Šarplaninac

23.X 2011 će se organizovati specijalka pasa Šarplaninaca u Mladenovcu.

@banestef dodji i proprati to,videćeš praktično ceo proces ocenjivanja pasa i kako se dobija UR ( uslovni rodovnik). Psi koji dobiju UR kasnije se mogu takmičiti i na drugim kinološkim manifestacijama,i učestvovati u rangiranju za titule. ;)

23.X 2011 će se organizovati specijalka pasa Šarplaninaca u Mladenovcu.

@banestef dodji i proprati to,videćeš praktično ceo proces ocenjivanja pasa i kako se dobija UR ( uslovni rodovnik). Psi koji dobiju UR kasnije se mogu takmičiti i na drugim kinološkim manifestacijama,i učestvovati u rangiranju za titule. ;)

Titule CAC i CACIB? To mi je novost... Bas je o sarcima bilo govora u tom broju Zova davno, davno, dok sam ga kupovala jos. Pa dobro, covek se uci dok je ziv. :)

dobardan svima ,i izvinite ako pisem u pogresan deo foruma forum i ja ,je ....

ne davno smo morali da uspavamo starog psa (luna) :( , kao dete sam uvek imao zivotinje kraj sebe i voleo bi to da nastavim ,zelja mi je uvek bila imati jednog sarplaninca i eto sad me i sin pita 'tata hocemo uzeti jedno malo stene'
prvo sam mislio da kupim malo stene , imam pare za to ,ima stenada i za male pare nije tu problem ,meni smeta koliko ljudi neguju kerove radi malog profita i u kakvim uslovima ,ne zelim kupita kera time bi podrzavao to sto rade i ti ljudi bi se razmnozavali itd itd
zelim psa ,ne za izlozbe itd ,hocemo ljubimca !! za nas i za decu . eto necu kucati kilometre pogotovo sa mojim losim srpskim jeziku 'roden sam i ziveo 35 godina van srbije ne davno smo dosli kuci !"
pa eto ako neko ima malu zenku sarplaninac kod nas dobice udoban i lep zivot uz svu paznju.
hvala u napred i opet sorry za moju gramatiku :(
mob: 065.666.99.86 traziti 'david'
iz mladenovca sam .

@ sokolo,u Mladenovcu odakle si ima dosta dobrih odgajivača. Neki od njih trenutno imaju dosta dobre štence šarplaninca. ;)

@banestef,ni meni Mladenovac nije baš blizu ali redovno uspevam da se pojavim tamo. Isto će tako biti i ovoga puta. :)

upravo sam danas uzeo jedno stene od jednog uzgajivaca iz mladenovca,
Medena ili meda kako je zove moj sin :)

dobila je nov dom , sada samo da je nasa macka prihvati i ona nju :dash:

ima 3 meseca vec je prilicno krupna ali najvaznije za mene(nas) umiljata ,od sutra pocinjemo obilazak komsiluka da se upoznaju da ne laje na svakoga (socializacija) na neki nacin .

postovacu slike njene sutra na ovo mesto ,ako imate savete bice dobro dosli ,imao sam kerove ali nikad sarplaninca ni ovako krupno, bio je husky siberianac i neko mesano cudo (zadnja nasa kuca).

prvo da nauci gde da ide za nuznost ako se tako kaze za kera ,potom setnja uz nas za lanac .
eto sad sam deo kluba sarplaninca i po prvi put aktivan na neki forum :cmok:

evo i prve slike stigle.

novi smestaj ,pod terasom ,sa vratima

juris po dvoriste sa mojim sinom , (medena bi soka ali daca ne da ! ;) )

i malo dremanje posle danasnje vrucine

prvi dan je lepo prosao ,mada se moglo videti da se jos nije oslobodila ,videla je dosta dece danas i neke komsije (zovem to socializacija)
sutra nastavljamo isto uz igru .prihvatila je ogrlicu ali povodac (ispravite me ako gresim u recima)je druga prica prati nekako 10 m posle nase kapije ali tu je kraj. ,vuce da se vrati kuci. Obrok jom dajemo po 3 puta dnevno ,posle nas nikad pre ni dok mi jedemo . Eto to je bio prvi dan Medene u nas dom :)

Saveti i ispravke su vise nego dobrosle ,zelimo zdravog kera psihicki i fizicki pa izvolite .
ps . receno mi je da je stene staro 3 meseca zar je moguce da je vec tolika ?

