Saradnja četnika sa ustašama

quote_icon.png
Original postavio Koča

http://shp.bizhat.com/Siva.html

dobar izvor :hahaha:

drago mi je da si prevazišao svoje strahove i da više ne zazireš od ustaških izvora :ok:

- - - - - - - - - -

biće od tebe jugosloven :hahaha:

poznato je svima koliko si plitak i koliko slabo rezonujes stvari...i da treba da ti se crta

U cemu je poenta...pa u tome sto je Siva knjiga, ustaska verzija nemackog "Mein Kampfa"...dakle, ustaska propagandna knjiga...ali je ovde pre svega od znacaja to protiv koga je ta propaganda uperena...no, previse je sve to za tebe...ostali su svakako shvatili ;)

Odmetnička zvjerstva i pustošenja u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj u prvim mjesecima života hrvatske narodne države
https://books.google.rs/books/about...tošenja_u_Ne.html?id=dPBmAAAAMAAJ&redir_esc=y

Poslednja izmena:
bitno je da si ti pročitao hrvatski "mein kampf" :hahaha:

- - - - - - - - - -

dobro za tebe........

pa zao mi je sto je ustaska propaganda pre svega uperena protiv cetnika i sto se jasno vidi da su im cetnici najveci neprijatelji...ne uklapa se bas u temu, a? :mrgreen:

Ti da si procitao dalje od Mirka i Slavka ne bi bio glavni pajac na forumu :lol:

Mirko_i_Slavko,_edicija_Nikad_robom,_br._34.jpg

:lol:

p.s.

izucavanje istorije podrazumeva izucavanje izvora svih strana, u slucaju Drugog svetskog rata, i cetnickih i partizanskih i ustaskih i nemackih i italijanskih itd...samo tako se moze saznati prava istina...ti nisi upoznat ni sa partizanskim, i dalje si na nivou Otpisanih i Bitke na Neretvi :lol: ali za to imas posebne podforume i teme, tipa Film, Naucna fantastika, Ratna propaganda, Strip,Crtani film itd..;)

Poslednja izmena:
Cetnici-obavestavaju-ustase-o-partizanskom-zboru-i-traze-bombardovanje-sela-670x975.jpg

- - - - - - - - - -

Četnici obaveštavaju ustaše o partizanskom zboru i traže bombardovanje sela.

- - - - - - - - - -

dokument koji prilažem za sam kraj ovog teksta, u kome četnici 2. avgusta 1943, na Ilindan, obaveštavaju ustaše u Mrkonjić Gradu da se u Vrbljanima kod Crkve održava partizanski zbor, i u kome traže da se oni tamo bombarduju?

Zagreb je zauzet 8. maja od strane partizana...slike su kako pise nastale pocetkom maja...u ovo vreme je jasno da nema nikakvih ustasa u Zagrebu. Ni jedan od civila i eventualno nekih vojnika nema kokardu i bilo kakvo obelezje JVuO...znamo o kome je rec...sve jasno :D

propade ti proko i ovaj pokusaj :bye:

Poslednja izmena od moderatora:
Jovan Đonović

Neobično sam obradovan dolaskom kapetana g. Mirkovića, a u ime svih boraca ovde kao i svoje vrlo sam Vam blagodaran za interesovanje za nas, jer na žalost to ne bih mogao reći za ljude koji su do sad mogli davno i da dođu među nas, ali to iz meni neshvatljivih razloga još nisu učinili. Ne optužujem nikoga, bar za sada ne, ali Vam iznosim činjenično stanje, koje vrlo negativno utiče na moje ljude. Pri svemu tom budite uvereni, da je moral svih mojih jedinica na dostojnoj visini, a te jedinice su:
Štab istaknutog dela vrhovne komande, sa 120 ljudi;
Dinarska divizija vojvode Đujića, sa oko 5.100 ljudi, od kojih 520 izbeglica – žene, deca, starci;
Šumadijska divizija đenerala Mušickog (nekadanji Srpski dobrovoljački korpus) sa oko 4.600 ljudi, od kojih 240 izbeglica;
Komanda gornje Like i hrvatskog Primorja, vojvode Jevđevića sa oko 1.500 ljudi, od kojih 240 izbeglica;
Dopunski bataljon, u koji dolaze svi oni koji stižu u ove krajeve, a nisu im jedinice ovde, sa oko 300 ljudi, sa 7 izbeglica;
Hrvatska armija đenerala Parca sa oko 600 ljudi, od kojih 10 izbeglica;
Slovenačka armija đenerala Prezelja sa oko 900 ljudi.
Ukupno oko 13.000 ljudi.

