Saobraćaj, zakoni, propisi ...

• Začetnik teme Začetnik teme Caka-king
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

ko sto vidite demonstracija pokazuje kako mocno prijanjaju na sneg ove auto-carape, cak toliko dobro da je auto na testu ovom isao i sa blokiranim zadnjim tockovima....

jedino pitanje koje bih ja postavio jeste - koliko dugo traju - a i kod nas cesto bacaju po putevima soder koji verovatno ostecuje ovo platno ?

Poslednja izmena:
PRESS

Naduvana cena evrodizela

Država dopušta domaćim naftašima da na evrodizelu zarađuju 15 dinara po litru, zbog čega je ovaj derivat u Srbiji najskuplji u regionu

Na srpskim pumpama se trenutno toči najskuplji evrodizel u regionu, a domaće naftne kompanije zarađuju na njemu oko 15 dinara po litru!

Naftaši kažu da ima prostora za manju cenu ovog goriva, ali je do sada cenu spustila samo jedna kompanija! U Ministarstvu energetike tvrde da nemaju konkretno rešenje za ovaj problem, ali da razmatraju šta mogu da urade!

Neefikasne rafinerije

Domaće naftne kompanije zarađuju oko 15 dinara po svakom prodatom litru evrodizela u Srbiji! Ova zarada je nekoliko puta veća nego od ostalih goriva, ali je do sada samo „Lukoil-Beopetrol" spustio cenu, i to ne na svim pumpama. Iako i sami priznaju da ima prostora za smanjenje cene od 103,8 dinara za litar, naftaši kažu da preko ove cene „peglaju" gubitke koje imaju na ostalim derivatima.

- Jeste da se zarađuje oko 15 dinara po litru evrodizela i da ima prostora za manju cenu. Ali se na svim drugim gorivima prave gubici. Benzinske pumpe opstaju upravo zato što je zarada na evrodizelu tolika. Treba da se pitamo koliko plaćamo neefikasnost rafinerija jer je taj evrodizel u nabavci jeftiniji nego dizel D2, koji ne može da se meri po kvalitetu - kaže Nebojša Atanacković, suvlasnik AD „Nafta".

U većini naftnih kompanija juče nam nisu direktno odgovorili da li će smanjiti cene nekog goriva na svojim pumpama. U „Intermolu", koji pripada mađarskom MOL-u, objasnili su nam da oni prate dešavanja na tržištu i reaguju u skladu s tim.

- Konstantno pratimo svetsko tržište i ostale faktore pa donosimo odluke o promeni cena na osnovu njih. Čim nam mogućnosti budu dozvolile, naravno da ćemo uzeti u obzir smanjenje cena. Nedavno smo uveli MOL-ov poboljšani evrodizel 5, čiju cenu nismo povećavali iako smo unapredili njegov kvalitet - rekao nam je direktor „Intermola" Zoltan Majkl Takač.

Sličan odgovor smo dobili i u „EKO Srbija", članici grčkog „Helenik Petroleuma", dok u austrijskom OMV-u nisu želeli da govore na ovu temu. Ni u Naftnoj industriji Srbije, koja ima najviše pumpi u našoj zemlji, juče nisu mogli da preciziraju da li će smanjiti cene evrodizela, mada smo nezvanično saznali da se u kompaniji razmišlja na ovu temu.

Benzinske pumpe opstaju upravo zato što je zarada na evrodizelu tolika ... Nebojša Atanacković, AD „Nafta"

Inače, glavni razlog zbog koga naftaši drže cenu evrodizela na vrlo visokom nivou jeste što im to omogućava Uredba o cenama naftnih derivata u Srbiji, koja propisuje maksimalne cene svih vrsta goriva. U Ministarstvu energetike kažu da su svesni toga da naftaši zarađuju mnogo više na evrodizelu nego na drugim gorivima, ali da zasad nemaju konkretnih rešenja.

