SAVETI O BEBAMA

• Začetnik teme Začetnik teme mamaa
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Ma to je strasno kakve face pravi dok je jede. Ja mu je inace dajem dva puta mesecno mada mislim da bih trebala cesce. Sad malo vise forsiram piletinu, dva puta nedeljno, curetinu, kako kad a pocela sam i ribu da mu dajem i to filet somovine. Ali ipak znam da je dzigerica nezamenljiva. Koliko mu puta ti dajes:?:

ja njemu džigericu dajem otp.jednom nedeljno,i dobro kamufliram,kao što sam ti pisala sa kupusom,paradajzom,nečim što ima jači ukus,pa ne oseti toliko džigericu...a inače 2 puta nedeljno dajem jaje,1 džigericu,i ostalih dana razno meso(piletina,ćuretina,zečetina,junetina,jagnjetina,već je probao i mladu teletinu, a ribu baš danas počinjemu,daću mu malo oslića za početak)...a što se slanog obroka tiče,on jede samo jednom na dan slani obrok,i to za ručak...za doručak jede voće sa mlevenim keksom,stalno mu dajem neko drugo voće i obavezno malo keksa,tako počinjemo dan da mu krene kaka...onda usput do ručka on pojede malo hleba,keksa,ili seckanog voća...pa onda ručak slani obrok...opet popodne gricka nešto malo,uglavnom voće...imamo mnogo smokvi u dvorištu,i to je probao,i baš voli,mada ne preterujem,nekoliko zalogaja...i uveče jede žitarice sa nekim voćem,ili voćni jogurt,ili voćni puding taj Milupin kupovni...eto,tako moj jede,taj raspored je on sam sebi napravio,i mada sam probala umesto slatkog da uvedem još jedan slani obrok,neće i gotovo...pedijatar je rekla da je ovako okej..ako on ne želi,ne treba ga siliti...lepo napreduje,dajem mu svakakve namirnice,i to je jedino važno...

Trebalo bi da pomaže, kod mog deteta je rezultat bio polovičan.. Najbolje je pomogao
Nurse Harvey sirup ali on se daje posle mesec dana.
Pokušaj 20-25 kapi Espumisana pre klope, pa ćeš videti kako tvoje dete reaguje.

Ja sam malo zabrinuta zbog klope. Malisa ima tri nedelje i gladan je posle podoja! Lepo se vidi da je dete jos gladno. Sisa sat vremena i to aktivno i posle toga mu dam jos 60ml adaptiranog mleka!!! I tek onda se smiri. Imam dovoljno mleka, mogao bi da sisa satima, ali pitanje je koliko ga to zasiti. Da li je moguce da nije dovoljno kaloricno? Kako se to ispituje? I kako da znam da on zna kad mu je dosta? Da ne postane debela prozdrljiva beba??? Mada, kad malo bolje razmislim, ja mu ne nutkam da jede, sam trazi, valjda beba zna sama kad joj je dosta, zar ne? Zna li neko nestoo tome? Treba li da se brinem ili da mu dajem da jede koliko god trazi sam?

Ja sam malo zabrinuta zbog klope. Malisa ima tri nedelje i gladan je posle podoja! Lepo se vidi da je dete jos gladno. Sisa sat vremena i to aktivno i posle toga mu dam jos 60ml adaptiranog mleka!!! I tek onda se smiri. Imam dovoljno mleka, mogao bi da sisa satima, ali pitanje je koliko ga to zasiti. Da li je moguce da nije dovoljno kaloricno? Kako se to ispituje? I kako da znam da on zna kad mu je dosta? Da ne postane debela prozdrljiva beba??? Mada, kad malo bolje razmislim, ja mu ne nutkam da jede, sam trazi, valjda beba zna sama kad joj je dosta, zar ne? Zna li neko nestoo tome? Treba li da se brinem ili da mu dajem da jede koliko god trazi sam?

Bebi treba dati onoliko koliko trazi,verovatno je jos gladna,znace sama kada je dosta.
Meni su rekli da nacedim malo mlaka u jednu casicu i ostavim preko noci.Ujutru se jasno vidi kako se odvoji voda od mleka,koje padne na dno i bude gusce malo.Ne valja da ima vode vise od mleka,odprilike je i meni bilo negde na pola.
Meni su to rekli u D.Z,ali davno bese,mada te ne kosta da probas.

Moje obadvoje dece je prvih 40 dana maltene bilo dan i noc na dojci,i ja sam imala iste dileme oko toga da li je moje mlijeko dobro al posle 40 dana su se lijepo uobrocili.U svakom slucaju savjetovali su me da mu dajem kad trazi ali ipak da bude razlika,kad su tako mali,makar 2 sata izmedju obroka.Izdrzi jos malo i prati da li dobija na kilazi 175-200(na majcinom mlijeku dobivaju malo manje nego kda su na adaptiranom)ako je tako nemas brige!:super: nece postati debela prozdrljiva beba:)