Sve ove snage primio sam pod komandu aprila meseca i pod borbom sa njima se povukao na Soču, gde sam sačekao Saveznike, koji su nas prihvatili i kojima smo kod Palmanove predali oružje, da bi nas potom prebacili u logore kod Ćezene i Forli, gde se nalazimo od polovine maja meseca tekuće godine.
U borbama koje su moje jedinice imale u Sloveniji i do Soče imale su protiv sebe [jedinice]13, 20, 26, 30, 31, 35 i 43. partizanske divizije od kojih su dve bile motorizovane i sa oko 60 bornih kola, dok je se naoružanje mojih boraca sastojalo samo čisto pešadijskog – ručnog. Prirodno je da su i gubici bili znatni, ali nikako onoliki kako su Vama predstavljeni. Poslednju radio vezu sa đeneralom Dražom Mihailovićem imao sam 6. maja iz Palmanove, kad sam na pitanje gde je, šta radi i šta namerava da radi dobio njegov odgovor: „Vodim gerilske borbe u zapadno] i istočnoj Bosni i Srbiji”. Sva moja nastojanja da docnije dođem u vezu sa đeneralom Dražom ostala su bezuspešna. U izgledu je skora direktna radio veza, ali bih Vas lepo molio, da mi omogućite i materijalnu vezu slanjem mojih ljudi u Zemlju preko Grčke, a za taj posao imao bih masu dobrovoljaca. Bio bih Vam blagodaran ako bi mi omogućili i stalnu kurirsku vezu sa Vama, jer će biti dosta stvai i za međusobno obaveštavanje i sporazumno regulisanje. Zatoi naredni Vaš kurir trebao da donese i Vaša konkretnapitanja o svemu što Vas interesuje, a ja ću Vam sa zadovoljstvom dati sve podatke kojima raspolažem.
Život u logoru prikazaće Vam g. Mirković. Sa svoje strane bih molio da se olakša boljim smeštajnim prilikama, hranom, odećom i rubljem. Obećana mi je od strane Poljaka obilnija pomoć u svemu. Verujem da će uskoro obećano biti i ostvareno. Ako se gde nalaze bolji uslovi za smeštaj, a meni to još nije poznato, jer iz logora dalje nisam mogao ići, molio bih da se isgi iskoriste. Možda bi se to našlo i u Grčkoj, gde bi bili bliži Otadžbini? Sve su ovo problemi o kojima sam želeo govoriti i sa Centralnim komitetom u Rimu i Kazerti, ali do sad u tome nisam uspeo i ako sam česgo ponavljao isti zahtev: da tamo odem.
Znajući, Gospodine Ministre, sa koliko je pažnje i simpatije u Vrhovnoj komandi praćen Vaš rad na našem opštem poslu, ja Vas molim da shvatite i situaciju mojih trupa i moju ličnu i omogućavanjem stalne naše saradnje učinite što možete i sa toga odstojanja: da se živa snaga ovde sačuva za velika dela koja ju očekuju.
Ćezena, 8. jul 1945. Komandant Istaknutog dela štaba Vrhovne komande, đeneral Damjanović

- - - - - - - - - -

eto, iz četnikih čitanki se jasno vidi saradnja četnika sa vim mogućim izdajnicima na tlu jugoslavije tokom ww2

posebno je interesantan citat:

"Sve ove snage primio sam pod komandu aprila meseca i pod borbom sa njima se povukao na Soču," gde jasno piše da su svi bili pod jedinstvenom četničkom komandom......

