Saradnja četnika sa ustašama

:mazi:
ne postoji "nas original" postoji samo istina koju su nosioci vlasti posle 44-e prikrivali ili falsifikovali kako kad i po kojoj potrebi.
ovo sto se danas pojavljuje je istina koja je decenijama cucala u srbima i cekala da konacno izbije na videlo...
.
istina koja je čučala medju srbima je da su pobednici u ww2 a ne da nam to odredjuje nekolicina četničkih gubitnika koji su preživeli rat begstvom čak preko okeana da se nikada niko nije ni usudio da se vrati u domovinu

neopevane kukavice

.
istina koja je čučala medju srbima je da su pobednici u ww2 a ne da nam to odredjuje nekolicina četničkih gubitnika koji su preživeli rat begstvom čak preko okeana da se nikada niko nije ni usudio da se vrati u domovinu

neopevane kukavice
pa kao sto vidimo istorija dobija drugaciji oblik kad je pisu oni koji govore istinu a da govore istinu imamo dokaze sirom srbije,
da li treba da ti pisem ponovo sve te dokaze ili si zapamtio :mazi: .

nego cekaj polako,
a kako se zove ono kad neki vrhovni komandant i marsal vojske u sred ofanzive avionom sa svojom madam pobegne preko granice u italiju ostavljajuci svoje vojnike da ginu ???
ima li ta pametna seda glava neki odgovor na to pitanje ?

i šta kažeš bane, četnici nisu nikad napismeno, u formi zapisnika, priznali ndh?
ti opet poceo sa zahebacijom :cepanje:
"u formi ZAPISNIKA", jel to sad zamena za one tvoje gore pomenute "ugovore" i "sporazume" :hahaha:

"zapisnik" moze da pravi svako prisutan i onaj sto na sastanak unosi kafu , ratluk i duplu lozu i onaj sto je kasnije uneo meze i onaj sto je navlacio zavese da ne smeta sunce... svako za sebe hvatajuci beleske onoga sto je cuo dok su neki tamo nesto pricali moze da napravi "zapisnik" i da mu sluzi kao neki podsetnik za sta god .
ali takva pisana forma nije nikakav oblik pravno obavezujuceg dokumenta , ne spada ni u zakonske ni u podzakonske akte tako da je pravna tezina nekakvog "zapisnika" jednaka NULI .
pravno obavezujuca akta , pogotovo u toku ratnog stanja i izmedju zaracenih strana imaju odredjeni protokol i formu koja mora da se ispuni i svaki od tih dokumenata ima svoje sluzbeno ime, ali ni jedan se ne zove "zapisnik" .
sto naravno ne znaci da ta notorna istina o "zapisniku" tebe treba da spreci da postavis ponovo ovde neki "zapisnik" ,
smeh je delotvoran za covecije zdravlje , zato izvoli ...

1. ZAPISNIK O SPORAZUMU IZMEĐU PREDSTAVNIKA ČETNIČKOG ODREDA »BORJE« I NDH OD 9. JUNA 1942. O PRIZNAVANJU SUVERENITETA NDH I O SARADNJI U BORBI PROTIV NOP-a1

ZAPISNIK

sastavljen u velikoj župi Sana i Luka, između predstavnika državnih vlasti Nezavisne Države Hrvatske: velikog župana Dr. Petra Gvozdića, vojnog zapovjednika pješačkog pukovnika Brozovića Ivana i stožernika Beljana Mirka s jedne strane i zapovjednika četničkih postrojbi Radoslava Radića, s druge strane.2

Na sastanku je zaključeno sledeće:

Toč. 1.
Pripadnici četničkih postrojbi (vojno četničkog odreda »Borja«) sa prostorije: rieka Vrbas od Štrbca do Gumjere—Jaružani—Crni Vrh—Štrbe—Opsječko—Marjanovo Gnijezdo3— Dabovci—Latkovi4—Imljani—sjeverna strana Vlašića do rieke Bosne, — Komušina—Vlajići—Čećava—Gojakovac—Buko vica —Rudanka—Pojezna—Ljubić—Vijačani—Gradi na—Motajica (do ceste Prnjavor—Derventa), priznaju vrhovničtvo Nezavisne Države Hrvatske i kao pripadnici Nezavisne Države Hrvatske izjavljuju privrženost i odanost državi Hrvatskoj.