Nema debelih, proždrljivih beba! To zabrinute mame kasnije naprave od njih!
Ice Land
Da li po nečijem savetu dodaješ adaptirano mleko?
Beba treba da sisa 20-ak minuta, a sat vremena znači da spava na sisi ili je lenja beba te ga moraš malo "aktivirati";) Probaj proveru mleka kako je predložila Jelena ali pogledaj i kaku. Moraš naučiti "čitati tragove":lol: jer malim bebama sve stoji "zapisano" u kaki. Ukoliko je zelenkasta znak je da je beba gladna ili prehlađena, ali ovo drugo je vidljivo. Daj joj da jede kad god "zatraži" jer one ipak znaju da kažu kad su gladne!:mrgreen:
Zia

Drago je i meni! Baš ni jedne bake nema? Ili su stare da znaju tipkati ili ne brinu o svojim unucima kao ja?!:lol: Drago mi je da je neko ima slična iskustva! Ovo sa putovanjem sam zapravo "isprobala" sa najmlađom ćerkom i sa dva meseca je vodila u Sarajevo usred zime kako bi je videli baba i deda mog supruga. Oni su hvala Bogu živi i danas a mi eto stekosmo pozitivno iskustvo pa ga primenjujemo i dalje.

Ice land- meni su u pocetku govorili da ponudim posle podoja flasicu, jer ako je sita beba nece hteti da uzme adaptirano mleko. Medjutim on je UVEK hteo :). Posto sam imala dovoljno svog mleka (sumnjala sam sta se u stvari desava dok sisa) onda sam svoje mleko prikupljala i davala mu iz flasice posle podoja i pio je i to. A sa nekih mesec dana kada je prosla prva kontrola i videli smo da dobro napreduje prestala sam da dodajem to sa flasicom posle podoja i lepo je naucio da siki koliko hoce i koliko mu treba.
Maslachak- nama Espumisan nije mnogo pomagao, najvise Nurse Harveys ali kada je prebacio mesec dana i onaj termoforcic na stomak ali tek kad je zavrsena prica oko pupka sto je kod nas bas potrajalo...Kasnije smo resili problem stomaka cajem protiv grceva koji pije svaki dan oko 100 ml.

ice land
nemoj toliko da brineš,znam da je to glupo reći majci koja ima novorođenu bebu sa tek nekoliko dana,ali...kao prvo već su rekli,proždrljivih beba nema,to je zabuna...bebe imaju svoj ritam kako i koliko jedu...jeste,postoji mogućnost da tvoje mleko nije dovoljno kalorično,ali to sa gore opisanom metodom lako možeš saznati...e sad,umesto da daješ adaptirano mleko,pošto kažeš da imaš baš puno mleka,ti lepo ispumpaš posle svakog dojenja ono što ostane u dojkama,i to lepo u frižider...24 sati može majčino mleko da odstoji u frižideru...pa onda posle sisanja ponudiš još ono svoje mleko,a ne adaptirano...tako ćeš i svoj organizam naterati da proizvodi više mleka,a čitala da uzrokuje i kaloričnije mleko...vredi pokušati...i još jedan savet...ako već imaš toliko mleka,misli unapred,ne daj Bože da ti ode mleko zbog nekog razloga...u zamrzivaču u malim bočicama 3 meseca može da odstoji majčino mleko...pa ti lepo sakupljaj za oskudne dane ako već možeš,stavljaj u zamrzivač..tvoje mleko je jako važno za imuni sistem bebana...samo hrabro,mi smo tu da te saslušamo,i da pomažemo jedni drugima...

tequilasunrise
eto,ja ne znam da ima tu drugih baka,ali nema veze...baka ili mama,pa svi smo tu da se savetujemo o bebama...godine nisu uopšte važne...mi smo trenutno na par dana došli u Alexandriju,opet mala promena klime posle Kaira,ali beban jako lepo podnosi,on jako voli more,sav se uskomeša svaki put kada vidi tu veeeeeeeeeeeeeliku vodu,počne da viče na sav glas,i tek se smiri kada mu nogice potopimo u more..

Maslachak
Zovu se ESPUMISAN kapi ali ko ti beba ima vise od 30 dana ja ti preporucujem Engleski sirup i termofor za stomacic...Mojoj milici je to pomoglo...Milica je imala grcice samo nekih 10-setak dana...Sad joj dajem sirup posle kupanja i lepo spava...Budi se jednom u toku noci sa svojih 45 dana...

Ice land

I ja sam imala problem sa dojenjem....Sve zavisi i od bebine tezine nakon rodjenja,Moja Milica je rodjena sa 2,550 i nije imala snage da vuce pa sam je prihranjivala...Sad je porasla i ojacala i nemamo vise problema sa dojenjem...

Nema nedovoljno kaloricnog mleka! Te price pricaju babe i dede!
***, ne mogu da verujem koliko neobavestenog sveta ima
I najbolje je kada ti savete o dojenju daju zene koje same ne doje niti su dojile... svasta

ja sam ti kao neko iskusan i uspesan u dojenju rekla da se manis tog adaptiranog mleka

najgora stvar koju mozes da uradis je da mesas dojenje i adaptirano mleko jer tada ne moze beba da iskoristi svo gvozdje iz tvog mleka
nikad ne treba mesati!!!!

