Сарадња комуниста са усташама и Немцима

ovo su ''cetnicki dokazi'' kiseljko??? ajde daj nam neko objasnjenje, razgali nas, subota je :lol:

BR. 53
DESETODNEVNI IZVEŠTAJ KOMANDUJUĆEG GENERALA
I KOMANDANTA U SRBIJI OD 10. APRILA 1942. KOMANDANTU ORUŽANIH SNAGA NA JUGOISTOKU O VOJNO-
-POLITICKOJ SITUACIJI, AKTIVNOSTI PARTIZANA I OBOSTRANIM GUBICIMA U SRBIJI I BOSNI I O KOLABORACIONISTIMA
1
Prilog 22
1
K.T.B.
3
Komandujući general i komandant u Snbijli
Odelj. Ia, br. 3087/42. pov.
Predmet: Desetodnevni izveštaj
2 priloga (samo komandantu oružanih H.Qu., 10.4.42.
snaga na Jugoistoku) Poverljdvo
KOMANDANTU ORUŽANIH SNAGA NA JUGOISTOKU
I. SITUACIJA KOD NEPRIJATELJA

Izgleda da je četnička grupa Dangića teško potučena
u borbama s hrvatskim oružanim snagama i ustašama, u sadejstvu s komunistima,

5
tako da Dangić, po svoj prilici, nije
više u stanju da postigne više od lokalnog uspeha. ...

Zbornik, tom XII, knjiga 2, 276-280

Desetodnevni izveštaj komandanta 718. pešadijske divizije generala Fortnera od 26. oktobra 1942:

"Istočno od Rogatice ustaše su nedavnim ubistvima izazvale pravoslavno stanovništvo, na što je došlo do većih sukoba delom između ustanika i antikomunista s jedne strane i ustaša s druge strane. U toku ovih borbi bila je takođe i ozloglašena komunistička banda Muje Hodžića (komandant muslimanskog bataljona u partizanskom Romanijskom odredu - moja prim.) jako pritešnjena od strane ustanika i antikomunista, to je ova potražila zaštitu kod ustaša. Bilo je tako utvrđeno da su ustaše delimično sarađivali s komunističkom bandom Muje Hodžića, pri čemu su se ustaše zauzele i za snabdevanje komunističke bande oružjem i municijom.

Bivši veliki župan Tuzle Ragib Čapljić, koga je već jednom nemački Vermaht bio uhapsio (zbog zločina nad Srbima; poginuo je 1944 - moja prim.) međutim koji je morao biti pušten na slobodu po traženju najviših hrvatskih vladinih nadleštava, održao je u Rogatici, među Muslimanima, zapaljive govore zahtevajući javno da se priključe Muji Hodžiću, čime je pokrenut talas uznemiravanja."

Zbornik, tom 12, knjiga 2, strana 826.]

Izveštaj komande 15. brdskog armijskog korpusa komandi 2. oklopne armije od 9. aprila 1944. o formiranju novih ustaških jedinica u Dalmaciji od bivših partizana:

"28. marta 1944. molio je k-t 771. inž. des. bataljona za odobrenje da iz Rijeke u Ražanac (20 km severno-severoist. od Zadra) prebaci 400 ustaških oficira i podoficira. Grupa armija »F« uputila je ustaše na njega. Korpus je dao svoju saglasnost. Prilog 14.

7. aprila javio se kod komandanta korpusa i komandanta 264. div. ustaški pukovnik Servaci sa svojim načelnikom štaba, ustaškim pukovnikom Čudinom, i predao zapovest koja je priložena u prevodu...

O vojnim pitanjima pukovnik Servaci je izložio:
On je u operativnom pogledu potčinjen k-tu 15 (brd.) AK i moli za podatak u kom rejonu treba da se smiri i da radi. Njegov rejon sada doseže od Novog do Trogira, pri čemu je izuzet rejon Gospića. On će, širenjem svog područja, da pređe na celo područje korpusa. Sa Desantnim inžinjerijskim bataljonom on je poveo 108 oficira i službenika, 282 ustaška podoficira i vojnika, poneo 130 tona opreme (uz to 4.000 garnitura odeće). Na raspolaganju mu stoje kao načelnik štaba ustaški pukovnik Čudina, a kao k-t novoformirane brigade ustaški pukovnik Cecet; ovaj zadnji na izričitu želju 264. div. (pukovnik C. bio je dosada komandant ustaške pukovnije na području divizije).

Sa dovedenim kadrom formiraju se navodno najpre jedna bojna Telesne garde i 7 ust. brig. (5 bojni). Vojnika ima u dovoljnom broju, većinom partizana kojima je dosadilo gerilsko ratovanje. Oficiri i podoficiri dolaze u dovoljnom broju, pošto je poglavnik za ustaše odustao od vrbovanja među domobranskim oficirima i podoficirima. Mesta formiranja su uglavnom veća mesta kao Obrovac, Benkovac, Zemunik, Drniš itd. Uzimaju se u obzir želje K-de korpusa. Mesta akcije i akciju određuje sam k-t korpusa. Između ostalog, moli se da se iziđe u susret željama za organizaciju i umirenje određenih rejona."

Zbornik, tom 12, knjiga 4, 187.

http://www.znaci.net/00001/4_12_4_42.htm

Je li kiseljko??? :lol:

ps nije tacno da je slika Radica nastala u vreme neretve, sto se jasno vidi i po samoj slici...a o tome je vec i bilo reci...

Poslednja izmena:
1. Waffen SS je partijska milicija (deo SS-a), isto kao i Ustase, pa nemaju pravni status regularne vojske (po zenevskoj konvenciji), sto nema nikakve veze sa zlocinima.Waffen SS je proglasen za "zlocinacku organizaciju", ali sa hapsenjem osoba od cina kapetana, pa na vise
2. France (Franjo) Pirc ima malo drugaciju biografiju
http://www.vojska.net/eng/biography/p/pirc/france/
3. Interesantna je ta sklonost prikazivanja Srba kao celovitog korpusa, i cetojki kao branitelja , u herojskoj ulozi. Sta smo zaboravili veselog četnika Radoslava Radića. koji sa 2000 četnika u sklopu Kampfgruppe Westbosnien nemačkog generala majora
Friedricha Stahla, koji sluzi kao tragači i izvrsni poznavatelji domaćeg terena. Jednako su krivi za pakiranje one
dece na vozove za koncentracijske logore Jastrebarsko i Auschwitz kao i ustaše.
To isto dzubre jest 9.ljuna 1942. godine, malo više od dva meseca pre klanja na Kozari, u Banja Luci sklopilo sporazum o suradnji za domobranskim generalom Ivanom Brozovićem, ustaškim stožernikom Mirkom Beljanom te velikim ustaškim županom Petrom Gvozdićem.
10420m.jpg

sada ce dezurni cetnicki ****** da izbaci da Radoslav Radic, je samo napravio ugovor o snabdevanju drvima NDH, i Nemaca ... i to za mrtvacke sanduke ::hahaha:

Значи Вафен С.С. је изузет из хашких конвенција зато што је био ''партијска милиција''?