Toč. 2.
Radi toga, obavezuju se predstavnici četničkih postrojbi sa svojim postrojbama, sa današnjim danom prekinuti sva neprijateljstva prema vojnim i građanskim vlastima Nezavisne Države Hrvatske.

Toč. 3.
U tu svrhu na gore opisanom području Hrvatskog državnog vrhovničtva, hrvatske državne vlasti uspostavljaju i faktično svoju redovitu vlast i upravu.

Toč. 4.
Predstavnici četničkih postrojbi stavljaju sliedeće primjedbe:
a) Da se očituje privrženost i odanost, koja je spomenuta u toč. 1 zapisnika, žitelji sa označenog područja žele imati upravu svojih obćina.
Radi toga, pri imenovanju obćinskih uprava žele da budu saslušavani i predstavnici gornjih žitelja, a njihovi priedlozi uvaženi pod pretpostavkom, da predloženi ljudi budu ispravni državljani Nezavisne Države Hrvatske.
Odgovornost u prednjem pravcu nosit će lično gornji predstavnik.
b) Da u vezi sa hrvatskom oružanom snagom sudjeluju dobrovoljno na suzbijanju i uništavanju komunističko-boljševičkih bandi, te da u tu svrhu zadrže oružje.
c) Da se vraćenom pučanstvu, koje pokaže privrženost prema državi i državnim vlastima, pruži državna potpora, kao i naknadi šteta učinjena u toku operacije, a napose da se onim udovicama i siročadi, čiji hranioc pogine prilikom akcija oko suzbijanja komunističko-boljševičkih bandi dodijeli odmah potpora sa strane države, a sve u smislu postojećih zakonskih propisa, koji vriede za sve državljane.
d) Da obitelj čiji su hranioci u zarobljeništvu, a koji ne pripadaju komunističkoj partiji, dobivaju potporu u smislu postojećih odredaba i to na ženu po 16 kn.5 a za dijete po 10 kn. dnevno.
e) Da se i dosadanjim pripadnicima četničkih postrojbi prizna pravo na odlikovanje i nagradu, u koliko se osobito istaknu u borbama protiv komunista.
f) Da se omogući pravoslavnom življu prednjeg područja, u koliko bude ispravnog vladanja, zaposlenje i zarada na državnim i drugim javnim radovima.
g) Da se stanovnicima pravoslavne vjere zajamči potpuno slobodno ispovjedanje njihove vjere u smislu postojećih zakona.6
h) da se dozvoli ulazak u grad žiteljima pravoslavne vjere radi podmirenja svojih životnih potreba.
Toč. 5.
Gore imenovani predstavnici hrvatske državne vlasti prihvaćaju gornje primjedbe navedenog predstavnika četničkih postrojba, s tim, da će hrvatska oružana snaga kao i građanske vlasti pružiti pravoslavnom življu punu zaštitu osobne slobode, sigurnosti i njihove imovine.

Četničke postrojbe sudjelovat će dobrovoljno u suzbijanju i uništavanju komunističko boljševičkih banda zajedno sa ostalom oružanom snagom, pri čemu će zapovjednici četničkih postrojbi zapovjedati svojim postrojbama.

Četničke postrojbe mogu izvoditi samostalno neophodno potrebne akcije mjestnog značaja, no o svemu će na vrieme izvjestiti zapovjednika oružanih snaga.

Dolazak u grad dozvoljava se samo potpuno lojalnim građanima sa dozvolama, koje će izdavati redovite upravne vlasti prema postojećim propisima, a na temelju svjedožbe o ispravnosti pojedinih lica izdatih od strane dotične obćinske uprave.

Toč. 6.
Četničke postrojbe sa svojim predstavnicima obavezuju se u svakom pravcu pomagati državne vlasti Nezavisne Države Hrvatske u sređivanju obćih prilika na ovome dielu državnog područja, te im u tu svrhu pružiti svaku pomoć, dok se vojne vlasti obavezuju pružati oružje i streljivo kao i ostalim vojnim jedinicama.Toč. 7.
Prednje odredbe stupaju na snagu odmah po potpisivanju.
U Banjoj Luci, dne 9. lipnja 1942. godine.
ZAPOVJEDNIK ČET. POSTROJBI »BORJE«

Radoslav Radić, v.r.

