Sarmatski Srbi

Surbi (Bulg.) - brachata Surbi' (B16a Bulgarianized version of the Serbian for "the brother Serbs" )

Surbahar - The 'Surbahar' is one of the most fascinating instruments of Northern India. The 'Surbahar' is especially suited for playing serious classical styles of Hindustani music. It is basically the same as a sitar except larger and with a deeper tone. It is 60 inches long with movable and very long frets that allow a glissando of 6 or 7 notes on the same fret by pulling the string across the fret.

Surb (Armen.) - etc. Surb Sargis (Saint Sergius) ; Surb Khatch (= Holy Cross, 9th 10th c.);

Sribali ritual - the blood sacrifice of sheep, goats and buffalo

Srbinda - Name of a Rg Veda demon; , ku-sur(u)-binda, bainda (Bind tribe),

post-Vedic Vindh-ya (Kuiper 1939 = 1997: 3 sqq.).

RIG VEDA - BOOK THE EIGHTH HYMN XXXII. Indra.

1. KANVAS, tell forth with song the deeds of Indra, the Impetuous,

Wrought in the Soma's wild delight.

2 Strong God, he slew Anarsani, Srbinda, Pipru, and the fiend,

Ahisuva, and loosed the floods.

Упитан сам за представнике "нордијске школе" у историографији, па да поновим одговор:
Како сам чуо Иларион Руварац.
У извесном смислу комплетна историја коју учимо у школама. Односно, ограђујем се, она коју сам ја учио осамдесетих у школи. Нешто мало о старим Словенима, још мање о Илирима и Трачанима. О Сарматима ништа. Лепенски вир? Можда поменут. Сад тренутно не знам како је. Вероватно има напретка око праисторије - Лепенски вир, Винча и мало се више поносимо римским царевима.
Радивој Радић, иначе одличан византолог баш је ђоном ишао на све који се питају шта је било пре догађаја који је нама познат као Сеоба Словена. А нема баш много пандана у историји да један народ у једном таласу преплави територију и потпуно је "преузме", како су нас учили. Јеси ли се запитао како то да Француска данас није германска, поред толиких Франака, Алемана, Гота, Бургунда...
И да се вратимо на тему - шта се данас у школи учи о Сарматима уопште, и о племену које се звало Сербои? Само питам. Јес да имплицирам питањем како се не учи, ако грешим признајем грешку.
Не кажем да треба да их замишљамо са опанцима и трубама (труба наравно није српски инструмент, уопште). Кажем да не треба прећуткивати.

Упитан сам за представнике "нордијске школе" у историографији, па да поновим одговор:
У извесном смислу комплетна историја коју учимо у школама. Односно, ограђујем се, она коју сам ја учио осамдесетих у школи. Нешто мало о старим Словенима, још мање о Илирима и Трачанима. О Сарматима ништа. Лепенски вир? Можда поменут. Сад тренутно не знам како је. Вероватно има напретка око праисторије - Лепенски вир, Винча и мало се више поносимо римским царевима.
Радивој Радић, иначе одличан византолог баш је ђоном ишао на све који се питају шта је било пре догађаја који је нама познат као Сеоба Словена. А нема баш много пандана у историји да један народ у једном таласу преплави територију и потпуно је "преузме", како су нас учили. Јеси ли се запитао како то да Француска данас није германска, поред толиких Франака, Алемана, Гота, Бургунда...
И да се вратимо на тему - шта се данас у школи учи о Сарматима уопште, и о племену које се звало Сербои? Само питам. Јес да имплицирам питањем како се не учи, ако грешим признајем грешку.
Не кажем да треба да их замишљамо са опанцима и трубама (труба наравно није српски инструмент, уопште). Кажем да не треба прећуткивати.

Moje pitanje je bilo konkretno i jasno , nisam pitao o Lepenskom Viru , opancima , Radiću , Francima i Gotima. Pitao sam ko su predstavnici nordijske istorijske škole u svetu i kod nas.
Ruvarac nije bio zastupnik nordijske škole jer to bi značilo da je on utemeljvač, što je apsurd.

