Saobraćaj, zakoni, propisi ...

• Začetnik teme Začetnik teme Caka-king
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
da li postoji vremensko ogranicenje koliko policajac sme da zadrzi vozilo kad ga zaustavi?
posto sam imao prilike da vidim da policajac 15 minuta "maltretira" coveka koji ima sve od opreme i ispravan auto.
i sta radi? za one stvari koje ne zna otvori zakon cita i proverava coveka
znaci strasno.

da li postoji vremensko ogranicenje koliko policajac sme da zadrzi vozilo kad ga zaustavi?
posto sam imao prilike da vidim da policajac 15 minuta "maltretira" coveka koji ima sve od opreme i ispravan auto.
i sta radi? za one stvari koje ne zna otvori zakon cita i proverava coveka
znaci strasno.

Problem kod ljudi je sto se uplase kad im saobracajac drzi predavanje o necemu (mada kad pocne tako da prica, najlakse ga je ubediti da te pusti, oni koji cute i pisu su najgori z:))
Inace, mislim da moze da te drzi koliko mu volja. Ako sumnja na nesto moze da zovne nadleznog inspektora ili da te sprovede do stanice.

Koliko su buke digli u medijima o ZOBSu, ovakvo ponasanje u pocetku me uopste ne cudi. Pogubljeni su i vozaci i saobracajci, jer ni jedni ni drugi ne poznaju novi zakon, a velika vecina ni stari (jer da poznaju stari, videli bi da tu nema nista revolucionarno, osim visine kazni).

Ova glupost sa potpisom, ne postoji nigde u Zakonu i bas me interesuje koji se idiot dosetio da deli kazne i tackice. Ugrozio sam saobracaj sto se nisam potpisao na vozacku. Pa imas broj vozacke, sliku, JMBG, koji ce mu beeeep potpis.

Meni su pre neki dan pisali kaznu od 5.000 zbog upaljenih maglenki po clanu zakona koji se odnosi na zabranu upotrebe dugih svetala. Da stvar bude gora, kao razlog su pomenuli sve ono cemu smetaju duga svetla. Sad cekam 21. jan da se suocavam sa njima.

@damnjan
I po starom, a i po novom zakonu duplikati istih dokumenata se ne smeju posedovati. Ni licne karte, ni vozacke niti bilo cega drugog, tako da se taj zayebo sto je pokazao obe dozvole. U praksi je naravno sve to dosta drugacije, i skoro svi sa dvojnim drzavljanstvom imaju duplikate dokumenata koji im trebaju, samo ih ne pokayuju na jednoj gomili.

Bez "engleza" na putevima Srbije

16. januar 2010. | 00:56 | Izvor: Danas

Beograd -- Uvoz automobila koji imaju volan na desnoj strani i njihova registracija na srpske tablice biće uskoro zabranjeni, saznaje "Danas".

U radnoj grupi za pripremu pravilnika o tehničkim uslovima za vozila, koji će biti usvojen za dva meseca, preovlađuje stav da automobili sa desnim volanom nisu bezbedni za naše uslove saobraćaja, te će njihova registracija na srpske tablice najverovatnije biti zabranjena.

"Uvozom ovakvih automobila građani mogu da uštede nekoliko hiljada evra, ali na taj način predstavljaju opasnost po sebe i druge učesnike u saobraćaju.
S druge strane, to ne znači da takvi automobili uopšte neće smeti da se voze putevima Srbije, ali će morati da imaju registarske oznake zemlje gde se automobili voze levom stranom ulice“, kaže Demir Hadžić, načelnik Sektora za bezbednost saobraćaja u Ministarstvu za infrastrukturu.

On objašnjava da su vozila sa desnim volanom, kojih je na našim putevima sve više, nebezbedna pre svega tokom preticanja na otvorenom putu, jer vozač mora celim automobilom da pređe u suprotan smer da bi imao preglednost, a do tada se već može sudariti.

Isti problem nastaje i na raskrsnicama, ali i na naplatnim rampama i javnim garažama, gde je nemoguće da se usluga plati ukoliko u kolima nije suvozač ili se ne izađe iz vozila.

