Saobraćaj, zakoni, propisi ...

• Začetnik teme Začetnik teme Caka-king
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Kazna za pravno lice 2,5 miliona!

Novi zakon o bezbednosti u saobraćaju propisuje mnogo veće kazne za firme i preduzetnike koji budu kršili saobraćajna pravila. Tako će pravna lica za neke prestupe morati da plate kaznu od čak 2.500.000 dinara, a biće krivi čak i ako im je vozač bio pijan!
Najveće kazne u novom zakonu o bezbednosti u saobraćaju definisane su kao „privredni prestupi", a predviđene su za pravna lica. Tako će se kaznom od 300.000 do 2.500.000 dinara kazniti pravno lice koje proizvodi i reklamira uređaje za ometanje radara, postavlja prepreke za usporavanje saobraćaja na putu bez dozvole Ministarstva za infrastrukturu, obavlja zdravstvene preglede i izdaje uverenja vozačima bez dozvole Ministarstva zdravlja, vrši obuku vozača bez posebnih dozvola i uslova za rad... Ovo su samo neke od odredbi za koje su predviđene najveće novčane kazne. Veliki broj najvećih kazni predviđen je za auto-škole. Jedna od njih je za obavljanje obuke ispod cene?! Naime, najniže cene za obuku vozača propisivaće država, a zakonom je regulisano da će oni koji budu radili obuku ispod te cene morati da plate najveću moguću novčanu kaznu!

Nešto niže kazne u zakonu su one od 100.000 do 800.000 dinara. Pravno lice će ove kazne morati da plati ako ima u vozilu ugrađene svetlosne i zvučne uređaje za signalizaciju, odnosno crveno i plavo rotirajuće svetlo, kao i servisi koji budu servisirali kola suprotno pravilima struke. U najviše kazne po novom zakonu spadaju i one od 60.000 do 600.000 dinara. Ovu kaznu moraće da plati pravno lice ukoliko mu je vozač bio lako ili srednje alkoholisan u toku vožnje! Takođe, jedan od načina da zaradite ovu kaznu je ako u vozilu nemate svetloodbojni prsluk, a vozilo saobraća na putu.
Najveće kazne za fizička lica su od 15.000 do 30.000 dinara, pa tako ispada da će pravna lica morati da plaćaju čak 83 puta više od „običnih smrtnika".

-------------

Deru Tadicevci narod - usi otpadaju.....

Yebote zamislite drzavu u kojoj je prosecna plata 300 evra a kazne za pravna lica idu od 3000 evra do cak 25.000 evra!!!!

A najjaca im je fora za auto skole ovo - ako auto skole obavljaju obuku kandidata ispod cene koju je propisala drzava (1000 evra) onda ce morati da plate kaznu od 25.000 evra !!!!!!

ludilo . ovu drzavu vode bolesni manijaci

Brzina od 120 u gradu je kao nemoguca.Pa jedino ako vozis Yugo ili Zastavu 750.z:)
Naravno to zavisi od grada i vozila.:per:Ja sam ranije po NS znao da oplevim i po 170 km/h sa autom a sa motorom....z:poz: Na mostu slobode sam astru vozio 210,skuter Burgman 170 a sa B-Kingom sam samo isao 250.Pa sa Ficom sam isao ,doduse niz most, oko 140.
Tako da nije tesko preci tih 70 Iznad samo zavisi od (ustvari)vozaca.
Ja to ne bih smeo, pitschka sam priznajem, sta cu.
Most nije naseljeno mesto! Ja cu da ti skidam kapu kad uspes da prekoracis tih 70 km/h u zoni ogranicenja na 30 ili 40 km/h.

Vau opasno... :mrgreen: :p

JA sam tako par puta nocu kada nema nikoga, Futoskim putem u NS vozao, pa ne znam bas tano koliko ali cetvrtom idem 180, a bio sam skoro do crvenog, znaci tako 170, ali naravno to je 3 trake siroko, moze se... Ili kod mene u kraju gde ima 2+2 trake a nema ostrva pa se moze, a nocu zaista nema zive duse!

Ali svaki put se posle kajem :( jer shvatim da je to opasno i za mene i za druge.