Poslednja izmena:
Ето, спали ме, не знам имена. Задовољан?!
Знам само да се у школама неке ствари нису училе у моје време и чуо сам да неки за то окривљују "нордијску" или "бечку" школу.
А поприлично се добро сећам шта се у школи учило.

Са друге стране, све се да изгугловати.

Poslednja izmena:
Ето, спали ме, не знам имена. Задовољан?!
Знам само да се у школама неке ствари нису училе у моје време и чуо сам да неки за то окривљују "нордијску" или "бечку" школу.
А поприлично се добро сећам шта се у школи учило.

Са друге стране, све се да изгугловати.

He he , U redu , nije ništa strašno priznati da se nešto ne zna a ovaj forum i služi da se znanje nadogradi.
Nordijska škola je pravac u nacističkoj Nemačkoj koji je u sukobu "više" arijevsko-nordiske-germanske rase i nižih rasa video pokretač istorijskih procesa . Zastupnik ovakvih shvatanja bio je Alfred Rozemberg (1893-1946) pisac knjige Mit 20.veka i jedan od glavnih ideologa nacizma. Kao što napisah u prošlom postu Ruvarac je pisao u XIX veku tako da on nema nikakve veze sa "nordijcima". a kod nas koliko ja znam i ne postoji ni jedan istoričar takvog usmerenja (ovde ne računam pseudoistoričare).
Što se tiče Radića , njegova pobuna protiv novoromantičara nijje ta što Srbi ili Sloveni nisu postojali pre doseljavanja na Balkan . već protiv nekritičkog romantičarskog , nenaučnog i infantilnog pristupa prošlosti . Pri svemu tome Radić se oslanja na dugogodišnju tradiciju kritičkog istoricizma koja počinje tamo od Ruvarca pa nadalje.

А ту си значи циљао.
Пази, иста реч у разним земљама може да значи разне ствари, а не верујем да неко Руварцу качи да је претеча нациста (као што Милетић испаде за неке фашиста пре појаве појма фашизма...). Но, признајем да је требало водити рачуна приликом именовања. Постоји и појам "бечка школа", мада он опет код староградских шерета има друго значење (нема везе с историјом).
А кад помињем ту школу - нису ли сличне идеје о подређености Словена (у Русији германским Варјазима, на Балкану Аварима) утицале рецимо на Хитлера да тврди како су исти инфериорни. Па је било шта је било. А на брдовитом Балкану многи би нешто да не буду Словени, па траже претке по иранима... Ерго, нисмо баш ни далеко од тих идеја "крви & тла".
Што се тиче критичког историцитзма, можда је баш исувише критичан. Мој другар, историчар, поменух га на теми о исходу Првог светског рата, рече једном да историја барата само писаним изворима. Па мислим да у науци сад постоји мултидисциплинарност. Нек се види мало шта каже археологија, шта лингвистика... А ти писани извори, нису баш сви поуздани. Византијским, које су узимали за свету књигу, сад се баш и не верује много.
И онда на крају добијамо да добар ђак (што није баш добар израз) мож да заврши неку гимназију а да не зна уопште за Сармате о којима овде причамо. Може да знамо само неко ко има времена и воље (или је профи историчар, археолог, антрополог...) а требало би да буде део опште културе.
Наравно, можда није тачно шта Сулимирски каже. Рецимо да је то теорија. Међутим, ја сам из биологије учио коацерватну и неку Опаринову теорију, а нико још није доказао да је из неживота настао живот.

