Samoubistvo i hriscanstvo

• Začetnik teme Začetnik teme Padre
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Znam za par primera u ovim poslednjim ratovima, kad se čovek bacio na granatu kako bi spasio druge vojnike.Štaviše, moj jedan poznanik je to uradio. Rekli su mi da je video kako ručna bomba uleće u sobu u kojoj su bili on i još šest vojnika, on je uzviknuo "Ja od'o" i bacio se na bombu i tako spasio preostalu šestoricu. Dakle, svojevoljno je izvršio samoubistvo kako bi spasao druge. Da li i taj nije dostojan crkve Hristove?

Pa nije se on ubio. Bomba ga ubila.

Znam za par primera u ovim poslednjim ratovima, kad se čovek bacio na granatu kako bi spasio druge vojnike.Štaviše, moj jedan poznanik je to uradio. Rekli su mi da je video kako ručna bomba uleće u sobu u kojoj su bili on i još šest vojnika, on je uzviknuo "Ja od'o" i bacio se na bombu i tako spasio preostalu šestoricu. Dakle, svojevoljno je izvršio samoubistvo kako bi spasao druge. Da li i taj nije dostojan crkve Hristove?

To je druga stvar. To nije samoubistvo iz obesti nego da bi se spasili drugi. Isus je rekao "nema veće ljubavi od toga da neko položi život za bližnje svoje".

To je u redu,ali pikolina je govorila o nekakvoj časti.

Pa ne znam za Sinđelića. Zavisi kako gledaš. Možda je njegov postupak spasao živote mnogih Srba,a možda i nije. To Bog zna.

Nisi mi bas odredjen po ovim pitannjima.
Pa da, zasto ne bi cast bila vaznija,nego da covek zivi kao "mrtvac" po svaku cenu?

Od moje drugarice otac nije bio los covek ali se ubio kad je inspekcija dosla u banku. Verovatno da je nesto radio lose i proneverio. Medjutim, kakav bi zivot ostavio porodici, sa sramom i u zatvoru i jos ga ne bi cenili, pitanje je da li bi ga i posecivali, a on nije hteo takvu ljagu da im nanese? Zasto je cast toliko pogrsna kao argument?

A ovo drugo, zna se da je Sindjelic ubio sebe i jatake, ali i veliki broj Turaka.

Pa da, zasto ne bi cast bila vaznija,nego da covek zivi kao "mrtvac" po svaku cenu?

Od moje drugarice otac nije bio los covek ali se ubio kad je inspekcija dosla u banku. Verovatno da je nesto radio lose i proneverio. Medjutim, kakav bi zivot ostavio porodici, sa sramom i u zatvoru i jos ga ne bi cenili, pitanje je da li bi ga i posecivali, a on nije hteo takvu ljagu da im nanese? Zasto je cast toliko pogrsna kao argument?

A ovo drugo, zna se da je Sindjelic ubio sebe i jatake, ali i veliki broj Turaka.
Oh,ženo, pa odakle meni pravo da sudim o nečijim postupcima i gresima? Bog je pravedni sudija i On najbolje zna kako i šta. Imam ja dosta svoji greha sa kojima se borim.

Oh,ženo, pa odakle meni pravo da sudim o nečijim postupcima i gresima? Bog je pravedni sudija i On najbolje zna kako i šta. Imam ja dosta svoji greha sa kojima se borim.

Pa takodje i ja, ali ti zastupas misljenje Crkve kao svoje, zato sam te pitala podrobnije, dok ja mislim malo drugacije (iako znam da treba da prihvatam, ali ipak ovo ne mogu bas tako "mirna srca"...)

Nema problema, svako dobro! :cao:

ja to pikolo vidim kao judinu pricu, nije se pokajao kao petar i nosio taj teret celog svog zivota vec isao manjom linijom otpora.
ono za sindjelica je ok, ako je polozio svoj zivot zarad svog naroda.

Pa sta da radi, da zivotari?

da se pokaje i da nosi taj krst sa sobom, tako nas barem pravoslavlje uci.
po toj tvojoj prici ja sam zakljucio da je on ubio samo svoju sramotu, a spasio nelgodnosti svoju porodicu nije. i sta imaju oni sad, nepokajanog oca, supruga, osudjenog na pakao i nista bolju sliku o njemu i njima (narod ko narod uvek ce da sere tudju muku). ako su oni pravoslavni vernici ne verujem da opravdavaju njegov postupak. a za cast, mozda gledamo drugacije, da je je imao ne bi to ni radio sto je radio, imao je nakon toga samo grizu savest kao i juda sto je izdao hrista, tako i on sto je izdao svoju porodicu.
mislim ovo su samo komentari, ko zna sta se sve tu izdesavalo, ali na osnovu onog sto si ti napisala ja to tako vidim.

dakle zapetljali ste se kod pokajanja....

Bogu je nebitno to on moze da cita srce coveka i zna dal je neko ucinio oprostiv ili neoprostiv greh...

Tako da samoubistvo nije neoprostiv greh... to je greh kao i svaki drugi...

Bogu je nebitno to on moze da cita srce coveka i zna dal je neko ucinio oprostiv ili neoprostiv greh...

Interesantno kako neko bolje zna Boga od samoga sebe. Zna šta je bogu nebitno, šta može, šta zna i to u jednoj rečenici.
A koliko je tek onoga što nije izrečeno.
Nije mi čudno za ljude sa nižim intelektuanim sposobnostima. Ali mi je čudno za one čije intelektualne sposobnosti prevazilaze nivo teme.

Back