Сарадња комуниста са усташама и Немцима

Ne nismo se pitali jer imamo odgovor od sluzbenog tela
acruyunumbers.jpg

Headquarters MAAF, the history of MAAF,1st september 1944-9th may 1945chapter XV, air crew recovery,p.319

ovaj papiric je naravno notorna glupost...

djeneral Mihailovic je taj koji je dobio orden, izmedju ostalog i za spasavanje saveznickih avijaticara, ne Tito! Misija ''Haljard'' se danas naziva najvecom akcijom spasavanja iza neprijateljskih linija u II sv.ratu, o njoj se danas pisu knjige, snimaju dokumentarci i filmovi...saveznickim avijaticarima Tito nije dozvolio da svedoce na staljnisitickom procesu u Beogradu protiv djenerala Mihailovica, saveznicki avijaticari su ti koji su organizovali pravedno sudjenje djeneralu u Njujorku...mnogi saveznicki avijaticari su ceo svoj zivot posvetili istini o djeneralu i urgirali da mu se podigne spomenik u Vasingtonu...itd...itd...

Saveznicki avijaticari su ti koji kazu da je Tito ubica, a djeneral Mihailovic njihov spasioc...

Poslednja izmena:
Pogledi su notorni propagandisticki cetnicki sajt , koji nema nikakve objektivnosti.

to je najlakse reci ali ti nisu u stanju da argumentima opovrgnes bilo sta sa tog sajta :mrgreen: ovakvim izjavama samo demonstriras nemoc...

Један од спашених Америчких пилота, David O'Connell за време протсета испред Југословенског конзулата у Њу Јорку. На транспаренту пише: Титов суд каже да ме је Михаиловић убио, Истина је да ми је он спасао живот.

http://www.pogledi.rs/galerija/airbridge/5.php

Na tim demonstaracijama protiv Tita, a za djenerala Mihailovica, u toku staljnistickog procesa u Beogradu, su inace ucestvovali mnogi spaseni piloti. Njujork 1946

32V.jpg

Спашени Амерички пилоти за време посете Стејт Департменту у Вашингтону у циљу лобирања да Америчка влада ургира код Тита у корист генерала Михаиловића

34V.jpg

Предлог Америчких конгресмена за подизање споменика генералу Михаилвићу у Вашингтону

30V.jpg

Sa druge strane, znaci.net su komunisticki propagandni sajt na kome se nalazi gomila dokazanih i potvrdjenih falsifikata...

Poslednja izmena:
Miodrag D. Pesic inace i sam dobio zahvalnicu od strane Ajzenhauera za spasavanje americkih pilota, redovan gost na proslavi dana veterana USA vazdusnih snaga...na kojoj ne prisustvuje nijedan partizan...

Koje godine je taj Pesic dobio tu zahvalnicu potpisanu od Ajzenhauera?

acruyunumbers.jpg

Taj papiric je sluzbeni dokument , i nalazi se ovde
Headquarters MAAF, the history of MAAF,1st september 1944-9th may 1945chapter XV, air crew recovery,p.319

Poslednja izmena:
Један од спашених Америчких пилота, David O'Connell за време протсета испред Југословенског конзулата у Њу Јорку. На транспаренту пише: Титов суд каже да ме је Михаиловић убио, Истина је да ми је он спасао живот.

1. Da ponovim ; niti se bilo kakav O Conell spominje na sudjenju , niti je Mihailovic bio optuzen za ubistvo bilo kojeg pilota.Ubijanje pilota je spomenuto iskljucivo u vezi Sinise Pazarca, i nije bio deo optuznice Mihailovica
2. Niko ne negira da su cetnici evakuirali vazduhoplovce, ali brojevi stoje; 2000 ih je evakuirano sa partiznaske teritorije i 350 sa cetnicke
3. Misterioznih 500.......gospodina Frimana

ovde je ceo tekst o bruju spasenih pilota od strane cetnika i partizana, koje ne moze da se poredi...Misija ''Haljard'' je danas zvanicno najveca misija spasavanja saveznickih pilota iza neprijateljskih linija u II sv.ratu

procitaj tekst i bice ti jasno...i tu su sve zvanicni dokumenti, i izvestaji...

http://www.pogledi.rs/knjige/mh.pdf

Sta je bitno, a cime ti volis da manipulises...cetnici su zaista spasavali pilote, dok su ih partizani uglavnom prihvatali i evakuisali sa teritorija na kojima vise nije ni bilo okupatora, a u taj broj ''spasavanih'' ubrajali i one koji su prinudo sletali zbog kvara i posle manjih popravki nastavljali dalje...

A stvar je jasna...otuda za partizane nema odlikovanja, zahvalnica...cetnici se, a ne partizani poszivaju na svecanosti veterana USA vazdusnih snaga itd itd, itd...

Pesicu je zahvalnica urucena 2000. godine...cini mi se na proslavi veterana americkih vazdusnih snaga...