A sto se tice kazni i meni je bilo nelogicno da za te moje "sudare" kada se saberu dam 1,5 svojih plata...

Mislim koliku platu ima ta sudinica koja odlucuje o tome, pitam se... ;)

A znam kako se zove... :zelenko: A bolje sto ne znam gde parkira.... :zelenko:

Izgleda da stizu i neki novi sabracajni znaci...
znak-kolona.jpg

http://www.informisanje.info/2010/01/novi-saobracajni-znakovi/

Mene su jutros zaustavili kod Arene i čini mi se,posle ovog Novog zakona,deluju nekako kulturnije nego ranije.Ja pomislio,sad ima da me maltretiraju do besvesti,jer nemam obaveznu opremu u vidu prsluka i PP aparata,kad oni u stilu : "Dobar dan gospodine","Vaša dokumenta","Hvala" i "Dovidjenja" :neutral:

Neki mnogo dobar primerak Srpskog policajca. :)

Inače,novi zakon se uopšte ne sprovodi,čak imam utisak da je situacija mnogo gora nego ranije.U vezi s tim,pre neki dan kretao sam se Nemanjinom i neposredno pre ulaska u raskrsnicu (naravno,bilo je zeleno),prolazi tip s Passatom kroz Kneza Miloša (naravno,bilo mu je crveno),a pandur stoji ispred Vlade i "Bleji ko tele u šarena vrata".Kretao se sigurno negde oko stotke :).

Osim toga,trotoari i dalje zamenjuju parkinge,iako nove kazne nisu nimalo naivne.Ispred Narodnog Pozorišta,Na Slaviji,Kod Obilićevog venca ... Terenci od preko 50 k EUR parkiraju se potpuno opušteno.

I konačno,ako ovaj novi zakon za rezultat bude imao samo jednu žrtvu manje u odnosu na prošlu godinu,poješću tastaturu kojom sam ovo otkucao. :)

Upravo tako. Znam,letos dok sam testirao Golfa VI (a testiranje je trajalo 3 dana uzastopno) svakog od ta tri jutra su me zaustavljali kod Ade i smarali do besvesti.4 dan podjem sa svojim Audijem u Porsche SCG da zaključim ugovor,a oni naravno,na istom mestu u isto vreme - stoje ispod mosta i čekaju.Tad sam nagazio ko nenormalan i proleteo namerno pored njih,naglo zakočio,a onda se vratio u rikverc (što je,takodje zabranjeno pravilima saobraćaja),stao pored njih,otvorio prozor i pozdravio ih.Gledali su me sa čudjenjem i jedan od njih je rekao : Paaa,to ste vi.A do juče je bilo : "Pazi kako voziš,već smo te zapamtili",iako sam uvek,pa i tad vozio po propisu,tako da nisu imali razloga da bilo šta bespotrebno kenyaju :)

Kako voziti bez kazni
po Nemačkoj

2dihu0i.jpg

U Nemačkoj policija može na licu mesta da naplati kaznu za većinu prekršaja. U slučaju da nemate dovoljno keša pri ruci, moguće je da vam zaplene auto (što je dodatni trošak, naravno).

Ako se nađete u situaciji da morate da platite kaznu, i to vam je mnogo jeftinije nego da ponudite policajcu novac ispod ruke. Nemački policajci su veoma profesionalni, a korupcija skoro da ne postoji.

Vodite računa o kamerama koje su postavljene svuda i koje beleže prekršaje. Nemačka je možda najveći korisnik takvih kamera (pored Britanije). Najviše ih je na raskrsnicama gde hvataju one koji prekorače brzinu, prođu na crveno svetlo ili prilaze suviše blizu vozilu ispred. Ponekad neki neobičan znak može da bude upozorenje da se negde nalazi kamera, ali dok vi shvatite da je to to, obično bude kasno.

U slučaju da vozite tuđi auto, a u pitanju je neka "slabija" kazna, ona će biti poslata na kućnu adresu vlasniku automobila. Iako se u slučaju lakših kazni često odustane od uterivanja duga kada su u pitanju državljani van granica Evropske unije, ne treba se uvek osloniti na tu praksu. Jer ako se plaća sa zakašnjenjem, kazna bude mnogo veća.