Istovremeno, farovi automobila podešeni su tako da onaj bliže sredini kolovoza sija slabije od onog bližeg ivici puta kako ne bi zaslepljivao vozila koja dolaze u susret. Kako se u Srbiji vozi desnom, a u, recimo, Engleskoj levom stranom puta, ti farovi su obrnuto podešeni, pa se efekat zaslepljivanja upravo povećava umesto da se smanjuje.

Inače, u Srbiji ne postoji evidencija o broju automobila sa volanom na desnoj strani, a iz AMSS-a pretpostavljaju da je razlog to što je uvoz takvih automobila počeo nedavno.

Zabranom registracije automobila sa desnim volanom pojedinci će ostati i bez unosnog posla.

Osobe koje imaju englesku vizu razradile su sistem preprodaje automobila "sa Ostrva", gde je cena četvorotočkaša pala usled ekonomske krize, kao i činjenice da je reč o zatvorenom tržištu koje se razlikuje od kontinentalnog dela Evrope.

Oni svoju uslugu naplaćuju od 800 do 1.000 evra, ali naručilac i pored toga, kao i plaćanja carine i poreza ima uštedu od nekoliko hiljada evra.

Međutim, čak i da posao propadne i volan bude morao da se prebacuje na levu stranu što košta oko 1.500 evra, ušteda za naručioca će ostati minimalna.

Naime, primera radi "pežo" iz 2002. koji u Srbiji treba platiti 10.500 evra, nakon dovoženja iz Engleske i plaćanja dažbina košta oko 8.000 evra, a kvalitet je sigurno bolji nego da je auto osam godina vožen u našoj zemlji.

PRESS

SMS uzbuna: Klinac alarmirao pola Srbije

Policija je otkrila osobu koja je šaljući SMS poruke izazvala lažnu uzbunu koja se digla širom Srbije zbog informacije da saobraćajni policajci kažnjavaju vozače koji nisu potpisali vozačku dozvolu sa 5.000 dinara i četiri kaznena poena, saznaje Press u MUP-u

DIGAO PANIKU... Srbi masovno potpisivali vozačke zbog navodne kazne od 5.000 dinara

Reč je o mladiću koji je sa kompjutera firme u kojoj je zaposlen poslao oko hiljadu SMS poruka sa netačnom informacijom, koja je ubrzo počela munjevito da se širi među vozačima. Vest su preneli i mnogi mediji, zbog čega je među vlasnicima nepotpisanih vozačkih dozvola zavladala prava panika.

Zbog ove, naizgled pouzdane informacije, juče su skoro svi vlasnici vozačkih dozvola koji to nisu već uradili, stavili svoj potpis na ovaj dokument. Policiji nije prijavljen nijedan slučaj da je neko platio kaznu zbog nepotpisane dozvole, pa je MUP zbog toga vrlo brzo ispitao slučaj i otkrio da je reč o dezinformaciji. Zbog ove neslane šale, koja je izazvala pravu pometnju, protiv mladića koji je širio lažne informacije MUP neće pokretati postupak.

Kako je ranije za Press objasnio Milan Vujanić, profesor Saobraćajnog fakulteta u Beogradu, koji je učestvovao u izradi novog zakona o saobraćaju, vozačka dozvola bi trebalo da ima potpis, ali nepotpisivanje dozvole nije kažnjivo.

PA ne treba ni da se vozi auto kome je nispravna signalizacija, trapovi i kocnice...

Ali desnjak i kada je potpuno ispravan, opet je nebezbedan. Nepregledan!

Opet ista prica - sto ne zabrane registraciju krseva nego dupliraju sumu za njih? Zato sto je preko 60% takvih vozila a tu leze pare za kazne. A desnjak nije nista u odnosu na stojadina,yugisu i ostale kante.

