SAVETI O BEBAMA

• Začetnik teme Začetnik teme mamaa
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
[/B]

О томе је реч! Некоме је максимум турити сису под нос и мислити да си све задатке родитељства савршено обавио и тиме дати себи за право да судиш другима! Дојење јесте потребно, али није ни најбитији ни једини услов за добро родитељство и за здраву и веселу децу.

Да, било ми је тешко што нисам могла да дојим. Да, месец ипо дана трпела сам јаке болове и муке покушавајући да успоставим лактацију и нисам успела. У тим осетљивим данима осећала сам се ускраћена за нешто предивно што је природа дала већини мајки и деце, а мени и мом детету ускратила. И управо зато ме боли када се појави неко ко не зна како то изгледа, коме је Бог дао нешто па мисли да је сам заслужан за то и да је тиме стекао право да другима то набија на нос.

Sve je u redu, ali ono boldirano si jako ruzno napisala. Nemoj da mrzis one koje mogu ono sto ti nisi mogla. Niko nije rekao da je dojenje dovoljno. Ali, ti izgleda nikad neces moci da prebolis to dojenje. Ima stvari koje ja necu moci da prebolim, pa te zato razumem i ne ljutim se na tebe zbog ovih uvreda. Ne ljutim se ni na druge, nisam majka njima ili zbog njih.

Napisah vec-ja sam ti, sestro slatka,daleko od toga da mi je Bog "dao"dobre predispozicije za dojenje..Pakleno sam se izborila za njega..Samo-nisam od onih koje lako odustaju,posebno kada su tako bitne stvari u pitanju..

Zanemaricu sve ostalo o cemu si pisala jer ne smatram da tu ima bilo cega argumentovanog i bitnog da bih ti odgovorila..
Shto se tice ovog citiranog(na pocetku)-ponovo meshash babe i zabe,tako da cu i to ignorisati..
Sem-SIGURNA SAM da je dojenje moje bebe iskljucivo MOJA ODLUKA,jer sam proshla kroz sve muke dojenja(na koje se svaka od vas zalila pa je prestala..:roll:)..
Dakle-imala sam i mastitis(pa sam ga sanirala-vidish da se moze)i proshla sam kroz skori nestanak mleka(tad josh nisam dojila nego se izdajala u tom periodu)-jedva sam uspevala da izdojim 20,30ml za obrok,pa sam mu samo to davala i cestim izdajanjem (na 15tak minuta)uspela sam da povratim kolicinu mleka..Onda je Balsha poceo da sisa pa se uspostavila ponuda-potraznja i vishe nije bilo nikakvih problema..
Ni meni dojenje nije Bogom dano-izborila sam se za njega,jer sam to zelela i to je bila moja odluka..One koje su odustale(ili stagod vishe:roll:)njihov je problem..

Па добро је што си тако прошла и што си успела. Треба да си срећна и да уживаш у томе, а не да свој успех набијаш другима на нос!

И ја сам се годинама лечила од стерилитета, па смо се излечили и добили децу, а моја другарица није! Да ли је то моја заслуга или дар Божији? Треба ли да јој кажем да се није довољно добро лечила? Ако сам се ја излечила, значи ли то да ће се и она сигурно излечити и да имам право да јој то спочитавам?

Ти причаш о 20-30 милилитара за оброк! Па мени су се смењивале по 4 стручне сестрице које су ме по сат времена цедиле, па нису успевале да исцеде ни 10 милилитара...(толико је било највише што сам успела, а шест недеља сам то редовно и дисциплиновано чинила). И оне су у почетку биле тако надобудне мислећи да ја не умем да се цедим и масирам...али су после одустале и једноставно признале да МЛЕКА НЕМА колико год да цеде, масирају, и колико год да се примењује све што је потребно...

Прошла си кроз једно лоше искуство, успела си и својом вољом и Божијом помоћу да успоставиш дојење, и то је добро. Али нису све жене биле исти случај као ти. Зар никада ниси размишљала да је неко можда прошао мало горе од тебе, а да је учинио једнако велик напор, ако не и већи, па опет није успео?!

Sve je u redu, ali ono boldirano si jako ruzno napisala. Nemoj da mrzis one koje mogu ono sto ti nisi mogla. Niko nije rekao da je dojenje dovoljno. Ali, ti izgleda nikad neces moci da prebolis to dojenje. Ima stvari koje ja necu moci da prebolim, pa te zato razumem i ne ljutim se na tebe zbog ovih uvreda. Ne ljutim se ni na druge, nisam majka njima ili zbog njih.