1. Da ponovim ; niti se bilo kakav O Conell spominje na sudjenju , niti je Mihailovic bio optuzen za ubistvo bilo kojeg pilota.Ubijanje pilota je spomenuto iskljucivo u vezi Sinise Pazarca, i nije bio deo optuznice Mihailovica
2. Niko ne negira da su cetnici evakuirali vazduhoplovce, ali brojevi stoje; 2000 ih je evakuirano sa partiznaske teritorije i 350 sa cetnicke
3. Misterioznih 500.......gospodina Frimana

brojevi ne stoje nikako...nakon tog papirica izvrsena su brojna druga istrazivanja o broju spasenih avijaticara na osnovu saveznickih izvestaja

PODACI O BROJU SPASENIH PILOTA OD CETNIKA I PARTIZANA

U predgovoru je vec pomenuta improvizacija istoricara Vojnog istorijskog instituta, prilikom utvrdjivanja broja spasenih americkih avijaticara tokom Drugog svetskog rata u Jugoslaviji. Na ovom mestu reci cu malo vise o tome. U prvom izdanju knjige OPERACIJA VAZDUSNI MOST na srpskom jeziku (~POGLEDI~, Kragujevac 1997. godine), napisao sam da su cetnici spasili 561 americkog avijaticara. Ovu cifru saopstili su spaseni veterani vazdusnih snaga SAD prilikom proslave dana ~D~ 1994. godine u Cikagu. Ja tada nisam raspolagao podacima sa kojima danas raspolazem. Prilikom boravka 2000. godine u Americi na proslavi spasenih veterana vazdusnih snaga, dosao sam do izvestaja obavestajnih oficira, kapetana Dzordza Musulina i kapetana Nika Lalica, koji su rukovodili misijom HALjARD. Njihovi izvestaji RG-226, E-99, B-34, F-70, i E-99, B-22, F-368, potvrdjuju navedeni broj. Njihovi podaci se sa navedenim brojem ne slazu neznatno. Radi se o jednoj grupi avijaticara koji su u rano prolece 1944. godine otisli pesice do Jadrana, a zatim su brodom prebaceni u Italiju. Bilo je to u vreme kada jos nije bila organizovana evakuacija avijaticara avionima. Pribavio sam izvestaje obavestajnih oficira koji su vrsili evakuaciju americkih avijaticara kod partizana. Prema izvestaju obavestajnog oficira porucnika Timoti Fajfera, koji je rukovodio misijom DUNKLIN, spaseno je i evakuisano 65 avijaticara. Izvestaj broj RG-226, B-154, B-25, F-334. Prema izvestaju obavestajnog oficira Dina Reksa, koji je rukovodio misijama REDVUD i DURAND, spaseno je i evakuisano 162 avijaticara. Izvestaji broj RG-226, E-154, B-25, F-34 i E-99, B-23, F-115. Prema izvestajima obavestajnog oficira, kapetana Ksemsa Gudvina, koji je rukovodio misijam MELBERI i FLOTSAM, spaseno je 300 avijaticara i evakuisano u Italiju. Izvestaji broj RG-226, E-154, B-25, F-357 i E-154, B-25, F-356. Sve ovo cini ukupno 527 spasenih i evakuisanih americkih avijaticara u Italiju. Kada tome broju dodamo 561 avijaticara koje su spasili i evakuisali cetnici, dolazimo do broja od 1.088 spasenih i evakuisanih americkih avijaticara do kraja oktobra 1944. godine, odnosno kako je i general Donovan izvestio predsednika Ruzvelta. (U ovaj broj Amerikanaca spasenih od strane cetnika nije uracunato 25 avijaticara koji su evakuisani krajem februara 1945. godine iz Boljanica u Bosni.)

Partizanima je mnogo olaksavao evakuaciju saveznicki aerodrom na Visu, i cesci dolasci americkih aviona sa naoruzanjem i opremom na improvizovane aerodrome u Sloveniji, Hrvatskoj, Bosni, Crnoj Gori i krajem leta 1944. godine u Juznoj Srbiji. Ti avioni su u povratku evakuisali americke i druge saveznicke avijaticare u Italiju. Iz ovog razloga skoro svaka posada je vec posle desetak dana bila u svojoj bazi u Italiji. Nisu morali da ih hrane mesecima i da ih seljakaju sa kraja na kraj Srbije. Pomenuti izvestaji nalaze se u Istraznom centru Maksvel, u AFB Montgomeri u Alabami, pod oznakom AKRU dokumenta OSS\CIA (Air Crev Rescue Unit - ACRU), Jedinica za spasavanje posada vazdusnih snaga SAD, i istoricari iz Vojnog istorijskog instituta mogu moje navode da provere.Upravo na sam dan moga povratka iz Amerike, procitao sam u Politici od 9.06.2000. godine u feljtonu istoricara Vojnog istorijskog instituta, pukovnika Antuna Miletica, fantasticne brojke do kojih je dosao hokus-pokus metodom, saberi oduzmi i baci pola u vodu, pravdajuci se recima ''Na zalost ni danas se ne mogu saopstiti konacni podaci o spasenim avijaticarima, vec se moraju upotrebljavati priblizni podaci. Put do toga je veoma dug i slozen, dokumenta nisu sacuvana, niti adekvatno vodjena-popunjavana. Tu i tamo ima podataka ali su razliciti.'' (Vidi prilog iz POLITIKE od 9.06.2000. godine.)