А ја мислио да је Хашка конвенција из 1907. по питању зараћених страна веома јасна ( поглавље прво члан први):

The laws, rights, and duties of war apply not only to armies, but also to militia and volunteer corps fulfilling the following conditions:

To be commanded by a person responsible for his subordinates;

To have a fixed distinctive emblem recognizable at a distance;

To carry arms openly; and

To conduct their operations in accordance with the laws and customs of war.

In countries where militia or volunteer corps constitute the army, or form part of it, they are included under the denomination "army."

уз члан други:
The inhabitants of a territory which has not been occupied, who, on the approach of the enemy, spontaneously take up arms to resist the invading troops without having had time to organize themselves in accordance with Article 1, shall be regarded as belligerents if they carry arms openly and if they respect the laws and customs of war.

Значи Вафен С.С. из заштите хашких конвенција изузима не то што су били нечија партијска војска, већ то што се нису придржали правила рата.
То је истакнуто и у Нимбершкој пресуди:

Conclusions: The SS was utilised for the purposes which were criminal under the Charter involving the persecution and extermination of the Jews, brutalities and killings in concentration camps, excesses in the administration of occupied territories, the administration of the slave labour programme and the mistreatment and murder of prisoners of war. The defendant Kaltenbrunner was a member of the SS implicated in these activities. In dealing with the SS the Tribunal includes all persons who had been officially accepted as members of the SS including the members of the Allgemeine SS, members of the Waffen SS, members of the SS Totenkopf Verbaende and the members of any of the different police forces who were members of the SS. The Tribunal does not include the so-called SS riding units. The Sicherheitsdienst des Reichsfuehrer SS (commonly known as the SD) is dealt with in the Tribunal's Judgment on the Gestapo and SD.

Tribunal declares to be criminal within the meaning of the Charter the group composed of those persons who had been officially accepted as members of the SS as enumerated in the preceding paragraph who became or remained members of the organisation with knowledge that it was being used for the commission of acts declared criminal by Article 6 of the Charter or who were personally implicated as members of the organisation in the commission of such crimes, excluding, however, those who were drafted into membership by the State in such a way as to give them no choice in the matter, and who had committed no such crimes. The basis of this finding is the participation of the organisation in war crimes and crimes against humanity connected with the war; this group declared criminal cannot include, therefore, persons who had ceased to belong to the organisations enumerated in the preceding paragraph prior to 1st September,1939
Опет никакво ''хапшење капетана, па навише'', већ су из пресуде изузети само они припадници ( Вафен) С.С. који су мобилисани, а нису починили злочине.

2. А можеш ли нам по чему је Пирцова биографија ''мало другачија''?

Није оптужен од колега пилота ЈКРВ за дефетизам и издају током априлског рата?
Није био високи официр ваздухопловства НДХ-а?
Или је можда још није било јасно, након операција Суворов, Кутузов, Румјанцев, након капитулације Италије, исход рата?
Или га, одмах након рата, нису брже боље сконили из ЈА?

А да он је по овом линку радио за југословенски покрет отпора...још само неко да након 70 година презентује неки доказ о том ''раду'' .

3. А где сам ја бранио Радића?

Нађи неки мој пост...он је био олош, шљам...

Poslednja izmena od moderatora:
Izgleda da je četnička grupa Dangića teško potučena
u borbama s hrvatskim oružanim snagama i ustašama, u sadejstvu s komunistima,

naglasak je na "izgleda" .Zaboravio si spomenuti Dangiceve izlete u Beograd, pregovore sa Nemcima, da je bio Nedicev covek, i da ti pregovori nisu uspeli jer su Ustase rekle "NE", pa je besni Bader morao nesto napisati, kao opravdanje da nije zavrsio pregovore kako je hteo

naglasak je na "izgleda" .Zaboravio si spomenuti Dangiceve izlete u Beograd, pregovore sa Nemcima, da je bio Nedicev covek, i da ti pregovori nisu uspeli jer su Ustase rekle "NE", pa je besni Bader morao nesto napisati, kao opravdanje da nije zavrsio pregovore kako je hteo
Сада би могао да нам свима објасниш разлику између тог Дангићевог ''излета'' у Београд и оног партизанског, из 1943, у Загреб.

bas tako, mogao sam da stavim husku...

tesko je kontrlolisati ''ton'' kad ignorises argumente koje iznosim i nastavljas po svom...nepruzajuci protivargumente vec samo svoje tvrdnje......potrudim se da iznesem masu stvari, citiram dokumenta i onda to ti jednom recenicom negiras...e pa ebiga...al da ne bude zabune, u dosta toga se slazem sa tobom..ako sam bio nepristojan, ebiga, izvinjavam se

Kada sam napisao Mujo i Haso pretpostavio sam da ćeš da shvatiš poantu a ti meni da sam retardiran
Muslimani nisu merodavni po pitanju saradnje.Da se japanska vojska probila do Balkana svi muslimani bi postali Japanski saveznici.Kako Huska tako i Mujo i Haso iz tvoje priče.

Poslednja izmena:
Kada sam napisao Mujo i Haso pretpostavio sam da ćeš da shvatiš poantu a ti meni da sam retardiran
Muslimani nisu merodavni po pitanju saradnje.Da se japanska vojska probila do Balkana svi muslimani bi postali Japanski saveznici.Kako Huska tako i Mujo i Haso iz tvoje priče.

planuo sam iz vec navedenih razloga...kao sto vidis obrisao sam post...

sto se toga tice hrvati se ni po cemu ne razlikuju od muslimana...ne razumem sta pokusavas sa ovime, sa nekom podelom partizana itd...sta zelis da kazes, da saradnja partizana muslimana nije dokaz saradnje pratizana...ne kapiram...totalan konfuzija,...sumnjam da i ti vise znas sta si hteo da kazes...tema je ponavljam, saradnja partizana sa ustasama i ona je ovde neoborivo dokazana, iz svih zivih izvora...naravno najzanimljiviji su nemacki izvestaji sacuvani u komunistickim zbornicima...cisto da ne slusamo standardne ''protivargumente'' koji se svode na spominjanje samardzica, itd...