- - - - - - - - - -

ima toga još mnogo na:

http://www.udruzenje-bkjv-draza-mihailovic.org/?p=1589

- - - - - - - - - -

Dragoljub-Banner1.png

- - - - - - - - - -

ajde kočo ospori i ovo :hahaha:

sad će opet podela na podobne i nepodobne četnike, tako i na hrvate:

Vjerovali ili ne, Hrvati su također djelovali čak i pod Nedićevom „komandom“ koja je ustrojila „Srpski dobrovoljački korpus“ (SDK). To je bila oružana jedinica srpske profašističke stranke Jugoslavenski Narodni Pokret ZBOR u službi Nedićeve Srbije. Zapovjednik je bio general Kosta Mušicki, a glavni politički časnik je bio predsjednik ZBOR-a Dimitrije Ljotić i po njemu su nazvani ljotićevci. Sastavni dio postrojbi SDK činile su i “Hrvatska armija” kojom je zapovijedao general Matija Parac i “Slovenska armija” kojom je zapovijedao general Ivan Prezelj. Od Hrvata koji su bili vojnici SDK-a, tzv. „Hrvatske Armije Jugoslavenske Vojske u Domovini“, uz generala Parca i njegova ađutanta kapetana Lenca, treba spomenuti imena kao što su Roko Kaleb (u emigraciji prelazi na hrvatsku stranu!), Mladen Bilić i zapovjednik štaba major Mikuličić. Ili inž. Vladimir Predavec, jedan od trojice srba katolika sudionika četničkog kongresa u mjestu Ba.

Poslednja izmena:
Delegacija je u Mihailovićev štab stigla 15. marta, sa predlogom da se sve nacionalne snage grupišu u Sloveniji i Istri, ali Mihailović nije prihvatio Ljotićev plan. Samo je 16. marta postavio generala Miodraga Damjanovića za komandanta Istaknutog dela Vrhovne komande za Sloveniju (Gorski štab 1V), sa zadatkom da pod svoju komandu stavi sve nacionalne snage: „Đeneral Damjanović formira svoj štab od ljudstva koje povede odavde i od onog koje uzme iz jedinica i sa terena".
Pod njegovu komandu trebalo je da se stave sve nacionalne snage u Istri i Sloveniji: Dinarska četnička divizija, pod komandom Momčila Đujića, 1. lički korpus (pod komandom Dobroslava Jevđevića), SDK, tzv. hrvatska armija (pod komandom generala Matije Parca) i Slovenačka nacionalna armija (pod komandom Ivana Prezelja). Po Bošku Kostiću poslao je pisma za Ljotića, Đujića i Jevđevića. Zajednička misao svih poruka sadržana je u pismu Jevđeviću:„Glavno je u našoj borbi postići jedinstvo svih nacionalnih snaga. Na tome treba svi zajednički da radimo. Potpomažite se bratski međusobno. To je sve što mogu da Vam kažem".

:hahaha:

nego proko, zaboravi da te pitam, od kada posecujes Poglede? Jos ce biti dobar cetnik od tebe! :D

Pa te tvoje splacine su odavno pobijene...i iz saveznickih i iz nemackih izvora...ali nastavi da izigravas klovna :D

Инструкција ком. генерала Хофмана од 6.1.1942.

За непријатеље треба сматрати све познате Михаиловићеве људе, са или без оружје и муниције, све познате Дангићеве четнике, као непријатеље Хрвата са или без оружја и муниције, све комунисте који се ма где примете, са или без оружја и муниције, све оне који приме под свој кров или снабдевају Михаиловићеве људе, Дангићеве људе или комунисте...И наставља: Дивизија ће дати нарочиту награду ако се ухвати Дража Михаиловић за кога се верује да је у грађанском оделу. Упоредити подељену фотографију.

(Зборник, том 12, књига 2, 14, 26)

Nemacki proglas od 17. novembra 41.u kom nemacki general Beme kaze:

-Sa ustanicima pregovora nema.
-Svi zatečeni ustanici bilo komunisti ili Mihailovićevi četnici imaju se uništiti.
-Povesti računa da se neki Mihailovićevi ljudi ne prebace u redove Koste Pećanca i Milana Nedića. Takve pojave sprečiti.
-Ko se zatekne sa oružjem u ruci ili se dokaže da je pomagao ustanike, streljati.
-Voditi računa da se među ustanicima ne gone četnici Koste Pećanca, proveravati isprave, legitimacije i slično.
-Svakog uhvaćenog sa legitimacijom pustiti.(2)

