- Poruka
- 30.597
по ставовима на овој теми јесте, само што ти знаш понешто а она баш ништа, што није ни чудо јер се образује са хрватске википедијеTesko da smo ona i ja kompanjoni.
Poslednja izmena od moderatora:
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
по ставовима на овој теми јесте, само што ти знаш понешто а она баш ништа, што није ни чудо јер се образује са хрватске википедијеTesko da smo ona i ja kompanjoni.
Na to da je citat na koji se ti pozivas telefonski razgovor nemackih oficira i da u zvanicnom memorandumu toga uopste nema. Uostalom Martovski pregovori nisu nikakva tajna O njima je govorio i Tito i Koca i na kraju tu je Lekoviceva knjiga.
- - - - - - - - - -
Samo sam citirao prepametnog Danila a nadam se da njega ne ubrajas u komuniste.
Ne ides ni ti i Jovo Kapicic zajedno pa ga jos uvek drzis.
Naravno da sam procitao Lekovicevu knjigu i naravno da odlicno znam sta stoji u njoj i naravno da izvlacis citate iz konteksta onako kako tebi to odgovara. I naravno da imas potpuno drugacije arsine za partizane i cetnike sto je i normalno. I naravno da sam iz nase prepiske izvukao tacno ono sto sam zeleo. Rekoh ti da sam ja clan KP i da ovde nisam slucajno ali nemam interesa da ostajem duze i da se bavim ozbiljnijie ovim PDF-om ovde ipak ima premalo pregleda da bi ostvario ono sto sam sebi zacrtao kao zadatak. Ostaj mi zdravo bilo mi je pravo zadovoljstvo ratovati sa tobom.kad neko ni u cemu ne moze da bude konkretan znaci da vrda...a ti to radis sve vreme...taj memorandum na koji se ti pozivas je samo jedan od dokumenata koji prati ovu saradnju, s pocetka pregovora u martu, a ako si citao Lekovica, sto sumnjam, znas da su se ovi pregovori razvukli na Sarajevo i Zagreb, do kraja aprila...Inace, taj memorandum je jedini pisani trag koji je bio dostupan za vreme Titove vladavine jer se vesto skrivao svaki detalj o ovom dogadjaju. Podseticu da je iz jedine ''strane'' knjige na temu II sv.rata koja je prevedena u Titovoj Jugoslaviji izabecen deo teksta i slike o ''Martovskim pregovorima''. Ali cak i na ovom memorandumu stoje kljucne stvari ove saradnje, a to je jasno isticanje da su komunistima cetnici najvecii neprijatelji...Veoma zanimljivo za narodnooslobodilacku vojsku i vise nego jasno da partizani to nikada nisu bili, vec klasicna partijska vojska KPJ ciji je osnovni cilj osvajanje vlasti. Druga je stvar sto toga vecina Srba koja je bezala od ustaskog noza i utociste nasla u partizanima, nije bila svesna...
Takodje, taj memorandum nosi datum 11.mart, a ja sam te pitao sta ce onda major Streker u drustvu partizana na slici od 18.marta pa i u kasnijem periodu...
da je prica mnogo sira i dublja od ''tvog'' memoranduma, potvrdjuje i sam Lekovic:
Sadrzaj ovog memoranduma koji su potpisala sva tri clana delegacije, gotovo je u svemu istovetan sa zabeleskom (zapisnikom) vodjenom u toku razgovora. Jedino se u njemu ne spominje odlucnost Narodnooslobodilacke vojske da se suprostavi britanskim trupama u slucaju njihovog iskrcavanja na jugoslovensku teritoriju, ukoliko bi doslo do njihove podrske cetnicima. Takva odlucnost postojala je i razlozi za nju su bili razumljivi, ali je delagacija zakljucila da to nije potrebno isticati u tom pisanom dokumentu.
ali i Djilas:
'Sustinu ovih pregovora sa Nemcima'' - kaze Djilas - ''ne bih objavljivao da ona stranoj javnosti nije vec nasiroko poznata''. Pri tom je ukazao da je o toj temi najopsirnije pisao Walter Roberts u knjizi ''Tito, Mihailovic...'', na koga se u svom radu jedino i poziva
Za onog ko je iole upucen u ovu temu krajnje komicno deluju pokusaji da predstavis ove ''pregovore'' kao bezazlene i nesto o cemu se oduvek sve znalo...meni je drago da vidim da nemas apsolutno ni jedan protiv argument na konkretno ovu saradnju, a tebi savetujem da se manes necega sa cim nisi upoznat jer iz posta u post tones sve dublje, iznosis neistinu za neistinom...
