SAVETI O BEBAMA

• Začetnik teme Začetnik teme mamaa
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
I od mene pitanje: cime mogu da mazem Ogiju ujed od komarca (6 mj. i 10 dana)? Sad sam vidjela da se ujed od sinoc toliko prosirio i kao da je malo tvrdo u centru. Nijedan put mu nije tako bilo veliko crvenilo, skoro 1.5 cm u precniku. Moguce je da je cesao, a moguce da ga je nesto drugo ujelo?

ja sam mazala tecni puder koji se pravi u apoteci u do uvece se osusi sta god da je ujelo posto je alergicna na ujede insekata. nama su to dali na vma pa probaj stim

Well, Cicibanke su po mom misljenju izvikane i preskupe a i ruzne su bre. Za prohodavanje je najbitnije da imaju cvrstu petu, tj. da cvrsto drze stopalce i ortopedski ulozak i da su kozne. Ja sam kupila u Bati 3 para za nesto vise od 3000 na snizenju, cini mi se da se zovu Primigi i odlicne su. Inace, smeju biti 6-12mm vece, stopalo mora lepo da legne na ulozak.

E sad, koliko mi se cini, ima dosta ortopeda koji savetuju bose noge i to je prica kao i za dubak - nikad ne znas koga da slusas.

Zeno pa ti si stigla.Nadam se da ste se lepo proveli:D
I ja tako kuvam kupus.

KUPUS
parce kupusa
deo sargarepe
deo paskanata ili persuna
1/2 paradajza bez kozice
parce junetine,teletine,jagnjetine mmm
Sve kuvati otprilike negde oko 25 min.Kupus bocnuti viljuskom i ako je smeksao skinuti sa vatre.Dodati masnocu po ukusu (devicansko maslinovo ulje ili maslac).
Izmiksati ili propasirati viljuskom
Prijatno:ok:

hehe, stigla, stigla...preziveli smo!

Nama Nurse nije nista pomagao...samo su nam pomogle kapi, i to kao sto neko rece polovicno...to se jednostavno mora preboleti...nosanje, grejanje, i razno razne "alternativne" metode...i jaaaaako bitna stvar: treba biti smiren kada dete place...
Nama je Engleski sirup pomogao,doduse uz pomoc termofora koji smo kupili u apoteci...Mi smo se sa grcicima borili desetak dana i vise ih nemamo...prestala sam da joj dajem sirup pre koji dan...Milica danas ima 45 dana i budi se jednom nocu...Svaka beba je prica za sebe...

moja je plakala sve dok nije dosla moja prijateljica uzela njenu benkicu i pelene presavila i napravila kao jastuk, stavila je u kadicu i okupala a da nije ni pisnula vec se svo vreme smejala, ja sam ostala bez reci. inace ja sam je pre toga kupala preko ruke kako mi je babica rekla stalno je vristala. pokusaj tako i obavezno joj daj neku gumenu lutkicu koja pisti da se ona igra snjom. moja cera sada obozava da se kupa i najvise voli kada joj tece voda po licu

Kako ste resili vecitu dilemu sisanje prsta ili cucle? Koliko god se raspitivala cujem da ima i dobrih i losih iskustava i sa decom koja sisaju prst a i sa onima koji koriste cucle, u smislu kasnijeg odvikavanja.
Mi imamo aventove cucle koje nemaju onako zakrivljen oblik na gore nego su bas ravne. Nesto sam zbunjena sto su ih napravili takvog oblika, imamo i njihove flsaice i vidim da ih i drugi cesto koriste pa mislim da su valjda ok? Sad treba da kupim nove, pa se pitam da li da opet uzmem njihove koje su isto takvog oblika samo malo vece ili da uzmem neke druge?

:lol: Pa gde si to našla da pitaš, sad će drvlje i kamenje što detetu daješ cuclu :lol:
Iskreno, bolje mi je da detetu dam cuclu nego da stavlja ruku u usta što moja radi :)
Ne znam što se tiče odvikavanja, različita su iskustva, neki su decu jako lako odvikli od cucle dok
je drugima trebalo samo malo više strpljenja i vremena...
I mi smo kupili aventove ali je nije htela, više voli nukove one imaju ono zakrivljenje pa su valjda prijatnije.

dobro...
vec postajem zbunjena...

kako ja da znam dal` on ima grcheve il` ne?
(kazze meni moja sestra "cole, njegovi grchevi su ti k`o orgazam. kad te strefi, znacesh da te strefilo...":D)
nocas je dva sata kenjkao, savijao se i uvijao (a vidim, dusha mu spava... a i meni :D)...
pa me interesuje, dal` mogu da mu dam te espumisan kapi preventivno, tj. u toj manjoj dozi od 15 kapi tri puta na dan?