AVII, Nemačka arhiva, NA, 43/34-1

5fq6ok.gif

Rodoljub ili izdajnik : slučaj đenerala Mihailovića : zapisnici i izveštaj Istražne Komisije komiteta za pravedno suđenje Draži Mihailoviću, Njujork, 1946

Ebiga proko, ovo je pdf Istorija i kranje je vreme da se uozbiljis...mislim, stvarno nema smisla da se pravi ovakav cirkus...cemu to??? ne vredi proko, slab si ti igrac za ovo...tako malo treba da te poklopim i sav "trud" uzalud ;) :bye:

- - - - - - - - - -

p.s.

proko sto si lazirao potpis gornjih slika i izbacio "crnogorski" iz recenice??? :mrgreen:

eto nemački proglasi iz 1941 godine, 17 novembar...

tad još nemci nisu znali ko je ko u srbiji...

ali zato par meseci kasnije su počeli da saradjuju sa četnicima i da na kraju rata beže sa njima u istoj koloni pred partizanima, zar ne?

- - - - - - - - - -

i na kraju krajeva, to nije ovde tema, ovde pisemo o saradnji ustaša i četnika

eto nemački proglasi iz 1941 godine, 17 novembar...

tad još nemci nisu znali ko je ko u srbiji...

ali zato par meseci kasnije su počeli da saradjuju sa četnicima i da na kraju rata beže sa njima u istoj koloni pred partizanima, zar ne?

- - - - - - - - - -

i na kraju krajeva, to nije ovde tema, ovde pisemo o saradnji ustaša i četnika

:hahaha::hahaha::hahaha: pajac...nisu znali ko je ko, a znaju ko su Mihailovicevi, a ko Pecancevi cetnici :hahaha::dash: A Hofman 1942??? :mrgreen:

poternica za djeneralom Mihailovicem iz 1943. godine

c00abc2644d51ebd38fdedbfbb555b54.jpg

Nego proko, od kad si na Pogledima? :mrgreen:

i naravno

proko sto si lazirao potpis gornjih slika i izbacio "crnogorski" iz recenice??? :mrgreen:

pa sto ne pises o "saradnji" cetnika i ustasa??? nestalo "materijala" :hahaha: cuj "saradnja cetnika i ustasa" :hahaha: jeste nije tema, i bez od toga, ne brukaj se vise...

Poslednja izmena:
slika govori kao sto reči, zar ne?

- - - - - - - - - -

Saradnja-cetnika-i-ustasa-5-620x350.jpg

- - - - - - - - - -

Процес сарадње снага ЈвУО на тлу НДХ током Другог свестког рата обухвата усмене и писмене договоре и уговоре о лојалности четничких формација потписане са органима власти НДХ. Из тих уговора, насталих након разлаза партизана и четника на тлу НДХ, четнички одреди обавезују се на сарадњу са органима НДХ.

Карактеристични су по томе што се практично врши легализација четничких одреда на тај начин што органи НДХ признају четницима право организовања у замену за потписивање лојалности и престанак сукоба четника са домобранима и усташама.

Уговори су потписани са четничким вођама:

Урошем Дреновићем (Мркоњић Град, 27. април 1942),
Вукашином Марчетићем (Бања Лука, 15. мај 1942),
Цвијетином Тодићем (Липац, 22. мај 1942.),
Лазаром Тешановићем (Бања Лука, 23. мај 1942.),
Радивојем Керовићем (Лопаре, 30. мај 1942) и
Радетом Радићем (Бања Лука, 9. јун 1942).

- - - - - - - - - -

Ти уговори стандарно обухватају следеће:

1. Признање НДХ од стране четника
  2. Обавезивање четника на лојалност Анти Павелићу и НДХ
  3. Признавање од стране НДХ четницима права на организовање
  4. Признавање права четницима од стране НДХ за ношење оружја
  5. Заједничку борбу против НОВЈ
  6. Снабдевање оружјем, муницијом, храном и лековима четника од стране НДХ

- - - - - - - - - -

Михаиловић је ове тактичке договоре сматрао корисним, али је био веома незадовољан формом писмених уговора, јер је то било политички и пропагандно веома незгодно.