Podatke do kojih sam dosao na osnovu citiranih izvestaja, objavio sam u svojoj kvizi DRAZA MIHAILOVIC U IZVESTAJIMA AMERICKIH I BRITANSKIH OBAVESTAJACA (POGLEDI, Kragujevac, 2004. godine.) Padali su americki avioni i dalje, posle oktobra 1944. godine pa sve do maja 1945. godine, ali uglavnom na teritorije na kojima vise nije bilo okupatora, bez obzira ko ih je prihvatio. Vise se ne moze govoriti o ''spasavanju'', vec samo o prihvatanju i evakuaciji. Doduse, Anton Miletic je ubrojao i one koji su se sami spasili i sleteli na sopstveni aerodrom na Visu i posle manje opravke odleteli u bazu. Vrhunac gluposti i podanistva zbio se na severu Banata nedaleko od Srpske Crve. Kao u gradu ''BUDALIJI'' Tila Ojlenspigela, proglasila je opstina pocasnim gradjanima posadu ''liberatora'' koji je u januaru 1945. godine prinudno sleteo usled manjeg kvara, a zatim odleteo u Italiju. ''Spasili'' su posadu koja se sama spasila, na teritoriji gde vec tri meseca nije bio ni jedan okupatorski vojnik, a zatim ih proglasili pocasnim gradjanima [to su ih udostojili sletanjem na njihovo poljance. (Vidi prilog iz Politike). Ne znam da li je Antun Miletic pridodao i ovu posadu broju spasenih americkih avijaticara.

i jos malo o neiscrpnoj komunistickoj propagandi:

Osim Minhauzenskih cifara o spasenim americkim avijaticarima od strane partizana, pomenuti feljton vrvi od izmisljotina u stilu ''pricao mi jedan covek''. Vrhunac je prica o
pobijenim avijaticarima jedne americke posade od strane slovenackih cetnika (sic!), ili prica o spasenim americkim
avijaticarima iz cetnickih ruku, koji su se upravo spremali da ih pobiju. I bedno i odvratno...

Ne znam samo zasto me njihovi spaseni veterani vazdusnih snaga zovu svake godine na njihovu proslavu, kada je opste poznato ''da su ih cetnici ubijali pre nego sto dodirnu zemlju''. Moracu sledeci put da ih pitam zasto predjose preko toga, pa njihov predsednik Hari Truman dodeli najvise americko odlikovanje Drazi, a predsednik Ajzenhauer mojoj malenkosti priznanje. (Dokumenta o tome u prilogu.)

Miodrag D. Pesic, Misija Haljard

Cetnici su SPASILI mnogo vise od 500....Inace, Frimanova knjiga je izasla 2007. a na primer ovaj transparent, koji govori o 500 spasenih avijaticara je iz 46. tako da ti jos jedan pokusaj pada u vodu...:D

32V.jpg

Drazi se jeste prebacivalo i za ubistvo pilota...sto naravno nije dokazano pa nije uslo u optuznicu...pilot cije ime je spomenuto se pojavio na protestu i jasno porucio ko je ko...

procitaj tekst i bice ti jasno...i tu su sve zvanicni dokumenti, i izvestaji...

ja ti postavim zvanicni dokument, sluzbene americke vojne institucije, koja je merodavna instanca , a ti meni postavljas kojekakve cetnicke knjizurine, pune reklame i rasprodaje.
Za partizane izvlacenje i evakuacija pilota je bila normalna dnevna rutina, a za cetnike , koji nisu savrseno nista napravili celo vreme rata, to je jedina opipljiva stvar, i bila je zadnja slamka, pokusaj da udju u pobednicki tabor.Englezi su ih izjurili, Rusi nisu hteli nista s njima, Amerikanci su bili zadnja sansa.
Izuzev toga ,Nemci su im izasli u ssusret, i nisu ih dirali za vreme te "najvece evakuacije" , jer pukovnik Mekdauel se sastao upravo u Pranjanima (zamisli slucajnosti, upravo tamo je aerodrom).. sa nemackim predstavnikom, gde su raspravljali o predaji nemackih snaga Mihailovicu ....:)

ti mi postavis jedan papiric, a ja tebi istrazivanje o broju spasenih avijaticara na osnovu brojnih saveznickih izvestaja, cije su oznake naravno navedene...

ja pricam o SPASAVANJU americkih avijaticara i najvecoj akciji tog tipa iza neprijateljskih linija, a takvom su je proglasili upravo Amerikanci, a ti mi govoris o evakuaciji sa teritorija na kojima nije vise bilo okupatora ili o avijaticara koji su prinudno sletali zbog kvarova i nastavljali svoj put....slozices se, ne govorimo o istoj stvari...

postoje brojna svedocenja americkih avijaticara o borbama cetnika protiv Nemaca u toku spasavanja tako da stvarno ne bih diskutovao u vezi ovih banalnosti i neistina koje iznosis...

Poslednja izmena:
кад се говори о НОБу, увек треба имати на уму једну чињеницу- то није била само борба за ослобођење од окупатора, то је пре свега била борба за власт. КПЈ је рат видела као (једину) прилику да у Југославији изведе бољшевичку револуцију. свака револуција је по природи ствари насилна (неуставна и противправна) и подразумева жртве, а у идеологије КПЈ ниједна жртва није била превелика ако ће се остварити коначни циљ- диктатура пролетеријата. треба се само сетити да се руски бољшевици нису ни мало устезали да са Немцима закључе срамни Брестлитовски мир, којим су непријатељу препустили скоро половину европске Русије, само да би они имали одрешене руке да се обрачунају са белима. а у том обрачуну са својим сународницима нису штедели никога, цела села су затрли са земљом, а целе области опустошили. том логиком су се водили и наши комунисти, то је иста школа.

