Сарадња комуниста са усташама и Немцима

Јесам ли те 1000 пута питао постоји ли иједан четнинчки, немачки или усташки документ који каже да су четници учествовали на Козари? Да. Да ли си ми икада одговорио? Не.
Ко је онда безобразан?

Slika govori sama za sebe
RetrieveAsset.aspx

Veseli cetnik R.Radic sa komandantom Kampfgruppe zapanda Bosna , generalom Stahlom (inace komandantom 714 nemacke divizije), 1942 na Kozari

Naravno da postoje nemacki dokumenti, i to ne samo jedan
714 pesadijska Kozara.jpg

a postoji i cetnicki , o sporazumu koje je potpisao R.Radic sa NDH, pre nego sto je krenuo na Kozaru
BR. 103
ZAPISNIK O SPORAZUMU IZMEĐU PREDSTAVNIKA ČETNIČKOG ODREDA »BORJE« I NDH OD 9. JUNA 1942. O PRIZNAVANJU
SUVERENITETA NDH I O SARADNJI U BORBI PROTIV NOP-a
http://www.znaci.net/00001/4_14_1_103.htm

Дакле, нема доказа да су четници учествовали на Козари, у супротном бисмо им знали правце кретања, бројно стање и места борби...
I rest my case.

da, slucajno se slikao tamo, kada je prolazio da kupi kremu za brijanje :D

znas da sabljar sam potpisuje slike, onako kako mu dodje...na ovoj temi jedan, na drugoj drugi, na nekoj desetoj, neki deseti potpis...no, svaki put dodje u konflikt sa samim sobom, a kamoli sa komunistickom literaturom...

sabljar koliko god se trudio, sluzeci se lazima i falsifikatima, ne moze da izmeni sustinu (a on je toga svakako svestan pa se cak time i potajno sladi), a ona je danas svima jasna:

У ово доба, средином 1942. године, четнички одреди са запада Босне још нису били укључени у Дражину организацију, пре свега због физичке удаљености. Када се то ускоро десило, њихова веза са Дражом морала је бити скривана по сваку цену, да би што дуже опстала политика чувања српског народа од бројних непријатеља, која је до тада, на четничким територијама, дала одличне резултате.

Oсновна чињеница у вези оних неколико десетина фотографија Радета Радића, Уроша Дреновића и других четника из ових крајева, на којима се они налазе заједно са Немцима и домобранима - јесте да Немци и домобрани нису знали за њихову припадност Дражином четничком покрету.
Код комуниста је, као што ћемо видети, ситуација била дијаметрално супротна: све њихове везе са Немцима, усташама и домобрана ишле су директно преко Врховног штаба и Централног комитета Комунистичке партије. Ни у једном случају нема дилеме с ким се разговара, нити су комунисти стварали неку врсту посебних формација за односе са осовинским трупама.
А основна чињеница у вези додира, ма које врсте, четника и партизана са другим формацијама, јесте следећа.
Сви преговори, договори, споразуми и остали контакти које су имали четници, сводили су се на то да српски народ из њих извуче неку корист.
Све што су радили комунисти са усташама, Немцима домобранима, балистима и осталима - имало је за циљ приграбљивање користи у остварењу основног ратног циља, а то је борба за власт. Контакти комуниста са осовинским формацијама ишли су, дакле, на штету српског народа, јер је и сама делатност комуниста носила катастрофалне последице.
На пример, сарадња четника са домобранима увек је значила да се са тог сектора српски живаљ више неће одводити у концентрациони логор Јасеновац - сем ако усташе, које та сарадња није тангирала, не успеју да савладају четнике и продру до српских села.
С друге стране, сарадња партизана са усташама, па и са домобранима, по правилу је доводила до тешких покоља српског становништва.
Сарадња четника са Немцима у Западној Босни сводила се на анулирање сарадње усташа и партизана, ради заштите српског народа од ове коалиције.
Сарадња партизана са Немцима од марта до маја 1943. године имала је за циљ удруживање против четника и Западних савезника приликом њиховог очекиваног искрцавања на Јадран, што је по Србе, као и по остале народе на Балкану, носило катастрофалне последице.
Сарадњу четника са Западним савезницима носио је талас одушевљења у борби за слободу и демократију, као и убеђење да се на тај начин рат скраћује и жртве умањују.
Сарадња комуниста са Западним савезницима уследила је управо оног часа када су западне силе прекршиле све међународне норме, мешањем у унутрашње ствари Краљевине Југославије на до тада невиђени начин, и када су српски народ издвојиле од свих осталих европских народа. Док су Срби, преко Четничког покрета, давали већи допринос борби против Сила осовине него други народи у окупираној Европи, Западни савезници су и даље тражили нова залагања и нове жртве само од Срба. Четници то нису прихватили, док комунисти, као несрби, јесу - додуше само формално, јер су и даље као основни ратни циљ имали борбу за власт, дакле борбу против четника, а не против Сила осовине.