:hahaha::hahaha::hahaha: pa sto konstantno pravis budalu od sebe...eto zasta se ti vatas, sto je opet samo dokaz da nemas ni jedan valjani argument da osporis ovu saradnju...ovakvim postovima cinis protivuslugu tezi da saradnje nije bilo i potvrdjujes da je saradnje itekako bilo...naravno nisi u stanju da kazes da je ovo samardzicev falsifikat ili neku drugu nebulozu jer je sve sacuvano u komunistickim zbornicima...verovatno ti je zao zbog toga...

Kao sto vidis, to ''izgleda'' se odnosi na Dangica...dakle izgleda da je Dangic potucen...a u nastavku recenice se spominje jasno od strane koga je izgleda potucen...ta recenica koju ti prizeljkujes zvucala bi npr ovako: Dangicevi cetnici su potuceni u borbama sa hrvatskim oruzanim snagama koji su izgleda bili u sadejstvu s komunistima....hehehhehe...kapiras koliko si komican? :lol:

pa i da je tako...imamo i sledeci Baderove izvestaje:

''ustase, domaci partizani i na kraju nastupajuce bande iz Crne Gore bore ovde (u Istocnoj Bosni - I.A.) rame uz rame protiv borbenih srpskih snaga pod Dangicevom komandom.''

Sesnaestog aprila izvestaj komande Srbije spominje da je u vise mahova javljeno da ''ustasi i partizani'' zajedno idu, ali da aktivnost ''Dangicevih formacija'' jos nije ''slomljena'', iako su cetnici prinudjeni da se povlace pred partizanima usled nestasice municije. Sutradan nemacki izvestaj je potvrdio vest da ''partizani i ustasi'' zajedno idu protiv Dangica. Dvadesetog aprila Bader je izvestio svog sefa u Solunu o uspesnom napredovanju ''hrvatskog potpukovnika Francetica'' protiv ''glavnine'' Dangicevih odreda i dodao: ''Stanje na srpsko-hrvatskoj granici i dalje nejasno i zategnuto jer se partizani ne bore protiv ustasa nego samo protiv Dangicevih pristalica. Po podnetim izvestajima treba da su se borili sa hrvatskim komunistima protiv Dangica''.

Nista ja nisam zaboravio...Dangic i cetnici nisu tema vec tvoja potreba da spamujes temu usled nemoci...a primetices da je Dangicev izlet u Beograd nastupio upravo nakon ove partizansko-ustaske saradnje...govori li ti to nesto? hehehhe, a ako je Dangic Nedicev covek, ne moze biti i Drazin...kakve veze onda ima sa Drazom i o cemu mi onda uopste raspravljamo :lol: gubis se kiseli opet...

Poslednja izmena:
To sto je Mujo dobio metke od Hase, nije saradnja ustasa i partizana, nego Muje i Hase , koji su iz istog sela....Ista takva saradnja je bila i medju cetnicima i partizanima, i 1991 izmedju Srba i Hrvata, protiv muslimana , u Bosni, ili neka druga kombinacija...

:hahaha::hahaha::hahaha:

hahahahhahaha...ma nemoj...sta mi naprica...e nasmeja me dobro...da to je tako kada su u pitanju partizani koji traze skloniste od cetnika kod ustasa...stvarno ne delujes samom sebi komicno??? :lol:

mujo nije lik iz vica kiseljko, nego komandant muslimanskog bataljona u partizanskom Romanijskom odredu..pade ti u vodu i ovo baljezganje...

da bilo je i takvih saradnji, koliko volis...ja i o tome ovde govorim...hrvatski komunisti/partizani i ustase nasle su se bas kao tvoji Muja i Haso...iz istog sela, rodjaci, prijatelji, poznanici itd...sa zadovoljstvom su saradjivali u istrebljenju Srba...otuda konstatacija Dejvid Martina da je u Srbiji saradnja izmedju cetnika i nedicevaca dosla isto onako prirodno kao u Hrvatskoj saradnja izmedju partizana i ustasa...i ti si to upravo potvrdio...

Da analiziramo malo izvestaj i postavimo neka pitanja...

u uzvestaju se cak ne spominju recju cetnici nego pravoslavno stanovnistvo koje je nedavno stradalo od ustasa i ustanici i antikomunisti...ovi ustanici izazvani ustaskim zlocinima dizu se protiv ustasa ali i protiv komunista...zasto? zasto i kako ti isti komunisti traze i dobijaju zastitu od ustasa? te ustase zatim snabdevaju komuniste oruzjem i municijom, za borbu protiv koga??? stvar je kristalno jasna...

Poslednja izmena:
za razlikuj od dusevnih srba, koji su naivni kao francuske sobarice?

И сада ће да нам каже да није антисрпски настројен и да је пре свега Југословен. А мало-мало па не може да не помене Србе у негативном контексту.

Ево шта је све писао док је имао други профил на овом форуму, кисели.

vi u srbiji koji upotrebljavate arapska slova u avataru? a ja celo vreme mislio da srbi upotrebljavaju azbuku...
http://forum.krstarica.com/showthre...venaca-Hravata-i-Srba?p=12360111#post12360111
]mosa je kod srba upisan kao jevrejin, bez obzira sto srbi vole da upotrebe jevreje kao politicko oruzje kada im odgovara
http://forum.krstarica.com/showthrea...2#post11571532

tja, ti nisi bio na glamocu, ui zapravo nisi bio nigde........tvoje je jednostavno da tumacis kako su srbi dusevan, nebeski narod, koji su, eto svi , zajebali, a oni mladi i naivni , ne znaju sta da rade...........svetska zavera protiv srba, da , eto ne bi osvojili svet, i da bi saznali tajnu manastorske rakije.........
nacionalno politicki organizovani? a sta bi sa onim silnim srpskim vladama i partijama. bili su dovoljno politicki organizovani da obrenovic kokne crnog gruju, , pa onda prebijali racun, posle. bili dovoljno organizovani da ubijaju politicke protivnike...........
i zasto bi se mose pijade zajebavao sa srpskom autonomijom u hrvatskoj ? on jevrejin, tito hrvat........to je kao srbijansko-nacisticka poanta...........jevreji i hrvati rade protiv nas..........
http://forum.krstarica.com/showthrea...7#post11571387ma sigurno su mu komunisti i stan oduzeli pre toga, i onda otisli i ubili vojvodu bojevica...da li tako ide srbijanski narativ....?
icon_biggrin.gif

http://forum.krstarica.com/showthrea...1#post11153781
srbi su izmislili svoju istoriju od 1919 na ovamo, da bi sami sebi opravdali svoje politicke greske i vojne debakle
http://forum.krstarica.com/showthrea...2#post10345072dobra ti ova reklama "yugoslovien serbs" da se ljudi ne bi zabunili, da se ne radi o luzickim srbima, ili japanskim srbima, ili hrvatskim srbima. vrlo pametno i obazrivo sa njihove strane
http://forum.krstarica.com/showthrea...4#post10190884
mozda vise cinizma i podlosti kod tebe....i srbijanska teorija zavere. uvek mora postojati neki brankovic da bi opravdao poraz, ili neka zavera...
http://forum.krstarica.com/showthrea...6#post10108956