кад се говори о НОБу, увек треба имати на уму једну чињеницу- то није била само борба за ослобођење од окупатора, то је пре свега била борба за власт. КПЈ је рат видела као (једину) прилику да у Југославији изведе бољшевичку револуцију. свака револуција је по природи ствари насилна (неуставна и противправна) и подразумева жртве, а у идеологије КПЈ ниједна жртва није била превелика ако ће се остварити коначни циљ- диктатура пролетеријата. треба се само сетити да се руски бољшевици нису ни мало устезали да са Немцима закључе срамни Брестлитовски мир, којим су непријатељу препустили скоро половину европске Русије, само да би они имали одрешене руке да се обрачунају са белима. а у том обрачуну са својим сународницима нису штедели никога, цела села су затрли са земљом, а целе области опустошили. том логиком су се водили и наши комунисти, то је иста школа.

To mozes reci za period posle 1943 godine.Do 1943 saveznicima nisu nesto cvetale ruze, a ni partizanima; Oni nisu mogli znati da ce 1945 doci na vlast, niti da ce biti favorizirani od strane zapadnih saveznika.Mihailovic je imao daleko bolje sanse 1941-1943 da nesto napravi/ostane na vlasti/ ili napravi neku cetnicku drzavu

ja pricam o SPASAVANJU americkih avijaticara i najvecoj akciji tog tipa iza neprijateljskih linija, a takvom su je proglasili upravo Amerikanci, a ti mi govoris o evakuaciji sa teritorija na kojima nije vise bilo okupatora ili o avijaticara koji su prinudno sletali zbog kvarova i nastavljali svoj put....slozices se, ne govorimo o istoj stvari...

postoje brojna svedocenja americkih avijaticara o borbama cetnika protiv Nemaca u toku spasavanja tako da stvarno ne bih diskutovao u vezi ovih banalnosti i neistina koje iznosis...

1.postoje usmena svedocanstva o bilo cemu, koje niko nije obavezan d aprihvati, ukoliko nema svetlo dokumenata
2. iza neprijateljskih linija? izgleda da Samardzic je slab sa mapama i datumima; govorimo o "unutar" neprijateljskih linija , barem u teoriji...gde cetnici zive u simbiozi zajedno sa Nemcima.Zbog cega bi amerikanci bas odlucili da naprave tu igru sa Mihailovicem? Upravo zbog njegovih veza sa Nemcima.MekDauel je dosao da uredi eventualno predaju Nemaca Mihailovicu, da bi sprecio Ruse da udju na Balkan."Spasavanje pilota" je propagandna komedija, rezirana od strane Amerikanaca, uz pomoc Nemaca

To mozes reci za period posle 1943 godine.Do 1943 saveznicima nisu nesto cvetale ruze, a ni partizanima; Oni nisu mogli znati da ce 1945 doci na vlast, niti da ce biti favorizirani od strane zapadnih saveznika.Mihailovic je imao daleko bolje sanse 1941-1943 da nesto napravi/ostane na vlasti/ ili napravi neku cetnicku drzavu

Итекако се знало и ко ће победити и ко ће доћи на власт.
Већ јула 1942. када су у Шведској, Енглеској и Америци комуниситчке партије почеле кампању против Драже, већ је било јасно ко ће доћи на власт у Југославији.
Али о томе ћу детаљније други пут, у посебној теми коју ћу надам се да завршим до децембра, пошто тренутно планирам неколико историјских тема да до зиме буду готове...

1.postoje usmena svedocanstva o bilo cemu, koje niko nije obavezan d aprihvati, ukoliko nema svetlo dokumenata
2. iza neprijateljskih linija? izgleda da Samardzic je slab sa mapama i datumima; govorimo o "unutar" neprijateljskih linija , barem u teoriji...gde cetnici zive u simbiozi zajedno sa Nemcima.Zbog cega bi amerikanci bas odlucili da naprave tu igru sa Mihailovicem? Upravo zbog njegovih veza sa Nemcima.MekDauel je dosao da uredi eventualno predaju Nemaca Mihailovicu, da bi sprecio Ruse da udju na Balkan."Spasavanje pilota" je propagandna komedija, rezirana od strane Amerikanaca, uz pomoc Nemaca

1. niko ne govori o nekakvim usmenim svedocenjima, to ti sada izmisljas, vec o brojnim izvestajima saveznickih obavestajnih oficira...pa postavljeno ti je gore, citas li?

2. najvecom akcijom spasavanja iza neprijateljskih linija nazvali su je upravo Amerikanci...i takvo mesto ima u njihovoj istoriji...ti tu naravno nista ne mozes, zar ne? :) djeneralu Mihailovicu je u to vreme ucenjena glava od strane Nemaca na 100.000 rajshmaraka u zlatu, tako da nema potrebe dalje da diskutujemo o glupostima koje navodis :)

2. najvecom akcijom spasavanja iza neprijateljskih linija nazvali su je upravo Amerikanci...i takvo mesto ima u njihovoj istoriji...ti tu naravno nista ne mozes, zar ne? djeneralu Mihailovicu je u to vreme ucenjena glava od strane Nemaca na 100.000 rajshmaraka u zlatu, tako da nema potrebe dalje da diskutujemo o glupostima koje navodis

..............i Titova, ali su si Nemci dali truda da naprave desant na Drvar, dok su Mihailovica ostavili da mezi lahku sljivu, i da njegovi oficiri potpisusju razlicite usluzne ugovore sa Nemcima

1. niko ne govori o nekakvim usmenim svedocenjima, to ti sada izmisljas, vec o brojnim izvestajima saveznickih obavestajnih oficira...pa postavljeno ti je gore, citas li?