M. Samardzic, Saradnja partizana sa Nemcima, ustasama i Albancima

ova ''slika'', svakako govori hiljadu reci...i daje odgovor na postavljeno pitanje koje je ozivelo ovu temu...i ova tema svakako treba da bude aktuelna...

14V.jpg

Pismo logoraša hrvatskog koncentracionog logora Jasenovac komunistima, u kome oni izražavaju nadu da nisu " zaboravljeni ni prepušteni našoj sudbini " . Međutim, neko od komunista je na dnu pisma dopisao: " Ne treba objavljivati " ...

Poslednja izmena:
Преживио спаљивање четника у усташком
крематоријуму у логору Јасеновац 1945. године

Покољ четника из уже пратње војводе Павла Ђуришића преживио је Мане-Манојло Вековић, родом од Мојковца.
Мане је успио да дође код четника колашинске бригаде и да опише своју трагедију и трагедију осталих четника који су спаљени у крематоријуму концем априла мјесеца 1945. године.
„Када су хрватске усташе спалиле војводу Павла Ђуришића са осталих 32 четника и интелектуалаца из Црне Горе, тада су довели и 20 четника из Павлове уже пратње да и њих баце живе у крематоријум. Усташе су прво повезали све четнике са рукама на леђима и тако их приводили крематоријуму који је био у подруму зграде. Сјећам се да сам избројио 10 степеница када сам се попео на први спрат зграде и да сам иза тога ушао у једну велику просторију. На средини ове просторије била је велика гвоздена плоча, око 3 метра дужине и око 2 метра ширине. Ова плоча на две супротне стране била је везана челичним конопима који су се намотавали преко два гвоздена точка које су окретали по два усташка војника.
Усташе су увели у зграду групу од 6 четника. Био сам у овој групи пети у реду. Када смо ушли на први спрат ове зграде и ушли у дворану где је био крематоријум, усташки војници су повукли на једну страну велику гвоздену плочу и тако отворили врата од подрума где је горела велика ватра, чула се велика бука, од гасова или нафте који су горели под великим притиском, у исти мах кроз отвор у патосу из подрума је ударила велика врућина. Усташе су тада бацили у ватру кроз овај отвор прва два четника, трећи се четник одупирао и борио онако свезан са свом својом снагом да га не баце жива у ватру, тада прискочише са стране неколико усташа и сурваше га жива у крематоријум. Четврти четник био се одвезао али је држао своје руке на леђима као да је свезан. Када је овај четник пришао отвору крематоријума изненада је зграбио својим рукама два усташка војника који су њега приводили према отвору крематоријума и овај је четник тада са собом срушио у ватру крематоријума оба ова усташка војника. Када је овај четник падао са усташама у ватру, кликнуо је дубоким гласом црногорског горштака „Глава за Главу“.
Код усташа тада је настала велика пометња, једни су покушавали да изваде из крематоријума усташе, док су други усташе вратили остале четнике у двориште. Чуо сам да је четник срушио са собом у крематоријум усташе Гутића и Омерагића.
Иза тога је настало пуцање по логору. Велики број Срба, затвореника, био је навалио на врата логора да бјежи из логора. Четници су се тада из дворишта разбјежали са неким Србима и сакрили се у порушене зграде логора.
Сутрадан после ове пуцњаве и бјежања неких Срба из Логора, дошла је југословенска комунистичка војска и преузела логор Јасеновац. Око 30 усташа са два усташка висока официра сачекали су комунисте и предали им логор. Комунистичком војском је командовао генерал Ненезић родом из Црне Горе.
Усташе и комунисти су тада нашли у порушеним зградама 15 изнемоглих четника војводе Павла Ђуришића. Генерал Ненезић је тада наредио да све ове четнике повежу и да их поубијају. Војници југословенске комунистичке војске тада су приводили четнике све једног по једног, свезаног са рукама на леђима, а један их је усташа убијао сјекиром у главу.