VELIKI ŽUPAN ŽUPE SANA I LUKA:
Dr. Gvozdić v.r.

ZAPOVJEDNIK BANJALUČKOG ZDRUGA:

Brozović Ivan v.r.

USTAŠKI STOŽERNIK:

M. Beljan v.r.

Da je priepis suglasan sa izvornikom potvrđuje:

Tajnik Velikog Župana:

Maglajlija

M.P.7

1 Prepis originala (pisan na mašini, latinicom) u Arhivu VII, Ča, k. 233, reg. br. 5/8 (BH-X-512).

dakle ovo nije tačno ? ;)

ti opet poceo sa zahebacijom :cepanje:
"u formi ZAPISNIKA", jel to sad zamena za one tvoje gore pomenute "ugovore" i "sporazume" :hahaha:

"zapisnik" moze da pravi svako prisutan i onaj sto na sastanak unosi kafu , ratluk i duplu lozu i onaj sto je kasnije uneo meze i onaj sto je navlacio zavese da ne smeta sunce... svako za sebe hvatajuci beleske onoga sto je cuo dok su neki tamo nesto pricali moze da napravi "zapisnik" i da mu sluzi kao neki podsetnik za sta god .
ali takva pisana forma nije nikakav oblik pravno obavezujuceg dokumenta , ne spada ni u zakonske ni u podzakonske akte tako da je pravna tezina nekakvog "zapisnika" jednaka NULI .
pravno obavezujuca akta , pogotovo u toku ratnog stanja i izmedju zaracenih strana imaju odredjeni protokol i formu koja mora da se ispuni i svaki od tih dokumenata ima svoje sluzbeno ime, ali ni jedan se ne zove "zapisnik" .
sto naravno ne znaci da ta notorna istina o "zapisniku" tebe treba da spreci da postavis ponovo ovde neki "zapisnik" ,
smeh je delotvoran za covecije zdravlje , zato izvoli ...
.
dakle, kako ti sam kažeš, podvučeno, četnici su sa ustašama samo pili kafu, mezetili ratluk uz nju, malo mezetili, navlačili zavese???

dobro de, to mi za zavese je još i jasno, ni jedni ni drugi nisu voleli da ih iko vidi da zajedno piju kafu

dakle, kako ti sam kažeš, podvučeno, četnici su sa ustašama samo pili kafu, mezetili ratluk uz nju, malo mezetili, navlačili zavese???

dobro de, to mi za zavese je još i jasno, ni jedni ni drugi nisu voleli da ih iko vidi da zajedno piju kafu
"podvuceno cetnici i ustase" :dash:
dakle ti po obicaju vidis nesto sto niko drugi ne vidi VASIONOOOO JAVI SEEEE :cepanje:

Poslednja izmena od moderatora:
dakle ovo nije tačno ? ;)
dakle sta ti nije jasno ?
zasto bi uopste neko analizirao nekakav tekst sa interneta koji realno svako moze da napise i proglasi nekakvim dokumentom a koji nema primese ni forme ni sadrzaja bilo kakvog sluzbenog dokumenta
a pri tome je u njemu i gomila gluposti i nelogicnosti.
postavio si nekakv tekst koji je naslovljen kao "zapisnik" , jos pri tome kao sto ima na kraju teksta ovo nije ni "zapisnik"
nego PREPIS ZAPISNIKA
vec sam ti rekao kolika je upotrebna vrednost "zapisnika" u pravno obavezujucem smislu a koliko je tek nistavna vrednost prepisa tog zapisnika mozes i sam da zamislis:cepanje: .

Prepis originala
ZAPISNIK O SPORAZUMU IZMEĐU PREDSTAVNIKA ČETNIČKOG ODREDA »BORJE« I NDH OD 9. JUNA 1942.
sastavljen u velikoj župi Sana i Luka
U Banjoj Luci, dne 9. lipnja 1942. godine.

ocigledno je da su najmanje dva razlicita "pisca" pravili ovaj PREPIS ZAPISNIKA ,
toliko o tvojim verodostojnim "prepisima zapisnika" :hahaha:.