Neće da spuste cenu

- Oni mogu sami da spuste cenu, ali nažalost neće, već je drže na maksimumu. Mi razmatramo i mogućnost šta se može po tom pitanju uraditi. Sagledali smo sve i jasno nam je o čemu se radi, ali još nemamo rešenje - izjavio nam je Dušan Mrakić, državni sekretar za naftu i gas u ovom ministarstvu.

Pljuvačka kao narko test za vozače

v61374p0.jpg

Francusko Ministarstvo unutrašnjih poslova planira da uvede testove za otkrivanje korisnika droge za volanom preko pljuvačke.

Ovaj način otkrivanja korisnika droge bio bi mnogo jednostavniji od dosadašnjeg koji se sastoji u uzimanju uzoraka urina vozača u prisustvu lekara, za šta su bila potrebna specijalna policijska kola.

Ukoliko bi rezultat bio pozitivan, vozaču je uzimana krv čiji je uzorak slat u laboratoriju na analizu.

Nov metod bi bio mnogo jednostavniji jer bi umakanjem štapića s uzorkom pljuvačke u odredjenu hemikaliju nakon tri minuta moglo da bude utvrdjeno da li je vozač koristio kanabis, kokain, neki od amfetamina, ekstazi ili odredjene opijate.

Tri vrste pomenutog testa biće ispitivane tokom leta na vozačima kojima će prethodno biti uziman urin za analizu kako bi rezultati mogli da se uporede.

Cilj je da se analiza urina zameni analizom pljuvačke koja je mnogo jednostavnija, a takodje bi bila potvrdjivana analizom krvi.

http://www.cleartest.com/products/category/detox-drinks/

Razna stvari za detoksikaciju

Osnovne tehnike vožnje na snegu

24dlagy.jpg

Instruktor vožnje iz Michelina objašnjava osnovne tehnike vožnje u zimskim uslovima. Samo da znate, vas koji vozite na letnjim ili ćelavim gumama uopšte nije uzeo u razmatranje.

Na prvom snimku su saveti za kočenje i izbegavanje prepreka na snegu i demonstracija razlike u kočionom putu pravih zimskih i all season guma.

Postoje brojne polemike koliko je koristan ABS na snegu, pa na snimku možete videti kako sve funkcioniše u praksi.

Цео дан сам у Брави на летњим гумама... патња жива... вечерас одем до града Аудијем на зимским гумама и погон на сва 4... ја мислим да нем постоји начин да се упореде те две ствари...

Ma kakvi to oni izvode gluposti da bi mi kupili njihove gume! :lol:

Hehe ja sam pretproslu zimu vozio na letnjim celavim gumama (tj nisam mnogo ni vozio, slupao sam se verovatno su i gume doprinele), a proslu za zimskim i razlika je neuporediva!

Sa zimskim cak i kada dam naglo gas kad je najklizavije, auto drzi pravac koliko toliko, mada tockovi slafuju, a sa letnjima samo levo ili desno... Zadnja vuca.

Malo zentanja po snegu od prosle zime... ;)

Nesto poslednjih par dana razmisljam o novom ZOBSu i dosao sam do sledeceg zakljucka. Veliku vecinu ljudi zabole cose za novi zakon ili ga se makar ni malo ne plase. Murije nema vise nego ranije na ulicama, mozda ih je cak i manje.
Vozaci sluzbenih automobila, pogotovo dostavnih vozila, su bezobrazniji nego pre 11. decembra, kada se uzme u obzir da su skoro svi oni neizivljeni klinci onda me i ne cudi sto se i dalje kurtsche. Postalo je simptomaticno da vozaci golfova II i III (nemam licno nista protiv golfa) redovno prestizu na punoj liniji ili u krivini uz oblak dima iza sebe, crveno svetlo niko ne jebbe ni 2% . Za ovih desetak dana sam video najmanje 50 automobila koji su bez ikakvog blama prosli na crveno, potpuno isto kao i pre novog ZOBS.
Apsolutno se nista nije promenilo.