Izgleda da je bolje da svi vozimo desnjake a ne krseve.Ma daj.Otkad sam ja govorio da treba zabraniti desnjake a to je tek sad doslo na red.I to sto ih prebacuju na levi je opasno jer se ubacuju polovni delovi sa otpada koji su presli ko zna koliko.Nemam nista protiv da se prebacuju ali u ovlascenom servisu i sa atestom.Da su bezopasni za saobracaj to mogu da pricaju samo oni koji ih voze.

PA bas tako, ovo je jedina mera kojoj cilj nije samo uzimanje para nego ima logike...

a jel ima logike da djubrad na vlasti u Srbiji od 2006 godine zabranjuju legalan uvoz automobila iz amerike i kanade?

navodno nisu euro3 i ako svako ko se malo razume zna da su njihovi standardi za izduvne gasove stroziji od euro3 standarda.

istovremeno u evropskoj uniji se moze bez problema uvesti vozilo iz USA, samo ga je nemoguce uvesti u Srbiju da bi razni Miskovici , i ostala bagra "ovlascenih uvoznika" mogla da dere narod sa svojim marzama .

Primera radi u USA se mioze kupiti 2005 godiste Ford Taurus za nekih 3000 dolara sto mu dodje oko 2000 evra?

link do oglasa

Sta mozes u Srbiji da kupis za 2000 evra? Golf dizel 1984 godiste??

Ocigledno da je ova vlast napravila od Srbije najgoru zemlju za zivot izmedju ostalog i zemlju sa najskupljim automobilima i najstarijim voznim parkom u evropi.

Od početka primene novog Zakona o saobraćaju policija izrekla 15.654 kazne

Preuzeto sa : Blic.rs

Policija je izrekla 15.654 kazne na teritoriji cele Srbije od početka primene novog Zakona o bezbednosti u saobraćaju kaže za „Blic nedelje“ Nedeljko Munjas, zamenik načelnika Uprave saobraćajne policije za Beograd.

Prema podacima Uprave saobraćajne policije, nešto više od šest hiljada kazni odnosi se samo na Beograd.

– U početku, tačnije do Nove godine, samo smo upozoravali vozače, i to naravno one koji su počinili neki lakši prekršaj. Za one teže prekršaje ni tada nismo upozoravali, nego smo postupali u skladu sa zakonom – objašnjava Munjas.
Među „lakšim“ prekršajima, najviše je bilo prekoračenja brzine, nepostupanja po saobraćajnom znaku, korišćenja mobilnih telefona tokom vožnje… U lakše prekršaje spada i vožnja u žutoj traci koja služi za kretanje gradskog prevoza u Beogradu, pa je od početka primene zakona napisano vozačima čak 2.300 kazni za ove prekršaje.
Međutim, prema rečima našeg sagovornika, bilo je i onih težih prekršaja, poput vožnje 30 kilometara na sat iznad dozvoljene brzine u naseljenim mestima, zatim vožnje pod dejstvom alkohola, nepropisnog preticanja, odnosno bahate i drske vožnje...
– Od 11. decembra, kada je počeo da se primenjuje novi zakon, napisane su 22 kazne za drsku i bahatu vožnju. Za ovaj prekršaj je zaprećena kazna zatvorom, odnosno ovo je najteži prekršaj za koji ne postoji drugačija kazna – kaže Nedeljno Munjas.
Inače, za prvih 14 dana ove godine, prema rečima našeg sagovornika u Beogradu, napisano je ukupno 1.070 zapisnika za pokretanje prekršajnih postupaka. Napravljeno je i 5.000 zapisnika kojim je predviđen fiksni iznos novčane kazne od tri do pet hiljada dinara. Od ovih intervencija, u 220 slučajeva je bila vožnja pod dejstvom alkohola, a 33 osobe su zadržane zato što su imale više od 1,20 promila alkohola u krvi tokom testiranja. Načinjeno je i 330 prekršaja koji se bili prekoračenje brzine i 175 prolazaka na crveno svetlo. Takođe je evidentirano i 110 neregistrovanih vozila.
– Vozači se nisu previše uplašili novog zakona, već su shvatili da je zakon vrlo ozbiljan u delu sankcije. Kazne za prekršaje nisu nimalo male jer minimalni iznos zbog nekog „slučajnog“ prekršaja ne može biti ispod 3.000 dinara – objašnjava Munjas.
Naš sagovornik je još dodao da je ovim zakonom predviđeno i obavezno vezivanje svih putnika u vozilu, dakle i onih na zadnjem sedištu ukoliko su na njima ugrađeni pojasevi. Neće se tolerisati ni vožnja dece mlađe od 12 godina na prednjem sedištu.
– Takođe je novim zakonom predviđen i jedan drugačiji odnos vozača u kontroli saobraćaja. Dakle vozaču nije dozvoljeno izlaženje iz kola, nego on mora da postupa po naređenju ovlašćenog lica. Više se ne toleriše ako vozaču istekne vozačka dozvola, već mora odmah da je zameni, ali i da popuni sve rubrike u njoj i da se potpiše, što se do sada tolerisalo – zaključuje Munjas.