Poslednja izmena:
Poznajem odgajivača i liniju pasa koje drži,pa prema tome da se i videti ( prepozna se) ;). Jedan jako dobar i savestan momak.
Otac : Mali Dren nažalost više nije medju nama. Iznenada je napustio ovaj svet.
Majka :Ljuca,imao sam njenu rodjenu sestru. Odličan karakter.Vrhunski psi.

Vama kao novim vlasnicima šteneta želim sreću i dug život u zajednici sa bebom. A vremenom beba će vam dati mnogo,mnogo dobrote,ljubavi i harmoinije.Čuvajte je i negujte kao člana porodice ( jer ona to i jeste). Iznenadićete se koliko će vam dobroga ona u životu dati.:)
Nadam se da ćete nastaviti da nas ovde posećujete i delite sa nama sve vaše zajedničke dogodovštine.

5l4rx5jf92rtddwk7nfl.png

Naša beba razbija kravu :per: :D:D:hahaha:

TrojkaM-1.jpg

Slatkiši naši..

mini-decaiburdu-autobager-1.jpg

Drugari ..krenuli u vožnju..

Poslednja izmena:
mnogo su slatki ,svi ;)
kod nas macka prihvatila novu kucu i kuca nju :)
mala se navikla na povodac ,vrlo brzo ,bas me iznenadilo i kad je pustimo nikad ne ode dalje od 2 metra od mene ili deteta ,prati nas tako u duge setnje ,na zalost ne odaziva se jos kad je zovemo mozda je jos mlada ali vezbamo svaki dan ,iznenadujeme to sto posle svega sto sam mogao procitati u vezi sarplaninca nije ,bar nasa, tako tvrdoglava.
eh sada imam jedno pitanje dali neko od vas daje neku fizicku aktivnost , mislim osim setnje da se stene razvije?
dosta informacija sam mogao naci po francuskim sajtovima vezani za sarplaninca ali nista vezano za fizicki razvoj .
i dali imate bilo kavu preporuku za kako edukovati sarplaninca ,osnovne stvari ,vasa iskustva itd
i zadnje pitanje za vas koji uzgajate i idete na razna takmicenja :
sto se tice standarda sarplaninca dali se razlikuju nasi i strani standardi za tu rasu ? jer gledajuci neke sitove uzgajivaca van srbije cini mi se da se razlikuje ..
ovo je jedan od sajta 35 puta francuski prvak ,10 puta svedski . 6 puta evropski
http://sarplaninac.deshautsdemalforet.levillage.org/_resultats.htm http://sarplaninac.deshautsdemalforet.levillage.org/noschiens.htm

ovo je jedan drugi uzgajivac http://sarplaninac.deshautsdemalforet.levillage.org/cadre1.htm
znam da je na francuski ,mozete preko google translate ceo site da prevedete ili mene pitajte

mnogo su slatki ,svi ;)
kod nas macka prihvatila novu kucu i kuca nju :)
mala se navikla na povodac ,vrlo brzo ,bas me iznenadilo i kad je pustimo nikad ne ode dalje od 2 metra od mene ili deteta ,prati nas tako u duge setnje ,na zalost ne odaziva se jos kad je zovemo mozda je jos mlada ali vezbamo svaki dan ,iznenadujeme to sto posle svega sto sam mogao procitati u vezi sarplaninca nije ,bar nasa, tako tvrdoglava.
eh sada imam jedno pitanje dali neko od vas daje neku fizicku aktivnost , mislim osim setnje da se stene razvije?
dosta informacija sam mogao naci po francuskim sajtovima vezani za sarplaninca ali nista vezano za fizicki razvoj .
i dali imate bilo kavu preporuku za kako edukovati sarplaninca ,osnovne stvari ,vasa iskustva itd
i zadnje pitanje za vas koji uzgajate i idete na razna takmicenja :
sto se tice standarda sarplaninca dali se razlikuju nasi i strani standardi za tu rasu ? jer gledajuci neke sitove uzgajivaca van srbije cini mi se da se razlikuje ..
ovo je jedan od sajta 35 puta francuski prvak ,10 puta svedski . 6 puta evropski
http://sarplaninac.deshautsdemalforet.levillage.org/_resultats.htm http://sarplaninac.deshautsdemalforet.levillage.org/noschiens.htm

ovo je jedan drugi uzgajivac http://sarplaninac.deshautsdemalforet.levillage.org/cadre1.htm
znam da je na francuski ,mozete preko google translate ceo site da prevedete ili mene pitajte

