Zašto jedan deo četnika nije poslušao naredbu svog komandanta kralja Petra II da pređu u partizane?

По чему су ти Дивци сарадња а ово није!
Схваташ ли ти да су комунисти у рат ушли као нацистички савезници.
Zato što Martovski pregovori nisu bili o zajedničkoj borbi partizana i Nemaca protiv četnika ili Britanaca a Divci jesu (zajednička borba četnika i Nemaca protiv partizana). Niko ozbiljan Sovjetsko-nemački sporazum ne tumači kao sporazum o savezništvu i ti to dobro znaš.

• Haha
Reactions: PA8
Zato što Martovski pregovori nisu bili o zajedničkoj borbi partizana i Nemaca protiv četnika ili Britanaca a Divci jesu (zajednička borba četnika i Nemaca protiv partizana). Niko ozbiljan Sovjetsko-nemački sporazum ne tumači kao sporazum o savezništvu i ti to dobro znaš.
Како нису, Ђилас ти о томе говори постављао сам ти то.
Дивци уопште не представљају било какву заједничку борбу, нити је тај састанак одржан због тога, а Немци после њега нападају Дражу на Равној Гори и издају прву потерницу за њим, о каквој сарадњи ти говориш!
Немци су дошли Дражи на ноге у Дивце, то село је било под његовом контролом, док патизани иду у усташки Загреб на поклоњење.
Наравно да јесте сарадња, и зато нису ни ратовали две године.Деле Пољску еј бре заједно, сликају се тамо, организују заједничке параде......Ако то није сарадња са којим правом сматраш Дражу сарадником истих тих нациста?

• Podržavam
Како нису, Ђилас ти о томе говори постављао сам ти то.
Ništa Đilas nije rekao, i Velebit i Đilas su rekli da uopšte nisu razgovarali o bilo kakvoj zajedničkoj borbi sa Nemcima.
Дивци уопште не представљају било какву заједничку борбу, нити је тај састанак одржан због тога, а Немци после њега нападају Дражу на Равној Гори и издају прву потерницу за њим, о каквој сарадњи ти говориш!
Немци су дошли Дражи на ноге у Дивце, то село је било под његовом контролом, док патизани иду у усташки Загреб на поклоњење.
Наравно да јесте сарадња, и зато нису ни ратовали две године.Деле Пољску еј бре заједно, сликају се тамо, организују заједничке параде......Ако то није сарадња са којим правом сматраш Дражу сарадником истих тих нациста?
https://sr.m.wikisource.org/wiki/За...мачким_представницима_у_селу_Дивци_11.11.1941.

U tom tekstu piše da Nemci nisu verovali Draži. Nemci su shvatili da je to zavaravanje i taktika.
Piše da je Draža tražio sastanak zbog zajedničke borbe protiv partizana i da je takođe tražio municiju od njih. Tako da priče da Draža nije ništa znao o kolaboraciji pojednih njegovih komandanata padaju u vodu.

Nikakvu saradnju nije spomenuo već je rekao da nije bilo govora o zajedničkoj borbi sa Nemcima protiv bilo koga.
Đilas je spominjao saradnju. Pored toga je rekao i da bi saradnja između partizana i Nemaca bila dugotrajna u slučaju da su se Britanci iskrcali na jadransku obalu umesto na Siciliju
Piše da je Draža tražio sastanak zbog zajedničke borbe protiv partizana i da je takođe tražio municiju od njih. Tako da priče da Draža nije ništa znao o kolaboraciji pojednih njegovih komandanata padaju u vodu.
Piše da Nemci nisu verovali Draži. Nemci su shvatili da je to zavaravanje i taktika.

Đilas jeste to rekao. Pored toga je rekao i da bi saradnja između partizana i Nemaca bila dugotrajna u slučaju da su se Britanci iskrcali na jadransku obalu umesto na Siciliju.
Đilas je samo rekao da su pregovarali o trenutnom a ne trajnom primirju a da bi u slučaju iskrcavanja Engleza na Balkan partuzani zatražili trajnije primirje sa Nemcima. Gde vi tu vidite kolaboraciju?

Piše da Nemci nisu verovali Draži. Nemci su shvatili da je to zavaravanje i taktika.
To što Nemci nisu pristali to je nešto drugo ali se vidi da se Draža dobro ponudio čak se i pravdao za neke četničke akcije da on to nije znao.

