Sastavi, radovi, zadaci i sl.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
@Lady-Meni je drago sto i dalje postoje tinejdzeri koje zanima pisanje i koji zele da rade na sebi :) Lepa recenica, nagovestava fiiiiini potencijal! Za ostalo se ipak konsultuj sa predmetnim nastavnikom/profesorom, koji mogu mnogo vise da ti pomognu i upute te od mene.

@Lilu-za roman treba mnooogo istrajnosti, vremena, predanosti i duga, neiscrpna inspiracija, koja ce trajati bar godinu, dve. Mozda te teme koje te interesuju ne drze dovoljno dugo, ili su ipak skolske obaveze ucinile svoje?? Ima svega pomalo. Probaj sa kracim pricama u pocetku i pisi ih dugo, i ma koliko kratke bile duplo su vece sanse da nadju neki svoj put od romana, jer on moze da krene u nezeljenom pravcu i da se likovi otrgnu kontroli, sto se desavalo i mnogo starijim ljudima, npr. Tolstoju. Radnja je vrlo bitna, ili pak istancan ukus za osecanja i neki unutrasnji svet protagonista (ali jedan je Herman Hese... kod nas Andric).
Procitaj Stepskog Vuka od Hesea i Znakove pored puta, lici mi kao da naginjes takvoj vrsti pisanja (naravno, da se ne bi sad Andric uvredio, treba jos dosta truda se on stigne, hehe:) )

"Znakove pored puta" sam citala i svidelo mi se....znam da treba jako mnogo uloziti truda i vremena da se napise nesto tako ozbiljno kao sto je roman,ali nadam se da cu to JEDNOG dana ostvariti jer mi je to oduvek bila zelja.....Jos jednom hvala na savetu..pridrzavacu se toga... :wink: :-D

Evo jos jedan od mojih naleta inspiracije.

Noc.…Jos jedna u nizu, naizgled obicna... I ja sam mislila da je tako. Sredjivala sam vitrinu svojih misli i naisla na jednu staru, ali jos uvek prisutnu… Bas me je iznenadilo sto je nisam izbacila... Ali, verujem da bih je ponovo negde pokupila...
U njoj su se kovitlale truncice o zivotu. Sta li je to? Cujem od nekoga da je neko umro. I zaboravim. Takvih je vesti mnogo. A, onda, pomislim - koliko u stvari jedan zivot znaci? Pomislim o svim dnevnim brigama, i setim se d ace sve nestati jednom, biti zaboravljene, dok ce se negde nesto desavati... A ja necu imati prilike tome da prisustvujem... I zadrhtala sam. Ispustila sam tu misao, namerno, ne zelim da krasi moju vitrinu vise. I, opet, po ko zna koji put, tanke niti bile su dovoljne da je spasu od pada. I utkala se ponovo, u svaki delic mene... Svemir, beskraj... I, ja sam samo neko zalutalo zrno u odnosu na sve to... A opet se osecam ponekad tako bitnom... Osecam da mi je dovoljno da me samo bar neko voli da bi se iz zrna razvilo nesto vise... A jednom ce vetar jace duvati i odneti sva zrna. I, onda, sta ce ostati? U tom trenutku osetih deja vu. Ovo je vec ispricana prica, ponovljena rec...
I, sta je onda zivot? Vitrinu cu ostaviti pomalo neurednu, uvek je takva. Ali, nikako ne mogu da nacinim tezak korak i da je pospremim u potpunosti. Zadrhtim od same pomisli da jednom nece pored mene biti ljudi koje volim neizmerno... I, necu to prihvatiti, znam. I, sta ce mi onda zivot? Da bih se plasila od same pomisli da cu izgubiti nekoga koga najvise volim. Necu i ne mogu to da prihvatim! Vitrina se zaljuljala. Odlucih da je primirim. Neke stvari ce zauvek ostati u njoj. Previse su snazne da bi ih odbacila... A ja isuvise slaba za tako nesto...
Odustala sam od spremanja... Mozda neki drugi put...