Jesu Šarplaninaci svojeglavi ,ali ne uvek kad se ponaša prema njima normalno oni to uzvraćaju , ali inače vaše štene je još beba vezana za vas jako biće i toga da neće uvek da posluša ili kad joj se kaže više puta tek tada radi to.
Jedan način uvek pali kod pasa da učete psa uz grickalicu mislim na nagrade ne puno jedan mali zalogajčić. Stavite u đep male zalogajčiće i kad je pozovete i ona dođe tada joj daj te i to nekoliko putu posle toga doćiće jel zna da dobija nagradu. Nemojte velike i puno zalogaja samo kad je zaslužila . Isto tako još neke stvari podignite ruku imate malo hranu u ruku i tražite da sedi možda treba malo gurnuti na dole guzu prvi put a posle toga kad sedne dajte zalogaj ...Opet kažem ne puno i ne treba to često forsirati.
Šarplaninac je naša rasa nema potrebe da se gleda neki franuski sajt ima i naših sajtova,na sajt svako piše šta hoće ..Inače moje mišljenje da Francuzi nikad nisu imali dobre Šarplanince meni lično ovi psi ne sviđaju se. Ima lepo napisan Standard na Srpskom pročitajte i shvatićete šta želi Standard da kaže. Jedan je standard koji je prihvaćen koje je napisano Prof. Pavlović .
Nažalost ima jako puno prvaka i šampiona a ne znači da su svi ti psi vrlo kvalitetni ( sad je bilo u Amsterdamu evropska izložba bilo je prijavljeno 6 -7 šaraca ni jedan iz Srbije pa tako lako se dobija titula ) Srbiji ima pasa koji nikad nisu bili na izložbu a mnogo više se uklapaju u standard nego neki Svetski prvaci.
Što se tiče razvoja šteneta kvalitetno hranite obezbedite prirodno kretanje ( dvorište ..) i sam će se razvijati kako je genetski kodirano. Možda možete od nekih odgajivača Šarplaninaca da pitate za neki savet . Šarplaninac je još jedan od prirodnijih rasa koji ne zahteva previše . Redovno čistite od gliste , vakcinacije kvalitetna hrana i to je to. Ili pored još jedno štene ako imate uslova i to je po meni jedno zdravo rastanje ..Štenci igraju se juracaju se ,počinju zajedno da čuvaju ..u svakom slučaju ne bila sama .
Pozdrav Adrijana

Poslednja izmena:
nisam se lepo izrazio , trebao sam reci : zar nema jedan standard pa moraju svi (francuzi ,englezi itd ... da se predrzavaju toga ? ako je ( i jeste) sarplaninac nasa rasa trebali bi i ti sarplaninci koji idu na razne svetske izlozbe da se drze toga ne bi smeli da osvoju bilo kakvu titulu :( ,ovako izgleda da nam kradu nase ,menjajuci definasan standard .
razumem da nasi uzgajivaci ne mogu tek tako da putuju na izlozbe ,znajuci da kod nas kvalitetno stene kosta nekoliko stotina evra ,dok na zapadu isti bi se prodao par hiljdada, to mi sve jasno sto nema nasi domaci na ta takmicenja nego ponavljam brine me to malo u vezi standarda ,kao da nam kradu nase ,menjaju i za koju godinu bice njihovo :(
dao sam francuski link jer sam tamo roden ,odrastao ..... 35 godina sam tamo ziveo pa mi lakse citati francuski nego neki svabski ), inace sam isao i na druge sajtove ,trazio sam sto vise info po nasim i tudim sajtovima ,i sve sto sam mogao procitati me malo zabrinulo ,kako bi francuzi reagovali kad bi neko menjajo standard njihovog nekog psa i osvajajo titule ili englezi ....
ali je sve to 'deja vu'

Sokolo, kao sto je Utvar napisao, kad bi nasi izlagaci mogli da putuju i izlazu svoje pse, prvo sto bi se doprinelo popularizaciji rase pa bi i sudije bolje poznavale standard, a drugo, iz kvaniteta se skogo neminovno izrodi i kvalitet (dokaz za to su ruski sportisti-ima ih mnogo pa medju njima bude i po koji vrhunski).