Ово су само неки од примера, а када бих навео све његове примере са тог профила, и још са овог новог профила где се потписује као сабљар, листа би била још дужа.
И после каже да Коча и ја немамо право што стављамо знак једнакости између усташа и хрватских комуниста, поготово што је и сам такав пример...

Poslednja izmena od moderatora:
planuo sam iz vec navedenih razloga...kao sto vidis obrisao sam post...

sto se toga tice hrvati se ni po cemu ne razlikuju od muslimana...ne razumem sta pokusavas sa ovime, sa nekom podelom partizana itd...sta zelis da kazes, da saradnja partizana muslimana nije dokaz saradnje pratizana...ne kapiram...totalan konfuzija,...sumnjam da i ti vise znas sta si hteo da kazes...tema je ponavljam, saradnja partizana sa ustasama i ona je ovde neoborivo dokazana, iz svih zivih izvora...naravno najzanimljiviji su nemacki izvestaji sacuvani u komunistickim zbornicima...cisto da ne slusamo standardne ''protivargumente'' koji se svode na spominjanje samardzica, itd...

Tema je pošla u smeru saradnja hrvatskih komunista partizana sa ustašama.Na tu tvrdnju sam se jasno izjasnio.Tko bude čitao može iz svega napisanoga sam da izvede zaključak.
Zadnji put ponavljam i opraštam se od teme.

Nikakve saradnje ustaša sa komunistima partizanima nije bilo nakon Nemačkog napada na SSSR.
Domobrani su najviše sarađivali sa partizanima.Cele domobranske jedinice su prelazile partizanima.Sa kompletnom artiljerijom,avijacija.
Muslimani su sarađivali sa onim tko je toga trenutka bio jači.Bez obzira na političku pripadnost.
Ustaše i četnici su sarađivali iz nevolje sa palčevima u džepu.
Partizani i četnici su sarađivali na nekim mestima do marta 1942.Imali su zajedničke četničko partizanske štabove.
Saradnja četnika i nemaca nešto slično kao sa ustašama.Operacija Švarc je planirana kao obračun sa četnicima.
Saradnja četnika sa Talijanima veoma očita.
Partizani i Nemci imaju naznake saradnje u slučaju savezničkog iskrcavanja na Jadranu.
Saradnja partizana sa Talijanima nakon sloma Italije sramotna.Cele fašističke jedinice su prelazile partizanima.Bez kažnjavanja za zlodela pre.
Gde se izgubio antifašizam koji je eksplodirao godinu dve posle u obračunu sa "domaćim izdajnicima"?
Vojska NDH na papiru saveznik sa Talijanima u stvarnosti totalno nepoverenje.
Vojska NDH totalno zavisna Nemcima po borbenim zadacima.Manje više svaku vojnu akciju im Nemci moraju da odobre.Zločine ustaše čine samostalno.

Pozdrav

Tema je pošla u smeru saradnja hrvatskih komunista partizana sa ustašama.Na tu tvrdnju sam se jasno izjasnio.Tko bude čitao može iz svega napisanoga sam da izvede zaključak.
Zadnji put ponavljam i opraštam se od teme.

Nikakve saradnje ustaša sa komunistima partizanima nije bilo nakon Nemačkog napada na SSSR.
Domobrani su najviše sarađivali sa partizanima.Cele domobranske jedinice su prelazile partizanima.Sa kompletnom artiljerijom,avijacija.
Muslimani su sarađivali sa onim tko je toga trenutka bio jači.Bez obzira na političku pripadnost.
Ustaše i četnici su sarađivali iz nevolje sa palčevima u džepu.
Partizani i četnici su sarađivali na nekim mestima do marta 1942.Imali su zajedničke četničko partizanske štabove.
Saradnja četnika i nemaca nešto slično kao sa ustašama.Operacija Švarc je planirana kao obračun sa četnicima.
Saradnja četnika sa Talijanima veoma očita.
Partizani i Nemci imaju naznake saradnje u slučaju savezničkog iskrcavanja na Jadranu.
Saradnja partizana sa Talijanima nakon sloma Italije sramotna.Cele fašističke jedinice su prelazile partizanima.Bez kažnjavanja za zlodela pre.
Gde se izgubio antifašizam koji je eksplodirao godinu dve posle u obračunu sa "domaćim izdajnicima"?
Vojska NDH na papiru saveznik sa Talijanima u stvarnosti totalno nepoverenje.
Vojska NDH totalno zavisna Nemcima po borbenim zadacima.Manje više svaku vojnu akciju im Nemci moraju da odobre.Zločine ustaše čine samostalno.

Pozdrav

hheheheh...evo ga opet...da, nista nije bilo zato sto ti tako kazes i PONAVLJAS...to sto imamo masu dokaza iz izvora svih zaracenih strana, dokumenata, izvestaja (i to nemackih) nista ne menja jer ti PONAVLJAS da nikakve saradnje nije bilo :mrgreen:...pa i ne vidim dalje razlog da ucestvujes na ovoj temi kad nemas nista konkretno da izneses u vezi same teme...u vezi nekih ostalih stvari se i slazemo...pozdrav i tebi...

ps uz napomenu DA NEMA NIKAVE SARADNJE CETNIKA I USTASA, OSIM U KOMUNISTICKIM BAJKAMA...

Poslednja izmena:
Evo malo insajderskih izjava.

http://www.rts.rs/page/stories/sr/story/125/Društvo/1274312/Tajne+Titovog+doba+još+uvek+"vruće".html

Tajne Titovog doba još uvek "vruće"

Jovanka Broz rekla da su njenu kuću opljačkali ljudi koji su tačno znali šta traže i koje su poslali oni koji se boje stvari koje zna i kojima je bila svedok i dodala da su neke tajne iz Titovog vremena još "vruće". Bila sam svedok događaja 1945. godine i onog šta se dešavalo nad srpskim narodom u Hrvatskoj radi "mira u kući", navodi Titova udovica.