Ponekad policija u neobeleženom vozilu krstari putevima i prati određenog vozača, čekajući da napravi prekršaj. Na prednjem i zadnjem delu policijskog auta se nalaze kamere koje beleže prekršaje koji se prihvataju kao dokaz u skoro 100 odsto slučajeva. Ova praksa se polako uvodi i u Srbiju i poznata je kao "presretači".

Kada ustanovi da ste napravili prekršaj, policija će kroz prozor proturiti palicu kojom će dati znak da zaustavite auto ili će se na zadnjem staklu pojaviti poruka koja govori da nastavite da vozite za policijom do adekvatnog mesta za zaustavljanje - "Polizei-bitte folgen".

Nemačko sudstvo je ustanovilo praksu da je vozač uvek kriv ukoliko dođe do nesreće u ovakvim situacijama, jer je bio u mogućnosti da kontroliše situaciju bez obzira na postupke drugih:

- kada je vidljivost zbog magle smanjena na 50 metara maksimalna brzina je 50 km/h
- kada se autobus zaustavi u stanici i upali sva četri svetla (što je pravilo pri zaustavljanju autobusa) automobili koji prolaze ulicom u oba pravca ne smeju ići brže od 7 km/h!
- Kada god se dete, starija ili hendikepirana osoba nađu u blizini pešačkog prelaza ili puta, vozač je dužan da skloni nogu sa gasa i bude u pripravnosti da se zaustavi

Nemački saobraćajni znaci i pravila

Mada je većina saobraćajnih znakova univerzalna i međunarodno razumljiva, svaka evropska zemlja ima svoje specifične znakove nastale zbog jedinstvene potrebe regulisanja saobraćaja u određenim oblastima.

Poseban znak u Nemačkoj signalizira da ste ušli u zonu gde je ograničenje 30 km/h i to važi za ceo kvart, bez obzira što prolazite kroz različite ulice. Na izlasku iz zone ograničenja stajaće znak za završetak ograničenja. Tek posle toga možete voziti 50 km/h koliko je zakonski predviđeno ograničenje u naseljenom mestu.

Kazne za vožnju pod dejstvom alkohola su veoma oštre. Dozvoljena količina alkohola u krvi iznosi 0,3 promila. Bez obzira što vam je to prvi prekršaj, ako pređete ovu granicu može se desiti da vam se na licu mesta oduzme dozvola.

Parkiranje

Nemačka ima svoje pravilo i kada je parkiranje u pitanju. Prema zakonu o saobraćaju smatra se da ste parkirani ako zaustavite vozilo na više od 3 minuta, osim u slučaju da utovarate/istovarate neku robu ili čekate da uđu/izađu putnici u/iz vozila.

Osim na mestima koja su pobrojana i gde postoji znak za zabranjeno parkiranje, ostavljanje automobila na ulici je uglavnom dozvoljeno. Kada ostavljate kola na ulici, mora postojati razmak od najmanje tri metra između automobila i bele linije. Na mnogim mestima možete delimično ili potpuno ostaviti auto na trotoaru kako biste ispunili prethodni zahtev, tj. napravili tri metra razmaka. Kada to radite, vodite samo računa da ostavite mesta i za pešake.

Kada ostavljate kola na ulici tokom noći morate ostaviti svetla za parkiranje upaljena, osim ako ste parkirani u ulici koja celu noć ima osvetljenje. A u Nemačkoj se na nekim mestima ulično osvetljenje gasi u jednom momentu tokom noći, i takve ulične svetiljke su obeležene znakom, obmotanim oko bandere.

Kazne za nepropisno parkiranje iznose od pet do 25 evra, a ako pri tom i svojim autom ometate saobraćaj sasvim je izvesno da će vam ga policija zapleniti, što u mnogome uvećava početnu cenu kazne.

Zabranjeno je parkirati:

- na ulici 5 metara na bil kojoj strani kolovoza od raskrsnice
- na ulazu ili izlazu iz ulice ili suprotno od trake u kojoj se krećete
- u razmaku od 15 metara od početka i kraja autobuske stanice ili mesta za zaustavljanje automobila koje je označeno
- na ulici pored već parkiranog automobila (duplo parkiranje)
- u uskim ulicama i crnim tačkama
- na krivinama
- na pet metara od pešačkog prelaza

Ograničenje saobraćaja

U Nemačkoj postoje i zone u kojima je saobraćaj ograničen (Verkehrsberuhigtezone), i to su uglavnom male ulice u naseljenim područjima.