Ништа мање ружно него ово:
Vidim da se ovde svasta izdesavalo.
Pretpostavljam da je moralo tako biti, neko vas je dirnuo u samoporicanje i prosto nemate dovoljno samopouzdanja inace onda vam neko lose misljenje o vama, pa makar na forumu, nikako ne odgovara. Mene apsolutno ne zanimaju vasi razlozi za nedojenje, to je vas izbor, na koji tvrdite da imate pravo. Moj stav je da ste se tog prava odrekle onda kada ste odlucile da budete majke, to je ujedno znacilo i da se obavezujete da cete raditi maksimalno dobro za svoje dete. Ali, to su vasa deca i vase odluke. Vi ste u vecini, ali to ipak ne znaci da ste u pravu, nego samo da vas puno ima i da ste mnogo glasniji. Samo vama mnogo odzvanjaju nase reci u glavi, muci vas savest i stalno se obracunavate sa njom vredjajuci nas, one koji drugacije misle.

Glupo je raspravljati o medicinskim razlozima...

Sto se tice "histericnosti" mislim da prvo treba da povedete racuna o sebi. Druga stvar, zaboravila sam da kazem da moja pretpostavka kod izjave o vezi dojenja i histericnosti kod dece, izgleda otprilike ovako: roditelji koji odaberu da ne doje nece uraditi ni druge bitne stvari za dete, a koje od njih zahtevaju zrtve, a to ce kao rezultat imati frustriranu decu.

Toliko o toj histericnosti.

Поновићу - родитељство је нешто много више од дојења! Неко није успешан у том делу, али је успешнији у другим областима. Неко успешно доји дете три године, али га то не чини добрим родитељем нити је то гаранција да ће дете увек бити здраво и у било ком погледу срећније од недојене деце...
Све крајности су икључиве.

Увек подржавам дојење. Оно је добро и пожељно кад се то може. Али, ако се и не доји - па није смак света. Деца расту од љубави!

Увек подржавам дојење. Оно је добро и пожељно кад се то може. Али, ако се и не доји - па није смак света. Деца расту од љубави!

I dalje nisi nista vise rekla od mene.
Prvo sam razdvojila majke koje su odlucile (odluka nije isto sto i prinuda), ali ti to ne vidis, jer te je pogodilo sve ono lepo sto sam pisala o dojenju, a ti to nisi iskusila... u tome je problem. jbg, to nije moja krivica i nemoj da se ljutis na mene zbog toga, niti da mi prebacujes sto sam napisala da mi je nesto lepo. Nisam nabijala nikom na nos to sto mi je lepo, nego sam htela da objasnim prednosti dojenja ovim damama koje se podsmevaju.

Jeste, deca rastu od ljubavi, ali ne od apstraktnog pojma ljubavi, nego od vrlo konkretnih akcija koje mi, roditelji cinimo iz ljubavi, pa tako i dojenje kao velika stavka ima svoju ulogu.

Meni dojenje nije bilo lako, ali necu da pricam kako mi je bilo tesko, nije tesko nista za moje dete.

Necemo da brojimo zrtve :)

Kao sto je rekla aramata, ima puno neobavestenog sveta, zene koje su jednostavno u zabludi. Mnoge propuste svoju priliku da doje samo iz neznanja, neobavestenosti ili zbog nedovoljno samopouzdanja.

Postoje te neke iskusne zene koje su odgajile zdravu, lepu i pametnu decu (nije paralela sa pajamacom, samo sam iskoristila njen lep niz dece) koje ce sa puno autoriteta pricati o dojenju i navoditi na uglavnom pogresan put. Kada su one rodile, pricale su se neke druge price (tako kazu, ne mogu da potvrdim).

Medicina je poslednjih godina, bar sto se tice novorodjenih beba, dosla u stadijum samokritike kada nagovestava da je ipak priroda najbolji autoritet kada je u pitanju ishrana.

Sveze majke ce dobiti raznovrsne savete i strucnjacka misljenja o tome kako nemaju dovoljno mleka ili kako im mleko nije dovoljno "jako". Pokazace im se bocica, iz najboljih namera.

Nekima su razgovori sa Dragom Savetom samo izgovor da ucine ono od cega se ledi krv u zilama (da ukinu sisu svom detetu), a neke nove majke, onako skroz hormonalne i sludjene zbog promena i nemaju dovoljno samopouzdanja, pa u strahu da ne ucine nazao svom cedu slede neka sigurna i isprobama resenja.