Da u svetu je ova saradnja postala poznata mnogo pre Lekoviceve knjige i svi autori su slozni u tome da je ovo bila sramna kolaboracija sa Nemcima...npr Majkl Liz zakljucuje:
Bio je to inspirativni takticki potez, ali sramnija kolaboracija sa Nemcima od svega onoga za sta je Mihailovic ikada bio optuzen.
Majkl Liz, Silovanje Srbije - britanska uloga u Titovom grabljenju vlasti 1943-1944
Sta kazu brojni strani autori pre nego sto je rezimski istoricar Miso Lekovic dobio zadatak da ovu saradnju uvije u sarenu lazu:
1950. godine, u Becu i Lincu je V. Hetl pod pseudonimom Valter Hagen, objavio knjigu ''Die geheime Front'' u kojoj govori o pregovorima....
O tome Hetl pise:
''Nakon nekoliko dana Petrovic je generalu Glezu preneo cudnovatu izjavu da je on u stvari general Velebit i da ima zadatak da prenese licnu Titovu poruku nemackom vojnom komandovanju. Prema toj izjavi Tito je spreman da zakljuci primirje pod sledecim uslovima: ukoliko su Nemci spremni da se obavezu da ga nece napadati u granicama jednog odredjenog podrucja, po mogucstvu u zapadnoj Bosni, tada ce se on odreci sirenja ustanka u drugim oblastima hrvatske drzave. Kao dokaz iskrenosti svojih namera naredice obustavljanje za odredjeno vreme svih teroristickih akcija.''
General Horstenau je kako Hetl navodi ozbiljno shvatio poruku, pridajuci joj poseban znacaj, i o njoj oje obavestio nadlezne organe. U novom razgovoru koji je zatrazio, posto je od Tita primio nove instrukcije, Velebit je Horstenauu ''saopstio novu vaznu Titovu licnu poruku upucenu nemackoj vladi''. ''Radilo se'' - kaze Hetl - ''o zvanicnoj ponudi Tita nemackom komandovanju da u slucaju anglo-americkog iskrcavanja zajednicki nastupaju sa nemackim divizijama koje se nalaze u Hrvatskoj, protiv snaga zapadnih sila koje bi se iskrcale na obalu''
1956. godine, u Gracu i Kelnu izasla je knjiga Rudolfa Kislinga ''Die Kroaten'', u kojoj se detaljnije govori o pokusajima Vrhovnog staba NOVJ da sa nadleznim nemackim komandantima sklopi sporazum o primirju:
''Nekoliko dana docnije Velebit je preneo generalu Glezu zvanicnu ponudu Tita da u slucaju anglo-americkih iskrcavanja stupi u dejstvo protiv iskrcanih vojnih trupa zapadnih sila zajedno sa nemackim divizijama koje se nalaze u Hrvatskoj. Ovaj predlog je ucinjen uz prethodnu saglasnost Staljina posto je Rusija bila odlucna u tome da oruzjem, pa cak i uz pomoc Nemaca, spreci ma kakav upad Angloamerikanaca na Balkan, posto je Staljin smatrao Balkan svojom interesnom sferom.......''
1960. godine u Franfurktu na Majni i u Tibingemu izasle iz stampe knjige Paula Leverkina ''Der geheime Nachrichtendienst....'' i Helmuta Gintera Damsa ''Der zweite Weltkrieg'' u kojima se izmedju ostalog govori o tim pregovorima. I u knjizi ''Geschichte des zweiten Weltkrieges'' koja je iste godine izasla u Vircburgu, nalaze se iste tvrdnje o pregovorima.
U toku 1961. i 1963. godine objavljene su u Londonu, Keselu i Njujorku knjige Antoni Pirija ''Operation Bernhard'' i Zak de Lonija ''Secret Diplomacy of WWII'', u kojima se takodje govori o pregovorima i osudjuje navodno izrazena spremnost NOVJ da se iskrcavanju anglo-americkih trupa na jadransku obalu odupre po svaku cenu, pa makar i u saveznistvu sa nemackom vojskom''
U knjizi Zivka Topalovica (Pokreti narodnog otpora u Jugoslaviji 1941-1945'', izdatoj 1958. u Parizu), Borivoja Karapandzica (''Gradjanski rat u Srbiji 1941-1945'', stampanoj u Klivlendu, SAD, 1958) i Mihaila Minica (''Rasute kosti'', objavljene 1965. u Detroitu, SAD) uglavnom prepricavaju Hetlove tvrdnje.