Ajde ti nama objasni kakva je to nordijska škola , ko su predstavnici nordijske škole a ko je u srpskoj istoriografiji zastupnik takve škole ?
Najveći zagovornik ove škole bio je Gordon Čajld pa je, pred smrt od nje odustao i nazvao je detinjastom. Hipoteza, sad odbačena, NŠ je da su Arijevci došli sa severa i da se tamo razvila tzv. arijanska civilizacija. Tamo jednostavno nije bilo uslova za tako nešto niti arheografija to može da potvrdi. Sličnost između nordijaca i BB škole je da obadve prikazuju Srboslovene kao primitivne došljake, jednom rečju bedu koju treba pokatoličiti, oduzeti im istoriju i od nacije napraviti pučinu grdnu. Taj proces je vidljiv u Sloveniji zelo jasno. Ali, Srbi se ne daju iako među njima još uvek paradiraju titoističko- kominternovski istoričari, ali, mlađa garda nije takva.:heart:

@ supertruper Ja stvarno ne znam kakve si to toponime gledao i citao? ja sam ih nasao da ne lupam sada ali preko 100-njak a mozda i vise i sve su to imena danasnjih gradova,reka,planina,jezera itd, ali sto je najinteresantnije tacno se nalaze ili postoje (neki vise ne) na putu iz Indije do Srbije kako su to malo veci mudasi opisali (mislim na istoricare).
I jos da dodam da sam neki dan (kada je Djokovic pobedio) naisao na grupu Luzickih Srba ovde gde ja zivim i jako slicno pricaju nas jezik (nesto kao nas,ruski i rusinski) ma nas narod 100% SRBI :)

Današnji Ishafan, nekadašnji srpski Lugistan, je prepun mesta koja nose srpske toponime. Na groblju Tepe Sarbana, na nadgrobnoj steli iz XV veka pre n.e. lepo se vidi pokojnik na konju, sa brčinama i šajkačom na glavi. Ipak, najviše me je oduševio hotel Serban ispred čuvenog lokaliteta Mohendžo Tu je i oblast Sabrosa (Zagros) itd.

Poslednja izmena od moderatora:
Ruvarac je stavljen ad acta i niko zdravog razuma se na njega više ne poziva. Ja sam čitao Panteliju Srećkovića i pitao sam se kako se uopšte usudio da napadne takav jedan rad sa puno akribje. Ali, Ruvarac je imao tantijeme iz Beča, kapala kinta i on je svoj antisrpski posao valjano obavio.
Radić se grebao o autohtoniste i to o nesrećnog penzionera Udbe- Deretića. Nije reč napisao protiv jednog Relje, Radoja Petrovića, Milanovića, Jankovića tj. onih koji imaju diplome- pametan, ne čačka mečku nego je udario na znanjem nejake persone. On lično još nije stigao da nauči starogrčki niti ga, za razliku recimo od Milanovića, koristi. Pravi rasni pripadnik resavske škole.:think:

Najveći zagovornik ove škole bio je Gordon Čajld pa je, pred smrt od nje odustao i nazvao je detinjastom. Hipoteza, sad odbačena, NŠ je da su Arijevci došli sa severa i da se tamo razvila tzv. arijanska civilizacija. Tamo jednostavno nije bilo uslova za tako nešto niti arheografija to može da potvrdi. Sličnost između nordijaca i BB škole je da obadve prikazuju Srboslovene kao primitivne došljake, jednom rečju bedu koju treba pokatoličiti, oduzeti im istoriju i od nacije napraviti pučinu grdnu. Taj proces je vidljiv u Sloveniji zelo jasno. Ali, Srbi se ne daju iako među njima još uvek paradiraju titoističko- kominternovski istoričari, ali, mlađa garda nije takva.:heart:

Поготово јер су сви Енглези, Нордијци и Берлинци римокатолици.

Današnji Ishafan, nekadašnji srpski Lugistan, je prepun mesta koja nose srpske toponime. Na groblju Tepe Sarbana, na nadgrobnoj steli iz XV veka pre n.e. lepo se vidi pokojnik na konju, sa brčinama i šajkačom na glavi. Ipak, najviše me je oduševio hotel Serban ispred čuvenog lokaliteta Mohendžo Tu je i oblast Sabrosa (Zagros) itd.