Ako samo jedna zena bude citala moje reci na ovoj temi i one je motivisu da ipak istraje u dojenju, svi moji gresi (povodom grubih reci upucenih onoj drugoj vrsti roditelja) ce se isplatiti. Zao mi je, nisam umela da napisem sve ovo bez da nekog ocepim, takva sam osoba... radikalno liberalna

samo jedno zapažanje...
nešto ni je malo nenormalno toliko zapinjati iz petnih žila i vikati "ja sam dojila, ja sam dojila, iako mi je bilo teško, eto ja sam istrajala i dojila, blablabla,..." mislim, dajte malo o'ladite. dojile ste, pa šta? mislim, baš lepo, ok, ali zaista ne vidim zašto toliko buke oko toga. podseća me na onu temu na ŽK o ženama koje stalno pričaju o svojoj menstruaciji. čini mi se da se i ovde može naći neki podteks. zašto bi ijedna žena toliko zapenila oko tog dojenja? dojiš ili ne dojiš. tačka. hajde sada još napravite i temu o tome da li koristite pampers ili platnene pelene, pa se pobite :roll:
misao koja mi se provlači ovde jeste da neko ko toliko peni o tome i stalno to ponavlja i ističe, verovatno smatra da mu je to (jedini) neki poseban uspeh. malo mi je to žalosno...

Sto se tice "histericnosti" mislim da prvo treba da povedete racuna o sebi. Druga stvar, zaboravila sam da kazem da moja pretpostavka kod izjave o vezi dojenja i histericnosti kod dece, izgleda otprilike ovako: roditelji koji odaberu da ne doje nece uraditi ni druge bitne stvari za dete, a koje od njih zahtevaju zrtve, a to ce kao rezultat imati frustriranu decu.

Toliko o toj histericnosti.

Mene stvarno ne doticu vase uvrede i ispadi, ali moram reci da me pajamaca na momente podsetila na neku zlu vesticu :lol: I samo da se notira da se ovde lepo pricalo o dojenju dok nije dosla neka dama i pocela da se snebiva zbog necije odluke da doji dete. Radite sta god hocete sa ili bez svoje dece, ali obratite paznju na (trenutno) susednu temu na kojoj pisete koliko su vam deca bolesna. Zasto je to tako?[/QUOTE]

Prvo, vas ovde niko nije vredjao, koliko se secam ti si prva uputila uvrede nama - pojedinim majkama koje nisu dojile svoju decu. Nikada na ovom forumu nisam nijednoj mami rekla "jos dojis - ti nisi normalna" ili "moras da dojis - to je jedino ispravno". Postujem tudja misljenja i isto tako ocekujem da ostali postuju moje. Moze ti se ne svidjati moje misljenje ali nemas prava da me osudjujes a ponajmanje vredjas. Odakle ti pravo da tvrdis da posto nisam dojila svoju decu da necu uraditi za njih mnogo bitnije stvari. Ti si totalno poremetila pamecu. Treba da te je sramota. Toliko majki ima koje su sjajne majke a nisu dojile svoju decu. Pa svaka iole normalna majka ce zivot dati za svoje dete ako treba. Ima i drugih mnogo bitnih stvari u zivotu deteta osim dojenja. Dojite brate do mile volje ali pustite ostale da zive jbt!
Koja je to dama ovde dosla i snebivala se zbog price o dojenju?
Aramata stalno napominje da se pakleno izborila, namucila...sto toliko naglasavas muke kroz koje si prosla, zar dojenje nije za tebe zadovoljstvo? Mozda ces sutra nabijati svom detetu na nos kako si se zrtvovala, mucila, prolazila kroz pakao...da bi njemu pruzila, omogucila.
Odakle ti ideja da su nam deca bolesna jer nisu dojena? Slazem se da dojenje ojacava imunitet deteta, ali takodje poznajem dosta dece koja nisu dojena ali su savrseno zdrava.
I sto rece pajamaca prava ste sekta jbt!
Otvorite posebnu temu o dojenju pa se ispricajte site, pljujte po ostalim mamama i lecite svoje frustracije.