Како сам био задњи у овоме реду рекох једном усташи који ме је држао за свезане руке: „Немој ме убити Дина ти твога.“ Усташа запита да ли сам муслиман, ја одговорих да јесам. Овај усташа тада пође код усташког високог официра, којега су тада усташе звали „Друг Бојник“ и саопшти му да се међу четницима налази и један муслиман. Усташки бојник тада дође код мене и запита ме да му речем, нешто из муслиманске религије. Као дијете ишао сам у школу у Бијелом Пољу и живио близу џамије и слушао сваки дан како исламски оџа завија. Тада одговорих усташком бојнику, „Бесмелах, Рахман ал рахил...“ Усташки бојник тада пође код генерала Ненезића који је са неколико комунистичких официра пратио ова убијања. Усташки бојник тада рече генералу Ненезићу, да је религиозан човјек и да тврдо вјерује у Алаха. Тада усташки бојник додаде: „Дозволите ми, друже генерале, да овога задњег утопим у ријеку Саву да ријека Сава очисти моје гријехе и да моја душа изађе чиста испред Алаха. Бајазит је након боја на Косову пољу осјекао главу српском кнезу Лазару и тада је бацио Лазареву главу у један бунар и тако, вода је овога бунара очистила Бајазитову душу и Бајазитова душа изашла је чиста испред Алаха.'' Тада генерал Ненезић рече овоме усташком бојнику и великом савезнику комуниста Југославије: „Можеш га убити сјекиром, клати оштром камом, давити рукама, горети у ватри или утопити у ријеку, али знај једно да се све директиве друга Тита морају извршити, друг је Тито наредио да се сви четници поубијају, не само четници већ да се поубијају и сви синови четничких официра, синови четничких трговаца и синови четничких учитеља.“
Када је дошао ред да усташа убије сјекиром у главу мене, усташки бојник тада рече да је овога задњега њему поклонио генерал, друг Ненезић да га бојник утопи у ријеку Саву. Усташки бојник тада са још два усташка војника одведу ме близу обале ријеке Саве где ме одвезаше и тада сва три усташе завикаше у исти мах „Бежи главом без обзира, Алах је моћан и велики он ће те чувати и спасити.“ Тада и ја неколико пута завиках „Алах је велики“ и иза тога стадох бјежати поред ријеке Саве према западу.
Успио сам да прођем кроз усташки фронт код Банове Јаруге и након бјежања око 12 сати одлучих да свратим у једно село. Одабрах једну понајвећу кућу и закуцах на врата, врата отвори једна жена а иза ње су стајала два Славонца. Рекох им тада да сам родом из Црне Горе и да сам побјегао из логора Јасеновца. „Ако вјерујете у Бога и у правду, помозите ми да некако дођем до црногорских четника.“ Након кратког договора ова ме жена уведе у шталу иза куће и донесе ми доста хране и једно старо цивилно одијело; муж ове жене иза тога дође са двоколицом и коњем и довезе ме на железничку станицу Кутина где се поздрави са мном и пожели ми сваку срећу. Тада скочих на један теретни воз и упутих се према Загребу. На пролазу кроз Дуго Село примијетио сам четничку колону која је ишла према западу. Скочих са воза и дознадох да су ово четници из Колашинске бригаде. Тада сам испричао својим жалосним слушаоцима о својој одисеји и трагедији Војводе Павла Ђуришића и осталих четника који су на дивљачки начин изгубили своје животе у хрватском логору Јасеновцу.“
Мане се никако није могао сјетити имена четника који је повукао и са собом срушио два усташка војника те су пали у ватру и тако сва три заједно изгорели у крематоријуму. Мане се чудио да се ниједан човек из колашинске бригаде није могао сетити имена овог митраљесца из Павлове пратње иако је било само 10 ових носилаца митраљеза. Мане је само знао да је овај четник био Васојевић и да је био родом од Андријевице.
Мане је касније убијен у Кочевју са осталих 5.000 четника.

Б. М. Зечевић

ГЛАСНИК »ЊЕГОШ«, СВЕСКА ШЕЗДЕСЕТ СЕДМА, ЈУНИ 1992. (ЊУЈОРК)

Покољ четника из уже пратње војводе Павла Ђуришића преживио је Мане-Манојло Вековић, родом од Мојковца.
Мане је успио да дође код четника колашинске бригаде и да опише своју трагедију и трагедију осталих четника који су спаљени у крематоријуму концем априла мјесеца 1945. године.