:D
Ovo je nesto Iskreno, sa velikim I. Vidi se ta zudnja za zivotom, strah od konacnog i besmislenog-filozofski poriv i odnos prema zivotu.
U vezi zbrkanosti, ima toga, u pravu je lilu, s tim sto pretpostavljam da su recenice nastale u kratkom vremenskom periodu i nisu dosta preradjivane. Tu se vidi ona iskrena emocija, onaj strah u trenutku, a tri tacke su opasno oruzje, kada se koriste kako valja (znak zbrkanosti misli, beznadja, panike, straha i beznadeznosti...). OVde je upotreba triju tacaka mnogo uspelija.
I, kada opisujes osecanja, pokusaj da paralelno opises neki prizor, necije lice, neku pojavu, makar to bila dnevna svetlost ili sta vec. To je Crnjanski u Seobama radio fantasticno. Malo personifikacije u svemu tome, osecaj da se spoljasnji svet okrece ka tvom unutrasnjem i bice fantasticno. A i ovo je dobro :)

DarkLady:
Hvala na kritici, a zanima me gde je neispravno.
Lapsus calami.
Nije neispravno vetj nepodobno, a i duplikovao sam misao, izvini.
Jednostavno, neke stvari su nepotrebno razdvojene.
Mozhda i mogu retji nepravilni, ali uz rezervu - zato shto se jedna misao ne odvaja trima tachkama, ukoliko tu postoji nachin za pauziranje zapetom. A ovde ga ima, i to ga ne mogu nazvati nachinom vetj imperativom. ;-)

Ben_Adam:
Lapsus calami.
Nije neispravno vetj nepodobno, a i duplikovao sam misao, izvini.
Jednostavno, neke stvari su nepotrebno razdvojene.
Mozhda i mogu retji nepravilni, ali uz rezervu - zato shto se jedna misao ne odvaja trima tachkama, ukoliko tu postoji nachin za pauziranje zapetom. A ovde ga ima, i to ga ne mogu nazvati nachinom vetj imperativom. ;-)

U potpunosti razumem o cemu pricas, ali poenta price je da su misli prosto iskidane i nedovrsene... Ne znam da li si nekada cuo kako izgleda kad slikar pise... On stalno dodaje recenice poput ,,i ovo... I ono".. Kao kad cetkicom dodajes detalji na slici. Otprilike je i ovde tako, sem sto ja nisam slikarka.

DarkLady:
U potpunosti razumem o cemu pricas, ali poenta price je da su misli prosto iskidane i nedovrsene... Ne znam da li si nekada cuo kako izgleda kad slikar pise... On stalno dodaje recenice poput ,,i ovo... I ono".. Kao kad cetkicom dodajes detalji na slici. Otprilike je i ovde tako, sem sto ja nisam slikarka.
Kapiram ja i poshtujem tvoj rad, samo navodim da su neke sentence iskidane i da bi im znachenje, kako umetnichko tako i semantichko, bilo potpunije i interesantnije kada bi ostale u celini. Znachi, ''iskidanost i nedovrshenost'' ostaju ''netaknute''.

E,ja za domaci imam temu "Omiljena muzika" i nemam predstawu shta da pishem poshto ona reche da je ne zanimaju pewachi i wrsta nego emocije a ja ne znam o kakwim emocijama da pishem....Nikad mi te 'emocije' nisu bile jasne...

Kakwe emocije chowek oseti pri slushanju muzike
i kako da pochnem?

Dajte sawet do wecheras ,za sutra je...

tnx unapred... ;-)

Pochni bash od toga kako su to nejasne emocije. Govori o tome kako su ponekad te emocije snazhne, tako da te na chudan nachin vezuju za period kada si odredjenu pesmu slushala, kako ponekad osetish kako ti srce poskochi, kada se setish nekog dogadjaja - i onda navedesh neki primer dogadjaja...

Dosta toga mozhesh da napishesh na ovu temu... Bar ne verujem da je teshko da razradish ono shto napisah ja gore... ;)

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back