Sastavi, radovi, zadaci i sl.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
ok ljudi ako ima nekoga ko je prvi razred da ima temu hasanaginica istrazivacki rad.ponudjene teme su:
1]Hasanaginica-Istorija pesme
2]Lika Hasanaginice-slozenost i osecajnost njene prirode
3]Lik Hasanage-slozenosat i protivrecnost
4]Motivi ljubavi, bola i smrti u baladi Hasanaginica
5]Dramska stuktura balade hasanaginica
dajte neke linkove ako znate, za lektire i knjizevne kritike,pls!
sta god da vam treba na engleskom mogu da vam pomognem[pisanje sastava,pesama, prevodjenje...]

aj budite carevi..

Nadam se da nije kasno :think:i da nisam omasila temu.
Pozdrav

Ponoc.Poslednji autobus mi je otisao pre deset minuta.Sledeci dolazi tek za jedan sat.Pa,nista mi drugo ne preostaje.Kuci.Peske.Po ko zna koji put.

Natukao sam kapu ,podigao kragnu na jakni I krenuo, Ledene pahuljese kovitlaju oko mene, a hladn vetar mi unosi nemir u dusu.
Ne zurim.Zasto bih ? Veceras me neces cekati na MSN-u.Ni veceras, ni neke druge veceri. Usporavam.Nesvesno.Cujem tvoje sitne korake iza mene.Okrecem se polako,srecan sto cu videti tvoje nasmejano lice/
Docekuje me pusta ulica. Samo vetar kotrlja praznu limenku od koka-kole.Varka. Kao I nasa ljubav.
Ni slutio nisam da se toliko razlikujemo.
Zao mi je sto sam te razocarao. Ja jednostavno mislim da sam u pravu.Ne zelim vezu u kojoj bih morao da cutim I nemam svoje misljenje. Pa cak I da imamo razlicite poglede na neke dogadjaje, to nije razlog za svadju.
Vise od svadje me pogadja to sto sam se prevario u tebi. Mislio sam da cemo jos dugo setati nasom ulicom I drzati se za ruke. Nadao sam se da cemo jos dugo zajedno resavati zadatke iz hemije .
Zeleo sam da samo sa tobom otkrivam svet ljubavi I da samo sa tobom istrazujem svemir strasti.
Sve se srusilo. Rasprsila nam se ljubav kao lisce na vetru.

Gurnuo sam ruke dublje u dzepove I uvukao vrat u jaknu. Hladan vetar mi tera suze na oci. Vetar ili pomisao na to da se vise nikada necemo drzati za ruke.

N e zurim. Zasto bih ? Veceras me neces cekati na MSN-u. Ni veceras, ni neke druge veceri/.

Evo jos jednog sastava. Nadam se da ce ti to pomoci.

Ponoc.Vracam se kuci, promrzao I gladan. U autobusu neuobicajena guzva. Nije ni cudno.Napolju je poceo da veje sneg I da duva hladan vetar. Gledam kroz prozor kako promicu zgradei ne prestajem da mislim na krevet I toplu sobu.

Iz razmisljanja me prenu glas: “ E, brate, imas koji dinar”. Okrenuo sam se I ugledao crnpurastog klinca od jedva desetak godina . Bio je prljav,u nekoj kratkoj letnjoh jaknici. Usne su mu pomodrele od hladnoce.Nestrpljivo je poskakivao sa noge na nogu. Gledao me je nezaineresovano.Kao da mu je bilo svejedno da li ce dobiti pare. Izvadio sam deset dinara iz dzepa I pruzio mu. Zgrabio je novac iz moje ruke I promrmljao :”Hvala, brate” I zurno smugnuo u gomilu. Nakon dve stanice, zacuo sam gromoglasni smeh sa zadnje platforme Izdigao sam se na prste I ugledao gomilu momaka kako se smeju onom klincu. Napravili su krug oko njega I terali ga da skace ne bi li dohvatio novcanicu od pedeset dinara. Utom se autobus zausstavio na mojoj stanici I ja sam sisao. Dok su se zatvarala vrata iza mene, cuo sam na moment glas onog decaka: “Ajde brate, sto me mucis.Ako dohvatim,da mi das jos toliko”.
Gurnuo sam ruke dublje u dzepove I uvukao vrat u jaknu. Koracam polako ka kuci dok se ledene pahulje kovitlaju oko mene, a hladan vetar mi unosi nemir u dusu. Pitam se :“ Sta li ce biti sa onim decakom.? Zar zivot prema njemu nije dovoljno surov? Promrzao,gladan,mozda bez roditelja. On sigurno nece u toplom domu kititi jelku I ocekivati poklon u najludjoj noci. I u kakve ljude ce odrasti oni mladici koji su mu se smejali?’
Pozeleo sam da se vratim I izvucem ga iz onog autobusa. Da ga dovedem kuci,obucem nahranim I poklonim mu nesto od svojih starih igracaka. Hladan vetar mi tera suze na oci. Ja cu veceras , I svake sledece veceri spavati u svom toplom krevetu. Okruzen ljudima koji me vole. A on. Mali crnpurasti decak? Sta l ice biti sa njim? Gde li ce on prespavati nocas? Da li ce dobiti onih pedeset dinar? Hoce li uspeti da odraste i otrgne se iz kandzi ulice?
Hoce li.ikada imati lep i dobar zivot?