@supertruper TOOOOO care !!!
samo ovo sto sam ti poslao (mislim na ove toponime) nisam ni 1/4-nu poslao da vidis malo opirnije,a slike ne mogu vise da stavljam jer sam ispunio ono ( dodaj priloge) prozorce tj. 47.68 MB ebi ga
a bas sam se bio naostrio da vam postujem par slika pa cak i tu sa brkajlijom u sajkaci,takvih slika imam i to ne samo iz Irana nego i Indije,kine,rusije,afganistana,kurdistana,pakistana itd itd.
Sto me odmah vraca na tezu od Olge Pjanovic pa cak i ovoga zadnjeg tkz.istoricara Jovana Deretica. Pazi ja ne tvrdim da je Deretic u pravu 100% (NITI SAM NJEGOV PRATILAC) ali ima dosta potvrda i tkz. dokaza koje nije on izmislio nego su tvrdnje ili ti dokazi razbacani svuda po svetu, samo ih treba naci i " dobro" protumaciti. Ovde mi jedan istoricar rece da se papirologija,dokumentacija ili tkz. dokazi trebaju traziti po arapsko-muslimanskim zemljama.
Kaze sledece:kada su arapi poceli da osvajaju po bliskom istoku od turske do s.arabije pa cak do spanije sto ne spada u istok a kamo li u bliski vec ZAPAD,tada su njihove naredbe bile da se ocuvaju crkve,hramovi, i ostala veroispovesna dobra i da se oduzimaju spisi,knjige pa cak i kamene ploce,gde god da je bilo nesto interesantno ili vazno po njih.Tako da je Maroko plenio sve sto je stigao u nadi da dopuni,ispravi ili poboljsa njihov standard u ucenju krenuvsi od samog kuvanja,odrzavanja velike kolicine hrane,negovanje konja i raznih domacih zivotinja koje su sluzile u svakodnevnici, do poboljsanja medicine,lova,ribolova itd. Sve je to krenulo od 4 - 2 veka pre nove ere ali u novoj eri su vec usavrsli svoju medicinu pod br.1, vojnu i stratesku vestinu,kao i mnoge druge vestine.A arapi su bili prvi koji su napravili neku vrstu raketnog sistema,koje je bilo vise za zaplasivanje neprijatelja nego da ima neku razarajucu moc ili dejstvo prema suprotnoj strani.
Sami ostaci utvrda i gradjevina iz 2 veka pre nove ere (ako sam dobro zapamtio) to dokazuju od juzne do severne strane Spanije,a 10-tak godina posle cela Spanija pa cak i jedan deo juzne Francuske.
Samo ima jedna ne suglasica kod istoricara; jedni tvrde da su Marokanci (tako su ih nazivali) dosli sa osvajackom namerom,dok drugi tvrde da su Marokanci dosli u evropu po zahtevu tadasnjeg kralja ili nekog drugog cinovnika da im pomognu u izgradnji,stocarstvu,poljoprivredi itd. po daljnjim istrazivanjima su dokazali da je Spanija u to vreme bila jako siromasna i bilo je totalno rasulo,pogotovo u juznim delovima Spanije gde je susa i neplodnost zemlje dovelo do izgladjivnja pa cak i kanibalizma.Mada se sada sve vise tvrdi ova druga solucija,da su ih Spanci pozvali kod njih iz vise razloga,a najveci razlog je bio da se zastite od okupacije samih njih.
Kada nadjem nesto vise o ovome postavicu ovde.