- - - - - - - - - -

ИЗВОР

ЗАПИСНИК О СПОРАЗУМУ ПРЕДСТАВНИКА ЧЕТНИЧКОГ ОДРЕДА »КОЧИЋ« И НДХ ОД 27. АПРИЛА 1942. О ПРИЗНАВАЊУ ВЛАСТИ НДХ И САРАДЊИ У БОРБИ ПРОТИВ НОП-а, Зборник дкумената и података НОР-а, том XIV (четнички документи), књига 1 (1941. и 1942. година), Војноиздавачки завод, Београд - документ број 74, Приступљено 9. 4. 2013.

- - - - - - - - - -

ПРЕДЛОГ ШТАБА ОЗРЕНСКОГ ЧЕТНИЧКОГ ОДРЕДА ОД 10. МАЈА 1942. КОМАНДАНТУ 4. ДОМОБРАНСКЕ ДИВИЗИЈЕ ЗА САСТАНАК РАДИ SQLАПАЊА СПОРАЗУМА О САРАДЊИ У БОРБИ ПРОТИВ НОП, Зборник дкумената и података НОР-а, том XIV (четнички документи), књига 1 (1941. и 1942. година), Војноиздавачки завод, Београд - документ број 82

- - - - - - - - - -

ЗАПИСНИК О ПРЕГОВОРИМА ПРЕДСТАВНИКА МАЈЕВИЧКЕ ЧЕТНИЧКЕ ГРУПЕ И КОМАНДАНТА 3. ДОМОБРАНСКЕ ДИВИЗИЈЕ ОД 30. МАЈА 1942. О ПРИЗНАВАЊУ НДХ И САРАДЊИ СА ВЛАСТИМА НДХ, Зборник дкумената и података НОР-а, том XIV (четнички документи), књига 1 (1941. и 1942. година), Војноиздавачки завод, Београд - документ број 91

- - - - - - - - - -

Записник о споразуму Медачког четничког одреда и представника војних власти Независне Државе Хрватске склопљеном у Госпићу 6. марта 1943, Зборник докумената и података НОР-а, том XIV (документи четничког покрета Драже Михаиловића), књига 2, јануар - септембар 1943, документ 76

a ovo?

poceo si da citiras samog sebe :hahaha: i dokle mislis da vrtis u krug iste splacine na koje je bezbroj puta odgovoreno...nema tu nikakve saradnje cetnika i ustasa...to smo apsolvirali...pa malo ti je sto si ispadao budala milion puta pa bi jos...sta si ti neki mazohista? :mrgreen:...

sto ne bi jednostavno odgovorio na pitanje

proko sto si lazirao potpis gornjih slika i izbacio "crnogorski" iz recenice???

posto je tema presusila i nema dokaza saradnje, mislim da bi mogla pod kljuc...posto vidimo da se ponavljaju iste stvari ;)

- - - - - - - - - -

al evo jos malo dokaza saradnje ustasa i cetnika

499_001.jpg

ovu ustasku propagandu protiv cetnika rado su prihvatili ustaska braca komunisti...i razvili je do vrhunca

Poslednja izmena od moderatora:
da, u pravu si, to je velika sramota...

em saradjivali em potisivali veronost pavelići i ndh

baš bruka...

i treba ponavljati i po sto puta, da se ne zaboravi !! :rtfm:

- - - - - - - - - -

Cetnici-i-domobrani-670x468.jpg

- - - - - - - - - -
Četnici i domobrani

- - - - - - - - - -

http://www.telegraf.rs/vesti/146247...tografije-koje-jednostavno-morate-videti-foto

- - - - - - - - - -

KAD ČETNICI I USTAŠE NAZDRAVLJAJU: 24 fotografije koje jednostavno morate videti

da, u pravu si, to je velika sramota...

em saradjivali em potisivali veronost pavelići i ndh

baš bruka...

i treba ponavljati i po sto puta, da se ne zaboravi !! :rtfm:

- - - - - - - - - -

Cetnici-i-domobrani-670x468.jpg

- - - - - - - - - -
Četnici i domobrani

- - - - - - - - - -

http://www.telegraf.rs/vesti/146247...tografije-koje-jednostavno-morate-videti-foto

- - - - - - - - - -

KAD ČETNICI I USTAŠE NAZDRAVLJAJU: 24 fotografije koje jednostavno morate videti

:hahaha::hahaha::hahaha:

gde su ustase na slici??? pa ti vise ne znas ni sta postavljas...cirkus!

Back