......pisanim na tavanu od sretnog autora knjige

Ово је поглавље из књиге Бранислава J. Страњаковића (објављене анонимно, 1944. године – аутор je тaдa имаo 21 годину) ''Основне истине о раду и циљевима Тита и кoмуниста''.
Поднаслов:
''Прави лик комунистичког покрета у Југославији. Противсрпско обележје комунистичког рада. Зашто водим борбу против комуниста.''

На насловној страни је писало:
''Августа 1944
Слободне српске планине
501''.

501 је ознака Омладинског штаба, а аутор је користио псеудоним Бранко Лазић. После рата је постао познати историчар у Паризу.
У емиграцији, 1946, Страњаковић објављује и књигу ''Титов покрет и режим у Југославији''. Обе књиге 1991. у једној објављују ''Дечје новине'' из Горњег Милановца.

Ево поглавља о сарадњи партизана и усташа:

Комунисти и усташи међусобно сарађују,
једни другима прилазе и узајамно се штите

Кад се комунисти слажу са усташама у клеветама против Срба, кад се поклапају у питању комадања Српства, кад се допуњавају у истребљењу Срба, онда је природно да међусобно сарађују и једни друге заштићују. Још „Инструкције из манастира Враноча“ од јануара 1942 год. поручују: „СВИМА ПОШТЕНИМ УСТАШАМА КОЈИ УЂУ У ПАРТИЗАНСКЕ ОДРЕДЕ БИЋЕ ОПРОШТЕНО ШТО СУ ПРИПАДАЛИ УСТАШКОМ ПОКРЕТУ“. Док званични орган „Далматински партизан“ (октобра 1942 год. стр. 39) каже: „Истовремено се улога усташа смањује на споредну. Они су у ОДНОСУ ПРЕМА ЧЕТНИЦИМА МАЊЕ ВАЖАН ДИО“. А Милован Ђилас истога месеца у „Борби“ (бр. 21) пише: „Четници су се злочинима такмичили са усташама, а у ИЗДАЈИ ОВЕ ПРЕВАЗИШЛИ“. Иво Рибар пак у „Борби“, органу КПЈ, (број 23, октобра 1942 год.) пише: „СВЕ ЈЕ ВЕЋИ БРОЈ ОНИХ ОД УСТАША ЗАВЕДЕНИХ И ПОШТЕНИХ ХРВАТА КОЈИМА СУ ЗАДЊИ ДОГАЂАЈИ ОТВОРИЛИ ОЧИ“ док „Вјести“, орган босанских партизана, обавештавају (2. новембар 1943. год.): „МНОГЕ УСТАШЕ ТРАЖЕ ИЗЛАЗА ДА СЕ ОСЛОБОДЕ ИЗ ТОГ РАЗБОЈНИЧКОГ ДРУШТВА.“ Како се у пракси усташама отварају очи и како се ослобађају из усташког разбојничког друштва да би прешли у партизанско, говоре чињенице:
да је Владимир Назор 1941. Год. објавио химну Поглавнику, ушао у усташку Академију знаности, клицао својој „Независној држави“ на „круговалу“, а данас седи као претседник Земаљског већа Хрватске и уместо дитирамба Поглавнику пише маршеве Титу;
да је Антун Августинчић још 1942. год. вајао бисту Поглавнику, а данас седи као потпредседник АВНОЈ-а и већ је извајао бисту Титову;
да је Марко Месић, бив. југословенски п. пуковник, заклети усташа још пре катастрофе Југославије, који је отишао на челу једног батаљона усташких добровољаца у Русију, одатле слао поздраве Поглавнику у име „јуначких хрватских синова“, а затим био заробљен код Стаљинграда, данас постао командант I југословенске народно-ослободилачке бригаде у Совјетском Савезу;
да је Мухамед Суџука, доскорашњи усташки велики жупан жупе Плива и Рама, данас члан претседништва Антифашистичког већа;
да је Осман Ибраковић, некадашњи заменик котарског претстојника у Босанском Петровцу, који је у усташкој униформи убијао Србе и само једном приликом убио 80 Срба (из које групе је само један човек, Рајко Чајкановић, у Београд избегао), потом пришао партизанима и доцније постао командант батаљона десете крајишке бригаде;
да је Иво Смолић, главни усташки функционер у Сињу, потом постао стуб „народно-ослободилачког покрета“ у Далмацији;
да је Хрвоје Ципција, сплитски усташа и организатор покоља југословенских војника у Гатима, постао првак „народно-ослободилачког покрета“ Далмације;
да је Ибрахим Шатор, усташки надпоручник из Мостара који је девет месеци био усташки командант у коњичком срезу и побио око 100 Срба, потом прешао у штаб код партизана и постао члан Антифашистичког вијећа Босне и Херцеговине, али и даље наставио посао убијања Срба, и поред осталих, убио Ђока Ђогића и Божа Симића, о чему партизански командант Коњица Јоксим Мрковић у ухваћеном писму од 2.1.1944 каже „због тога код Срба све више расте нерасположење према НОВ, те су почели бјежати“;
да је Јосип Смодлака, Титов „министар“ упутио Стјепану Вукушићу, усташком градоначелнику сплитском, писмо с молбом да му чува кућу и намештај, а овај заиста и сместио у кућу један немачки штаб;
да је Брекало, усташки делегат из главног усташког стана у заједници са усташким стожерником из Омиша Роглићем преговарао са партизанима и састајао се у Имотском;
да је усташки поглавник Анте Павелић, на дан 15-годишњице оснивања усташког покрета, у свом говору рекао: „Нека се из партизана на нашој земљи одстране туђинци, ХРВАТСКЕ ПАРТИЗАНЕ СВЕ ЋЕМО СМЈЕСТИТИ НА ОВУ ПОЗОРНИЦУ И ПОГОСТИТИ ИХ“ (што стоји написано у женском гласнику „Усташкиња“, од 10. јануара 1944. г., стр. 12);
да је Рафаел Бобан, усташки п. пуковник у сплитском листу „Ново доба“ (10-XII-1943. г.) написао: „Не заборавите никада да су партизани Хрвати. Данас Хрватсво води борбу са Српством, и то је главни циљ наше борбе“;
да су хрватски партизани, приликом усташке офанзиве на Петрову Гору у зими 1941 г. усташама пребегли и партизанске логоре одавали, као и да су почетком 1944. г. после Поглавникове амнестије опет многи прешли у усташе и поново Србе мучили и убијали;
да је целукупна усташки расположена сељачка заштита из Подстране, Гата и Омиша пришла партизанима;
да су 1942. г. усташи и комунисти заједнички збор у Плашком држали; у Макарској власт делили, Имотско, Модруш усташи партизанима предали (што је за ово последње и „Партизан“, орган главног штаба Хрватске, у студеном 1942. г., страна 34, признавао);
да су комунисти приликом напада на Теслић 2000 усташа заробили и да су их у своје редове примили или кући пустили;
да је „Слободна Југославија“ средином априла 1944. г. јавила да је 5000 усташа прешло на страну НОВ, у X Загребачки корпус;
да су партизани 1. јануара 1944. г., при нападу на Бања Луку заробили доскорашњег усташког министра саобраћаја Хилмију Бешлагића и његовог брата Хакију, усташког претседника Бањалучке општине и пустили их кућама, давши им пратњу до Горњег Шехера, док су истог дана заробили студента Србина Видовића, иследника Средње-босанског корпуса и убили га;
да су партизани приликом истога напада заробили 25 полицајаца усташког редарства и после саслушања их пустили, док су истога дана поубијали 10 четника и 11 цивила Срба које су на превару у селу Врбањи похватали;
да комунисти заробљене домобране увек кући пуштају, ако већ неће да им се придруже, да хрватске бригаде у своје окриље исто тако усташе примају, или их кућама пуштају, док за српске војнике имају само једно решење – смрт;
да су комунисти попалили неколико стотина српских цркава и манастира, као у Срему Јазак, Фенек, Шишатовац;
да су партизани, за време владавине у Сплиту убили јединог православног свештеника Урукала, док су оставили на миру усташу бискупа Бонифачића и целокупно католичко свештенство;
да су за време свога упада у Шибеник убили јединог православног свештеника Крстановића, док од 900 католичких калуђера и свештеника на подручју сплитске и шибеничке бискупије ниједан није страдао, а да су партизани нашли неколико православних свештеника-издајника као што је Зечевић, који, после свих ужаса и покоља над Српством и Православљем ипак велича Тита, као што је и Павелић нашао неколико издајника-попова као Шурлана, који то исто, после истих ужаса и покоља ради код усташа.
http://www.pogledi.rs/diskusije/viewtopic.php?t=20984