Početak i kraj takve zone je obeležen znakom. Tu važe sledeća pravila:

- saobraćaj se odvija najnižom mogućom brzinom od 7 km/h
- stanovnici mogu da koriste celu ulicu, deca da se igraju na kolovozu
- vozači automobila ne smeju da prekidaju stanovnike u njihovim aktivnostima ili da ih dovedu u opasnost, u slučaju da se nešto dešava na ulici vozači moraju da sačekaju
- parkiranje je dozvoljeno samo na obeleženim mestima, osim ako je u pitanju istovar/utovar robe ili putnika

Još jedna od specifičnosti nemačkih saobraćajnih propisa je da ako se ustanovi da je nivo zagađenja i izduvnih gasova u nekoj ulici, kraju ili čitavom gradu dostigao svoj maksimum, policija postavlja znak/barikadu na svim većim ulazima u to područje.

29397ib.jpg

Od 2007. godine nemačka vlada je ustanovila takozvane "zelene zone"obeležen znakom "Umwelt Zone" je zabrana za vozila crvene, žute ili zelene nalepnice koju svako vozilo mora imati, a boja zabranjenog emitera gasova se nalazi ispod glavnog znaka. Ove zone mogu biti stalne ili privremene dok se ne spusti dostignuti nivo zagađenja.

Vozačima je zabranjeno nepotrebno turiranje motora ili jako lupanje vratima. Takođe je zabranjeno bespotrebno voziti napred-nazad po gradovima.

Od 2008. godine nemački gradovi Berlin, Hanover i Keln proglašeni su ekološkim zonama. U centralnim gradskim sredinama zabranjen je saobraćaj svim vozilima koja nemaju nalepnicu koja označava da vozilo pripada kategoriji sa niskim nivoom emitovanja otrovnih čestica iz izduvnih gasova.

Ovaj propis primenjuje se i na vozila inostranih registracija koja putuju u te gradove, a neophodne nalepnice mogu da se dobiju u nadležnim službama za registraciju vozila i u organizacijama koje utvrđuju količinu emitovanih izduvnih gasova, u agencijama za tehnički pregled (Dekra, GTU, KUS, TUV) kao i na više od 30.000 prodajnih mesta u Nemačkoj, uključujući i ADAC-ove centre za tehnički pregled.

Vlasnici vozila registrovanih u inostranstvu mogu da nabave nalepnicu slanjem e-mail-a službi za registraciju vozila u Berlinu putem adrese kfz-zulassung@labo.verwalt-berlin.de uz priloženu kopiju saobraćajne dozvole sa naznačenim nivoom izduvnih gasova koje to vozilo emituje, ili sertifikat proizvodjača - najbolje u pdf formatu.

Posle verifikacije dokumenata, nadležna služba dostavlja zahtev za plaćanje sa svim detaljima za transakciju preko banke. Troškovi izdavanja nalepnice su promenjivi, a ona se šalje podnosiocu zahteva redovnom poštom. Pošto procedura može trajati dve ili tri nedelje, nalepnice treba naručiti blagovremeno.

Vlasnici vozila inostranih registracija mogu nabaviti ove nalepnice i u odeljenju za registraciju vozila u Kelnu slanjem zahteva i kopije dokumenata za vozila uz naknadu od 5 evra po nalepnici na Kfz-Zulassungsstelle, Max-Glomsda-Strasse 4, D-51105 Koln, a bliže informacije mogu da se dobiju na sajtu: www.stadt-koeln.de/3/umwelt/umweltzone/die-koelner-umweltzone/.

Ukoliko se na put kreće u kratkom roku, vlasnici inostranih vozila mogu da kupe nalepnicu po prelasku nemačke granice u najbližoj agencije za tehnički pregled (TUV, Dekra itd.) kako bi izbegli plaćanje kazne od 40 evra u slučaju da ne poseduju nalepnicu.

