Šarplaninac

minidsc00040.jpg

minidsc00038.jpg

moji rođaci su imali šarplaninku
bila je u dvorištu kuće
i obožavala je njihovu decu
baš onako, sve im je dopuštala i da joj zavrću uši i da je jašu i sve sve

ne znam kakvi su tvoji uslovi, al mislim da bi taj pas patio ako bi ga čuvala u stanu

u sabcu imam sliidno dvoriste mesto nije problem(msm za psa imace dobre uslove)
Lordi,poslacu ti informacije na pp.

Za ostale goste na temi.Ne bih mnogo rechi troshio,postavicu fotografije moje cerke i njenih drugarica, sa nasim psima. Naravno,psi su nam uvek pusteni svi.U dvoriste svakodnevno dolazi dosta dece.Nikada,ali bash nikada se nije desio niti ijedan incident.Sve one laichke priche ,o tome kako je Sarplaninac poput neke karakondzule ili babaroge,sve to mogu sasvim slobodno nazvati....naj obichnijom izmishljotinom,lazi ljudi koji su imali sasvim pogreshan stav prema ovoj nadasve divnoj,pametnoj i veoma plemenitoj rasi.

27045_1097929544268_1707535954_183990_4851515_n.jpg

26139_1118809946265_1707535954_221978_7912213_n.jpg

25719_1123991155792_1707535954_231698_5604623_n.jpg

28491_1130253152338_1707535954_242978_4023829_n.jpg

4796_1017971425365_1707535954_31767_6597636_n.jpg

11245_1071133754390_1707535954_136358_7786187_n.jpg

19435_1085441432073_1707535954_163675_3310675_n.jpg

19435_1085529634278_1707535954_163824_1280106_n.jpg

Kao shto se vidi,radi se o vrlo OPASNIM (po decu) i ne urachunjljivim psima.:hahaha::hahaha::hahaha:

Da,on je super sa decom,slazem se,ali ti si musko,i ti si mu gazda,glavniji si,i "jaci" od njega. Zbunjena sam i uplasena da taj pas ne odraste u neko cudoviste,zato sto ga ja nisam lepo vaspitala,i sta da radim ako on mene ne shvati kao gazdu? Dakle,vi se slazete da kupim sarplaninca,iako imam 14 godina,iako nemamo musko u kuci? Obozavam ovu rasu,ali sam suvise mlada da donosim neke zakljucke. :confused: :confused: :confused:

To shto ste se odluchili za zenku,tu ste u rpavu.
Poslushnije su,teritorijalnije,lakshe za rad u odnosu na muzjaka ali,ni naj manje neustrashive,nepoverljive prema nepoznatim licima. Sve to bez ikakve potrebne obuke,ponavljam BEZ OBUKE!
Dosta ljudi je pokushalo da Sarplaninca "nauchi" da chuva,to je velika greshka.Jednostavno pustite ga da sam vremenom kako sazreva "proradi".
Autoritet mu treba,to je tachno.Mora se znati ko je "alfa" u kuci,ko je vodja chopora.koje je chije mesto u hijerarhiji.To ne znachi sprovoditi fizichke mere prema psu,nikako to.
Kako budete pokushavali da ga nauchite da pas vas razume,tako isto razumite i vi njega.polozaj ushiju,repa,pogled i josh mnogo toga,moze nam reci shat je u pitanju.Kako se oseca,kakvo mu je raspolozenje.
Nikako ne sme da se pas boji gazde,to je chist apsurd,parabola. Usudjujem se reci da,to ko vam je rekao nema ama bash blage veze o sarplanincu.
Te priche koje su vas uplashili,kao i mnoshtvo koje kakvih nebuloza,lazi i koje kakvih gluposti,sve to dolazi od ljudi koji niti poznaju,niti imaju/imali sarplaninca.Ili su bili malo u glavu prehladjeni.
Otporan,izdrzljiv,pazljiv,nezan A zivot bi dao za vas,bez sumnje.

minidsc00006.jpg

Mlada kuja,10 meseci.U fazi bacanja dlake.

Dakle,vi se slazete da kupim sarplaninca,iako imam 14 godina,iako nemamo musko u kuci?

Ne.
Ne shvatite me pogreshno.
Nikoga nisam savetovao da kupi Sarplaninca,pre sam za to da se neko ko nije imao psa dobro informishe.Kako o Rasi samoj,karakteristikama rase,osnovnim potrebama psa,uslovima drzanja...tako preispitati i sebe,dali smo mi zaista za tu rasu.
Jedno je to shto nam se neka odredjena rasa pasa svidja,shto je volimo.Drugo je dali smo saista sposobni za to.
Vi imate 14 godina,mladi ste....ne zaboravite da je to jedna od primitivnijih rasa pasa.Rasa koja ima dug vek.A pas se ne kupuju za par godina.
Konkretno,u dvorishtu mi je muzjak od 13 godina.Vrlo vitalan,zdrav,ispravan.