inache, naruchila sam sling maramu, prenecu vam moja iskustva. :D

Kako ste resili vecitu dilemu sisanje prsta ili cucle? Koliko god se raspitivala cujem da ima i dobrih i losih iskustava i sa decom koja sisaju prst a i sa onima koji koriste cucle, u smislu kasnijeg odvikavanja.
Mi imamo aventove cucle koje nemaju onako zakrivljen oblik na gore nego su bas ravne. Nesto sam zbunjena sto su ih napravili takvog oblika, imamo i njihove flsaice i vidim da ih i drugi cesto koriste pa mislim da su valjda ok? Sad treba da kupim nove, pa se pitam da li da opet uzmem njihove koje su isto takvog oblika samo malo vece ili da uzmem neke druge?

mi smo dudu ubacili u upotrebu odmah po izlasku iz porodilishta.
kupili smo onu kikovu od silikona skroz...
obozzava je...
ali iskreno mislim, kad bi mogao da nabode svoj prst da bi ga vishe voleo.
ovako, uspeva da nabode samo prst u oko. :D

dobro...
vec postajem zbunjena...

kako ja da znam dal` on ima grcheve il` ne?
(kazze meni moja sestra "cole, njegovi grchevi su ti k`o orgazam. kad te strefi, znacesh da te strefilo...":D)
nocas je dva sata kenjkao, savijao se i uvijao (a vidim, dusha mu spava... a i meni :D)...
pa me interesuje, dal` mogu da mu dam te espumisan kapi preventivno, tj. u toj manjoj dozi od 15 kapi tri puta na dan?

inache, naruchila sam sling maramu, prenecu vam moja iskustva. :D

možeš preventivno dati Espumisan,ali onda bolje posle kupanja i pred zadnji podoj,pre nego što zaspi onda dati kapi...a u toku dana kada uglavnom ima grčiće,samo par dana posmatraj(grčevi se javljaju skoro uvek u isto vreme),e onda pre toga daj kapi...a ako ni to ne funkcioniše,Espumisan kapi se smeju dati pre svakog obroka,pa dok ti žestoki grčevi ne prođu tako radi...

ja sam joj dala cuclu odmah pri izlasku iz porodilista i polako se odvikavamo, koristimo je jedino kada se uspavljujemo.

za grceve sam koristila prokuvanu vodu sa 5-6 zrna kima i posle dodam bibilibi caj i ona mi to lepo popije i grceve smo osetili samo dva puta i to jako slabo, pa probaj stim

možeš preventivno dati Espumisan,ali onda bolje posle kupanja i pred zadnji podoj,pre nego što zaspi onda dati kapi...a u toku dana kada uglavnom ima grčiće,samo par dana posmatraj(grčevi se javljaju skoro uvek u isto vreme),e onda pre toga daj kapi...a ako ni to ne funkcioniše,Espumisan kapi se smeju dati pre svakog obroka,pa dok ti žestoki grčevi ne prođu tako radi...

nisam josh ustalila obroke, s obzirom da ga stavljam na sisu kad god hoce, tako da bi "pre svakog obroka" bilo na pola sata. :D
pretpostavljam da bi pred podoj (vechernji, posle kupanja) mogla da mu dam preventivno...
videcu kako nam ide. sachekacu par dana, da osmotrim teren.

probacu i sa chajem od kima.
mozzda mu i to pomogne.

nisam josh ustalila obroke, s obzirom da ga stavljam na sisu kad god hoce, tako da bi "pre svakog obroka" bilo na pola sata. :D
pretpostavljam da bi pred podoj (vechernji, posle kupanja) mogla da mu dam preventivno...
videcu kako nam ide. sachekacu par dana, da osmotrim teren.

probacu i sa chajem od kima.
mozzda mu i to pomogne.

pa da,najbolje prvo da vidiš da li se grčevi javljaju svaki dan otp. u isto doba(trebalo bi),pa onda preventivno znaš kada treba dati kapi,da se bebica ne muči...a posle 40 dana grčevi bi trebalo da prođu...mada i to je individualno...

a ja sam mom davala Hipp-ov čaj od komorača,njemu je taj pomogao...Bibilibi sam mu daval od 2.nedelje i ništa...zato i naglašavam,da su toliko individualni,treba naći baš za tvoju bebu najbolji način za sprečavanje grčeva...

Ne znam Baki odakle ste,ali evo nasla sam gde mozes da kupis,pa ti odaberi
http://www.obucapavle.co.yu/index.htm

Prodajna mesta?
Beograd:

- 'BN BOSS COMPANY', ul.Trg Republike, ul. Batajnički drum br.1.

- 'PRINCE'-PIRAMIDA, ul.Jurija Gagarina br.153a.

- 'KABL-METAL, AS', ul.Kneza Višeslava br.63, lok.20.

- 'MARS', ul.Bul. Karalja Aleksandara br.182.

- 'TRK', ul.Požeška br.116.

- 'BOTEX', ul.Paunova br.24, lok.241 , Piramida 44 I sprat, lok.62

- 'MINA' , ul.Bežanijska br.9, ul.Dubrovačka br.2, ul.Oračka br.25.