Đilas je samo rekao da su pregovarali o trenutnom a ne trajnom primirju a da bi u slučaju iskrcavanja Engleza na Balkan partuzani zatražili trajnije primirje sa Nemcima. Gde vi tu vidite kolaboraciju?

Šta znači reč "saradnja"?
To što Nemci nisu pristali to je nešto drugo ali se vidi da se Draža dobro ponudio čak se i pravdao za neke četničke akcije da on to nije znao.
U tom tekstu piše da je Draža odbio da kapitulira. Drugi nemački dokumenti govore da je Draža do kraja rata odbijao da kapitulira. To je dokaz da Draža nije bio sluga okupatora. I partizani i četnici su Nemcima ponudili saradnju, ali ako saradjues sa okupatorom to ne znaci da si sluga okupatora.

Poslednja izmena:
Ja predlažem da uradimo ovo u dogovoru sa administratorom:
Ako pronađeš samo jednog ozbiljnog istoričara koji tvrdi da su većina partizani bili komunisti, onda će administrator mene trajno banovati. Ako ga ne pronađeš, onda će administrator tebe trajno banovati.
Da li imaš hrabrosti da prihvatiš ovaj predlog?

I partizani i četnici su Nemcima ponudili saradnju, ali ako saradjues sa okupatorom to ne znaci da si sluga okupatora.
Nikakvu saradnju partizani nisu nudili Nemcima već je na stolu bilo samo primirje između njih. Velebit kaže da su partizani time hteli da kupe vreme da bi evakuisali ranjenike a Đilas da pregovori nosu bili islreni sa obe strane.

Nikakvu saradnju partizani nisu nudili Nemcima
Komunisti ne samo da su nudili saradnju Nemcima tokom Martovskih pregovora već su bili saveznici Nemačke pre 22. juna 1941. jer je Komunistička partija Jugoslavije bila ispostava Moskve.

1000000228.jpg

već je na stolu bilo samo primirje između njih
To je saradnja.
Đilas je rekao da bi saradnja između partizana i Nemaca bila dugotrajna da su se Britanci iskrcali na jadransku obalu umesto na Siciliju. U tom slučaju bi se partizani i Nemci borili protiv Britanaca jer je Broz znao da bi Britanci pokušali da spreče komuniste da osvoje vlast u Jugoslaviji.
pregovori nosu bili islreni sa obe strane.
Dragoljub Mihailović
Yugoslavian resistance leader
https://www.britannica.com/biography/Dragoljub-Mihailovic

resistance, in European history, any of various secret and clandestine groups that sprang up throughout German-occupied Europe during World War II to oppose Nazi rule.
https://www.britannica.com/event/resistance-European-history

Poslednja izmena:
Ništa Đilas nije rekao, i Velebit i Đilas su rekli da uopšte nisu razgovarali o bilo kakvoj zajedničkoj borbi sa Nemcima.
И где ти је сарадња овде?
Немачки захтеви:
"У односу на Вашу намеру да поштедите српску крв и имовину овлашћен сам да Вам означим једини пут, а то је: обустављање борбе и безусловна предаја.У то спада: предаја свег оружја, као и целокупне муниције и опреме; ослобађање немачких заробљеника који су ухваћени од стране Ваших група или се налазе на Вашем подручју.Вама, господине пуковниче, неће бити лако да донесете одлуку о капитулацији.Уколико Ви, господине пуковниче, не прихватите услове које сам навео, борба против Ваших четника наставиће се у истој форми као што је против комунистичких банди већ почела.При том, ми смо имали два непријатеља: пуковника Михаиловића и комунизам.Потпук. Когард је констатовао да су сувишни даљи разговори."
ЈВуО захтеви:
"У супротном случају, то јест, ако се муниција не испоручи, комунисти би поново завладали подручјем и успоставили везу са Црном Гором и Рашком (Санџаком).Не видим никаквог разлога што ми је упућен позив за овај сусрет ако се хтело да ми се ово саопшти. То ми се могло поручити и преко посредника.Моја једина намера је да спречим терор који је исто толико ужасан као и немачки. Народ је тренутно изложен двема терористичким акцијама, а невин је!"

Дакле јасно је да Когард тражи обустављање борбе и безусловну предају док Дража тражи обустављање репресалија над становништвом и муницију од Немаца, и наравно да ни од једног ни од другог није било ништа.

Двоструке критеријуме имаш.