Na pitanje o kakvim je srpsko-hrvatsko-slovenačkim tajnama reč, ona konstatuje: "Onaj kome sam ovo rekla – shvatiće". Kaže, bila je svedok događaja 1945. godine i onog šta se dešavalo nad srpskim narodom u Hrvatskoj radi "mira u kući".
"Posle 50 godina, ta nagomilana nepravda je riknula kao vulkan, a ljudi su se pitali gde je to bilo zapreteno. Bilo je zapreteno u dušama jadnog naroda koji nije smeo da kaže ništa radi toga mira. Sadašnja situacija s Hrvatskom me podseća na to vreme, kad se traži da radi mira pređemo preko "Oluje" i svega što se dešavalo. Čini mi se da to nije u redu prema budućim generacijama i da stvari treba raščišćavati dok postoje živi svedoci", rekla je Jovanka Broz.

Pozivam moderatore da otvore temu Saradnja komunista sa Nemcima jer ne vidim razlog da bude zatvorena...do tad ovde...

neki detalji iz ''Martovskih pregovora'', tj. tromesecne saradnje u periodu mart-maj 1943...o ovome je vec bilo reci ali evo direktno iz pera Djilasa

PREGOVORI SA NEMCIMA
Milovan Đilas: „Revolucionarni rat"

...Kasnije, kad smo
Velebit i ja otišli u Zagreb na pregovore, ja sam odobrio
Velebitu da kaže svoje pravo ime i poseti porodicu
...

Dakle Velebitova porodica zivi najnormalnije u Zagrebu...ako se do tad i nije znalo da je porodica njegova, od ovoga trenutka se znalo...Ne znam da je Velebitova porodica imala bilo kakve posledice...ako neko zna nek me ispravi...

S druge strane znamo da je Drazina zena Jelica bila na Banjici, kao i porodice cetnickih komandanata...da su Nemci trazili i hapsenje Drazine dece, itd...

A 14. marta izjutra, oba oficira su se pojavila
sa srdačno-ironičnim izrazom i čestitali Koči rođendan. Koča se,
bogme, nije zbunio, nego zahvalio i dodao: To vam je bar lako
bilo utvrditi: beogradska policija ima odavno moj dosije

Zamislite da postoji slika ovog dogadjaja...nema sumnje da bi nadmasila sve one cetnika sa Nemcima...narocito sto Nemci u ovim pregovorima vrlo dobro znaju ko je ko, tj. da pregovaraju sa partizanskom delegacijom...dok na svim onim slikama nemaca sa cetnicima, nemci ne znaju da su oni pod Drazinom komandom...na velikom broju su i sami Pecancevi cetnici...

Poslednja izmena:
Kočo kako ba možeš toliko gnojit'?

Hajd' budi mangup pa otiđi na mycity military ... tamo i tvoj guru Samardžija, a i onoj drugi sa D... se provedu kao bos po trnju.

Idi tamo pa se rokaj sa momcima!

ps uz napomenu DA NEMA NIKAVE SARADNJE CETNIKA I USTASA, OSIM U KOMUNISTICKIM BAJKAMA...

General Djukic se sredinom aprila 1945. nasao sa Mihailovicem na planini Motajici. U
svojim secanjima objavljelnim u Buenos Ajresu 1955, pod naslovom "Iz sume u
emigraciju - Drazine poruke Pavelicu
", Djukic pise da mu je "Draza saljuci ga kod
Pavelica" rekao kako mu je namera da sa cetnicima ide u Sloveniju, u siri reon Novog
Mesta, te da je za to potrebno da se kod vlasti NDH izmoli da odobre "prelazak nasih
ljudi preko hrvatske drzave".
Zatim, da trazi "od Zagreba pomoc u hrani, municiji i
lekovima", i resi jos neka pitanja. Djukic navodi da mu je "djeneral Draza" poverio da
ispita "mogucnost saradnje vojnih jedinica, Pavelicevih i nasih", dakle saradnje ustasa i
cetnika. Sa Djukicem je u Zagreb putovao i inzenjer Vladimir Predavac, sin Josipa
Predavca, potpredsednika HSS.
S njima je u Slavonski Brod putovao i kapetan Nesko Nedic, oficijelni komandant
Valjevskog cetnickog korpusa, inace Mihailovicev izaslanik za pregovore sa Nemcima. U
Slavonskom Brodu prihvatio ih je ustaski veliki zupan Sobalic. Nedic se, po zavrsenom
poslu, vratio u stab Draze Mihailovica, a Djukica i Predavca Sobalic je u svom
sluzbenom automobilu odvezao u Zagreb, gde su stigli 17. aprila. Djukica su docekali
ustaski generali Ante Maskov i Jozo Rukavina. Ubrzo su se Djukicu pridruzili advokat dr
Ranko Brasic, stalni Mihailovicev predstavnik kod Pavelica i major Zika Andric, "neka
vrsta Drazinog vojnog atasea kod ustasa" (Karapandzic, 438). Istog dana je u staroj
banskoj palati u Gornjem gradu odrzan sastanak izmedju predstavnika cetnika, to jest
Djukica i Predavca i ustaskih funkcionera Pavelica i Andrije Artukovica. Sutradan je u
Pavelicevom dvorcu u Tuskancu odrzan drugi sastanak.
Tom prilikom uz Djukica su bili Predavac, Brasic i Andric, a sa Pavelicem ustaski
generali Djordje Gruic i Vjekoslav Maks Luburic, svojevremeni komandant ustaskog
logora Jasenovac - najveceg stratista Srba. Treci sastanak Djukica sa Pavelicem odrzan je
tek 22. aprila. Pauza je nastala zbog toga sto je Maks Luburic otputovao u Bosnu, gde su
ustase izvodile masakr nad cetnicima Pavla Djurisica.
Rezultat pregovora Mihailovicevog izaslanika divizijskog generala Djukica sa
poglavnikom Pavelicem bio je da je najveci krvnik srpskog naroda cetnicima obecao i
ucinio sve sto je Djukic trazio. Kako pise Djukic u svojim secanjima, Pavelic je "prema
nasem trazenju poslao kamione sa lekovima i municijom, a sem toga izdao je potrebna
naredjenja nadleznim organima da se Drazina grupa propusti kroz Hrvatsku u pravcu
Slovenije".
O misiji generala Djukica, ustaski vodja Pavelic ("Hrvatska drzava zivi", Buenos Ajres,
1949), izmedju ostalog pise: "General Djukic mi je odmah razlozio zelju generala
Mihailovica da njegovo ljudstvo moze nesmetano proci kroz Hrvatsku na putu u Italiju".
Pavelic, dalje, kaze: "Ja sam njihov prolaz odmah nacelno odobrio, a zatim sam celu stvar
predao zapovednistvu treceg ustaskog zbora". Britanski tajni agent major Stefan Klisold,
koji je ratno vreme proveo u Zagrebu (u svojoj knjizi Whirvilnd, 1949), sa cudjenjem i
zaprepascenjem pise o Mihailovicevoj odluci da posalje Djukica da pravi racun sa
Pavelicem. "Da li je to slucajnost da se sampion srpstva, koji je jednom pripisivao
Hrvatima sve nesrece koje su zadesile njegov narod, sad udvara arhiubicama Srba za
pomoc i zajednicku akciju protiv svojih sunarodnika", istice Klisold.
Medjutim, dogadjaji su se odvijali svojim tokom, svako je spasavao svoju glavu pa su,
tako, najvecu korist od pregovora sa Pavelicem imali Svetomir Djukic, Ranko Brasic i
Zika Andric. Oni su, pomognuti od ustasa i zajedno sa njima, nesmetano izbegli u
inostranstvo.