Topalovic tako govori o ''Titovoj ponudi Nemcima za saradnju protiv Angloamerikanaca pa kaze: ''Ovu cinjenicu da je Velebit zaista bio u Zagrebu kod nemackog generala, Titovci nisu smeli odlucno da demantujue''
A Karapandzic navodi da je kruna ''komunisticko-hitlerovske saradnje bila misija Titovog generala Vladimira Velebita'' koji je ''pod laznim imenom dr Petrovic bio od strane Tita akreditovan kao zvanicni predstavnik Vrhovnog komunistickog staba kod Hitlerovog glavnokomandujuceg generala u Zagrebu Gleza fon Horstenaua''. ''Titov predstavnik u Zagrebu, advokat Velebit, kaze on, ''kao hrvatski komunista (Velebit je po nacionalnosti Srbin - prim. M.L.), sporazumno sa hrvatskom perjanicom Pavelicem, radi preko nemackog komandanta za Hrvatsku, djenerala Gleza, da se Tito s partizanima drzi na teritoriji ustaske Hrvatske i pripremi za borbu protiv cetnika i srpskog naroda''
Treba imati u vidu da do tada, kada su izdate ove knjige jos nisu bila dostupna dokumenta koja Miso Lekovic kasnije objavljuje u svojoj knjizi, pa svi pricaju samo o Velebitovoj misiji u Zagrebu, a ne i o boravku trojice delegata Vrhovnog staba u Gornjem Vakufu, i Djilasovom i Velebitovom boravku u Sarajevu i Zagrebu. Tada arhivski fondovi jos nisu bili otvoreni istrazivacima (Bon, London, Vasington). Autori ovih knjiga bili su uskraceni za zapsinik razgovora u Gornjem Vakufu, ''memorandum'' Vrhovnog staba, telegrami Kasea, Ribentropa itd...)
U svojoj knjizi ''Mihailovic prema nemackim dokumnetima'' koja je 1969. objavljena u Londonu Ivan Avakumovic istice ''da su partizani izrazili spremnost da se suprostave saveznickom iskrcavanju na Balkanu''
Dakle, memorandum je samo jedan dokument, a ovde mozes da vidis sva dokumenta koja prate ovu tromesecnu saradnju, ceo zapisnik Titovih ponuda Nemcima, telegram u kome se navodi da se pouzdanost Titovih obecanja dokazala u svim dosadasnjim dogadjajima, itd...
http://www.drugisvetskirat.org/forum/gradanski-rat-i-oslobodenje/nop-u1943-godini/msg17453/#msg17453
Naravno da sam procitao Lekovicevu knjigu i naravno da odlicno znam sta stoji u njoj i naravno da izvlacis citate iz konteksta onako kako tebi to odgovara. I naravno da imas potpuno drugacije arsine za partizane i cetnike sto je i normalno. I naravno da sam iz nase prepiske izvukao tacno ono sto sam zeleo. Rekoh ti da sam ja clan KP i da ovde nisam slucajno ali nemam interesa da ostajem duze i da se bavim ozbiljnijie ovim PDF-om ovde ipak ima premalo pregleda da bi ostvario ono sto sam sebi zacrtao kao zadatak. Ostaj mi zdravo bilo mi je pravo zadovoljstvo ratovati sa tobom.
onda je to zabrinjavajuce, da si procitao knjigu,
па ако водиш неку предизборну кампању у циљу кандидовања за доживотног председника онда пређи на политику, немој само помињати други светски рат разочараћеш бирачке масе.Naravno da sam procitao Lekovicevu knjigu i naravno da odlicno znam sta stoji u njoj i naravno da izvlacis citate iz konteksta onako kako tebi to odgovara. I naravno da imas potpuno drugacije arsine za partizane i cetnike sto je i normalno. I naravno da sam iz nase prepiske izvukao tacno ono sto sam zeleo. Rekoh ti da sam ja clan KP i da ovde nisam slucajno ali nemam interesa da ostajem duze i da se bavim ozbiljnijie ovim PDF-om ovde ipak ima premalo pregleda da bi ostvario ono sto sam sebi zacrtao kao zadatak. Ostaj mi zdravo bilo mi je pravo zadovoljstvo ratovati sa tobom.
khm @ Drug stari inače slabije kapira.