Una(moja cerka) na klipu je imala ne punih 6 godina.Kuja (Gea) nju slusha bolje nego mene.:rumenko::rumenko::rumenko:

Bas se osecam ohrabreno! :) A ja mogu da budem taj "alfa"? Hoces jos nesto da mi kazes o njima,kako da pocnem to "dresiranje",na koji nacin da ga ucim te komande? Necu da ga mnogo opteretim... Reci mi i sve sto bih jos trebala da znam kao buduci vlasnik...:D

Dali vi mozete da budete alfa ili ne,to vi naj bolje znate.
Vash karakter je u tome presudan,ili jeste ili niste...nema trecega.

Shto se tiche socijalizacije psa/shteneta.To se uchi od prvog dana ulaska shteneta u kucu.Od prvog sata.
I da...ako ste u stanu,NIKAKO ne preporuchujem Sarplaninca. To ga prosto ubija.

Jovana, moraš samu sebe prvo da proceniš, da li možeš da budeš alfa. A postoje i jako korisne teme o dresuri i Kako naučiti štene da... na kojima možeš puno da naučiš o tome kako da uspostaviš pravilnu hijerarhiju, da pravilno vaspitaš psa jer su šarplaninci dominantni, jaki psi, u svakom pogledu, i jako je bitno, kao što Utvar kaže da se od prvog dana konstantno radi sa njima. Ako i samo ako smatraš da ti to možeš, samo napred, nabavi sebi jednu lepu devojčicu. :) I još jeda stvar: razmisli i o tome koliko toliko pas može da pojede jer je to svakako ne mali izdatak, i koliko su recimo sredstva protiv parazita skuplja za veće pse, dozirano prema kilaži...

Ja znam da mogu da je cuvam,i da mogu lepo da je vaspitam,i 100% sam sigurna da ce biti verna i polsusna. Samo bih htela da mi kazete na sta posebno da obratim paznju,i gde najvise ljudi grese u vaspitavanju? I na koji nacin da je kaznjavam kad pogresi u necemu? Znam da vec postoji tema vezana za ovo,ali ovde smo vec pokrenuli pricu.

Treba da koristiš "jezik" koji štene razume, recimo kad nešto pogrešno uradi, glasno i odsečno kažeš ne/fuj i držeći je za kožu na vratu/grebenu je malo protreseš i spustiš prema zemlji kao što keruše rade kad vaspitavaju štence. Za ostalo pogledaj temu Kako naučiti štene da... I ne smeš da popuštaš, ako jednom nešto zabraniš, moraš da ostaneš dosledna, inače ćeš svaki sledeći put sve više da popuštaš a ona će stalno pokušavati da pomeri granicu, dok ne postane gazda.

Sto bi rekao/la @ mimi's mom: koliko toliko pas može da pojede jer je to svakako ne mali izdatak, i koliko su recimo sredstva protiv parazita skuplja za veće pse, dozirano prema kilaži...
Prvo,bez obzira dali jeste ili ne,shtene chishceno od parazita kod odgajivacha,vlasnika...ochistite ga obavezno.
Posle tog chishcenja sledi vakcinacija i re vakcinacija,takodje obavezno.

Shto se ishrane shteneta tiche,to ide 3-4 puta dnevno.Dok rastu,zaista mnogo jedu.Vishe nego odrastao pas,u toku dana.Hrana bi trebalo da bude shto kvalitetnija (koliko je u vashoj moci).
Ja lichno vishe pribegavam RAW ishrani (sirova hrana,meso sveze ne kuvano (sem ako nije svinjskog porekla)).
Mladim shtencima u pochetku meso kuvam,pasiram i mesham sa povrcem ( ne svakim povrcem),suvim hlebom ili pirinchem.
Ishranu granulama izbegavam,mada se retko desi da dobiju i to (Hills ili Purina).
Kada se ishrana psa vishe bazira na sirovoj hrani ,tada je potrebno uz hranu dodavati i vitamine,kalcijum itd.(to nije sluchaj sa granuliranom ishranom).

Prvi obrok...
miniklopaaaa003.jpg

Poslednja izmena:
Sto bi rekao/la @ mimi's mom: koliko toliko pas može da pojede jer je to svakako ne mali izdatak, i koliko su recimo sredstva protiv parazita skuplja za veće pse, dozirano prema kilaži...
Prvo,bez obzira dali jeste ili ne,shtene chishceno od parazita kod odgajivacha,vlasnika...ochistite ga obavezno.
Posle tog chishcenja sledi vakcinacija i re vakcinacija,takodje obavezno.

Shto se ishrane shteneta tiche,to ide 3-4 puta dnevno.Dok rastu,zaista mnogo jedu.Vishe nego odrastao pas,u toku dana.Hrana bi trebalo da bude shto kvalitetnija (koliko je u vashoj moci).
Ja lichno vishe pribegavam RAW ishrani (sirova hrana,meso sveze ne kuvano (sem ako nije svinjskog porekla)).
Mladim shtencima u pochetku meso kuvam,pasiram i mesham sa povrcem ( ne svakim povrcem),suvim hlebom ili pirinchem.
Ishranu granulama izbegavam,mada se retko desi da dobiju i to (Hills ili Purina).
Kada se ishrana psa vishe bazira na sirovoj hrani ,tada je potrebno uz hranu dodavati i vitamine,kalcijum itd.(to nije sluchaj sa granuliranom ishranom).

Prvi obrok...
miniklopaaaa003.jpg

bem ti zivot al su slatki!!!!!!aaaaa..... :pas: :rida: :udriglavu:

Back