Ha,Ha,Ha... upravo me zove lik na oglas(prodajem 206 1,4 HDi 04`) i vidi cenu od 4000 i jos ima obraza da me pita koja mi je zadnja cena! izgleda da narod ocigledno misli da se kola preko dele dzabe a o kakvim se cenama radi pogledajte na www.autoscout24.it. stavio sam Italiju jer su tamo povoljnija nego u Nemackoj gde ce narod prvo da poleti da kupi auto pa kad vide cene vratice se praznih ruku ili ce kupiti neki krs jer samo takva kola su preko jeftina.Pa nisu oni ludi da dobar auto daju jeftino.z:)

Novac od kazni u saobraćaju policija ulaže u modernizaciju opreme

Kamere snimaju saobraćajce zbog korupcije

Saobraćajna policija naredne godine započeće nabavku opreme za video i audio nadzor policajaca na terenu. Oprema koja bi trebalo da spreči korupciju biće instalirana u policijska vozila, a novac za nabavku biće obezbeđen od naplaćenih kazni.

- Saobraćajnoj policiji pripašće 52 odsto novca od kazni. Veliki deo tih sredstava uložićemo u nabavku kamera i audio opreme koje će se nalaziti u policijskim automobilima. Policajce će tako preko video snimka nadgledati starešine u stanici, a snimaće se i razgovor između policajca i vozača koji se kontroliše - kaže za "Blic" Vladimir Rebić, načelnik za kontrolu i regulisanje saobraćaja u Upravi saobraćajne policije.
On očekuje da će zbog ovog sistema kontrole biti mnogo manje policajaca koji će se usuditi da uzmu novac od vozača kako bi mu progledali kroz prste, ali i vozača koji će nuditi mito jer je u pitanju krivično delo.
Još dve važne novine novog Zakona o bezbednosti u saobraćaju
usmerene su na sprečavanje korupcije. Prva je da saobraćajni policajci neće više dolaziti u kontakt sa novcem, već će vozačima koji su napravili prekršaj za koji je predviđena novčana kazna davati uplatnicu. Vozači su dužni da kaznu plate u roku od osam dana. Osim toga, policajci na terenu koji zaustave vozača u prekršaju neće znati koliko on ima sakupljenih kaznenih poena jer se ti podaci neće upisivati u vozačku dozvolu. Broj negativnih poena neće biti poznat ni sudiji za prekršaje, a podaci o tome biće evidentirani samo u bazi podataka saobraćajne policije u gradu, u kojem je vozač prijavljen. Vozačka dozvola privremeno se oduzima kada vozač sakupi 18 negativnih bodova.

Izvor: Blic

Ha,Ha,Ha... upravo me zove lik na oglas(prodajem 206 1,4 HDi 04`) i vidi cenu od 4000 i jos ima obraza da me pita koja mi je zadnja cena! izgleda da narod ocigledno misli da se kola preko dele dzabe a o kakvim se cenama radi pogledajte na www.autoscout24.it. stavio sam Italiju jer su tamo povoljnija nego u Nemackoj gde ce narod prvo da poleti da kupi auto pa kad vide cene vratice se praznih ruku ili ce kupiti neki krs jer samo takva kola su preko jeftina.Pa nisu oni ludi da dobar auto daju jeftino.z:)
Дај неки линк ка огласу или детаље на ПП...
Dovla, citas li ti ovo? I za resto para mozes da kupis felgen :super:
А нене... већ имам фелген, само ћу да радим замену ако не буду одговарале на новом моторном возилу :D

A koja je "zadnja" cena... :lol:

Hoces za Golfa 2 da menjas doplatim ti 1000 i tako dalje... :rotf:

Kamere za kontrolu policije

Saobraćajnoj policiji prema novim zakonskim rešenjima pripadaće 52% sredstava od naplaćenih kazni. Prema rečima iz vrha Uprave saobraćajne policije, većina tih sredstava biće iskorišćena za nabavku kamera i audio opreme koje će biti instalirane unutar poicijskih vozila. Na taj način policijske patrole će biti u potpunosti kontrolisane.