Davno sam prestao da verujem u Deda-Mraza. A, evo , sada bih voleo da postoji.Da mi ispuni najvecu zelju. Da malom decaku iz autobusa pokloni topli dom.I zaborav. Da zaboravi sve ono ruzno sto mu se dogodilo u zivotu.Da ga sretnem jos jednom i vidim osmeh u njegovim crnim ocima.

Plemenita dama…zena kojom upravljaju drugi, da li ce uspeti da pronadje iskru nade za dalja uspenja? “Vremena” su cudna tvorevina,svako vreme ima svoje mane I vrline,svoje kapije kroz koje propusta ljudske sudbine.Ovog puta kapije je oskrinuta,dovoljno da se kroz nju provuce zivot jedne Hasanaginice.
Patrijarhalni gospodar,gospodar celokupne imovine,zene,dvora,zeli kao “pobednik” da se vrati zdrav.On je taj zastitnik,graditelj,cuvar ognjista,porekla I casti.Bolestan nikako ne moze ispuniti pisana I nepisana patrijarhalna prava.To je za jednog gospodara fizcki bol. Hasanagu obilaze majka I sestra,samo nje nema,nje,cuvene Hasanaginice.Muz je uvredjen,bolno-ljubavno ranjen.On I ne sluti da se u njoj nije ugasila ljubav,taj zar,to ushicenje.Hasanaga,u besu,voljenu zenu tera iz doma sa mislima da je za njega izgubila srce.Ziveti za druge nije samo zakon duznosti,no I zakon srece.Hasanaginica je zivela za ljubav,decu,njega…Ali patrijarhalni stid u tom vihoru bese jaci. Verna I idealna zena u dalekom suncu vidi ocajanja. Jedan,samo jedan nesporazum kvari harmoniju. Hasanaga je osetio gorcinu ratovanja, prosao je svet I ne razume patrijarhalni stid. Kako to jedan patrijarhalni gospodar sada ne razume kov vaspitanja…? Da li je toliko zeljan nje da je u svojoj zelji utihnuo u obzirnosti I osecajnosti?A ona…privrzena muzu,deci,domu…ne donosi odluku za posetu.Uvreda za njega,a za nju zelja da ostane fina I draga u svemu. Ona nije preljubnica,ni nerotkinja…Ona je zena dostojna divljenja! Od pocetka je cutljiva,mirna,povucena, dobra,otmena,ona je predmet kojim drugi upravljaju.Zar je zivot tako udesena igra da upravo kad pocnes da dobijas pocnes da gubis sjaj?Hasanaginicu brat udaje za bogatog I zdravog.U zelji da je zastiti,on je povredjuje I ranjava. Na dan svadbe Hasanaginica od stida I bolnog grca ne zeli da je deca vide. O, kakve samo materinske ljubavi! O,kakve samo svetlosti satkase ovu zenu,ovu majku. Muz I zena obostrano se ne razumeju,a svaki nesporazum moze dovesti do propasti. Muz joj upucuje krvnicke reci I tragican kraj je neizbezan.Zivot je igra,cast gubi onaj koji se igra zivotom. Hasanaginica se nije igrala,sudbina I patrijarhalna kob igrala su se njome. Majcinsko srce je prepuklo. Snaga materinske ljubavi je nadjacala novi zivot,I zato se njen,onaj stari,gasi.
Uvek smo ono sto jesmo, jer zivot je cudo,I kad uspes da nadjes sve odgovore promene se sva pitanja. Zivot Hasanaginice,njen brak I iskrena ljubav ocigledno su kroz kapiju prosli nekako cudno I mucno. Plemkinja, cvrsto je drzana u stegama tradicionalnog mentaliteta. A on,moderniji,nije razumeo njen nacin iskazivanja ljubavi. To ih je kostalo zajednickog zivota. Vremena zatvaraju svoje kapije,ali ostaje da se pamti tragican zivot jedne Hasanaginice I njena iskrena ljubav.
:D:D:D:)