nisam se lepo izrazio , trebao sam reci : zar nema jedan standard pa moraju svi (francuzi ,englezi itd ... da se predrzavaju toga ? ako je ( i jeste) sarplaninac nasa rasa trebali bi i ti sarplaninci koji idu na razne svetske izlozbe da se drze toga ne bi smeli da osvoju bilo kakvu titulu :( ,ovako izgleda da nam kradu nase ,menjajuci definasan standard .
razumem da nasi uzgajivaci ne mogu tek tako da putuju na izlozbe ,znajuci da kod nas kvalitetno stene kosta nekoliko stotina evra ,dok na zapadu isti bi se prodao par hiljdada, to mi sve jasno sto nema nasi domaci na ta takmicenja nego ponavljam brine me to malo u vezi standarda ,kao da nam kradu nase ,menjaju i za koju godinu bice njihovo :(
dao sam francuski link jer sam tamo roden ,odrastao ..... 35 godina sam tamo ziveo pa mi lakse citati francuski nego neki svabski ), inace sam isao i na druge sajtove ,trazio sam sto vise info po nasim i tudim sajtovima ,i sve sto sam mogao procitati me malo zabrinulo ,kako bi francuzi reagovali kad bi neko menjajo standard njihovog nekog psa i osvajajo titule ili englezi ....
ali je sve to 'deja vu'

Ok, u svakom slučaju kako sam napisala Standard je jedan i to je standard što je Prof. Pavlović napisao i prznato pod FCI .
Vrlo je jasano napisano i razumno ,čitajući druge standarde Šarplaninac standard je jedan od lepših napisano .
E sad moje viđenje je na to ( neko voli plavo neko zeleno , nekom je jabuka slatka a nekom je kisela..) da ima razna tumačenje oko toga ,nažalost kod nas Šarplaninaca ( ne mislim na sve) drže takav sloj ljudi da su intelktualno vrlo ..hmm.. (kako da se izrazim) niski. I neke osnovne stvari ne svataju ne samo u čitanje i tumačenje standarda nego u celoj kinologiji .
E sad ima takav sloj ljudi koji to drukčije vidu i napravili drukčiji izgled Šarplaninaca i plus marketinski uspeli . No svaka čast i to treba znati. Ali ipak treba držati se Standarda i ne praviti od miša slona.

U svakom slučaju moje mišljenje da vaša ženkica ima partnera i zdravo da rastu zajedno.

Eto naš web stranica nismo nešto puno pisali slike pričaju za sebe.. sarplaninac.yolasite.com

Po mome jedan od lepših web stranica ( a ima i na francuskom pa lakše da čitate)
http://sarplaninac-lesmontagnesserbes.info/
A usput može malo slikica od bebonje :rumenko: da vidimo kako napreduje.:super:

Poštovanje Adrijana

ja bi imao najmanje 2 sarplaninca da bi se samo ja pitao ,ali .... :(

evo malo slika :

pocela da na nas gricka svojim ostrim zubicima ,malo je neprijatno :sad2: :rtfm:
za ' NE ' jos ne reaguje ,:gace:
to jom dode negde oko 17h00 ,e tada pocinje da ludi dobri pola sata moze i da zaboli pa moram paziti kad je sa detetom napolje .
jos jedan mali problem ispod terase sam jom namestio gde da spava i tu jom je klopa ,zimi je toplo a leti ladovina ,ali ,uvek postoji ali ,nikako nece tu ,spava ili ispred vrata ili iskoristi svaku priliku da ude i legne u hodnik ,nadam se da ce do zime prihvati njeno mesto.
Eh ,da me ne razumete pogresno ,pisem ovo kao neka vrsta bloga , kako napreduje ,sta radi itd .
mozda promeni nekom negativno misljene sto bi neko imao vezano za sarpe.
cuo sam dosta toga negativno dok se setamo ,i da kazem to odma, to sto neko cuo od nekog ko je to video ude mi na jedno uvo i izade na drugo :whistling:
ajd pozdrav svim ljubimcima sarpa i ostalima .

ps : nema loseg ,glupog ,opasnog ... pasa ,pas je samo ogledalo vlasnika !

Poslednja izmena:

Back