1. Takav nije bio tamo
2. Jasenovac nije imao krematorij 1945 (Inz.Piccili ga je skinuo 1943)
3. Nema svedoka o nacinu i mestu egzekucije Djurisica i njegovih pratioca.Meni je Manojlo pricao da su metnuli udo od Djurisica u automatsku muzilicu za krave, pa je izdahnuo nakon 15 litara
4. Naravno da je cetnicku propagandu Jasenovac najbolji izbor, uz (nepostojeceg) svedoka izvucenog iz sesira.Djurisic odmah postaje "mucenik"
5. Djurisic je izigrao Mihailovica, prikljucio se Nedicu, nakon toga je sklopio sporazum sa Sekulom Drljevicem, i postao komandanr kvazi crnogorske vojske, koja je bila pod NDH komandom. I nakon toga je pokusao da izigra i Drljevica.Predao se ustasama u Bosanskoj Gradisci.Nije bilo razloga da se ustase bakcu s njim i ostalim bradonjama,i trose benzin. Pobili su ih tamo, i bacili u Savu

Poslednja izmena:
14V.jpg

Pise "Stara Gradiska" (logor za zene i decu), a ne Jasenovac.Samardzic je imao tu vece pesnicko nadahnuce, kada je to pisao
Tu spada i telegram 8765 o 30 tabaka bele artije za brisanje na cucavcu , sa pecatom i potpisom Mihailovica, koji je on , eto delio svima.....
Generalstabni oficir obavestajne sluzbe, koji pecati i potpisuje prazni papir...

Poslednja izmena:
Занима ме да ли је било споразума између Четника и Партизана на територији Босне, макар краткотрајних обустава ватре или можда и неких заједничких подухвата против Немаца или усташа, како на почетку рата када су се заједнички борили у Србији против окупатора, тако и касније када су се већ идеолошки поделили?

kompleks jasenovackog logora se sastojao od 5 satelita, od kojih je jedan Stara Gradiska, ali je ima svog vlastitog komandanta, i udaljen je od samog Jasenovca.To je bio logor za zene i decu, a ne za komuniste

prvo kazes Stara Gradiska, a ne Jasenovac...posle Nenadovog posta kome se valjda nisi nadao, i sam konstatujes da Stara Gradiska spada u kompleks Jasenovackog logora...a onda da bi se izvukao iz sopstvenih gluposti konstatujes da je to bio logor za zenu i decu, a ne komuniste, bez ikakvog smisla....pa ko je tvrdio suprotno...

povezi se covece, povezi se...razmisli malo pre nego nesto napises...

Poslednja izmena:
Занима ме да ли је било споразума између Четника и Партизана на територији Босне, макар краткотрајних обустава ватре или можда и неких заједничких подухвата против Немаца или усташа, како на почетку рата када су се заједнички борили у Србији против окупатора, тако и касније када су се већ идеолошки поделили?

Краткорочних, углавном у Источној Босни Дангићи Тодоровић.

kompleks jasenovackog logora se sastojao od 5 satelita, od kojih je jedan Stara Gradiska, ali je ima svog vlastitog komandanta, i udaljen je od samog Jasenovca.To je bio logor za zene i decu, a ne za komuniste

Ја да будем искрен не знам како су усташе поделиле Јасеновац по секторима.
Може ли мало појашњење, и ако није проблем извор?

kiseljko naravno nema odgovor na ovo

14V.jpg

slika i prilika komunista i njihovog odnosa prema ustaskim zlocinima nad Srbima...

Kada je 12. avgusta 1941. Svetozar Vukmanovic Tempo dobio pismo od Djure Pucara o pokolju 650 ljudi, zena i dece u okolini Prijedora, posle cega se ocekivalo da ce Nemci uzeti Srbe u zastitu i ukinuti ustasku vlast, on je odgovorio:

Mnogo vise me je zabrinula vijest da su okupatori isli na ukidanje ustaske vlasti u Prijedoru i da je citavu vlast u gradu preuzela regularna vojska NDH. Ukoliko okupator pocne stvarati stanje u kome ce se prema Srbima primenjivati neki pravedniji zakon, to moze da pokoleba veliki dio seljackih masa i da ugrozi razvoj oruzane borbe.

S.Skoko, Krvavo kolo Hercegovacko 1941-1942, knjiga 1

Poslednja izmena od moderatora:
komunisti cesto kritikuju saradnju cetnika sa Italijanima iako je ona donosila samo dobro Srbima i spasila ih od totalnog pokolja ustasa, mada su i sami saradjivali sa Italijanima...samo sto je njihov krajnji cilj uvek bio uperen protiv Srba i u svrhu osvajanja vlasti...