Jos malo o pregovorima izmedju ustasa i cetnika u Zagrebu aprila 1945. godine:
"PISMO DRAŽE MIHAILOVIĆA OD 15. APRILA ADVOKATU RANKU BRAŠIĆU SA PORUKOM ANTI PAVELlĆU I INSTRUKCIJAMA ZA PREGOVORE SA NJIM O ZAJEDNIČKOJ BORBI PROTIV NOP-A1

Vrhovna komanda, 15 aprila 1945 Poštovani gospodine B-u,2

Zahvalan sam Vam za obaveštenja,3 koja ste mi učinili o rezultatu Vaših razgovora sa Ekselencijom,4 u cilju vođenja jedne zajedničke borbe protivu partizana. U posebnim aktima,5 koji su Vam zajedno sa ovim pismom uručeni, sadržane su potrebne odluke u pogledu dovršenja ovih razgovora i zaključenje jednog željenog aranžmana. Meni je, međutim, želja da se ovim pismom pozabavim isključivo pitanjem uči-njenog mi predloga od strane Ekselencije za moju ličinu po-setu i direktnog uređenja ovog narodnog posla, te Vas lepo molim, da budete ljubazni i da Ekselenciju upoznate sa sa-držinom njegovom.

1. — U prvom redu Vas molim, da u moje ime zahvalite Ekselenciji na ljubaznosti i pozivu, koji mi je preko Vas uputio. Cisto principijelni razlozi, izgrađeni tokom ove četiri godine, ne dopuštaju mi, nažalost, da se ovom ljubaznom pozivu odazovem.

2. — Svakako mi je stalo, da Ekselenciju ubedite, da u konkretnom slučaju moja lična bezbednost ne dolazi pod pitanje. Jer, ja sam apsolutno uveren, da bi mi Ekselencija, na svom području, pružio bezuslovnu sigurnost i obezbeđenje.

3. — Tokom ove četiri godine, ja se nijednom prilikom nisam odvajao od svojih trupa. Tu okolnost su moji komandanti, koje sam odmah upoznao sa sadržinom predloga Ekse-lencije, istakli i izričito me molili da ne otstupam od ustaljene tradicije trupa i da izbegnem svako unošenje nemira u njihove redove.

Moleći Vas da budete veran tumač ovih razloga pred Ekselencijom, ja koristim ovu priliku, da preko Vas Ekselenciju umolim, da gospodi oficirima, kojima sam vođenje pregovora poverio,6 pokloni puno poveremje i da na taj način omogući uspešno završenje ovoga posla na korist oba naroda. Molim Vas isto tako, da podvučete moju rešenost da se u provođenju projektovanoga sporazuma, zajedno sa svojim potčinjenim komandantima i trupama, striktno pridržavam svih utanačenja, koja gospoda delegati u ime Vrhovne komande budu prihvatili. Sa svoje strane ja izražavam svoju nadu i duboko uverenje, da će tim istini duhom držanja vojničke časne reči biti prožeti Ekselencija, Njegovi komandanti i trupe.

Saopštavajući sadržinu ovoga pisma Ekselenciji, molim Vas da Mu7 izvolite izraziti moje poštovanje.

Vama zahvaljujem na požrtvovanju i naporima, što ih unosite u ostvarenje ovoga po narod korisnog posla i veru-jem da ćete i u buduće u svakoj prilici i na svakom mestu umeti da poslužite interesima naše otadžbine, čije Vam priznanje, nadam se, ne će izostati.

Srdačno Vas pozdravlja

Vaš, Đeneral Drag. M. Mihailović8"

Poslednja izmena:
:hahaha: gde da odem??? da si ti ziv i zdrav ja sam na my city - u od strane vathre banovan nebrojeno puta bez obrazlozenja...nalozi i postovi su mi obrisani svaki put bez ijednog konkretnog razloga, tj razloga koji je u skladu sa pravilnikom foruma, bez da sam obavesten, a naravvno njihovi razlozi su jasni...tamo se moze cuti samo jedna strana, forum drze sve same komunjare, subnorovci i njihovi potomci...gomila pajaca...jedini, njima vlaidni izvori su propagandni komunisticki sajt znaci.net sa bajkovitom komunjarskom literatorum o mirku i Slavku i cenzurisanim zbornicima...

Evo i ti samo demonstriras nemoc u vezi ove saradnje...zasto to radite ljudi i samo se brukate? Tema nije saradnja cetnika sa...pa je ovo sto radis obican spam u nemogucnosti da se uhvatis u kostac sa samom temom...slobodno otvori posebnu temu gde ces izneti ovo...mada se sluzis vec dokazanim falsifikatima komunista koji su ovde neborjeno puta prikazani...

p.s.