14kxgfk.jpg

Zabrana vožnje u ekološkim zonama se postepeno primenjuje na vozila koja imaju crvenu ili žutu nalepnicu. Hanover i Keln su uveli zabranu kretanja vozila sa crvenim nalepnicama u užim gradskim sredinama počev od 2009, odnosno 2010. godine, dok će se u Berlinu zabrana kretanja vozilima koja imaju crvenu ili žutu nalepnicu primenjivati od 2010. godine.

Izuzeci: Zahvaljujući energičnoj intervenciji ADAC-a, istorijska vozila i dalje imaju neograničeni pristup ekološkim zonama, pod uslovom da poseduju odogovarajuće registarske tablice "H" ili "07".

Oni koji prekrše odredbu u vezi sa obaveznim posedovanjem ekološke nalepnice na svom vozilu moraće da plate novčanu kaznu u iznosu od 40 evra, koja se primenjuje širom Nemačke, a takođe će dobiti i jedan kazneni poen u svom dosijeu počinjenih saobraćajnih prekršaja.

Zabrana kretanja i obavezno posedovanje nalepnice takođe se primenjuje na vozila registrovana u inostranstvu. Ipak, izdavaoci nalepnica još uvek su neodlučni u pogledu načina na koji će se obrađivati dokumenta stranih vozila.

U slučaju vozila koja su registrovana u inostranstvu, a čija dokumenta ne pružaju podatke o nivou emisije, moraju da se dostave ostali relevantni dokazi (na primer, sertifikat proizvođača). Ukoliko ni to nije moguće, klasifikacija stranih vozila vrši se prema godini prve registracije.

Boja nalepnica:

Crvena nalepnica - Vozila iz grupe "2. nivoa emisije" (sa dizel motorom Euro 2 ili Euro 1 sa DPF-om*)
Žuta nelepnica - Vozila iz grupe "3. nivoa emisije" (sa dizel motorom Euro 3 i Euro 2 sa DPF-om)
Zelena nalepnica - Vozila klasifikovana kao "4. nivo emisije" (Euro 4, Euro 3 sa DPF-om, skoro sva vozila sa benzinskim motorima koja imaju kontrolni katalizator sa trostrukom funkcijom)

Vozila "1. nivoa emisije" obuhvataju sva vozila koja nisu napred navedena, zbog njihovog visokog nivoa izduvnih gasova (na primer, vozila sa dizel motorom Euro 1 ili starija vozila, vozila sa benzinskim motorima koja nemaju ugrađeni katalizator sa trostrukom funkcijom)

AutoBrief

Eto zivog dokaza za moju tvrdnju :mrgreen:

Sad jos potvrdi da je Golf sheet :hahaha:

salim se :)
Znaš kako ... Golf je neverovatno popularan automobil (to što ga neko voli,a neko prezire,to je neka druga priča,iskren da budem,ni ja ga nikad nisam voleo),ali činjenica je da je popularan.Samim tim,zbog svoje prevelike zastupljenosti na svakom tržištu,ostavlja utisak jedne potpuno uobičajene pojave na ulicama i samim tim,svi,pa i policija imaju potpuno neozbiljan i opušten pristup prema vozačima istog.Pogotovo,na našim prostorima,kao što su Srbija,BiH i Hrvatska gde je Golf propraćen sa bezbroj kontroverzi i sumnji tipa : "Najbolji auto" , "Precenjena kršina" itd.Posle svega toga,Golf ostavlja utisak "neozbiljnog" automobila.Što recimo,nije slučaj sa drugim modelima iz VW koncerna.Ni jedan pandur te neće maltretirati,ako te zaustavi u Passatu ili još bolje u Touareg-u.To čak proizvodi kontraefekat - desiće se suprotno.

Znači,suština je da nema veze da li je nešto dobro ili loše,kvalitetno ili ne ... bitno je kakav stav ima društvo po pitanju toga "nečega" odnosno kako je to "nešto" marketinški propraćeno.
Kao što npr. Range Rover Sport odaje utisak "mafijaškog terenca". Velika većina vozača koji voze pomenuti SUV to uopšte nisu,niti imaju veze s kriminalom,ali ajde ubedi nekog da na prvi mah ne pomisli tako nešto,kad vidi nekog za volanom Range-a. ;)
Svaki automobil ima svoj lični status u društvu.To je jasna stvar.