Komunisti znaju samo da kritikuju i optuzuju....cetnike npr izmedju ostalog i za saradnju sa Italijanima, iako je ona bila inicirana od saveznika i donosila samo dobro Srbima, a sami su saradjivali sa njima....

30. novembra na Belom brdu, izmedju Dobruna i Priboja potpisali su sporazum sa sledecim osnovnim tackama:

- nenapadanje na italijanske utvrdjene posade u naseljenim mestima;

- slobodno kretanje partizana i sloboda rada van tih utvrdjenja;

- neometan saobracaj italijanskih kolona i postovanje veza i sredstava saobracaja....

U ime Italijana sporazum je potpisao major Neni, a u ime komunista Milenko Kusic, politicki komesar Uzickog partizanskog odreda.

S. Zivanovic ''Treci srpski ustanak'', knjiga treca, 150.

Ја да будем искрен не знам како су усташе поделиле Јасеновац по секторима.
Може ли мало појашњење, и ако није проблем извор?

Jasenovac je barem kucna tema. Bulajic,Miletic, Dedijer...sve ti je dostupno.imas i web sajt, ne samo jedan

imas taj dokument , ili treba da verujemo na rec g. Zivanovica ?
saveznici nisu inicirali nikakve kontakte sa talijanima.naredjeno im je 1943 da prekinu sa bilo kakvim kontaktima sa talijanima

postavio sam izvor, ne vidim u cemu je problem...zelis nesto da dokazes, izvoli!

saveznici jesu inicirali saradnju sa italijanima i to je ovde vise puta dokazivano...ti nisi izneo nikakve protivargumente samo sopstvene, nicim potkrepljene tvrdnje...43. kad je Italija pala? :hahaha:

postavio sam izvor, ne vidim u cemu je problem...zelis nesto da dokazes, izvoli!

saveznici jesu inicirali saradnju sa italijanima i to je ovde vise puta dokazivano...ti nisi izneo nikakve protivargumente samo sopstvene, nicim potkrepljene tvrdnje...43. kad je Italija pala?

Ne vidim dokument kojim se to dokazuje.No ja cu ti pruziti dokument sta saveznici kazu o saradnji cetnika sa talijanima

BR. 2
BRITANSKE OCENE O KVISLINŠKOM KARAKTERU ČETNIKA
Gospodine ministre!
Dobio sam sledeću poruku iz Vrhovne Komande Britanskih Trupa na Srednjem
Istoku:
"Sledeće pretstavlja detalje operativnih odluka; umoljavate se da iste sprovedete
u delu odmah. Došlo je se do tih odluka posle pažljivog razmatranja svih raspoloživih
izveštaja, i na osnovi direktive izdate od strane Načelnika Štaba Britanskih Naoružanih
Sila. Veoma su hitne.
Odlučujući faktori jesu:
1. Rat na Sredozemnom Bazenu je sada dospeo do faze gde Saveznička ofanziva
može se smatrati pretstojećom. Stoga je imperativno da Đeneral Mihailović bude sada
ispunio obaveze date ranije da bi u ovo doba sarađivao do krajnosti. Za ovo, mora da se
slaže s time da koordinira delatnosti svojih snaga, ma gde se one nalaze, s planovima
Vrhovne Komande na Srednjem Istoku pod čijoj se sferi delatnosti i on spada. Samo na
ovaj način mogu se delatnosti njegovih snaga koordinirati sa opštim savezničkim naporima.
2. Đeneral Mihailović ne pretstavlja nikakvu vrednost kao borbena snaga zapadno
od Kopaonika. Njegove jedinice u Crnoj Gori, Hercegovini, i Bosni ili su već likvidirane,
ili su u tesnoj saradnji sa Osovinom. Na sličan način, jedva se može kazati da njegove
jedinice u Hrvatskoj, Sloveniji i Slavoniji uopšte postoje.

3. Britanske misije na Homolju, i na Prištini potvrđuju da su tamošnje jedinice
jake, i d a j e njihova glavna želja da izvršavaju napade na neprijateljske komunikacije pod
Britanskim nadzorom.
4. Partizani pretstavljaju dobru i efikasnu borbenu snagu u svima reonima gde je
Đeneral Mihailović pretstavljen jedino Kvislinzima.
Odluke su:
1. Izvestićete Đenerala Mihailovića da ga, kao saveznika, Vrhovna Komanda
Britanskih Trupa na Srednjem Istoku moli da prekida svaku kolaboraciju sa Osovinom i
da pređe ka Istoku u Srbiju. Tamo bi imao da posveti svoj pun autoritet i lični uticaj
produženju napada na neprijateljske komunikacije.