Ova mera je predviđena kao preventivno sredstvo, jer će se na taj način smanjiti nivo korupcije među saobraćajnim policajcima. Još dve važne novine novog Zakona o bezbednosti u saobraćaju usmerene su na sprečavanje korupcije.

Prva je da saobraćajni policajci neće više dolaziti u kontakt sa novcem, već će vozačima koji su napravili prekršaj za koji je predviđena novčana kazna davati uplatnicu. Vozači su dužni da kaznu plate u roku od osam dana.

Osim toga, policajci na terenu koji zaustave vozača u prekršaju neće znati koliko on ima sakupljenih kaznenih poena jer se ti podaci neće upisivati u vozačku dozvolu.

dam ti kadetta i cekam te jos za pare.

Novi Zakona predviđa rigorozne kazne i za vozače poljoprivrenih mašina
Vožnja traktora pod rotacionim svetlima

Vozač koji ne postupi po znacima policajca koji reguliše saobraćaj, po novom Zakonu o bezbednosti u saobraćaju biće kažnjen od 15.000 do 30.000 dinara ili kaznom zatvora do 30 dana.

Beograd - Vozači traktora i radnih mašina po novom Zakonu o bezbednosti u saobraćaju noću i u uslovima smanjene vidljivosti moraće da voze uz obavezno uključeno žuto rotaciono svetlo. Za prekršioce ove odredbe predviđena kazna je 5.000 dinara.

Branimir Pejić, načelnik Odeljenja za saobraćajno-tehničke poslove i prekršajni postupak u Upravi saobraćajne policije objašnjava da je ova odredba uvedena da bi se povećala bezbednost na putevima.
- Brojne saobraćajne nesreće su se dogodile zbog neosvetljenih traktora. Osim toga, kažnjavaće se i traktoristi koji prljaju put jer blato značajno povećava rizik za nezgodu - objašnjava Pejović.
Po novim propisima traktori i radne mašine u saobraćaju na putu smeju da se voze samo uz priključke za izvođenje radova shodno njihovoj nameni, a koji moraju biti propisno označeni. Takođe, poljoprivredna vozila moraju da budu registrovana uz obavezan tehnički pregled ukoliko vozači s njima učestvuju u saobraćaju.
- Tu je bilo dosta negodovanja jer se mnogi poljoprivrednici pravdaju da voze kratkim deonicama po putu, od kuće do njive, što nismo mogli da prihvatimo. Ipak, postoji zakonska mogućnost da vlasnici mašina mogu da registruju vozila na najmanje mesec dana kako bi obavili poljoprivredne radove. Ukoliko ne učestvuju u saobraćaju, već stoje na njivama poljoprivredne mašine ne moraju da se registruju - kaže Pejović. On dodaje da mnogi poljoprivrednici ne poseduju dokumentaciju za registrovanje mašina jer su uvezene iz republika bivše SFRJ.
Poljoprivrednici, naročito iz Vojvodine negodovali su i zbog propisa da svako vozilo mora da ima bezbednosnu kabinu ili ram i da se uklapa u propisane gabarite. Branimir Pejić kaže da ove odredbe nisu nove i da važe još od 1983. godine.
- Ljudi često ne poštuju propise, što zakonom i hoćemo da promenimo. Problem u primeni ovih propisa je što su neki proizvođači pravili traktore bez kabina - navodi sagovornik "Blica".

Rastojanje
Novim Zakonom o bezbednosti u saobraćaju regulisan je i saobraćaj zaprežnih vozila. Tako je predviđeno da vozač mora biti stariji od 14 godina i da je sposoban da kontroliše upregnute životinje. Zaprežno vozilo mora se kretati najmanje 50 metara iza drugog zaprežnog vozila, kako bi se drugim vozilima omogućilo preticanje.

Izvor: Blic

Back