Kako voziti bez kazni
po Nemačkoj

U Nemačkoj policija može na licu mesta da naplati kaznu za većinu prekršaja. U slučaju da nemate dovoljno keša pri ruci .....

Ovo je tačno.S tim što u ovom tekstu nije pomenuto (a bitno je da se zna) da je nemačka policija najrigoroznija kod prekršaja koji se odvijaju unutar naselja ... Dakle,kod nepropisnog parkiranja,prekoračenja brzine itd. Van naseljenog mesta znaju da progledaju kroz prste.

I prema strancima se ponašaju isto kao prema svojima,ako ne i gore.Znači,nema popuštanja ... Ako ne može da se naplati na licu mesta,kazna će stići za naplatu kad tad.

Dok su Slovenci,recimo daleko blaži po tom pitanju.Neretko se dešava da oproste strancima prekršaj,ako se radi o nekim lakšim stvarima. :)

Само ми није јасно које је то возило које може да региструје брзине од 4 и 7 километара на сат

А ово за забрањено јако лупање вратима ... стварно невиђена глупост :D

Kako voziti bez kazni
po Nemačkoj

2dihu0i.jpg

U Nemačkoj policija može na licu mesta da naplati kaznu za većinu prekršaja. U slučaju da nemate dovoljno keša pri ruci, moguće je da vam zaplene auto (što je dodatni trošak, naravno).

Ako se nađete u situaciji da morate da platite kaznu, i to vam je mnogo jeftinije nego da ponudite policajcu novac ispod ruke. Nemački policajci su veoma profesionalni, a korupcija skoro da ne postoji.

Vodite računa o kamerama koje su postavljene svuda i koje beleže prekršaje. Nemačka je možda najveći korisnik takvih kamera (pored Britanije). Najviše ih je na raskrsnicama gde hvataju one koji prekorače brzinu, prođu na crveno svetlo ili prilaze suviše blizu vozilu ispred. Ponekad neki neobičan znak može da bude upozorenje da se negde nalazi kamera, ali dok vi shvatite da je to to, obično bude kasno.

U slučaju da vozite tuđi auto, a u pitanju je neka "slabija" kazna, ona će biti poslata na kućnu adresu vlasniku automobila. Iako se u slučaju lakših kazni često odustane od uterivanja duga kada su u pitanju državljani van granica Evropske unije, ne treba se uvek osloniti na tu praksu. Jer ako se plaća sa zakašnjenjem, kazna bude mnogo veća.

Ponekad policija u neobeleženom vozilu krstari putevima i prati određenog vozača, čekajući da napravi prekršaj. Na prednjem i zadnjem delu policijskog auta se nalaze kamere koje beleže prekršaje koji se prihvataju kao dokaz u skoro 100 odsto slučajeva. Ova praksa se polako uvodi i u Srbiju i poznata je kao "presretači".

Kada ustanovi da ste napravili prekršaj, policija će kroz prozor proturiti palicu kojom će dati znak da zaustavite auto ili će se na zadnjem staklu pojaviti poruka koja govori da nastavite da vozite za policijom do adekvatnog mesta za zaustavljanje - "Polizei-bitte folgen".

Sada sam se vratio svojim kolima iz Hamburga, i Praga... Imam jedno malo zapazanje, kod njih se po gradu tolerise 20 km/h prekoracenje.... dakle postoji tolerancija.... policiju sam video samo kada juri za kriminalcima (tada i menjaju iz kola svetla na semaforima), a na Auto Ban-u se vozi 160 km/h dok sneg veje kao blesav, za 12 dana video sam 1 udes bez posledica (lik sa prikolicam je proklizao na autobanu dok je padao sneg, ali tada svi ispred pale sva 4 da znas da uspotis jer nesto nije u redu).... Iskreno energicnije voze od nas, bolje krecu na semaforima (ne ubacuju u prvu kada se upali zeleno, na zeleno su vec krenuli), mi smo tromi, a pesake postuju za medalju.... tu nema da nisi siguran da neko nece da stane, staju kao zmajevi....