samo jedno zapažanje...
nešto ni je malo nenormalno toliko zapinjati iz petnih žila i vikati "ja sam dojila, ja sam dojila, iako mi je bilo teško, eto ja sam istrajala i dojila, blablabla,..." mislim, dajte malo o'ladite. dojile ste, pa šta? mislim, baš lepo, ok, ali zaista ne vidim zašto toliko buke oko toga. podseća me na onu temu na ŽK o ženama koje stalno pričaju o svojoj menstruaciji. čini mi se da se i ovde može naći neki podteks. zašto bi ijedna žena toliko zapenila oko tog dojenja? dojiš ili ne dojiš. tačka. hajde sada još napravite i temu o tome da li koristite pampers ili platnene pelene, pa se pobite :roll:
misao koja mi se provlači ovde jeste da neko ko toliko peni o tome i stalno to ponavlja i ističe, verovatno smatra da mu je to (jedini) neki poseban uspeh. malo mi je to žalosno...
ja sam dojila=imam sise :lol:
btw ja sam dojila 3 meseca posle cega je beba pocela da gubi na tezini pa su mi rekli da kombinujem flasicu i sisu sto je mene deprimiralo pa sam batalila sisu.inace mnogo je laske dati sisu,mleko toplo,flasica ne treba da se sterilizuje,uvek spremno a flasice su prava gnjavaza

E imam ja jedno glupo pitanje, mozda sto ne dojim:):) Sala mala necemo odmah skakati....

Kakve su igrackice najbolje za bebu od 2 meseca,ja mislim da su to neke zveckice ali dajte neki savet mame sa iskustvom.

Snezo, za tako male je odlicna vrteska koja se stavlja iznad kreveta. Kako je podloga za presvlacenje bila popreko na krevetu, primakla bih vrtesku i beba je bila vrlo radoznala da gleda, kasnije i da pipne igracke... Ako nemas, znam gde je moja, samo posalji muza da je uzme. Ostalo josne mogu da drze u ruci, najlepsa igracka su mamine i tatine ruke, lice, sve je to novo...

Izvini 7SINS,ispravi me ako greshim..Mislim da je ovo topic o SAVETIMA ZA BEBE i tako sam ga shvatila..Iznela sam svoje iskustvo,pricala o pocecima dojenja mog sina jer je tema bila o tome,koliko se secam..Nigde mi "moje paklene muke kroz dojenje"nisu bile cilj sam po sebi(zao mi je shto si tako ruzno to izvukla iz konteksta..),vec sam htela da ukazem da to shto je vecina od vas proshla sa dojenjem na pocetku nije neuobicajeno i nishta cudno..Vi ste odustale ranije ,ja nisam i to je to..
A to-koliko zadovoljstvo meni i mom sinu pruza dojenje nije tvoje da procenjujesh niti da se pitash..To mi znamo ..
P.S.Mislim da nikog nisam prozvala niti uvredila(ako se neko tu pronashao u negativnom kontekstu,napisah vec da mi je zao i da mi to nije bila namera..)..Ja samo sam pisala svoje mishljenje i iznela svoj stav i isukstvo o dojenju..Poshto vidim da je puno vas osetljivo na tu temu(iz vama znanih razloga) necu vishe da komentarishem..

Krivo ti je sto sam ja to tako ruzno izvukla iz konteksta? Da vidis malo kako boli kad te neko bocne.
I nemoj se sada molim te pozivati na to kako si samo svoje misljenje iznela, nije tacno, nego si krenula po svima nama drzeci nam predavanja o tome sto nalazimo zaboga opravdanja jer ne dojimo. Nemoj sada da se povlacis i spustas loptu vec priznaj da nisi u pravu. Da li je tebi zadovoljsto sto dojis dete ili ne, mene iskreno savrseno ne zanima, vec sam htela da osetis malo kako je to kad zadires u tudju intimu, kao sto si ti u nasu, objasnjavajuci nam kako smo mogle a nismo htele, kako nema opravdanja, te si procitala ovde, te cula onde.... Mislim....
Ovo i jeste prvobitno bila tema Saveti o bebama dok niste krenule da moralisete o dojenju. U redu je reci "ja dojim, super mi je, smatram da svaka majka treba da doji, to je zdravo za razvoj deteta", u redu je i napisati kakav savet majkama koje se "muce" kako im olaksati dojenje.... ali nije u redu reci da nema opravdanja, cinicno navesti "o da pa naravno da je lakse smuckati formulu"... TO NIJE TVOJA STVAR SHVATI!
Bilo bi lepo kad bismo prestale vise o tome, ovo je prelepa tema i jako korisna za sve nas, tako da povedimo malo racuna o ponasanju.