17. srpnja ( jul ) 1944
»… Führer je zabranio izraz »partizani«. Za odsjek Jugoistok valja upotrijebiti izraz »komunisti« ili »komunističke bande«. Za »četnike suborce« valja upotrijebiti izraz »hrvatske borbene skupine«.
Dostavlja se gornje na znanje, s tim da se pri dopisivanju s Nijemcima upotrebljavaju gornji nazivi.
General poručnik Dragojlov, v.r.«
Obavještenje Ministarstva oružanih snaga NDH od 18. srpnja,12./306.
http://www.ratnakronikasplita.com/kronika/1944-1

17. srpnja ( jul ) 1944
»… Führer je zabranio izraz »partizani«. Za odsjek Jugoistok valja upotrijebiti izraz »komunisti« ili »komunističke bande«. Za »četnike suborce« valja upotrijebiti izraz »hrvatske borbene skupine«.
Dostavlja se gornje na znanje, s tim da se pri dopisivanju s Nijemcima upotrebljavaju gornji nazivi.
General poručnik Dragojlov, v.r.«
http://www.ratnakronikasplita.com/kronika/1944-1
zaboravio si ono prvo sto stoji u tom tekstu
  • Od jednog višeg njemačkog zapovjedništva primljen je dopis u kome se, između ostalog, nalaže:
uobicajena komunisticka falsifikatorska sema , neko je negde nesto rekao, a neko je posle poslao dopis o tome , koji smo mi prepisali .
ko je gde i kad i kome rekao nisam bas siguran ali smeo bi da se zakunem da je bas ovako bilo :cepanje:
tako su nastali cuveni komunistciki "zbornici" :dash:.

zaboravio si ono prvo sto stoji u tom tekstu
  • Od jednog višeg njemačkog zapovjedništva primljen je dopis u kome se, između ostalog, nalaže:
uobicajena komunisticka falsifikatorska sema , neko je negde nesto rekao, a neko je posle poslao dopis o tome , koji smo mi prepisali .
ko je gde i kad i kome rekao nisam bas siguran ali smeo bi da se zakunem da je bas ovako bilo :cepanje:
tako su nastali cuveni komunistciki "zbornici" :dash:.
Izor informacije je falsifikat ?

Izor informacije je falsifikat ?
nije izvor informacija ministarstvo jer ti nisi citirao njihov dokument, nego si ostavio tekst iz "ratne kronike splita" u kom pise da je izvor te informacije ministarstvo ndh,
a odatle se dalje ne ide i nema nacina da se proveri da li je ili nije to izvor.
znaci ovo nije dokument nego tekst iz novina .

evo ti si pre samo par minuta zbog nepotpune informacije lucica vezano za ustase 43-e imao primedbu i usao u nagadjanje sta je on mislio kad je to rekao
a evo sad si upravo ti uradio isto !
dozvolio si nepotpunom informacijom da je svako tumaci kako hoce ili misli da je (ne)ispravno .
shvatas sad koja je razlika kad pred ocima imas neki primarni dokaz u odnosu na ovo sto ne mozes nazvati ni dokazom jer nema nikavih daljih informacija osim mozda da se pisac te "splitske kronike" zakune da je to istina !

nije izvor informacija ministarstvo jer ti nisi citirao njihov dokument, nego si ostavio tekst iz "ratne kronike splita" u kom pise da je izvor te informacije ministarstvo ndh,
a odatle se dalje ne ide i nema nacina da se proveri da li je ili nije to izvor.
znaci ovo nije dokument nego tekst iz novina .

evo ti si pre samo par minuta zbog nepotpune informacije lucica vezano za ustase 43-e imao primedbu i usao u nagadjanje sta je on mislio kad je to rekao
a evo sad si upravo ti uradio isto !
dozvolio si nepotpunom informacijom da je svako tumaci kako hoce ili misli da je (ne)ispravno .
shvatas sad koja je razlika kad pred ocima imas neki primarni dokaz u odnosu na ovo sto ne mozes nazvati ni dokazom jer nema nikavih daljih informacija osim mozda da se pisac te "splitske kronike" zakune da je to istina !
Ja sam postavio izvor na koji se poziva knjiga. Lepo pise da je izvor informacija ministarstvo Ndh. Sada su trebali u knjizi da postavljaju za svaku fusnotu tj. izvor originalni dokument. Knjiga bi imala onda nekoliko hiljada strana, a takve knige se ne prave.
Za Lucica sam samo preneo informaciju, i trazio od tebe komentar.