Verujte mi sada sam se vratio konstatntno sam u kolonama vozio kroz grad 70-80km/h, nista kazna, nista policija, svi tako voze.... Cak i na njihovom auto putu svi prekorace brzinu za 20 km/h..... Inace nisam nigde video nalepnicu o kojoj se prica, a znak 4-7 km/h je za pesacke zone (isti je u zemljama EU svuda).... i dosta bre lozenja kao strogo i oprem dobro.... nije, postoji tolerancija i treba znati da se ona krece u okvirima od +10 do 20 km/h i tako je i kroz Cesku i Slovacku i Madjarsku (rekao bih da su Madjari najstroziiji). Generalno ako ima kamera ima i znak da je ima u svim gore pomenutim zemljama i ti tada usporis (ali i ona tolerise prekoracenje od 20 km/h u Nemackoj), a ne kao nasi seljoberi iza zbuna pa izlecu kao drumski razbojnici... na gas i gazi!

Važni saveti ako putujete automobilom u Italiju

mtb1fp.jpg

Na svakih 40 sekundi italijanski vozač dobije kaznu za saobraćajni prekršaj. U minuti se izda oko 90 kazni, što je oko 1.253 dnevno. Svaki vozač prosečno godišnje da 140 evra na kazne, zbog čega se u gradski budžet Firence slije oko 52 miliona evra, a Rima 81 milion. Na osnovu toga možete shvatiti koliko oprezni treba da budete u Italiji.

Većina italijanskih gradova nije prilagođena za saobraćaj velikog intnziteta i svakakva rešenja su smišljana kako bi se to regulisalo. U Firenci i Pizi (ali i mnogim drugim gradovima) postoje zone u kojima se nalaze istorijske znamenitosti i hoteli, i u te distrikte mogu da uđu jedino automobili sa specijalnom dozvolom.

"Zona ograničenog saobraćaja" (ZTL - Zona a Traffico Limitato - Limited Traffic Zone) postoji u mnogim italijanskim gradovima. Najkritičnije je u Firenci, gde ih ima mnogo, a veoma je teško uočiti saobraćajne znake koji upozoravaju na njih. Kazna za ulazak u zabranjenu zonu iznosi 82 evra svaki put kada u nju kročite.

Turisti zagledani u grad često uopšte ne primete da su nešto skrivili dok im poštom ne stigne kazna ili im se suma ne skine sa računa kojim su plaćali rent-a-kar.

Stoga, pri rezervaciji smeštaja proverite da li hotel može da vam obezbedi ulazak u ove zone, a ako ne, moraćete da budite pažljivi jer su kazne za ulazak u njih veoma visoke.

Posebno su na udaru turisti, kojima se kazne dupliraju i često bivaju selektivno ili nefer kažnjeni. Što se ovoga tiče, Italijani su kao i Švajcarci, kazna će vam biti poslata kući ako treba i nekako će pronaći način da je platite.

Ukoliko se desi da vas policajac zaustavi jer prolazite kroz zabranjenu zonu, pokušajte da mu objasnite da ste samo na putu ka svom hotelu (mada će to biti verovatno moguće jedino ako znate italijanski, jer Italijani veoma slabo govore strane jezike). U situaciji da vam ipak napiše kaznu, prijavite to hotelu i tražite da broj registarskih tablica pošalju nadležnom organu, kao i uverenje da ste gost hotela i da na osnovu toga traže da se kazna ukine. Može da upali.

Druga situacija je da vas kamera uslika kako prolazite kroz zabranjenu zonu i mesec dana kasnije primite račun na kućnu adresu. Kontaktirajte hotel u kojem ste bili, objasnite im situaciju i zatražite da ponove proceduru gore navedenu.

Dozvoljeno je da kroz zonu prolazite kako biste došli do hotela ili garaže, ali prethodno Piza broj vaših registarskih tablica mora da se unese u policijsku bazu podataka za vremenski period kada odsedate. Međutim, celu proceduru morate sami da inicirate, jer Vas ni garaža ni hotel neće sami prijavljivati. Ali, morate kasnije i proveriti da li su to i uradili. Za svaki slučaj, bilo bi dobro da čuvate račune iz garaže ili sa parkinga hotela u slučaju da su zaboravili da vas stave na listu.