Nema nedovoljno kaloricnog mleka! Te price pricaju babe i dede!
***, ne mogu da verujem koliko neobavestenog sveta ima
I najbolje je kada ti savete o dojenju daju zene koje same ne doje niti su dojile... svasta

ja sam ti kao neko iskusan i uspesan u dojenju rekla da se manis tog adaptiranog mleka

najgora stvar koju mozes da uradis je da mesas dojenje i adaptirano mleko jer tada ne moze beba da iskoristi svo gvozdje iz tvog mleka
nikad ne treba mesati!!!!

Upravo tako!
I jos da dodam, bebici je mnogo lakse da vuce iz flasice.
Izgleda da se ona (beba) malo "ulenjila".
Pokusaj da izbegnes flasicu na neko vreme.
Daj joj na kasicicu.

Sve ovo se odnosi na iceland, a ja se nadovezah na etokako 2.0 :roll:

Drage mame! Vratismo se zivi i zdravi sa manijackog proputovanja po moru i planini. Jako nam je prijalo. Naravno da sam zaboravila neke jako bitne stvari koje posle nismo mogli odmah da kupimo, pa smo preziveli uz razne improvizacije. Bebac je sad pravi devojcurak, ojacala je, ugojila se, zarumenela na vazduhu, bas je matora.

Upravo tako!
I jos da dodam, bebici je mnogo lakse da vuce iz flasice.
Izgleda da se ona (beba) malo "ulenjila".
Pokusaj da izbegnes flasicu na neko vreme.
Daj joj na kasicicu.

Sve ovo se odnosi na iceland, a ja se nadovezah na etokako 2.0 :roll:

ono sto moze da se uradi da se bebino sisanje ucini efektnijim je da se pre dojenja izmuze sa pumpicom ono prvo mleko koje je puno vode i secera, a da se bebi posluzi sisa sa onim drugim mlekom koje je puno masti

to ce mozda produziti vreme nedojenja tj. razmake izmedju dojenja, ali ne mora da znaci jer beba ne sisa samo zato sto je gladna, nego zato sto joj je to potrebno... to je smiruje, ili treba joj mama

mozes da mu das varalicu ili ne znam kako se zove na srpskom, na engleskom (am.) pacifier, (uk) soother

kako znas kada je izaslo svo ono "prvo mleko", kada pocne sporije da curi, onda si stigla do onog kaloricnijeg mleka
nekad bebe posisaju ono sa vodom i secerom, pa se zasite, zaspu, ali brzo ogladne ponovo

moj sin je bio maratonac, taj je sisao sve i stalno i kada je gladan i kada nije
ima zaista mnogo razlicitih stilova sisanja kod beba, sve zavisi od njihovog karaktera

imam neki tekst o tome, ali je na engleskom i mrzi me da prevodim

Drage mame! Vratismo se zivi i zdravi sa manijackog proputovanja po moru i planini. Jako nam je prijalo. Naravno da sam zaboravila neke jako bitne stvari koje posle nismo mogli odmah da kupimo, pa smo preziveli uz razne improvizacije. Bebac je sad pravi devojcurak, ojacala je, ugojila se, zarumenela na vazduhu, bas je matora.

dobro došli nazad...baš mi je drago što ste se lepo proveli...naravno da bebanima kao i nama prija promena vazduha,klime...devojče malo,šta sve sada jede?

ono sto moze da se uradi da se bebino sisanje ucini efektnijim je da se pre dojenja izmuze sa pumpicom ono prvo mleko koje je puno vode i secera, a da se bebi posluzi sisa sa onim drugim mlekom koje je puno masti

to ce mozda produziti vreme nedojenja tj. razmake izmedju dojenja, ali ne mora da znaci jer beba ne sisa samo zato sto je gladna, nego zato sto joj je to potrebno... to je smiruje, ili treba joj mama

mozes da mu das varalicu ili ne znam kako se zove na srpskom, na engleskom (am.) pacifier, (uk) soother

kako znas kada je izaslo svo ono "prvo mleko", kada pocne sporije da curi, onda si stigla do onog kaloricnijeg mleka
nekad bebe posisaju ono sa vodom i secerom, pa se zasite, zaspu, ali brzo ogladne ponovo

moj sin je bio maratonac, taj je sisao sve i stalno i kada je gladan i kada nije
ima zaista mnogo razlicitih stilova sisanja kod beba, sve zavisi od njihovog karaktera

imam neki tekst o tome, ali je na engleskom i mrzi me da prevodim

Nadam se da ce tvoj post procitati oni kojima je pomoc potrebna :D
I ja sam uspesno dojila moju devojcicu 10 i po meseci, dok je ona htela :D
Flasicu smo uveli tek kada su bile paklene vrucine i iz nje je pila samo vodu.
Dudu varalicu, tako se kaze ;), pogodila si, nije nikada htela.

E, sad, trik za so u siru - probajte: komadic mladog kravljeg sira (ja to radim sa mladim sirom iz sabacke mlekare - roze kutija) potopite u mleko i ostavite u friideru zatvoreno u kutijici da odstoji nekoliko sati - cudo kako izvuce so.

Back