mala je razlika između 1. i 2. godine tj. uglavnom. Etotako ima sinčinu :)

@etotako - svaka čast na momku, pravi je badža :)

Samo da kažem nešto u vezi famoznih šetalica. Sada ih kao ne preporučuju, navodno su pedijatri otkrili da nisu baš najbolje za decu.
A moj brat i ja sa šetalicom prohodali. I ja moje dete počela da stavljam sa nekih 6-7 meseci jer je već bio jako čvrst i tražio je da hoda. Sa 9 meseci je trčao po stanu, a sam je prohodao sa 11 meseci.
Tako da nije istina da deca kasnije prohodaju, ako se nauče na šetalicu.
Jednostavno neka deca su ranije spremna, a neka kasnije.
U svemu ih treba puštati, ništa ne treba forsirati, ali ih ne treba ni sputavati. Svako dete je priča za sebe i ne postoji univerzalni recept.
Pođite od sebe, svi smo različiti, što je dobro tebi, meni možda nije.

pa nas samo i to zanima....doktorske disertacije možemo pročitati drugde,a ovde razmenjujemo iskustva...jeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee...živele mame i njihova dečica...samo neka su živi i zdravi i vedri i srećni...

Eli zeno, pa da vidis koliko sam ja visoka bilo bi ti jasno zasto je moj sin tako velik :)
mislim, ima vece dece, ali i od vecih roditelja... ja i muz smo dosta visoki, ali nismo sada neki svetski rekorderi ili tako sto...ja sam 182 ili 183cm, zaboravila sam :zstidljivko:
a muz je valjda 185cm ili tako nesto... mislim, ja sam se stvarno ovde odomacila, ode mi mozak na standby

A to za setalice... znam da ih doktori ne preporucuju, ali se meni licno to cudo uopste ne svidja, nikad mi se nije svidjalo, iz nekih neobjasnjihvih razloga... jednostavno nisam htela da cujem za setalicu!
Moj sin je bio sasvim lepo pokretan,... puzao je po citavoj kuci, cistio mi podove, sve u svemu... bio je koristan! z:plez:

Eli zeno, pa da vidis koliko sam ja visoka bilo bi ti jasno zasto je moj sin tako velik :)
mislim, ima vece dece, ali i od vecih roditelja... ja i muz smo dosta visoki, ali nismo sada neki svetski rekorderi ili tako sto...ja sam 182 ili 183cm, zaboravila sam :zstidljivko:
a muz je valjda 185cm ili tako nesto... mislim, ja sam se stvarno ovde odomacila, ode mi mozak na standby

A to za setalice... znam da ih doktori ne preporucuju, ali se meni licno to cudo uopste ne svidja, nikad mi se nije svidjalo, iz nekih neobjasnjihvih razloga... jednostavno nisam htela da cujem za setalicu!
Moj sin je bio sasvim lepo pokretan,... puzao je po citavoj kuci, cistio mi podove, sve u svemu... bio je koristan! z:plez:

Auuu, pa ti si višlja od mm! z:lol:

To se podrazumeva za tvog sina. Ali ima i dobru kilažu, a sama si rekla da nije debeo.
Mi imamo drugara koji je isti uzrast kao Luka, roditelji su mu visoki (ali mama nije kao ti :)) i on je dosta višlji od mog Luke, ali je i lakši. A moj Luka ne da nije debeo, nego je sićušan! Ima 12,5 kg sa 2 godine i 3 meseca.

To za šetalicu, samo potvrđuje ono što sam ja rekla. Svako ima drugačije mišljenje, a ni jedno nije neispravno.

Moj Luka uopšte nije puzao, on je samo hteo da trči i trči! Tako je i dan danas. Nikada ne hoda, samo trči. A što voli mene da trenira, sa njim nema šetnje, samo atletika z:mrgreen:

Nego, meni treba savet, a mrzi me da listam celu temu, pa ako je neko voljan da prodiskutuje ili da me uputi na konkretnu stranicu! z:mrgreen:

Luka jako malo spava. Od prvog dana. Noću spava u proseku 9 sati i preko dana sat-dva.
Sad trenutno se odvaljuje već skoro 3 sata i puštam ga jer je bolestan pa pola noći nije spavao. Rekoh, ajde nek se dete odmori i skupi snagu.

Poslali smo ga u obdanište između ostalog i da bismo ga doveli u red sa spavanjem. Tamo spava sat ipo-dva (mada je pitanje da li sve vreme spava), a noću spava na rate. Budi se nekoliko puta, hoće da se igra, da se druži.

Ritam mu je uglavnom ovakav: uspavamo ga na silu između 21-22h, pa se probudi oko 12-1h, pa je budan do 3-4-5h, pa ga onda budimo u 7-8h. Jednom u nedelju dana spava 9 sati uz jedno-dva buđenja, ali odmah zaspi.

Ima li tu leka i šta bi mogao biti uzrok?

Ne mogu ni sa čim da povežem, a ceo dan je aktivan i skače. Sada ne idemo često napolje jer nam je hladno, ali čim je temperatura u plusu, redovno je napolju i non stop trči.
U stanu skače, trči, igra uz muziku, nema šta ne radi. Večito je mokar i oznojan, ali njega ništa ne može da izmori....

ja mogu samo da te smirim...sin moje kume ima 2 godine,i ima identično isti ritam spavanja kao Luka,izgleda to nešto ne spavaju sa 2 godine,možda je faza..imam još jednu drugaricu sa sinom od 2 godine,oni isto tako loše spavaju...a oba dečaka su hiperaktivna,ceo dan jure po stanu,jure napolju i tako...nisi jedina draga moja..

ja mogu samo da te smirim...sin moje kume ima 2 godine,i ima identično isti ritam spavanja kao Luka,izgleda to nešto ne spavaju sa 2 godine,možda je faza..imam još jednu drugaricu sa sinom od 2 godine,oni isto tako loše spavaju...a oba dečaka su hiperaktivna,ceo dan jure po stanu,jure napolju i tako...nisi jedina draga moja..

Ma znam da nisam jedina, ali Luka je takav oduvek. Pa reko', možda neko ima ideju....
Većina dece naših prijatelja spava super. Mnogim mamama baš zavidim. Spavale su super već posle 3 meseca od porođaja. A ja ni do dana današnjeg...z:(

Back