Ja sam postavio izvor na koji se poziva knjiga. Lepo pise da je izvor informacija ministarstvo Ndh. Sada su trebali u knjizi da postavljaju za svaku fusnotu tj. izvor originalni dokument. Knjiga bi imala onda nekoliko hiljada strana, a takve knige se ne prave.
pa cekaj, do malopre si prozivao sve koji se bave istorijom a nisu istoricari a sad ovi koji bi trebali da su istoricari ili bar sami sebe tako zovu "ne prave takve knjige",
pa kako mislis da nekoga ozbiljno shvatis ako ti neke istorijske cinjenice barem kako ih taj neko naziva ne predstavis transparentno i razumljivo i PROVERLJIVO.
u ovom slucaju proverljivo bi bilo da sve to sto si prepisao od nekud i dokumentujes .

i onda bilo koji zainteresovani citalac prosto ode na tu knjigu koju je neko citirao i deo koji se zove "IZVORI"
http://www.ratnakronikasplita.com/prilozi/izvori
i tamo potrazi taj izvor "Obavještenje Ministarstva oružanih snaga NDH " .... KOJEG NEMAAA !!!

kao sto sam rekao, napisu "izvor ..." a izvora nema , a cim izvora nema zna se ko je "izvor" i u ovom kao i u mnostvu drugih "zbornik" ili "arhiva" slucajeva .

pa cekaj, do malopre si prozivao sve koji se bave istorijom a nisu istoricari a sad ovi koji bi trebali da su istoricari ili bar sami sebe tako zovu "ne prave takve knjige",
pa kako mislis da nekoga ozbiljno shvatis ako ti neke istorijske cinjenice barem kako ih taj neko naziva ne predstavis transparentno i razumljivo i PROVERLJIVO.
u ovom slucaju proverljivo bi bilo da sve to sto si prepisao od nekud i dokumentujes .

i onda bilo koji zainteresovani citalac prosto ode na tu knjigu koju je neko citirao i deo koji se zove "IZVORI"
http://www.ratnakronikasplita.com/prilozi/izvori
i tamo potrazi taj izvor "Obavještenje Ministarstva oružanih snaga NDH " .... KOJEG NEMAAA !!!

kao sto sam rekao, napisu "izvor ..." a izvora nema , a cim izvora nema zna se ko je "izvor" i u ovom kao i u mnostvu drugih "zbornik" ili "arhiva" slucajeva .
Da li treba da objave sva originalna dokumenta ? To bi bila onda knjiga na hiljade stranaca. Niko ne stavlja u knjigu sva originalna dokumenta.

Da li treba da objave sva originalna dokumenta ? To bi bila onda knjiga na hiljade stranaca. Niko ne stavlja u knjigu sva originalna dokumenta.
bice da ja nesto nisam dovoljno prosto napisao pa se i ti i "dobro dosli" zalite na nesto sto nema veze sa onim sto sam ja napisao u postu .
ajde da probam da pojasnim.
ja nisam ni pominjao origunalni dokument , samo sam komentarisao da kad se ode na stranicu "IZVORI " te tvoje "ratne kronike splita" koju si citirao,
tamo NE POSTOJI nigde kao izvor "Obavještenje Ministarstva oružanih snaga NDH " znaci to se "MINISTARSTVO" kao izvor NE POMINJE ni po jednom osnovu .

bice da ja nesto nisam dovoljno prosto napisao pa se i ti i "dobro dosli" zalite na nesto sto nema veze sa onim sto sam ja napisao u postu .
ja nisam ni pominjao origunalni dokument , samo sam komentarisao da kad se ode na stranicu "IZVORI " te tvoje "ratne kronike splita" koju si citirao,
tamo NE POSTOJI nigde kao izvor "Obavještenje Ministarstva oružanih snaga NDH " znaci to se "MINISTARSTVO" kao izvor NE POMINJE ni po jednom osnovu .
Znaci ti mislis da je to falsifikat ?

Портпароле, опет провоцираш сталним прозивкама. А шта ћеш када ти је такав посао.
Одкад си постао портпарол, понос те спутава да напишеш разуман текст. Ниси написао прост текст јер си превише прост.
А сад' на посао: притисни ,,Prijavite'' и оцинкари ,,непослушне''!

Back