Ja i dalje stojim iza toga da je mnoogo lakshe smuckati formulu nego se muciti sa pocetnickim dojenjem..Samo sipash i promuckash,ponudish bebi i to je to...Ne razmishljash hoce li histerisati na sisi,hoce li se nakaciti kako valja ili ce vuci u prazno,hoce li sisati dovljno..Ne znam shto te to vredja..Nikom nisam moralisala,vec sam IZNELA SVOJE MISHLJENJE,a ti shvati kako hocesh,i misli shta god hocesh..samo nemoj da iskrivljujesh moje reci i kao shto napisah da ih vadish iz konteksta uz dodavanje nekih totalno pogreshnih konotacija..
A tebe vredja shto sam napisala da nema opravdanja za majke koje ne doje..?Ty si se nashla?Pa iskreno-totalno me ne zanima dojish li(ili bilo ko od vas) svoju bebu ili joj dajesh plazma keks sa formulom..apsolutno i savrsheno tvoja stvar..Pokushala sam da objasnim(argumentovano)no poshto su uglovi posmatranja totalno jednoumni-dizem ruke..
Apsolutno-promena teme..

Мајчинство је и дивно и тешко, било да се смућка формула било да се доји.

Почетничке муке око дојења сви имају, тешко је, боли, стварају се рагаде...шта ја знам, немам личног искуства, него само искуство других жена... Али, с друге стране, у сред ноћи узмеш бебу код себе у кревет, тутнеш дојку и куњаш уз њу...
Смућкати формулу је лакше када треба негде да идеш, па то може да уради и тата и бака, не мораш да си непрекидно поред детета, нема цурења млека у време подоја, нема тих мука... Али, стално прокувавање флашица, беба ти кмечи а ти мораш у сред ноћи да устајеш, да прво прокуваваш воду (јер мора да буде свеже прокувана, не сме да стоји), па онда хладиш формулу, па се често деси да је превише охладиш, па га онда опет загреваш...а беба све време кмечи...

Природно је да смо поносне на себе због свега што смо чиниле за децу, али бојим се да ћемо почети да се хвалимо својом жртвом, у стилу: која се више жртвовала - та је боља мајка! (Мислим овде на оба '''табора''!)

I..stojim iza toga da ako nema medicinske prepreke(neka bolest)-svaka majka moze da doji..to je savrsheno normalno i prirodno..ne znam zashto toliko buke oko toga..
Ali u pravu si-apsolutno nije moja stvar..

Савршено нормално и природно је да се свака жена породи природним путем, али је ипак, из неког разлога, измишљен царски рез, зар не? :wink:

Савршено нормално и природно је да се свака жена породи природним путем, али је ипак, из неког разлога, измишљен царски рез, зар не? :wink:
Upravo tako..Samo je mnogo manji broj zena koje ne mogu da doje iz medicinskih razloga (1%)nego shto je onih koje se porode na carski..samo ni to nije bila tema..
Shto se tice tzv.zrtve za dete-mrzim taj izraz oduuvek..Ja bih sve to,pre nazvala bezuslovnom ljubavi..

Upravo tako..Samo je mnogo manji broj zena koje ne mogu da doje iz medicinskih razloga (1%)nego shto je onih koje se porode na carski..samo ni to nije bila tema..
Shto se tice tzv.zrtve za dete-mrzim taj izraz oduuvek..Ja bih sve to,pre nazvala bezuslovnom ljubavi..
Мислим да су ипак лекари ти који су најкомептентнији да просуде да ли неко може или не може да доји..и да је то боље да оставимо њима...као и у случају царског реза, и свих других ствари везаних за здравље...

Pre nego sto zakljucimo ovu svadju, moram da primetim sledecu zanimljivost:

na pocetku rasprave ste isticale pravo zena na izbor kada je dojenje u pitanju, a na kraju ste izjavile da se radi o sprecenosti zbog medicinskih razloga

Ono sto je ovde toliko zanimljivo, nije ova neobicna smena motiva, nego da je niko sem mene nije uocio.

samo jedno zapažanje...

Ti za zenu koja nije dojila, a ni rodila, pa cak ni bila trudna imas prilicno jake stavove. Stvarno ne znam kako bih objasnila tvoje ucesce na ovoj temi u takvoj tvojoj situaciji. Mozda zelis da naglasis da treba neko da te oplodi?

Back