..............i Titova, ali su si Nemci dali truda da naprave desant na Drvar, dok su Mihailovica ostavili da mezi lahku sljivu, i da njegovi oficiri potpisusju razlicite usluzne ugovore sa Nemcima

......pisanim na tavanu od sretnog autora knjige

1. Titova prvi put tek 43. a za djeneralom Mihailovicem je raspisana poternica jos 41. i to je prva poternica za jednim vodjom pokreta otpora u okupiranoj Evropi...secas se? :) Nemci kada su raspisali poternicu za djeneralom Mihailovicem i pokrenuli prvu akciju nisu imali pojma ko je Tito :lol: inace su Nemci protiv cetnika organizovali preko 20 operacija...komunisti su 43. obecavali Nemcima zajednicku borbu protiv saveznika i 3 meseca lepo saradjivali, setali se slobodno po Zagrebu, isli u bioskope....:lol:

2. dokazi ili ne lupetaj...poznat nam je tvoj nacin komentarisanja kada si nemocan u diskusiji...:D

Poslednja izmena od moderatora:
Ово је поглавље из књиге Бранислава J. Страњаковића (објављене анонимно, 1944. године – аутор je тaдa имаo 21 годину) ''Основне истине о раду и циљевима Тита и кoмуниста''.
Поднаслов:
''Прави лик комунистичког покрета у Југославији. Противсрпско обележје комунистичког рада. Зашто водим борбу против комуниста.''

На насловној страни је писало:
''Августа 1944
Слободне српске планине
501''.

501 је ознака Омладинског штаба, а аутор је користио псеудоним Бранко Лазић. После рата је постао познати историчар у Паризу.
У емиграцији, 1946, Страњаковић објављује и књигу ''Титов покрет и режим у Југославији''. Обе књиге 1991. у једној објављују ''Дечје новине'' из Горњег Милановца.