@supertruper TOOOOO care !!!
samo ovo sto sam ti poslao (mislim na ove toponime) nisam ni 1/4-nu poslao da vidis malo opirnije,a slike ne mogu vise da stavljam jer sam ispunio ono ( dodaj priloge) prozorce tj. 47.68 MB ebi ga
a bas sam se bio naostrio da vam postujem par slika pa cak i tu sa brkajlijom u sajkaci,takvih slika imam i to ne samo iz Irana nego i Indije,kine,rusije,afganistana,kurdistana,pakistana itd itd.
Sto me odmah vraca na tezu od Olge Pjanovic pa cak i ovoga zadnjeg tkz.istoricara Jovana Deretica. Pazi ja ne tvrdim da je Deretic u pravu 100% (NITI SAM NJEGOV PRATILAC) ali ima dosta potvrda i tkz. dokaza koje nije on izmislio nego su tvrdnje ili ti dokazi razbacani svuda po svetu, samo ih treba naci i " dobro" protumaciti. Ovde mi jedan istoricar rece da se papirologija,dokumentacija ili tkz. dokazi trebaju traziti po arapsko-muslimanskim zemljama.
Kaze sledece:kada su arapi poceli da osvajaju po bliskom istoku od turske do s.arabije pa cak do spanije sto ne spada u istok a kamo li u bliski vec ZAPAD,tada su njihove naredbe bile da se ocuvaju crkve,hramovi, i ostala veroispovesna dobra i da se oduzimaju spisi,knjige pa cak i kamene ploce,gde god da je bilo nesto interesantno ili vazno po njih.Tako da je Maroko plenio sve sto je stigao u nadi da dopuni,ispravi ili poboljsa njihov standard u ucenju krenuvsi od samog kuvanja,odrzavanja velike kolicine hrane,negovanje konja i raznih domacih zivotinja koje su sluzile u svakodnevnici, do poboljsanja medicine,lova,ribolova itd. Sve je to krenulo od 4 - 2 veka pre nove ere ali u novoj eri su vec usavrsli svoju medicinu pod br.1, vojnu i stratesku vestinu,kao i mnoge druge vestine.A arapi su bili prvi koji su napravili neku vrstu raketnog sistema,koje je bilo vise za zaplasivanje neprijatelja nego da ima neku razarajucu moc ili dejstvo prema suprotnoj strani.
Sami ostaci utvrda i gradjevina iz 2 veka pre nove ere (ako sam dobro zapamtio) to dokazuju od juzne do severne strane Spanije,a 10-tak godina posle cela Spanija pa cak i jedan deo severne Francuske.
Samo ima jedna ne suglasica kod istoricara; jedni tvrde da su Marokanci (tako su ih nazivali) dosli sa osvajackom namerom,dok drugi tvrde da su Marokanci dosli u evropu po zahtevu tadasnjeg kralja ili nekog drugog cinovnika da im pomognu u izgradnji,stocarstvu,poljoprivredi itd. po daljnjim istrazivanjima su dokazali da je Spanija u to vreme bila jako siromasna i bilo je totalno rasulo,pogotovo u juznim delovima Spanije gde je susa i neplodnost zemlje dovelo do izgladjivnja pa cak i kanibalizma.Mada se sada sve vise tvrdi ova druga solucija,da su ih Spanci pozvali kod njih iz vise razloga,a najveci razlog je bio da se zastite od okupacije samih njih.
Kada nadjem nesto vise o ovome postavicu ovde.

Isto tako je ciscena teritorija Srbije jos od Stefana Nemanje i Svetog Save, jer su priklonili i poklonili Vizantiji i vizantijskoj crkvi. U njihovo vrijeme i njihovom zaslugom doslo je do prve istorijske podjele Srba na tkz. pripadnike "svetotackog" hriscanstva (koje je bilo ideolosko-politicka udarna snaga Vizantije), i na tradicionalno hriscanstvo srbske narodne crkve (poluvjerce iz Dusanovog Zakonika, koje su rimokatolici nazvali bogumilima).

Jos sam i ovo zaboravio (mada mislim da sam to vec negde postavio ovde na sajtu) Kinezi imaju neki spis na trescicama od bambusa da su (nisam siguran koje je doba u pitanju pa necu da lupam,ali cim proverim postavicu) dok su ratovali sa drugim provincijama pozvali Zerbsko pleme koje je bilo ratnicki nastrojeno da im pomognu u borbi protiv susedne provincije znaci to je bilo preo nego je kina postala ujedinjena mislim pazi mislim da je Quin bio taj neki vojvoda ili sta vec, koji ih je pozvao,dalje na tim trescicama pise da su Zerbi bili nastanjeni izmedju Indije i Kine u to vreme i da su bili mnogobrojno pleme i da su ratovali s' kim su stigli a najvise su bili placenici,placalo se u stoci,zemlji,zlatu,zenama, dragom i poludragom kamenju nama danas poznatim.
Samo da prekopam po mom kompu pa cu da postavim tu sliku trescica.