Vrlo je smesno da se pregovori predstavljaju kao saradnja. Prateci ''logiku'' pojedinaca moze se ''zakljuciti'' i da su pregovori izmedju Jna i hrvatske vojske o razmeni izmedju zarobljenih i prekidu vatre tj primirija ustvari blia ''saradnja'', isto tako i pregovori izmedju Jna i zelenih beretki, a takodje i Nemaca i staljina kada su hteli da menjaju njegovog sina....
Pregovori i saradnja su dve razlicite stvari.
Martovski pregovori izmedju partizana i Nemca, odnose se na razmenu zarobljenika, inace pregovori su prekinuti, u to vreme je Bitka na Neretvi gde su svom zestinom Nemci i ostali njihovi saveznici krenuli na partizane da ih uniste.
Cetnici su ucestvovali na strani okupatora.
![]()
Hercegovački vojvoda Dobroslav Jevđević u prisustvu italijanskih oficira, februara 1943.
![]()
Italijani i četnici u Jablanici 1943
Malo da se nauci istorija.
Uskaces u usta svom americkom predsedniku...valjda je znao kome dodeljuje orden?
Uskaces sam sebi usta - procitaj sta je tema.
Italija je posle 66 godina odlucila da otvori arhiv Drugog svetskog rata....
Italijani o ustaskim zlocinima i cetnicima Momcila Djujica...
Senator Ajmone Finestra, italijanski oficir iz Drugog svetskog rata govori o ustaskim zlocinima, zbog kojih su italijanski vojnici stupili u kontakt sa cetnicima Momcila Djujica sa kojima su se zajedno borili protiv ustasa, kao i protiv ustasa i partizana zajedno....o tome da su se ustase plasile cetnika...o tome da su cetnici Djujica branili srpska sela i tamo gde su oni drzali straze, tamo nisu ustase mogle da prodju i tamo je narod sacuvao zivote...o partizanskim zlocinima...
''ČAK SU SE ZAJEDNO PARTIZANI I USTASE BORILI PROTIV NAS''
Што се мене тиче, хрватски комунисти у Главном штабу Хрватске и КПЈ сви заједно, на челу са Титом, Бакарићем, Велебитом и осталима су ништа друго него усташе у другој боји. Јер како објаснити да комунисти намерно у српским крајевима изазивају масовне погибије, а у хрватским не.
Почевши од капитулације Италије имали су 2 велика корпуса са већим процентом Хрвата него Срба у њима-Славонски и Загребачки. Да ли су та 2 корпуса икада урадили нешто битно против усташа? Не. И оно друго-налазе се на стратешким положајима НДХ, па ипак Немци и усташе никада нису покушали да изведу бар једну операцију озбиљнијег карактера против њих. И како назвати такву ситуацију у којој ни једни ни други не предузимају ишта озбиљније једни против других него чињеницом да су хрватски партизани из та 2 корпуса сарађивали са Немцима и усташама.
Другог објашњења да Немци неће да предузимају икакву озбиљну операцију против та два корпуса нема, поготово када знамо да су Немци били у изузетној предности по питању рељефа, и да би лагано могли да смрве оба корпуса да су се потрудили да организују иоле озбиљнију операцију.
Да не причамо понашање Хрвата у партизанским јединицама са српском већином.
Битније је Срећку Маноли да јануара 1943. шаље 6.личку на динарске четнике него да штити Србе у Лици, одакле Сретен Жујовић јавља да усташе надиру од Карловца и убијају.
Битније је Титу да напада четнике марта и априла 1942. него да штити Србе од усташа. Још наређује преговоре са борачким усташама, и тек када му ови дају средњи прст он одлучује да се ликвидирају.
Битније је било комунистичком Гланом штабу Хрватске да 7. банијску шаље на херцеговачке четнике, него да штити Србе на Банији од усташа.
Битније је хрватским комунистима да 5. крајишку шаљу у Источну Босну, и касније у Црну Гору и Србију него да она штити Србе на Козари.
Битније им је било да крајишке дивизије шаљу на мањачке четнике него на Јасеновац.
Итд. Да не додајемо послератно њихово понашање после рата закључно са МАСПОК-ом и новим грађанским ратом.