Ево поглавља о сарадњи партизана и усташа:

Комунисти и усташи међусобно сарађују,
једни другима прилазе и узајамно се штите

Кад се комунисти слажу са усташама у клеветама против Срба, кад се поклапају у питању комадања Српства, кад се допуњавају у истребљењу Срба, онда је природно да међусобно сарађују и једни друге заштићују. Још „Инструкције из манастира Враноча“ од јануара 1942 год. поручују: „СВИМА ПОШТЕНИМ УСТАШАМА КОЈИ УЂУ У ПАРТИЗАНСКЕ ОДРЕДЕ БИЋЕ ОПРОШТЕНО ШТО СУ ПРИПАДАЛИ УСТАШКОМ ПОКРЕТУ“. Док званични орган „Далматински партизан“ (октобра 1942 год. стр. 39) каже: „Истовремено се улога усташа смањује на споредну. Они су у ОДНОСУ ПРЕМА ЧЕТНИЦИМА МАЊЕ ВАЖАН ДИО“. А Милован Ђилас истога месеца у „Борби“ (бр. 21) пише: „Четници су се злочинима такмичили са усташама, а у ИЗДАЈИ ОВЕ ПРЕВАЗИШЛИ“. Иво Рибар пак у „Борби“, органу КПЈ, (број 23, октобра 1942 год.) пише: „СВЕ ЈЕ ВЕЋИ БРОЈ ОНИХ ОД УСТАША ЗАВЕДЕНИХ И ПОШТЕНИХ ХРВАТА КОЈИМА СУ ЗАДЊИ ДОГАЂАЈИ ОТВОРИЛИ ОЧИ“ док „Вјести“, орган босанских партизана, обавештавају (2. новембар 1943. год.): „МНОГЕ УСТАШЕ ТРАЖЕ ИЗЛАЗА ДА СЕ ОСЛОБОДЕ ИЗ ТОГ РАЗБОЈНИЧКОГ ДРУШТВА.“ Како се у пракси усташама отварају очи и како се ослобађају из усташког разбојничког друштва да би прешли у партизанско, говоре чињенице:
да је Владимир Назор 1941. Год. објавио химну Поглавнику, ушао у усташку Академију знаности, клицао својој „Независној држави“ на „круговалу“, а данас седи као претседник Земаљског већа Хрватске и уместо дитирамба Поглавнику пише маршеве Титу;
да је Антун Августинчић још 1942. год. вајао бисту Поглавнику, а данас седи као потпредседник АВНОЈ-а и већ је извајао бисту Титову;
да је Марко Месић, бив. југословенски п. пуковник, заклети усташа још пре катастрофе Југославије, који је отишао на челу једног батаљона усташких добровољаца у Русију, одатле слао поздраве Поглавнику у име „јуначких хрватских синова“, а затим био заробљен код Стаљинграда, данас постао командант I југословенске народно-ослободилачке бригаде у Совјетском Савезу;
да је Мухамед Суџука, доскорашњи усташки велики жупан жупе Плива и Рама, данас члан претседништва Антифашистичког већа;
да је Осман Ибраковић, некадашњи заменик котарског претстојника у Босанском Петровцу, који је у усташкој униформи убијао Србе и само једном приликом убио 80 Срба (из које групе је само један човек, Рајко Чајкановић, у Београд избегао), потом пришао партизанима и доцније постао командант батаљона десете крајишке бригаде;
да је Иво Смолић, главни усташки функционер у Сињу, потом постао стуб „народно-ослободилачког покрета“ у Далмацији;
да је Хрвоје Ципција, сплитски усташа и организатор покоља југословенских војника у Гатима, постао првак „народно-ослободилачког покрета“ Далмације;
да је Ибрахим Шатор, усташки надпоручник из Мостара који је девет месеци био усташки командант у коњичком срезу и побио око 100 Срба, потом прешао у штаб код партизана и постао члан Антифашистичког вијећа Босне и Херцеговине, али и даље наставио посао убијања Срба, и поред осталих, убио Ђока Ђогића и Божа Симића, о чему партизански командант Коњица Јоксим Мрковић у ухваћеном писму од 2.1.1944 каже „због тога код Срба све више расте нерасположење према НОВ, те су почели бјежати“;
да је Јосип Смодлака, Титов „министар“ упутио Стјепану Вукушићу, усташком градоначелнику сплитском, писмо с молбом да му чува кућу и намештај, а овај заиста и сместио у кућу један немачки штаб;
да је Брекало, усташки делегат из главног усташког стана у заједници са усташким стожерником из Омиша Роглићем преговарао са партизанима и састајао се у Имотском;
да је усташки поглавник Анте Павелић, на дан 15-годишњице оснивања усташког покрета, у свом говору рекао: „Нека се из партизана на нашој земљи одстране туђинци, ХРВАТСКЕ ПАРТИЗАНЕ СВЕ ЋЕМО СМЈЕСТИТИ НА ОВУ ПОЗОРНИЦУ И ПОГОСТИТИ ИХ“ (што стоји написано у женском гласнику „Усташкиња“, од 10. јануара 1944. г., стр. 12);
да је Рафаел Бобан, усташки п. пуковник у сплитском листу „Ново доба“ (10-XII-1943. г.) написао: „Не заборавите никада да су партизани Хрвати. Данас Хрватсво води борбу са Српством, и то је главни циљ наше борбе“;
да су хрватски партизани, приликом усташке офанзиве на Петрову Гору у зими 1941 г. усташама пребегли и партизанске логоре одавали, као и да су почетком 1944. г. после Поглавникове амнестије опет многи прешли у усташе и поново Србе мучили и убијали;
да је целукупна усташки расположена сељачка заштита из Подстране, Гата и Омиша пришла партизанима;
да су 1942. г. усташи и комунисти заједнички збор у Плашком држали; у Макарској власт делили, Имотско, Модруш усташи партизанима предали (што је за ово последње и „Партизан“, орган главног штаба Хрватске, у студеном 1942. г., страна 34, признавао);
да су комунисти приликом напада на Теслић 2000 усташа заробили и да су их у своје редове примили или кући пустили;
да је „Слободна Југославија“ средином априла 1944. г. јавила да је 5000 усташа прешло на страну НОВ, у X Загребачки корпус;
да су партизани 1. јануара 1944. г., при нападу на Бања Луку заробили доскорашњег усташког министра саобраћаја Хилмију Бешлагића и његовог брата Хакију, усташког претседника Бањалучке општине и пустили их кућама, давши им пратњу до Горњег Шехера, док су истог дана заробили студента Србина Видовића, иследника Средње-босанског корпуса и убили га;
да су партизани приликом истога напада заробили 25 полицајаца усташког редарства и после саслушања их пустили, док су истога дана поубијали 10 четника и 11 цивила Срба које су на превару у селу Врбањи похватали;
да комунисти заробљене домобране увек кући пуштају, ако већ неће да им се придруже, да хрватске бригаде у своје окриље исто тако усташе примају, или их кућама пуштају, док за српске војнике имају само једно решење – смрт;
да су комунисти попалили неколико стотина српских цркава и манастира, као у Срему Јазак, Фенек, Шишатовац;
да су партизани, за време владавине у Сплиту убили јединог православног свештеника Урукала, док су оставили на миру усташу бискупа Бонифачића и целокупно католичко свештенство;
да су за време свога упада у Шибеник убили јединог православног свештеника Крстановића, док од 900 католичких калуђера и свештеника на подручју сплитске и шибеничке бискупије ниједан није страдао, а да су партизани нашли неколико православних свештеника-издајника као што је Зечевић, који, после свих ужаса и покоља над Српством и Православљем ипак велича Тита, као што је и Павелић нашао неколико издајника-попова као Шурлана, који то исто, после истих ужаса и покоља ради код усташа.
http://www.pogledi.rs/diskusije/viewtopic.php?t=20984