Isto tako je ciscena teritorija Srbije jos od Stefana Nemanje i Svetog Save, jer su priklonili i poklonili Vizantiji i vizantijskoj crkvi. U njihovo vrijeme i njihovom zaslugom doslo je do prve istorijske podjele Srba na tkz. pripadnike "svetotackog" hriscanstva (koje je bilo ideolosko-politicka udarna snaga Vizantije), i na tradicionalno hriscanstvo srbske narodne crkve (poluvjerce iz Dusanovog Zakonika, koje su rimokatolici nazvali bogumilima).

Sve je to manje vise istina vecinski jeste istina, samo jedno zameram Nemanjicima,a to je sto su spaljivali spise i dokumenta koja njima nisu odgovarali,mislim ako je istina napisana o necemu pa treba je sacuvati a ne unistavati ma kakva ona bila.Isto po meni najgore delo ikada napravljeno je spaljivanja mostiju SV. SAVE na vracaru od turaka i tome slicnim
A sto se tice katolizma tu necu da ulazim u OPSTE vecinu sranj.a i bogohuljenja je bas ta rimo-katolicka crkva napravila,ebe se meni sto su to radili svojima,ali me ljuti sto su to radili i NAMA

Jos sam i ovo zaboravio (mada mislim da sam to vec negde postavio ovde na sajtu) Kinezi imaju neki spis na trescicama od bambusa da su (nisam siguran koje je doba u pitanju pa necu da lupam,ali cim proverim postavicu) dok su ratovali sa drugim provincijama pozvali Zerbsko pleme koje je bilo ratnicki nastrojeno da im pomognu u borbi protiv susedne provincije znaci to je bilo preo nego je kina postala ujedinjena mislim pazi mislim da je Quin bio taj neki vojvoda ili sta vec, koji ih je pozvao,dalje na tim trescicama pise da su Zerbi bili nastanjeni izmedju Indije i Kine u to vreme i da su bili mnogobrojno pleme i da su ratovali s' kim su stigli a najvise su bili placenici,placalo se u stoci,zemlji,zlatu,zenama, dragom i poludragom kamenju nama danas poznatim.
Samo da prekopam po mom kompu pa cu da postavim tu sliku trescica.

http://en.wikipedia.org/wiki/Xianbei_state
“Xianbei” was also recorded as “Sian-pie,” “Serbi,” “Sirbi” and “Sirvi”

Sve je danas javno nema vise tajni :)

http://en.wikipedia.org/wiki/Xianbei_state
“Xianbei” was also recorded as “Sian-pie,” “Serbi,” “Sirbi” and “Sirvi”

Sve je danas javno nema vise tajni :)

Ma znam rode da nema vise tajni,ali opet ovisi s' kim imas posla i dali si clan neke politicke grupe i sl. *** znas kako to ide
Da to sam isto postavio negde ovde i uz pomoc jos jednog forumasa ovde sa sajta izvini ali se stvarno ne mogu setiti ko je to bio,samo znam da sam postavio neke slike i neki post a onda se nadovezao jos jedan forumas ??? i postavio bas to “Xianbei” i objasnio opsirnije
U svakom slucaju hvala .:ok:

Ma znam rode da nema vise tajni,ali opet ovisi s' kim imas posla i dali si clan neke politicke grupe i sl. *** znas kako to ide
Da to sam isto postavio negde ovde i uz pomoc jos jednog forumasa ovde sa sajta izvini ali se stvarno ne mogu setiti ko je to bio,samo znam da sam postavio neke slike i neki post a onda se nadovezao jos jedan forumas ??? i postavio bas to “Xianbei” i objasnio opsirnije
U svakom slucaju hvala .:ok:

Da nebi gusili ovu temu ...
http://forum.krstarica.com/showthread.php/481508-Rodoslov-Srba-Narodi-koji-su-se-zvali-Srbi

Back