И после када чујем приче о хрватском антифашизму повраћа ми се. Где им је тај антифашизам био у Другом светском рату, шта су то они урадили да се назову антифашистима осим што су слали Србе партизане на четнике, припаднике истог народа...
Што се мене тиче, хрватски комунисти у Главном штабу Хрватске и КПЈ сви заједно, на челу са Титом, Бакарићем, Велебитом и осталима су ништа друго него усташе у другој боји. Јер како објаснити да комунисти намерно у српским крајевима изазивају масовне погибије, а у хрватским не.
Почевши од капитулације Италије имали су 2 велика корпуса са већим процентом Хрвата него Срба у њима-Славонски и Загребачки. Да ли су та 2 корпуса икада урадили нешто битно против усташа? Не. И оно друго-налазе се на стратешким положајима НДХ, па ипак Немци и усташе никада нису покушали да изведу бар једну операцију озбиљнијег карактера против њих. И како назвати такву ситуацију у којој ни једни ни други не предузимају ишта озбиљније једни против других него чињеницом да су хрватски партизани из та 2 корпуса сарађивали са Немцима и усташама.
Другог објашњења да Немци неће да предузимају икакву озбиљну операцију против та два корпуса нема, поготово када знамо да су Немци били у изузетној предности по питању рељефа, и да би лагано могли да смрве оба корпуса да су се потрудили да организују иоле озбиљнију операцију.
Битније је Срећку Маноли да јануара 1943. шаље 6.личку на динарске четнике него да штити Србе у Лици, одакле Сретен Жујовић јавља да усташе надиру од Карловца и убијају.
Битније је Титу да напада четнике марта и априла 1942. него да штити Србе од усташа. Још наређује преговоре са борачким усташама, и тек када му ови дају средњи прст он одлучује да се ликвидирају.
Битније је било комунистичком Гланом штабу Хрватске да 7. банијску шаље на херцеговачке четнике, него да штити Србе на Банији од усташа.
Битније је хрватским комунистима да 5. крајишку шаљу у Источну Босну, и касније у Црну Гору и Србију него да она штити Србе на Козари.
Битније им је било да крајишке дивизије шаљу на мањачке четнике него на Јасеновац.
Итд. Да не додајемо послератно њихово понашање после рата закључно са МАСПОК-ом и новим грађанским ратом.
И после када чујем приче о хрватском антифашизму повраћа ми се. Где им је тај антифашизам био у Другом светском рату, шта су то они урадили да се назову антифашистима осим што су слали Србе партизане на четнике, припаднике истог народа...
Paranoik.![]()
Sto su onda svim silama Nemci i ustase proganjali i ubijali hrvatske komuniste ???!!!
Zagreb je bio nepokoreni grad gde su od prvog dana udarne grupe tukle po Nemcima i ustasama, da se ne spominju ostali gradovi u Hrvatskoj.
Sta su cetnici radili, saradjivali sa ustasama i Nemcima, sto oni nisu oslobodili Jasenovac ???!!!
Hrvatska je dala veliki doprinos borbi protiv fasizma, zato je danas Hrvatska i clan zemalja antifasiticke koalicije.
Хрватски комунисти и усташе су тесно сарађивали, по себно после рата када су уништавали српски народ.
Franjo Kluz ubijen od Nemaca.
![]()
Ličnosti pokreta otpora i narodni heroji Zagreba
Marijan Badel
Vladimir Bakarić
Stjepan Bubanić
Joža Vlahović
Vilim Galjer Šišo
Ivo Gluhak
Janko Gredelj
Vinko Jeđut
Zvonimir Kavurić
Otokar Keršovani
Slavko Komar
Rudolf Kroflin
Ivan Mečar
Vladimir Nemet Braco
Bogdan Ogrizović
Josip Preskar
Ognjen Prica
Ivo Lola Ribar
Stipe Ugarković
Predrag Heruc
August Cesarec
Marijan Čavić
Ivan Šibl
Milan Špalj
Овд видим и неколико јевреја.
Иво Лола Рибар
Предраг Херуц
Аугуст Цесарец
Иван Шибил
Милан Шпаљ
Фрањо Клуз
Овд видим и неколико јевреја.
Иво Лола Рибар
Предраг Херуц
Аугуст Цесарец
Иван Шибил
Милан Шпаљ
Фрањо Клуз