• Podržavam

И где ти је сарадња овде?
Немачки захтеви:
"У односу на Вашу намеру да поштедите српску крв и имовину овлашћен сам да Вам означим једини пут, а то је: обустављање борбе и безусловна предаја.У то спада: предаја свег оружја, као и целокупне муниције и опреме; ослобађање немачких заробљеника који су ухваћени од стране Ваших група или се налазе на Вашем подручју.Вама, господине пуковниче, неће бити лако да донесете одлуку о капитулацији.Уколико Ви, господине пуковниче, не прихватите услове које сам навео, борба против Ваших четника наставиће се у истој форми као што је против комунистичких банди већ почела.При том, ми смо имали два непријатеља: пуковника Михаиловића и комунизам.Потпук. Когард је констатовао да су сувишни даљи разговори."
ЈВуО захтеви:
"У супротном случају, то јест, ако се муниција не испоручи, комунисти би поново завладали подручјем и успоставили везу са Црном Гором и Рашком (Санџаком).Не видим никаквог разлога што ми је упућен позив за овај сусрет ако се хтело да ми се ово саопшти. То ми се могло поручити и преко посредника.Моја једина намера је да спречим терор који је исто толико ужасан као и немачки. Народ је тренутно изложен двема терористичким акцијама, а невин је!"

Дакле јасно је да Когард тражи обустављање борбе и безусловну предају док Дража тражи обустављање репресалија над становништвом и муницију од Немаца, и наравно да ни од једног ни од другог није било ништа.

Двоструке критеријуме имаш.
Господине пуковниче! Од стране Главне команде у Србији имам налог да изјавим: Пре две недеље поручили сте нам преко Ваших повереника у Београду да је Ваша намера 'да нећете више дозволити да се српска крв бескорисно пролива и српска имовина даље уништава'. Истоврeмено сте понудили да се заједно са немачким Вермахтом и органима Недићеве владе борите против комунизма. Понуда је од стране Главне команде одбијена јер:

Što se tiče Đilasa on tu kaže da bi potpisali trajnije primirje sa Nemcima da su Britanci krenuli na Balkan. Nikakve ponude saradnje sa Nemcima nije bilo.

Što se tiče Đilasa on tu kaže da bi potpisali trajnije primirje sa Nemcima da su Britanci krenuli na Balkan. Nikakve ponude saradnje sa Nemcima nije bilo.
Saradnja je oblik grupnog rada u postizanju zajedničkog cilja. Partizani su tokom Martovskih pregovora Nemcima ponudili primirje (oblik grupnog rada) radi uništenja četnika (postizanje zajedničkog cilja). Jasno je da su partizani Nemcima ponudili saradnju. Partizani bi potpisali trajnije primirje sa Nemcima da su Britanci krenuli na Balkan u postizanju zajedničkog cilja - uništenje britanske vojske.

Господине пуковниче! Од стране Главне команде у Србији имам налог да изјавим: Пре две недеље поручили сте нам преко Ваших повереника у Београду да је Ваша намера 'да нећете више дозволити да се српска крв бескорисно пролива и српска имовина даље уништава'. Истоврeмено сте понудили да се заједно са немачким Вермахтом и органима Недићеве владе борите против комунизма. Понуда је од стране Главне команде одбијена јер:
Пише ти да је понуда одбијена, па наводи разлоге због чега, и где је ту сарадња, и пре и после овог састанка!

Па то и јесте била њихова понуда Немцима, ако би се савезници искцали наступио би трајнији однос са Немцима, шта је то ако није сарадња.

Па то и јесте била њихова понуда Немцима, ако би се савезници искцали наступио би трајнији однос са Немцима, шта је то ако није сарадња
Primirje nije savezništvo.
Пише ти да је понуда одбијена, па наводи разлоге због чега, и
Jasno se vidi Dražino raspoloženje. Bio je spreman na kolaboraciju da bi uništio partizane. Kasniji izveštaji o kolaboraciji četnika na osnovu svega ovog mogu se smatrati istinitima.

Primirje nije savezništvo.
Jasno se vidi Dražino raspoloženje. Bio je spreman na kolaboraciju da bi uništio partizane. Kasniji izveštaji o kolaboraciji četnika na osnovu svega ovog mogu se smatrati istinitima.
Па у Дивцима немаш ни примирје и шта сад.
Види се и партизанско расположење чим су били спремни да иду до Загреба.

Back