2. Izvestićete Đenerala Mihailovića da bi trebao odmah da krene za Kopaonik sa
svima odanim oficirima i vojnicima. Ako bude ustrebalo, treba [se] i naoružanom silom
probiti.
3. U buduće Vrhovna Komanda smatraće reon pod njegovom komandom i uticajem
ograničenim sa zapada elementima otpora već ustanovljenim na desnoj obali Ibra i
ka jugu do Skoplja.
206
4. Na toj teritoriji Vrhovna Komanda poslaće obilnu pomoć s vazduha.
5. Vrhovna Komanda je zamolila Britanski Radio da napada, kao izdajnike sve
Kvizlinge koji se bore sa Talijanima, među ostalima sa Bajom Stanišićem Đeneralom
Dukanovićem i G. [Dobrosavom] Jevđevićem. Vi ćete naimenovati druge iz vašeg
iskustva.
Zahtevam od Vas da objasnite Đeneralu Mihailoviću gornje odluke a da mu ih
pretstavite toliko kategorički koliko bi bilo potrebno, i da pokušate da pridobijete njegov
hitan i nedvosmislen pristanak u našu korist.
Vi sa čitavom Britanskom misijom ćete da idete u Kopaonik zajedno sa Đeneralom
Mihailovićem. U isto vreme postojeća misija na Kopaoniku ostaće samostalna za
svoju teritoriju i neće biti asimilirani u Vašu misiju."
Obzirom na Važnost načela obuhvaćenih gornjom porukom, Ja bih Vas molio,
Gospodine Ministre, da mi dostavite Vaše primedbe napismeno.
, Učtiv,
'••'" V f Vaš
.S . I . Bejli
Generalštabni pukovnik

да ли се ико икад упитао како то да су четници спасили стотине савезничких пилота а партизани нису спасили ниједног јединог савезничког пилота?
одговор је једноставан. прво јосип бравар је ипак био аустријски каплар а сулудо је очекивати да аустријски каплар спашава оне који бомбардују немце, и друго, партизана нигде није ни било осим у булајићевим филмовима. последице тих чињеница гледамо и дан данас, на политичкој сцени србије.

да ли се ико икад упитао како то да су четници спасили стотине савезничких пилота а партизани нису спасили ниједног јединог савезничког пилота?
одговор је једноставан. прво јосип бравар је ипак био аустријски каплар а сулудо је очекивати да аустријски каплар спашава оне који бомбардују немце, и друго, партизана нигде није ни било осим у булајићевим филмовима. последице тих чињеница гледамо и дан данас, на политичкој сцени србије.

Ne nismo se pitali jer imamo odgovor od sluzbenog tela
acruyunumbers.jpg

Headquarters MAAF, the history of MAAF,1st september 1944-9th may 1945chapter XV, air crew recovery,p.319

Ne vidim dokument kojim se to dokazuje.No ja cu ti pruziti dokument sta saveznici kazu o saradnji cetnika sa talijanima

kada postavis dokument red ja da postavis i njegovu oznaku...u najmanju ruku...ili si i sam svestan da znamo da si ovo kopirao sa znaci.net pa mislis da nema potrebe za tim...al opet, oznaka, izvor, arhiv, itd. bi dobro dosao...cak ne vidimo ni o kojoj je godini rec...al to samo govori o karakteru tvoje diskusije...kako god, ono sto pise u njemu nema veze s mozgom, deo je propagande i nema nikakvu vrednost...sve je to lako opovrgnuti...

Saradnja sa Italijanima bila je inicirana od strane saveznika i donela je samo dobro Srbima...naravno da ustasama (tebi) ta saradnja smeta jer je spasila srpske zivote od ustaskog pokolja...takodje Srbi i Italijani imali su zajednickog neprijatelja u to vreme - Hrvate (ustase)...jednostavno, interesi su se poklopili ali ta saradnja nema veze sa nekakvom izdajom, fasizmom itd. sto komunjare zele da prikazu...komunisti su naravno iz tog razloga daleko vise saradjivali sa ustasama, Albancima i Nemcima...ali videli smo bilo je i slucajeva saradnje sa Italijanima...

jednom za svagda sto se tice saradnje sa Italijanima, da prestanes sa lazima:

it0.gif

ita.gif

ita1.gif

ita2.gif

Nemacki ratni plakat u Srbiji 1941-44, Kosta Nikolic

Poslednja izmena:

Back