Kazne i za bahatu vožnju
(Prekršaj Broj)
Drska i bahata vožnja 22
Neregistrovano vozilo 110
Prekoračenje brzine 330
Prolazak na crveno svetlo 175
Alkoholisano stanje 33
Pešaci (prelazak van pešačkog,
na crveno…) 455
Vožnja žutom trakom (Bgd) 2.300

PA bas tako, ovo je jedina mera kojoj cilj nije samo uzimanje para nego ima logike...

Ima logike za policiju jer im se namet na desnjaka ne bi uklopio u isplativost dovoza tih vozila pa ih niko ne bi ni dovozio ni placao. U principu jednostavnije im je da zabrane nego da udare neki namet za koji unapred znaju da im niko ne bi placao. Za ove sto voze krseve znaju da moraju da placaju jer nemaju drugog izbora.

Izgleda da je bolje da svi vozimo desnjake a ne krseve.Ma daj.Otkad sam ja govorio da treba zabraniti desnjake a to je tek sad doslo na red.I to sto ih prebacuju na levi je opasno jer se ubacuju polovni delovi sa otpada koji su presli ko zna koliko.Nemam nista protiv da se prebacuju ali u ovlascenom servisu i sa atestom.Da su bezopasni za saobracaj to mogu da pricaju samo oni koji ih voze.

Svaki stojadin,yugo,zastava 128 i golf kec su opasniji u saobracaju od bilo kog desnjaka. A takvih je u voznom parku Srbije vise od 60%. A nece da ih zabrane jer im se isplati da zavlace ruku u dzep sirotinji i to tacno koliko su izracunali da sirotinja moze da izdrzi. A vodjeni cinjenicom da ti ljudi nemaju drugog izbora sem da voze te kante.

Izgleda da je bolje da svi vozimo desnjake a ne krseve.Ma daj.Otkad sam ja govorio da treba zabraniti desnjake a to je tek sad doslo na red.I to sto ih prebacuju na levi je opasno jer se ubacuju polovni delovi sa otpada koji su presli ko zna koliko.

DA i ko zna kako se prebaciju, kod kojekakvih "strucnjaka"...

a jel ima logike da djubrad na vlasti u Srbiji od 2006 godine zabranjuju legalan uvoz automobila iz amerike i kanade?

navodno nisu euro3 i ako svako ko se malo razume zna da su njihovi standardi za izduvne gasove stroziji od euro3 standarda.

istovremeno u evropskoj uniji se moze bez problema uvesti vozilo iz USA, samo ga je nemoguce uvesti u Srbiju da bi razni Miskovici , i ostala bagra "ovlascenih uvoznika" mogla da dere narod sa svojim marzama .

Slazem se da bi trebalo dozvoliti uvoz kola iz Amerike, ali naravno tek posto se prprave da odgovaraju nasim standardim. Ono zadnja svetla itd... To mora i u Evropi da se uradi.

Pauk konačno odneo i policijski auto!

2rhtsfo.jpg

Čitateljka B92 zabeležila je situaciju u kojoj pauk JP "Parking servis" odnosi nepropisno parkirano policijsko vozilo.