Idi ti na my city i postavi temu u kojoj ces traziti samo jedno jedino Titovo naredjenje koje u prvi plan stavlja borbu protiv cetnika, a ne Nemaca ili ne daj Boze ustasa pa da vidis kako ces da prodjes...ti banovan, tema obrisana :mrgreen:

pratim redovno tamo diskusiju i niko se nije proveo kao bos po trnju...:hahaha: to je komicno tvrditi...moras da budes debelo ostrascen i neobjektivan da bi tako nesto tvrdio...to sto su oni u vecini i ispamaju svaku temu, a za svaku kolaboraciju partizana nalaze opravdanja (pre toga negiraju ali kada se nesumnjivo dokaze uvek se nadje neko) je druga stvar ali da si pratio iste takve diskusije na Pogledima, gde npr obitavaju vatrha i onaj nesretni Eutropije video bi ko se proveo, ne kao bos po trnju, nego samleven argumentima...

idi na drugisvetskirat.org, gde vatrha nije moderator i ne moze da brise sta mu ne odgovara pa da vidis ko se proveo kao bos po trnju...tamo ni da bekne...

dok nemacki izvestaju govore o zajednickim borbama ustasa i partizana protiv cetnika , za odnos cetnika i ustasa kazu sledece

u izveštaju od 13. oktobra 1942. godine, general Fortner, komandant 718. nemačke posadne divizije, o četnicima u "Nezavisnoj Državi Hrvatskoj" piše:
Četnici uopšte nisu za ozbiljne protivnike uzimali hrvatske domobrane, nego su ih delimično čak i trpeli na svojoj teritoriji. Nasuprot tome, nastavljali su svim sredstvima ogorčenu borbu protiv ustaša...
Sporazumi (četnika i domobrana - prim. aut) se više ne uzimaju ozbiljno. Ovde polako ali sigurno ponovo počinje ratno stanje između četnika i hrvatskih domobrana. Između četnika i ustaša nije nikad ni prestajalo.3

3 Zbornik dokumenata, tom XII, knjiga 2, 788-789.

takodje Nemci su ti koji u svojim izvestajima tvrde da ustase u cetnicima vide najvece neprijatelje, a ne u partizanima...pa to je valjda svima jasno...i 90ih su hrvati ubijali i proterivali ''cetnike'', ne neke partizane...i danas hrvati mrze cetnike, ne neke partizane..

a temu o komunistickom falsifikatima, dokazanim, imas ovde na forumu gde se izmedju ostalog nalaze i te splacine

http://forum.krstarica.com/showthread.php/357325-Комунистички-фалсификати

Ali ponavljam, otvori posebnu temu...spamom o cetnicima neces obrisati postojecu saradnju partizana sa ustasama i nemcima...cinis bas suprotnno...

Poslednja izmena:
:hahaha: gde da odem??? da si ti ziv i zdrav ja sam na my city - u od strane vathre banovan nebrojeno puta bez obrazlozenja...nalozi i postovi su mi obrisani svaki put bez ijednog konkretnog razloga, tj razloga koji je u skladu sa pravilnikom foruma, bez da sam obavesten, a naravvno njihovi razlozi su jasni...tamo se moze cuti samo jedna strana, forum drze sve same komunjare, subnorovci i njihovi potomci...gomila pajaca...jedini, njima vlaidni izvori su propagandni komunisticki sajt znaci.net sa bajkovitom komunjarskom literatorum o mirku i Slavku i cenzurisanim zbornicima...
Банован си једно 16 пута. Можда је био још неки пут а да нисам утефтерио.
На првом налогу (оном који си отворио да би цинкао Киселог уредништву :D ) си уредно опоменут, опоменут пред пред бан, забрана писања и банован - за шта си све добио образложење.
Отварање дуплих налога је забрањено, те си по осталим налозима прво банован, а пошто ни то није помогло на даље су после брисане поруке. Укљ. и рекорд од 12. децембра са 4 отварања налога у дану. Све то у циљу постављања Дејвида Мартина још по неки пут...
Укратко - школски си пример интернет трола.

Примедба да на МЦМ може да се чује само једна страна је будалаштина - тамо слободно учествују и Самарџић и Динчић, мада им нешто и не иде... (причају тако људи по нету :per: )
Учествујем и на Погледима. Било је занимљиво видети како водећи четнички писац, аутор вишетомне Дражине биографије, није у стању да препозна Дражу на слици.

Poslednja izmena:
General Djukic se sredinom aprila 1945. nasao sa Mihailovicem na planini Motajici. U
svojim secanjima objavljelnim u Buenos Ajresu 1955, pod naslovom "Iz sume u
emigraciju - Drazine poruke Pavelicu
", Djukic pise da mu je "Draza saljuci ga kod
Pavelica" rekao kako mu je namera da sa cetnicima ide u Sloveniju, u siri reon Novog
Mesta, te da je za to potrebno da se kod vlasti NDH izmoli da odobre "prelazak nasih
ljudi preko hrvatske drzave".
У својим мемоарима Василије Трбић спомиње послератну посету логору (Еболи, нисам сигуран) и разговор са генералом (можда је Ђукић, мораћу да проверим).
Дијалог четника са усташама је настављен и после рата, у логору. Једна група четника је на своју руку хтела да убије усташке емисаре, али су одустали јер су се плашили да им се не погоршају животни услови.
Ако те занима, поставићу цитат.

Банован си једно 16 пута. Можда је био још неки пут а да нисам утефтерио.
На првом налогу (оном који си отворио да би цинкао Киселог уредништву :D ) си уредно опоменут, опоменут пред пред бан, забрана писања и банован - за шта си све добио образложење.
Отварање дуплих налога је забрањено, те си по осталим налозима прво банован, а пошто ни то није помогло на даље су после брисане поруке. Укљ. и рекорд од 12. децембра са 4 отварања налога у дану. Све то у циљу постављања Дејвида Мартина још по неки пут...
Укратко - школски си пример интернет трола.

Примедба да на МЦМ може да се чује само једна страна је будалаштина - тамо слободно учествују и Самарџић и Динчић, мада им нешто и не иде... (причају тако људи по нету :per: )
Учествујем и на Погледима. Било је занимљиво видети како водећи четнички писац, аутор вишетомне Дражине биографије, није у стању да препозна Дражу на слици.

ajde ne glumi mi ovde nevinasce i nekog uzornog moderatora i pre svega ne iznosi neistine...ja sam na my city registrovan mnogo pre nego si ti postao moderator i bio sam aktivan pre svega na jednom drugom podforumu...nikada nisam imao problema i bio opomenut, banovan il sl...na vas propagandni pdf sam dosao na nagovor i poziv jednog momka sa Krstarice kako bi argumentovano rusili vasu propagandu...ne treba da se hvalis time sto sam ukazao na kiselog, hrvatskog falsifikatora koji je falsifikovao dokument o odlikovanju Djurisica i postavio lazni izvor...za to sam ja izneo argumente, zeleci da ukazem o kome je rec ali to tebi ni malo nije smetalo...naravno, sve dok falsifikuje u vasu korist....nije ti smetalo ni na drugisvetskirat.org sto je taj isti kiseli, tamo pod imenom dwollner, neznajuci za Lekovicevu knjigu, nazivao dokumenta o tromesecnoj saradnji vrha KPJ i Nemaca, Samardzicevim i cetnickim falsifikatima, iznoseci razne nebuloze, da bi kasnije kada je dosao u posed knjige obrisao sve svoje postove vezane za to...bio si aktivan na forumu ali nisam video ni jedan tvoj post u vezi toga...