odlican tekst! :ok:

brojevi ne stoje nikako...nakon tog papirica izvrsena su brojna druga istrazivanja o broju spasenih avijaticara na osnovu saveznickih izvestaja
Која су то "бројна друга итраживања"?
Ја знам за оно које сам ја урадио и које прилично потврђују америчке документе које је сабљар цитирао.

Drazi se jeste prebacivalo i za ubistvo pilota...sto naravno nije dokazano pa nije uslo u optuznicu...pilot cije ime je spomenuto se pojavio na protestu i jasno porucio ko je ko...
Тај пилот се није појавио на протесту - из простог разлога што у оптужници није именован.
У оптужници се наводе "два пилота француског порекла која су пала код Лима".
Осим тога, на суђењу се нису даље помињали ови пилоти.

-----

Што се тиче Пешићеве књиге, цитат који си поставио је једна од већих историјских глупости код нас. Практично ниједна ствар није тачно наведена. Почев од тога да аутор не зна да авијатичари слетели на Вису нису рачунати као нестали, па нису могли ни да буду евакуисани. То говори да Пешић није ни видео неки МАЦР образац на чијем врху стоји да се попуњава два дана пошто је посада нестала, а пошто је Вис савезнички аеродром јасно је да нису нестали.

А поготово онај део са 1088 евакуисаних авијатичара - само је заборавио да стави остатак извештаја:

Special-duty aircraft continued to evacuate Allied aircrews for the duration of the war, but most of the work was in conjunction with regular supply missions. Aircrew evacuation by all agencies in the Mediterranean theater reached a peak in September 1944, although August was the heaviest month for special-duty aircraft. In Septem-ber alone, over a thousand Americans were evacuated from Rumania by B-17's in Operation REUNION,* and nearly 300 Allied flyers were taken out of Bulgaria by B-17's.142 By 1 October 1944, 2,694 Allied flyers had been rescued from the Balkans. Of this number 1,088 came from Yugoslavia, 46 from Greece, and 11 from Albania in special-duty aircraft. Chetnik territory in Yugoslavia yielded 356 flyers and Partisan territory gave up 732. During the period from 1 January to 30 April 1945, 310 Allied flyers were evacuated by specialduty aircraft from Yugoslavia and Albania.144
http://www.ibiblio.org/hyperwar/AAF/III/AAF-III-14.html

Извештај мисије Халјард наводи 343 америчка авијатичара (занимљиво да их је толико и Фриман побројао).
Четници јесу евакуисали још авијатичара и пре и после тога, један део је од њих прешао код партизана, али тешко да се ради о већем броју. Неке лицитације о више од 500 авијатичара евакуисаних од четника су глупост. Око 400 је реалније.

Poslednja izmena:

Back