Čitateljka B92 Ivana Filipović poslala je našoj redakciji fotografije na kojima pauk "Parking servisa", uz prisustvo saobraćajnog policajca koji piše izveštaj, odnosi neprosno parkirano vozilo MUP-a Srbije.

Fotografije su napravljene u strogom centru Beograda.

Izvor: B92

Svaki stojadin,yugo,zastava 128 i golf kec su opasniji u saobracaju od bilo kog desnjaka. A takvih je u voznom parku Srbije vise od 60%. A nece da ih zabrane jer im se isplati da zavlace ruku u dzep sirotinji i to tacno koliko su izracunali da sirotinja moze da izdrzi. A vodjeni cinjenicom da ti ljudi nemaju drugog izbora sem da voze te kante.

Pa izgleda da i ti nemas drugog izbora pa moras da vozis desnjaka i ugrozavas mene prilikom preticanja? Ili sto me nocu zaslepljujes svojim farom koji vise baca? Treba da razmisljas o drugima a ne samo o svojoj guz...ci.Ti se kurcis sa englezom a ovamo ugrozavas druge ucesnike u saobracaju.A sto se tice naseg voznog parka,los je ali takav je oduvek.Pre bi trebalo izbaciti iz upotrebe kojekakve krseve koje voze taksisti(raspadnuti stojadini,lade,audi 80,golf 2 i td).Meni kad stane takav krs samo mu kazem da produzi dalje!Pa zar da rizikujem zivot u necijem krsu?Em sto bahato voze(svaka cast izuzecima al takvi su retki) a servisiraju kod najjeftinijeg majstora koji to uradi na brzinu,em sto svasta voze kola stara i po 30 godina.Ali oni su slozni i ne daju na sebe a vlast kao da im ne moze nista.Koliko puta do sada su govorili da ce moci da voze samo Euro 3 vozila i .........nista tj. i dalje se voze krsevi.Pa ako ne mozete da kupite bolje onda promenite profesiju a pustite ove sto mogu da rade.

Pa izgleda da i ti nemas drugog izbora pa moras da vozis desnjaka i ugrozavas mene prilikom preticanja? Ili sto me nocu zaslepljujes svojim farom koji vise baca? Treba da razmisljas o drugima a ne samo o svojoj guz...ci.Ti se kurcis sa englezom a ovamo ugrozavas druge ucesnike u saobracaju.A sto se tice naseg voznog parka,los je ali takav je oduvek.Pre bi trebalo izbaciti iz upotrebe kojekakve krseve koje voze taksisti(raspadnuti stojadini,lade,audi 80,golf 2 i td).Meni kad stane takav krs samo mu kazem da produzi dalje!Pa zar da rizikujem zivot u necijem krsu?Em sto bahato voze(svaka cast izuzecima al takvi su retki) a servisiraju kod najjeftinijeg majstora koji to uradi na brzinu,em sto svasta voze kola stara i po 30 godina.Ali oni su slozni i ne daju na sebe a vlast kao da im ne moze nista.Koliko puta do sada su govorili da ce moci da voze samo Euro 3 vozila i .........nista tj. i dalje se voze krsevi.Pa ako ne mozete da kupite bolje onda promenite profesiju a pustite ove sto mogu da rade.

Pa vecina ljudi i nema drugog izbora nego da se dovija da auta placa po normalnoj ceni a ne najskuplje u Evropi sa najnizim platama. Najjeftiniji auto koji mozes uvesti sa euro3 je sugavi fiat seicento a on je opet sa opremom bezbedniji od vecine kanti u Srbiji. Samo je fora sto taj auto u EU kosta 500 eur a auto placevi kod nas se ugrade 5 puta i prodaju ga za 2500. Zbog krize u GB mogli su se auti stvarno kupiti po normalnoj ceni odande ali zasmetalo lopovima da ljudi kupuju tako jeftino vozila pa resili da to ukinu. Ta prica o nebezbednosti desnjaka je smesna. Znaci vise te ja ugrozavam zato sto mi je volan sa desne strane nego neki fikus ili pegla koji se jedva vuku i moras da se dovijas da ih obidjes ili neki yugisa kome trap vuce na levo i tocak samo sto mu nije otpaoz:D