- 'FELIX IMAGO', ul.Dečanska br.14, lok.27.

- 'LAKI KORAK' - Obrenovac, ul.M.Obrenovića br.56.

Novi Sad:

- 'Vozić', ul.Dunavska br.11.

Valjevo:

- 'PINK PANTER', ul.Kneza Miloša br.42.

Niš:

- 'Radnja Obuća Pavle', ul.Obrenovićeva br.10.

Kada kupovati prve cipele ?
Najviše dilema i pitanja koje sebi roditelji postavljaju je pri kupovini prvih cipela za svoje dete. Zato roditelji toj kupovini veoma ozbiljno pristupaju kako u izboru proizvodjača tako i izboru modela.

Kada kupovati prve cipele? Kada dete počne da stoji i samostalno pravi prve korake. Pre nego se to desi za izlazak napolje može da ima nehodajuće cipele koje štite od atmosferalija.

Kako odabrati veličinu cipela ?
Lako! Veličinu možete da odredite tako što će te da izmerite dužinu stopala deteta i iz tabele veličina odredite broj cipele. Za siguran i pravilan prvi korak veoma je bitno da obuća bude odgovarajuće veličine. Neprilagođena veličina obuće može da dovede do zdravstvenih problema i deformiteta stopala.

Koji materijali ?
Obuća treba da bude od prirodnih materijala. Lice i postava od prirodne kože ( mekana, porozna i upija znoj ), perforirana tabanica od kože obezbediće da noga diše. Đon od gume da se dete ne bi klizalo pri hodu po parketu i glatkim površinama.

Konstrukcija ?
Cipela ne sme da bude previše tvrda kako ne bi ograničavala normano savijanje stopala pri hodu, ali ni mekana jer neće davati neophodnu stabilnost detetu. Treba poseno obratiti pažnju da cipela ima sledeće delove:

- anatomski uložak je neophodan za pravilno formiranje unutrašnjeg svoda stopala.

- kapna - pojačanje prednjeg dela stopala. Svojom strukturom štiti dečiju nogu od fizičkog udara i omogućava da cipela zadrži formu.

- lub - pojačanje petnog dela daje stabilnost prvim koracima.

- anti šok efekat: ublažava udare i pritiske na petu.

- prednji deo cipele prema prstima mora da bude mekan i dovoljno širok da prsti ne bi bili zbijeni što može da dovede do njihovog deformisanja.

- đon mora biti lagan i dobro savitljiv, najbolje od gume kako se ne bi klizao na ravnim površinama i parketu.

Način vezivanja ?
Česta dilema roditelja pri kupovini je da li da kupe obuću na pertlanje ili sa čičkom. Za malu decu koja ne umeju sama da se obuju ali znaju da skinu cipele bolje je odabrati pertle. Čvrsto vezane pertle dobro drže cipelu pa ona ne može da spadne i omogućavaju stabilnost skočnog zgloba što je naročito važno pri hodanju po neravnom terenu ili trčanju. Čičak je praktičniji kada dete ume samo da se obuje i ako često u toku dana menja obuću, deca u vrtiću tokom dana izlaze u dvorište da se igraju, za časove fizičkog obuvaju patike ili nose drugu obuću u školi.

Šta nositi u vrtiću ili kući ?
Za decu koja su tek prohodala to može da bude ista obuća u kojoj hodaju i napolju. Isto važi i za nešto stariju decu. Ako se odlučite za sobne patike i one kao i cipele treba da budu od kvalitetnog, najbolje prirodnog materijala i čvrste da drže stopalo.

Sezona i obuća ?
Pored veličine i kvaliteta, obuća mora da odgovara i vremenskim uslovima u kojima se nosi. Za zimu treba da bude topla i nepromočiva da bi detetu noge ostale suve i da ne poromrznu. Jesenja i prolećna obuća se najduže nosi pa treba voditi računa o njenom kvalitetu i izdržljivosti. Letnje sandale treba da budu od prirodnih materijala, od kože, plute ili posebno obrađenih materijala koji ne dovode do pojačanog znojenja ili pojave alergije.

Rezime
Obratite pažnju na:

- pravu veličinu cipela,

- anatomski uložak neophodan za pravilno formiranje unutrašnjeg svoda stopala,

- kapnu, pojačanje prednjeg dela cipele. Svojom strukturom štiti dečiju nogu od fizičkog udara i omogućava da cipela zadrži formu,

- lub, pojačanje petnog dela daje stabilnost prvim koracima,

- anti šok efekat, ublažava udare i pritiske na peticu,

- gumeni djon, daje udobnost pri hodanju i sigurnost protiv klizanja,

- perforirana tabanica od kože omogućava da noga diše,

- lice i postava od prirodne kože, mekana, porozna i upija znoj,

- odgovarajuća obuća za svaku sezonu.

Back