Супер и за тебе, не видим како ово може да промени било шта, усташе и Немци стрељали припаднике партизанског покрета и нелојалне цивиле, само што "ослободиоци" усташе нису поменути на табли из већ знаних разлога.Стрељали су и заробљене италијанске војнике и официре том приликом,Десило се оно што се дешавало и раније комунисти су упали у Сплит после капитулације Италије да би покупили оружје и опрему, када су били нападнути од Немаца и усташа побегли су остављајући народ изложен репресалијама.
Нико и не тврди да су
сви Хрвати били за усташе, било их је и у четницима, већ да је
већина Хрвата била на нацистичкој страни.
Па бежали су и од усташа том приликом а не само од Немаца из страха од репресалија и то не само Хрвати него и Срби.
Као друго никакву везу не видим са оним предходним постом, али навикли смо да ти млатараш онако у празно шта дохватиш.
+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
Кад смо већ код сарадње комуниста и усташа да приложим и ово што су хрватски "антифашисти" већ објавили не гледајући шта постављају:
USTAŠKI ADMIRAL GATTIN: PAVELIĆ JE LOPOV I IZDAJICA, MI HRVATI MORAMO STUPATI U REDOVE PARTIZANA!
Početkom siječnja doputovao je u Split hrvatski ustaški admiral Gatin, inače rodom Splićanin, poslan od grupe hrvatskih ustaša koji se kupe oko dr. Berkovića i dr. E. Bulata. Gatin je imao zadatak povezati sve hrvatske frakcije u Splitu i okolici, a govorio je ovako:
»
Približava se konac ovome ratu, pobjeda je sigurna na strani Saveznika, i radi toga potrebno je da mi Hrvati mislimo o našem spasu. S Pavelićem se ništa ne može, on je lopov i izdajica i radi toga moramo mi svi bez njega, i protiv njega, da se udružimo i da spremni dočekamo kraj rata. Već sada svi mi Hrvati moramo stupati u redove partizana i pomagati ih svim silama i sredstvima. Svi, i domobrani i ustaše moraju k ovima, jer jedini oni moći će da nas spasu od zla koje nas može zadesiti radi bezglavo vođene politike sa strane hrvatsko-ustaškog vodstva.
Ujedinjeni s njima moći ćemo se spasiti i osvete sa strane Srba i njihovim političkim prestižom moći ćemo pregovarati sa Srbima na ravnoj nozi i oboružani kao i oni…«.
Izvještaj Srpskog nacionalnog komiteta u Splitu iz siječnja 1943., 5./330.
»HSS DANAS NEMA SVOJIH PRISTALICA«
Predstavnik HSS-a, bivši narodni poslanik Mladineo, razgovarao je s dr. Miovićem sredinom prosinca o mogućnosti suradnje Hrvata i Srba. Tom prilikom Mladineo je u prisustvu samostalnog demokrata Felera kazao po prilici ovo:
»Delegat Srba na razgovorima s grupom Jugoslavena postavio je zahtjev u ime Srba Jugoslavenima i nama Hrvatima, a to su po prilici:
1. Hoćemo dinastiju s kućom Karađorđevića,
2. vojno vodstvo pod komandom đenerala Draže Mihailovića.
3. Nikakva organizacija vojne prirode ne smije se vršiti bez odobrenja vodstva četničke organizacije…
Mi Hrvati želimo suradnju sa Srbima, ali mi ne možemo da zauzmemo neprijateljski stav protiv partizana jer to je naša vojska, koja nam može sutra pred Saveznicima da
opere obraz, i mi Hrvati namjeravamo s tim partizanima udružiti hrvatsku seljačku i građansku zaštitu i u svim mjestima Primorja dočekati Saveznike i preuzeti vlast od okupatora. Uostalom, naš HSS danas je u nemogućnosti da pokaže svoju brojčanu snagu, jer naše desno krilo otišlo je k ustašama, a lijevo k partizanima, pa kad bi i htjeli da naše pristaše pridružimo k četnicima, mi to ne bi mogli da učinimo jer mi danas pristalica svojih i nemamo ili ih imamo vrlo mali broj«.
Izvještaj Srpskog nacionalnog komiteta u Splitu iz siječnja 1943., 5./330.
а мало и о ЈВуО:
SPLITSKI JUGONACIONALISTI PIŠU DRAŽI MIHAILOVIĆU
Iz Splita, u ime jugoslavenskih nacionalista – Hrvata, N. Bartulović, dr. Beroš i dr. Z. Šimunić uputili su Draži Mihailoviću deklaraciju, u kojoj, pored ostalog, predlažu: »… da se pristupi osnivanju »Jugoslavenskog revolucionarnog pokreta«, koji će pod svoju zastavu okupiti nekompromitirane Hrvate, tako da unutarnjom revolucijom dovede do moralne, nacionalne i socijalne obnove kod Hrvata, kao što će i Srbi učiniti kod sebe, te da time stvori preduslove za zajednički i što jednodušniji život. Da se, kao instrument takve revolucionarne akcije, odmah obrazuju posebne vojne formacije, pod imenom Jugoslavenskih legija, koje će biti nosioci revolucionarne borbe u hrvatskim krajevima … Jugoslavenske legije smatramo, dakle, dijelom redovne jugoslavenske vojske, koje će djelovati paralelno sa četničkim pokretom … Budući da je Split, geografski i politički, u sretnom položaju za provođenje ovakvog rada i k tome ima u njemu veći broj inteligencije pošteđene od ratnih strahota, smatramo da je Split najpodesniji da bude centar akcije, te da se u njemu organizira vodstvo, sa svim potrebnim aparatom za njeno vođenje…«.
Četnički arhiv, Kronologija
http://www.ratnakronikasplita.com/kronika/1943-1