Rim

Na nekoliko sati u toku dana automobili ne mogu da uđu u određene delove grada, osim ako automobil nema specijalnu dozvolu. Znaci u pojedinim ulicama (VARCO) označavaju da se tu nalaze kamere, a ako su aktivne na znaku će pisati (VARCO ACTIVO). Može se desiti da vam je onemogućen pristup hotelu kolima zbog zabranjene zone, i trebalo bi da pozovete hotel kako bi vas obavestili o najbližem mestu na kojem možete da ostavite kola i istovarite prtljag. U određeno vreme, tokom praznika ili pri određenim uslovima, ZTL nije aktivna. Takve informacije možete naći samo na Internetu tog dana

Piza

Piza je priča za sebe i veoma je nezgodna za vožnju. Preporučljivo je uopšte ne ulaziti kolima u centar

Milano

Centralni deo Milana površine 8,2 km2, što je inače 4,5 odsto ukupne teritorije opštine Milano, na svom obodu ima 43 kontrolna punkta gde se može dobiti dozvola za pristup ekološki zaštićenoj zoni. Posebne dozvole za ulaz u zaštićenu zonu kupuju se u kioscima, prodavnicama novina i u milanskom javnom prevozu

Firenca

Vožnja automobila u Firenci nije ni lak ni zanimljiv zadatak, ali ako znate neka lokalna pravila možete da izbegnete neprijatna iznenađenja. Najbolje je da imate GPS navigator uz sebe da se bolje snađete.

U gradu postoje 24 kontrolne "kapije" koje najavljuju ulazak u zonu, i 28 za izlazak. Za njih su fiksirane kamere koje zabeleže momenat kada ste ušli i fotografišu broj tablica.

Kada niste u zabranjenoj zoni, parkiranje je moguće na površinama koje su obeležene plavim tačkama. Međutim ako su mesta za parking rezervisana za stanare ili one sa posebnim dozvolama, nikako ne parkirajte na tom mestu. U većini zemalja bele linije označavaju mesta za parkiranje ali ne i u Italiji. Vodite računa o tome.

2ez1pvd.jpg

Najbolji način da se izbegnu kazne u Firenci je da automobil ostavite na aerodromskom parkingu i odatle koristite taksi ili javni prevoz. Iako u prvom momentu izgleda skupo, mnogo je jeftinije nego novčane kazne (od 80 do 100 evra po prekršaju). Blizu železničke stanice je veoma riskantno parkirati jer je tu za strance pravi haos što se tiče saobraćajnih propisa.

Sajt na kome se mogu naći informacije o tome kako i gde se parkirati u Firenci - OVDE

Spisak radara i kamera koje hvataju prekršaje po italijanskim putevima mozete naci OVDE

Ivor: Vesti online via AutoBrief

Kakva je Djenova u poredjenju sa Beogradom,takav je Milano u poredjenju sa Djenovom.Naravno,kada su u pitanju Saobraćajne gužve.

Znači,ako se nadješ prvi u redu pred semaforom i ako ne kreneš istog trenutka,nakon što se upali žuto (koje traje pola sekunde) u 99% slučajeva dešava se da te je neko već pukao otpozadi. :D Italijani su u saobraćaju kao muve bez glave. :)

Kakva je Djenova u poredjenju sa Beogradom,takav je Milano u poredjenju sa Djenovom.Naravno,kada su u pitanju Saobraćajne gužve.

Znači,ako se nadješ prvi u redu pred semaforom i ako ne kreneš istog trenutka,nakon što se upali žuto (koje traje pola sekunde) u 99% slučajeva dešava se da te je neko već pukao otpozadi. :D Italijani su u saobraćaju kao muve bez glave. :)

JA sam se cudio sto tamo, bar tu gde sam ja vozio ni nema zuto! Samo crveno - zeleno! KAda se prebacuje iz zelenonog na crveno onda ima, da ne bude zabune... :)

Ali stvarno je ludnica bila. KAda krene oko 6 popodne... :eek: I jos tako netolerantni, nema teorije da te neko pusti da se prestrojis, ili tako nesto ako pogresis...

Е и ја сам чуо од једног ортака коме стриц живи у Милану да је тамо лудница тотална... он иде код стрица рецимо у просеку једном месечно и последње време увек циља да у Италију уђе после поноћи, негде око 1-2... каже избегава гужву која је ужас невиђени...

Back