Duso,sve si pogresno shvatila.Pa ja nisam nikog kritikovala.Meni je drago sto neku decu za razliku od moje interesuje skola. I zaista,tvoj rad je neprikosnoveno bolji od mog. Tvoj vokabular je jaci i bogatiji ..Ti si duso neotkriveni talenat. Samo tako nastavi i daleko ces dogurati:super:

Hvala, ipak ja idem u filoloshku :D:D:D:lol::hvala:... Ma,ovo je bio sastav na brzaka, jer ne znam za kada im treba :) Ma,prvi put kad si dosla malo si kritikovala kada ucenici traze sastave po netu :D

ok ljudi ako ima nekoga ko je prvi razred da ima temu hasanaginica istrazivacki rad.ponudjene teme su:
1]Hasanaginica-Istorija pesme
2]Lika Hasanaginice-slozenost i osecajnost njene prirode
3]Lik Hasanage-slozenosat i protivrecnost
4]Motivi ljubavi, bola i smrti u baladi Hasanaginica
5]Dramska stuktura balade hasanaginica
dajte neke linkove ako znate, za lektire i knjizevne kritike,pls!
sta god da vam treba na engleskom mogu da vam pomognem[pisanje sastava,pesama, prevodjenje...]

aj budite carevi..

imam ja temu 2 i josh neke teme koje nisu navedene....javi se na ginny-93@hotmail.com da ti poshaljem

Ana Karenjina je jedan od najkompleksnijih likova Svetske knjizevnosti. Mnogo njeni postupci su ispisali citave biblioteke da ih razjasne. Jedan od takvih postupaka, koji I danas izaziva razmisljanja, je Anino samoubistvo. Koga to lepa I nesrecna Ana kaznjava? I zasto? Neki kriticari tvrde da Ana samoubistvom kaznjava Vronskog.Vronski je covek koji bezumno voli Anu,ugrozava svoj drustveni status zbog veze sa udatom zenom,prati je u svim njenim ludostima,ali Ani to nije dovoljno. Iako znamo da Vronski iskreno I duboko voli Anu,da je potpuno ocaran njome,shvatamo da je ne voli toliko I tako da bi ona bila srecna. Pitanje je: Da li muskarac moze voleti toliko da bi usrecio zenu poput Ane?
Tolstojeva junakinja se potpuno predaje toj ljubavi I trazi da se I Vronski preda istom snagom kao ona.Kada joj se ucini da Vronski jedan deo sebe ostavlja za porodicu,prijatelje,ona to dozivljava kao nedostatak ljubavi I izdaju. A ona je za tu ljubav zrtvovala sve,pre svega srecu svog sina.I sa tim osecanjem da je nedovoljno voljena I izdana od coveka zbog kog je unistila svoj predjasnji zivot,kao izlaz iz tog pakla vidi samo samoubistvo. Njeno samoubistvo se pretvara u kaznu voljenog coveka,jer zna da je Vronski voleo I da ce ga njena smrt boleti.Potreba da ga kazni nanosici mu bol tako sto ce se baciti pod voz,govori o mracnoj strain Anine licnosti.Samoubistvom Ana kaznjava I bivseg muza Aleksija zbog usamljenosti u braku. Ana je zena jakih emocija I ljuta je na njega,iako on,objektivno nije kriv sto im je brak bio tako suvoparan. Karenjin je voleo na svoj nacin,onako kako je umeo,bio joj je veran I odan…Ana je zena iz velikog drsustva,prelepa,elegantna,ugledna.. Pripadnici te klase je vole,dozivljavaju kao svoju,ali kad je ucinila greh preljube osudjuju je I okrecu joj ledja. Ona je ljuta sto je nisu prihvatili kakva jeste,sto nisu imali razumevanja za njenu potrebu za ljubavlju I misli da ce cinom samoubistva kazniti njihovo nerazumevanje. Sina je povredila kada ga je ostavila I otisla sa Vrnoskim,tako je pokazala da joj je licna sreca vaznija od srece deteta
Svojim samoubistvom Ana najbolnije kaznjava svoje bliznje,a najstrasniju kazu je odredila samoj sebi,jer nikad vise nece videti svoje dete I narugavsi se Bogu,gaseci najvredniji dar koji dobijamo od njega-zivot.

..Evo ti,ne znam bash lepo ovo, jer nisam radila delo :D Valjda ce ti pomoci.. PozZ :)

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back