Od tih raspadnutih ja mogu da pobegnem jer oni ne smeju da daju gas a ti sa mladjim englezom se jos foliras pa ko gde zavrsi.Druze nisi u pravu samo sto neces to da priznas.A o zaradi auto placeva si tako lupio da nisi svestan.Ajd doteraj ti taj seicento za tih 500 i ja cu odmah da kupim 10 komada.Nisi svestan da cena za tebe koji hoces 1 auto i za auto plac koji hoce 25 ne moze da bude ista tako da spustis malo loptu i razmislis o tome sto pricas jer vi samo gledate kako se zaradjuju silne pare a ne gledate kako se puca i da ima i jako puno minusa.Kolega mi je prodao pre neki dan auto sa 1700 eura minusa a to ne vidite ili sto se namucio da dotera auto,nervira se oko uvoza,ulozi svoj novac i na kraju zaradio 150 eura na 4250 koliko je kostao auto.Treba hvala da im kazes a ne da siris dezinformacije.Ja sam prodao juce Stilo 06`,za kog sam trazio 6450,po ceni od 5700 i pita me covek jesam li uhvatio hiljadarku.Stekao sam utisak da vi izgleda mislite da oni preko nama placaju da im oteramo kola.

Od tih raspadnutih ja mogu da pobegnem jer oni ne smeju da daju gas a ti sa mladjim englezom se jos foliras pa ko gde zavrsi.Druze nisi u pravu samo sto neces to da priznas.A o zaradi auto placeva si tako lupio da nisi svestan.Ajd doteraj ti taj seicento za tih 500 i ja cu odmah da kupim 10 komada.Nisi svestan da cena za tebe koji hoces 1 auto i za auto plac koji hoce 25 ne moze da bude ista tako da spustis malo loptu i razmislis o tome sto pricas jer vi samo gledate kako se zaradjuju silne pare a ne gledate kako se puca i da ima i jako puno minusa.Kolega mi je prodao pre neki dan auto sa 1700 eura minusa a to ne vidite ili sto se namucio da dotera auto,nervira se oko uvoza,ulozi svoj novac i na kraju zaradio 150 eura na 4250 koliko je kostao auto.Treba hvala da im kazes a ne da siris dezinformacije.Ja sam prodao juce Stilo 06`,za kog sam trazio 6450,po ceni od 5700 i pita me covek jesam li uhvatio hiljadarku.Stekao sam utisak da vi izgleda mislite da oni preko nama placaju da im oteramo kola.
Da li si ti svestan da to sto se ovde vozi ne vozi se nigde vise u evropi? Pandurima smeta kad neko ima desni volan jer u zakonu nema kazne za to ali im ni smeta neka korodirajuca kanta koja ispusta izduvne gasove i ima neispravnu mehaniku i nikakvu sigurnosu opremu.Znaci sta meni znaci da vezem pojas u trabantu kad cu biti zguzvan prilikom udesa.Desnjaci imaju airbagove,abs,board computer a to sto je volan sa desne strane je minorna stvar. A seicenta imas kao individualac da kupis za 700 eur i sa sve duplim dazbinama nek te izace 1700 a placevi koji uzmu 20 komada po 300,400 eur ih valjaju za 2500. Pa manji igraci prodavci pucaju jer rade na manje. Autoplacevi neki su isto pukli zbog pada kupovne moci,previse njih se nalozilo na tu pricu o lakoj zaradi na kolima.Najvise profitira policijai drzava. Meni su oduzeli auto i jos neznam nista gde je.Ima na stotine primera kao moj gde je drzava organizovano ucestvovala u obmani gradjana koji su kupovali vozila.I jos posle kazne za carinske prekrsaje i prijave podnose protiv krajnjih prevarenih kupaca a ne naravno protiv prevaranata prodavaca sa kojima su u dilu.

Back