Svaka cast Samardzicu i Dincicu sto odvajaju i ovoliko vremena na vas mada je ocigledno da oni kao radni ljudi nemaju vremena da se zamajavaju sa vama besposlicarima koji napadate u roju, kao osice, spamujuci svaku temu vasom propagandom...dakle odnos je uvek vas 10 dezurnih spamera na jednog...pa sta jos oces i da ne dozvoljavas da ljudi koji ne misle kao vi ucestvuju na forumu....mislio sam da ti je dovoljno da brises postove i teme koje bacaju pravo svetlo na partizanski pokret i ruse vase mitove...Meni si pre svega brisao postove koje kompromituju partizanski pokret, a koji su bili potkrepljeni iskljucivo dokumentima, mahom iz knjige Pere Simica, kao i postove koji bacaju drugacije svetlo na cetnike....imate npr temu Cetnici u svetlu dokumenata...dakle tema nije Saradnja cetnika itd...pa se pitam gde su na toj temi nemacke poternice za Drazom, gde su nemacke objave o streljanim cetnicima, gde su nemacki izvestaji o nemackim akcijama protiv cetnika, oni u kojima se Draza naziva najopasnijim neprijateljem, itd, itd, itd...svi takvi moji postovi su pobrisani...banovan sam, a nikad mi nije receno do kad...to je tvoj sistem, banujes nekog dozivotno bez razloga, ni ne obavestis ga o tome, a onda sebi obezbedis valjan razlog u skladu sa pravilnikom da obrises svaki sledeci nalog jer je dupli :dash: ali necete time gospodine vatrha spreciti da istina izadje na videlo...znam da vam tesko pada ali istina je neizbezna,,,

Ja, internet trol? pa ne da nema srpskog, nego nema hrvatskog foruma koji se bavi temom Drugog svetskog rata gde vi ne sirite laznu, hrvatsku komunisticku propagandu u drustvu brace hrvata...u duhu saradnje komunista i ustasa jos 30ih godina, a narocito 42. protiv srpskog naroda...koji su vasi argumenti i sta vi imate da kazete ljudi mogu da vide na forumu drugisvetskirat.org gde nemate moc da brisete sve sto vam ne odgovara...a prilicno ste se uziveli u ulogu ''gospodara'' na mycity...to mnogo govori o vama i onome sto ste zaista postigli u zivotu...a i ima i ona ''daj coveku vlast pa da vidis kakav je''...

Poslednja izmena:
У својим мемоарима Василије Трбић спомиње послератну посету логору (Еболи, нисам сигуран) и разговор са генералом (можда је Ђукић, мораћу да проверим).
Дијалог четника са усташама је настављен и после рата, у логору. Једна група четника је на своју руку хтела да убије усташке емисаре, али су одустали јер су се плашили да им се не погоршају животни услови.
Ако те занима, поставићу цитат.

tema je Saradnja komunista sa ustasama pa bi te zamolio da se uzdrzis od spamovanja i ove teme...znam da je to jace od tebe ali pokusaj...ako oces nesto tako da postavis imas druga mesta za to...

tema je Saradnja komunista sa ustasama pa bi te zamolio da se uzdrzis od spamovanja i ove teme...znam da je to jace od tebe ali pokusaj...ako oces nesto tako da postavis imas druga mesta za to...

1.Ako su komunisti saradjivali sa ustasama , onda mora postojati neki ugovor o saradnji, gde su napisani uveti te saradnje
2. Ako je bilo te saradnje, onda je jako cudno da se cetnici lece u ustaskim bolnicama, i dobivaju novcanu pomoc, i nadoknadu

a

Ja, internet trol? pa ne da nema srpskog, nego nema hrvatskog foruma koji se bavi temom Drugog svetskog rata gde vi ne sirite laznu, hrvatsku komunisticku propagandu u drustvu brace hrvata...u duhu saradnje komunista i ustasa jos 30ih godina, a narocito 42. protiv srpskog naroda...koji su vasi argumenti i sta vi imate da kazete ljudi mogu da vide na forumu drugisvetskirat.org gde nemate moc da brisete sve sto vam ne odgovara...a prilicno ste se uziveli u ulogu ''gospodara'' na mycity...to mnogo govori o vama i onome sto ste zaista postigli u zivotu...a i ima i ona ''daj coveku vlast pa da vidis kakav je''...

Može li netko Koči da objasni sledeće:
hrvatskih partizana nema 1942 godine,jednostavno ne postoje.
Kako će netko tko ne postoji da sarađuje sa ustašama?

Može li netko Koči da objasni sledeće:
hrvatskih partizana nema 1942 godine,jednostavno ne postoje.
Kako će netko tko ne postoji da sarađuje sa ustašama?

Постоје хрватски комунисти.

Ево шта је марта 1942. Тито наређивао према усташама и домобранима.

naša je dužnost da hrvatskoj vojsci objasnimo opasnost koja preti hrvatskom narodu u Bosni i drugim krajevima od strane srpskih četničkih bandi, od strane velikosrpske hegemonističke klike zbog ove najnovije Pavelićeve izdaje
nad hrvatskim narodom. Na tome pitanju mi moramo dobiti
hrvatske vojnike, pa i oficire, jer su sada nemački okupatorski banditi zamislili da će biti najbolje osloniti se na velikosrpsku hegemoniju u borbi protiv narodno-oslobodilačkog
pokreta u Jugoslaviji. Na tome pitanju treba da se sporazumete sa naprednim delovima HSS-a, da oni preko svojih veza
utiču u hrvatskoj vojsci da ona prilazi nama i da nam daje
oružje i municiju. Mi moramo tu vojsku ili pridobiti ili barem
neutralizirati u sadašnjoj borbi, jer četničke bande i Nedić, uz
pomoć okupatora, pretstavljaju u ovim krajevima za nas glavnu opasnost.
(Зборник, том 2, књига 2, 58)

Сарадњу партизана и усташа марта и априла 1942. потврђују немачки извештаји...

Back